Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kávéfőzőgép hiba

Témaindító: patexati, idő: Nov 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 78
(#) Zoli_79 hozzászólása Márc 28, 2025 /

Nespresso inissia NX100 Hiba

Sziasztok!

Van egy Nespresso Inissia NX100 kapszulás kávéfőzőm, aminek megállt a víz pumpája. Sikeresen szétszedtem megjavítottam az eltört/össze nyomódott rugókat cserélve, vízkőtelenítve. De miután összeraktam kipróbáltam, kettő kávé lefőzése után kikapcsolt, és nem reagált a gombnyomásra. Az S14k275 jelű varisztor cseréje után ismét működött. kb.: 1 bekapcsolás erejéig, majd megint nem reagált semmire, hozzátenném itt még nem volt rádugva a panelre semmi, se az hőfok érzékelő, se a motor, se a kazán fűtőszál csatlakozói, ám mégis a próbabekapcsolás után röviddel "elnémult".

Vettem még egy másik varisztort.
Ezzel szinte teljesen jól működött, összedugtam, összeszereltem nagy megelégedettséggel, de amikor le akartam főzni rajta egy kávét, megint nem reagált a gombnyomásra, vagyis nem kapcsolt be.

Az áramkör, a vezérlő panel, nem ázott be, semmi nyomra áthúzásnak, a varisztoron nem látható szétnyílás, vagy hiba. Gyanítom ha kicserélném azt, ismét működne a kávéfőző 1 főzés erejéig.

Teljesen tanácstalan vagyok, de ha tippelne kellene, olyan mintha lenne benne egy számláló progi, a PIC-ben, ami elért egy működési limitet, és direkt tönkreteszi önmagát, vagyis jelen esetben a varisztort.

Szerintetek mi lehet a hiba? Ti már találkoztatok ilyennel? Mi lehet a megoldás?
Ebay-ről rendeljek hozzá egy új panelt?

Válaszotokat előre is köszönöm
(#) proba válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 28, 2025 /

Mitől mehet az tönkre? Mennyi a hálózati feszültség? Elvileg a hálózattal van párhuzamosan, oda a kávéfőzőnek kevés ráhatása van. Max ha valami induktivitásra nagy frekvenciát küld. A triak, relé ráadja e a teljes feszültséget a szivattyúra, van e valami gerjedésre utaló nagyobb frekvenciás hang. Esetlegesen a tápegység rész kondenzátorait nézném meg.
(#) Zoli_79 válasza proba hozzászólására (») Márc 28, 2025 /

Nos, itt sok lehetőség nincsen mint tápegység,
szerintem sorba van kötve a varisztor...
Akkor próbáljam meg cserélni a 10 nanoF-s kondenzátort is a varisztorral együtt?
(#) proli007 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 3

Hello! Anélkül, hogy tudnám mi ez..
Egy varisztor, az túlfeszültség levezető. Ha túlfesz egy tranziens, azt le tudja nyelni. Ha a túlfesz tartós, akkor tönkremegy. De ez látványos művelet, mert minimálisan felreped, de akár szét is robban, ha közvetlen 230V-ot kap. Tehát sorba nem lehet egy tápba, csak párhuzamosan egy védendő akármivel pld. egy tekerccsel. Legyen az egy induktivitás, vagy maga a hálózat.
Tehát ha maceráltad és az áramkör "meggyógyult", akkor nem ez volt a javítás, hanem más, esetleg valami kontakthiba.
Viszont a szürke kondi a tápegység szerves része és annak kapacitásvesztése "megszokott jelenség". Mivel a PIC tudható, hogy mi, akkor a tápját is tudod hol van, ergo mérhető. Ha az nincs meg, kicsi vagy hullámos, akkor attól "megsértődhet" a PIC és letilthatja a működését.
Tehát a szürke kondit, nagy elkót és a tápegység részt kell megvizslatni, nem a varisztort.
(#) Tomi111 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Az a kondi inkább 100nF-os! A feszültségére figyelj és X2-es legyen az új is!
A varisztort ne cseréld, azon ha szakadást mérsz,akkor jó. ( Lehet,hogy mikor cserélted a varisztort, kicsit átmelegedett a kondi lába is, azért volt jó utána, de nem biztos..)
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2025
(#) Zoli_79 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Hát ezt benéztem, igazatok volt, 100nF.
Valóban kapacitásvesztés lehet a hiba, az ábra szerint.
Nos, itthon találtam egy X2 LE224, 310V - 0,22µF kondenzátort, csak sajna túl nagy, nem fér bele. Maximum egy próbát megérne, de ne kísérletezzek vele ugye?
Hétfőn veszek egy megfelelő értékű/méretű kondenzátort.
(#) Zoli_79 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Nos, találtam itthon egy 100 nanoF-os X2-st! Kicsit nagy volt, de aláhajtogattam a lábait, és beleraktam. előtte rámértem, 0.96 mikroF ot mutatott a multiméter, talán jó lesz.
Jó is lett, lement rajta egy teljes program, megvártam amig kikapcsol stb.
Elkezdtem összeszerelni, de gondoltam, azért még egyszer bekapcsolom, és már megint semmi...
(#) kendre256 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Én megnézegetném a forrasztásokat, hátha valamelyik gyanús.
A képen látok egy forrasztást, az mintha repedtnek látszana. A hibát nem gondolom, hogy az okozza, de ha van egy gyanús forrasztás, lehet esetleg máshol is.
A képen "bekarikáztam" melyikre gondolok.
(#) Zoli_79 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Újabb fejlemény: Kisütöttem egy csavarhúzóval a 2.2 mikroF kondenzátort. És a kávéfőző működik, amint kikapcsol, vagyok kihúzom a hálózatból, már nem kapcsol be.
Ti ezt értitek?
(#) Zoli_79 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Már átforrasztottam korábban néhány gyanús forrasztást, de sajnos nem oldotta meg a problémát.
Most azt tapasztaltam, Bekapcsoláskor picit "remeg" a fénye a gombok alatti ledek-nek, de csak az elején. Szóval lehet jó az ötlet, át kéne forrasztani, amit csak lehet.
(#) kendre256 válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Ha a ledek fénye "remeg", még kicserélném azt az egyetlen elektrolit kondenzátort is, hátha az döglött meg. Valamikor régen a saját tévénkben találkoztam olyannal, hogy a kapacitása megvolt az elkónak, csak éppen iszonyat nagy "brumm" volt mégis rajta (megnőtt az ESR értéke).
(#) proba válasza Zoli_79 hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Csak úgy kíváncsiságból, szikrázott? Ha igen, kevéssé valószínű hogy rossz. Ami még zavar az összképben, azt írtad, a varisztor sorba van a hálózattal. Ezt a részt azért pontosítani kellene...
(#) Zoli_79 válasza proba hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Igen, szikrázott. Lehet párhuzamosan van a hálózattal, max. én értelmeztem rosszul az panelt.
Nos, átforrasztottam amit lehetett, és működik!

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) zaza99 hozzászólása Csü, 19:36 /

Víz ízű kávé

Sziasztok!

Saeco Vienna kávéfőzőm víz ízű kávét főz. A mérlege jó, megfelelő mennyiséget mér. A főzőegységbe történik valami.
Mi lehet a baja?
(#) kávészem válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 20:10 / 1

Szia! Minőségi hibát okozhat ennél a régi készüléknél ha a daráló őrlőkamrája szétpattan, és jóval durvább a kávéőrlemény. Esetleg a főzőegység szétlett szedve, és a hengerfejben lévő krémesítőgolyó "elveszett". Ezek a problémák egyikfőzésről a másikra jelentkeznek. A kávé minősége is változhat ám.. Talán tudtam segíteni. Üdv.
Következő: »»   78 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem