Fórum témák
» Több friss téma |
Nespresso inissia NX100 HibaSziasztok!Van egy Nespresso Inissia NX100 kapszulás kávéfőzőm, aminek megállt a víz pumpája. Sikeresen szétszedtem megjavítottam az eltört/össze nyomódott rugókat cserélve, vízkőtelenítve. De miután összeraktam kipróbáltam, kettő kávé lefőzése után kikapcsolt, és nem reagált a gombnyomásra. Az S14k275 jelű varisztor cseréje után ismét működött. kb.: 1 bekapcsolás erejéig, majd megint nem reagált semmire, hozzátenném itt még nem volt rádugva a panelre semmi, se az hőfok érzékelő, se a motor, se a kazán fűtőszál csatlakozói, ám mégis a próbabekapcsolás után röviddel "elnémult". Vettem még egy másik varisztort. ![]() Ezzel szinte teljesen jól működött, összedugtam, összeszereltem nagy megelégedettséggel, de amikor le akartam főzni rajta egy kávét, megint nem reagált a gombnyomásra, vagyis nem kapcsolt be. ![]() Az áramkör, a vezérlő panel, nem ázott be, semmi nyomra áthúzásnak, a varisztoron nem látható szétnyílás, vagy hiba. Gyanítom ha kicserélném azt, ismét működne a kávéfőző 1 főzés erejéig. Teljesen tanácstalan vagyok, de ha tippelne kellene, olyan mintha lenne benne egy számláló progi, a PIC-ben, ami elért egy működési limitet, és direkt tönkreteszi önmagát, vagyis jelen esetben a varisztort. Szerintetek mi lehet a hiba? Ti már találkoztatok ilyennel? Mi lehet a megoldás? Ebay-ről rendeljek hozzá egy új panelt? Válaszotokat előre is köszönöm ![]()
Mitől mehet az tönkre? Mennyi a hálózati feszültség? Elvileg a hálózattal van párhuzamosan, oda a kávéfőzőnek kevés ráhatása van. Max ha valami induktivitásra nagy frekvenciát küld. A triak, relé ráadja e a teljes feszültséget a szivattyúra, van e valami gerjedésre utaló nagyobb frekvenciás hang. Esetlegesen a tápegység rész kondenzátorait nézném meg.
Nos, itt sok lehetőség nincsen mint tápegység,
szerintem sorba van kötve a varisztor... Akkor próbáljam meg cserélni a 10 nanoF-s kondenzátort is a varisztorral együtt?
Hello! Anélkül, hogy tudnám mi ez..
Egy varisztor, az túlfeszültség levezető. Ha túlfesz egy tranziens, azt le tudja nyelni. Ha a túlfesz tartós, akkor tönkremegy. De ez látványos művelet, mert minimálisan felreped, de akár szét is robban, ha közvetlen 230V-ot kap. Tehát sorba nem lehet egy tápba, csak párhuzamosan egy védendő akármivel pld. egy tekerccsel. Legyen az egy induktivitás, vagy maga a hálózat. Tehát ha maceráltad és az áramkör "meggyógyult", akkor nem ez volt a javítás, hanem más, esetleg valami kontakthiba. Viszont a szürke kondi a tápegység szerves része és annak kapacitásvesztése "megszokott jelenség". Mivel a PIC tudható, hogy mi, akkor a tápját is tudod hol van, ergo mérhető. Ha az nincs meg, kicsi vagy hullámos, akkor attól "megsértődhet" a PIC és letilthatja a működését. Tehát a szürke kondit, nagy elkót és a tápegység részt kell megvizslatni, nem a varisztort.
Az a kondi inkább 100nF-os! A feszültségére figyelj és X2-es legyen az új is!
A varisztort ne cseréld, azon ha szakadást mérsz,akkor jó. ( Lehet,hogy mikor cserélted a varisztort, kicsit átmelegedett a kondi lába is, azért volt jó utána, de nem biztos..) A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2025
Hát ezt benéztem, igazatok volt, 100nF.
![]() ![]() ![]() Valóban kapacitásvesztés lehet a hiba, az ábra szerint. Nos, itthon találtam egy X2 LE224, 310V - 0,22µF kondenzátort, csak sajna túl nagy, nem fér bele. Maximum egy próbát megérne, de ne kísérletezzek vele ugye? ![]() Hétfőn veszek egy megfelelő értékű/méretű kondenzátort.
Nos, találtam itthon egy 100 nanoF-os X2-st!
![]() Jó is lett, lement rajta egy teljes program, megvártam amig kikapcsol stb. Elkezdtem összeszerelni, de gondoltam, azért még egyszer bekapcsolom, és már megint semmi...
Én megnézegetném a forrasztásokat, hátha valamelyik gyanús.
A képen látok egy forrasztást, az mintha repedtnek látszana. A hibát nem gondolom, hogy az okozza, de ha van egy gyanús forrasztás, lehet esetleg máshol is. A képen "bekarikáztam" melyikre gondolok.
Újabb fejlemény: Kisütöttem egy csavarhúzóval a 2.2 mikroF kondenzátort. És a kávéfőző működik, amint kikapcsol, vagyok kihúzom a hálózatból, már nem kapcsol be.
Ti ezt értitek? ![]()
Már átforrasztottam korábban néhány gyanús forrasztást, de sajnos nem oldotta meg a problémát.
Most azt tapasztaltam, Bekapcsoláskor picit "remeg" a fénye a gombok alatti ledek-nek, de csak az elején. Szóval lehet jó az ötlet, át kéne forrasztani, amit csak lehet.
Ha a ledek fénye "remeg", még kicserélném azt az egyetlen elektrolit kondenzátort is, hátha az döglött meg. Valamikor régen a saját tévénkben találkoztam olyannal, hogy a kapacitása megvolt az elkónak, csak éppen iszonyat nagy "brumm" volt mégis rajta (megnőtt az ESR értéke).
Csak úgy kíváncsiságból, szikrázott? Ha igen, kevéssé valószínű hogy rossz. Ami még zavar az összképben, azt írtad, a varisztor sorba van a hálózattal. Ezt a részt azért pontosítani kellene...
Igen, szikrázott. Lehet párhuzamosan van a hálózattal, max. én értelmeztem rosszul az panelt.
Nos, átforrasztottam amit lehetett, és működik! ![]() Köszönöm a segítséget mindenkinek. ![]() Víz ízű kávéSziasztok!Saeco Vienna kávéfőzőm víz ízű kávét főz. A mérlege jó, megfelelő mennyiséget mér. A főzőegységbe történik valami. Mi lehet a baja?
Szia! Minőségi hibát okozhat ennél a régi készüléknél ha a daráló őrlőkamrája szétpattan, és jóval durvább a kávéőrlemény. Esetleg a főzőegység szétlett szedve, és a hengerfejben lévő krémesítőgolyó "elveszett". Ezek a problémák egyikfőzésről a másikra jelentkeznek. A kávé minősége is változhat ám.. Talán tudtam segíteni. Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |