Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   991 / 991
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 12, 2025 /

Nálunk vsak egy ora volt meg az átkapcsolo ora. Sokkal olcsobb és kevesebb helyet foglal.
(#) Suba53 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 13, 2025 /

Ez a ragasztós zsugorcső mennyire szabványos? Van megfelelő méretű ragasztós zsugorcsövem, hőlégfúvó is, gyakran használom egyéb célokra.
Nem kötnek bele, ha a teljes hosszra ráhúzom a betontól a kötődobozig?
A kötődobozban meg a csupasz részen van rácsatlakoztatva a 16-os zöld-sárga sodrott réz huzal.
(#) elektroncso válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 13, 2025 / 1

Nem hiszem, hogy bele kötnek a föld alatti és a föld feletti részen 30-30cm-re ajánlott tenni (természetesen egy darabból, tehát 60cm-nyit) mert ott hajlamos először elrohadni a horganyzott anyag. Ha jól emlékszem akkor az OBO-s villámvédelmi kiskönyvben is ajánlják (telepítési, tervezési, kivitelezési segédlet) és tankönyvekben is láttam már. A szabványban nem tudom benne e van, valahonnan az rémlik hogy igen. De ha nem felejtem el akkor megkérem villamosmérnök kollégámat akinek van hozzáférése a szabványkönyvtárhoz hogy lesse meg ha lesz egy kis ideje. Mink minden mérőhelyet és villámvédelmi levezetőt így alakítunk ki már azóta mióta a ragasztós zsugorcső elterjedt. Előtte meg kátránnyal szoktuk lekenni. Főleg a hegesztési varratokat még amikor jó forró, gyak. azonnal hegesztés után kátránnyal lekentük, lángolt meg büdös volt mint a rossz nyavaja de az olyan korrózióvédelem lett ami soha nem rohadt el. Ugye beleégettük a vasba.
(#) mex válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 13, 2025 /

Idézet:
„Főleg a hegesztési varratokat még amikor jó forró, gyak. azonnal hegesztés után kátránnyal lekentük, lángolt meg büdös volt mint a rossz nyavaja”

Remélhetőleg előtte azért lesalakoltátok,mert a salak porózus, és nedvszívó...
(#) elektroncso válasza mex hozzászólására (») Ápr 13, 2025 / 1

Igen. Ahova én jártam iskolába ott a villanyszerelőket tanították hegeszteni bevont elektródással pont a földszondák és a villámvédelem miatt. Ráadásul a horganyzott anyagot amúgy is körülményesebb hegeszteni, le is kell drótkefézni utána, mert ilyen fehér porszerű kirakódás marad a a horganyból. De őszintén szólva csavaros kötőelemek ide vagy oda, szerintem a 15-20cm hosszak összehegesztett kötésnél nincs stabilabb. Persze jól kell meghegeszteni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2025
(#) BarnaPili hozzászólása Ápr 15, 2025 /

Ganz GLE 5 indítása kondenzátorral

Sziasztok!

Olyan kérdés merült fel egy üzemzavar okán, hogy a képen látható Ganz GLE5 lépcsőházi automata indítható-e egy -a kapcsolók valamelyikével sorba kötött - kondenzátorral?
Az ok: A lépcsőházban és a kinti járda felett nyomógombbal vezérelt lámpák vannak, amiket egy GLE 5 kapcsol. Az egyik lámpa beázott, és zárlat lett. Az egyik nyomógomb össze is ragadt a zárlat következtében.
Én kiegészítettem a rendszert egy olyan áramkörrel, ami az automata kapu nyitására is és egy mozgásérzékelő hatására is felkapcsolja a kinti lámpákat.
Ezt 230V AC relékkel oldottam meg, a relék érintkezői párhuzamosan vannak kötve az egyik kinti nyomógombbal. A zárlat miatt azonban a relé érintkezői is összeégtek.
A lámpákhoz nem nyúlhatok (társasház... mire kicserélik őket),így egy passzív védelmet kell kitalálnom az én áramköröm védelmére. Erre gondoltam, hogy ha bekötök egy 100nF 250V kondit sorba reléim érintkezőjével, zárlat esetén sem fog olyan áram folyni, hogy tönkre tegye az egyébként elég drága Finder 230V reléimet.
Mit gondoltok?
(#) Atis57 válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Szia!
Ilyet még nem próbáltam ki.

Érdekes ez a zárlat ,ilyet nem csinálhatna. kidobnám azt a hibás GLE relét is (akár saját pénzemen is )

De ha másik szemszögből nézed; Működtető áram mA-ben ? Ahhoz kellene a kondi értékét választani ........Impulzus reléknél igy a 0,5.....2mikrofarád játszik.+ 47-100 kOhm párhuzamosan---a kisütés miatt.
(#) somitomi válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Szüleim '95-ben befejezett vidéki házában van három fázis, de lehet a gyalugép miatt kérték, nem tudom a környéken mennyire elterjedt. Nekem a belvárosban (gangos bérház) csak egy fázis van a lakásban, de a társasházi elosztóban értelemszerűen ott van mindhárom már csak a lift miatt is, tesómnál (tippre '70-es évekbeli társasház) meg lakáson belül az egyes körök el vannak osztva különböző fázisok közt.
Összességében tudja a fene
(#) BarnaPili válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Köszönöm a választ!
Megpróbálom a dolgot. A GLE cserét egyelőre hanyagolnám, de a zárlat bármikor előjöhet.
(#) proli007 válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Hello! Azért ez érdekes, mert ellentmondás látok a működésnél. A lámpákkal nem tehetsz sorba kondit, mert nem fognak világítani. Talán bizti értelmesebb lenne. Az indításnak, meg mi köze a lámpa áramköréhez? Max annyi, hogy a nyomógombokon ott a közös nulla. De a nyomógomb kis áramokat kapcsol. Ha esetleg zárlat lesz a nyomógomb és a lápa között, akkor letérdelhet a nyomógomb, de azok meg nem egy helyen vannak.
Szóval esetleg lerajzolhatnád az egészet a kiegészítéssel, hogy érthető legyen hogy mi van, mit teszel, mert így ellentmondások vannak. A lámpazárlat miatt, meg csak biztivel tudsz védekezni alapesetben.
(#) VIM válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Szia!
Idézet:
„Az egyik nyomógomb össze is ragadt a zárlat következtében.”
Idézet:
„a relék érintkezői párhuzamosan vannak kötve az egyik kinti nyomógombbal.”
Ha a nyomógomb érintkezője össze tudott égni akkor a relék érintkezői még be is segítettek a zárlati áram levezetésében ha éppen zárásban volt(ak). Szerintem a reléket olyan nagyságúra válaszd (legalább is az érintkezőket tekintve), hogy azok elviseljék az ilyen esetleges zárlati áramokat. A régebbi EVIG relé-nek ez nem okozott volna gondot.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Én a magam esze szerint egy FI relét tennék. Utána lehet nem lenne világítás, de a beázás nem gondolnám hogy fázis nulla zárlattal kezdődik, így életvédelmileg sem volna utolsó a fejlesztés.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

A szomszédnál is 25A van egy családi házra. Igaz, kevés is. Nálam most épp asszimetrikus 1x25 2x10A van. A saját házamban 3x40A volt, de azt az exem élvezi.
(#) tothgyula válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Ha a 2db.10A-es fázist felbővíted 2x16A-re,sokáig nem lesz gondod remélhetőleg. Persze regisztrált szerelővel tudod intézni a bővítést.
(#) Skori hozzászólása Ápr 18, 2025 /

Okosmérő

Sziasztok!
Nemrég kaptuk az értesítést, hogy a jövő héten fogyasztás mérőt cserélnek, és "okosmérőt" fognak felszerelni. Mit jelent ez a gyakorlatban, jelent valami számottevő változást számomra, vagy csak a szolgáltatónak kényelmesebb, hogy nem kell kijönni leolvasni?
(#) uniman válasza Skori hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Ha az EON-hoz tartozol...
Idézet:
„...zónaidők:
Nappali: 06:00-17:00
Csúcsidőszak: 17:00-22:00
Völgyidőszak: 22.00-06:00”

Vajon ki jár majd jobban?
(Talán itt is eljött az idő a "jáccadozásra" : olcsó árammal feltölteni az akkukat, és abból fogyasztani a drága időszakban. Massawa már a napelemes topikban említett ilyen példát a tengerentúlról.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2025
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Szerintem csak annyi, hogy otthon kell lenni.
Már csak azért is, hogy nehogy megszivassanak plombahiány/mágnesezés/nem szabványos mérőhely végett.

Neked igazán szerintem sem nem előnyös, sem nem hátrányos, és néha azért továbbra is (bár talán ritkábban) el fognak jönni megnézni/lefényképezni az szent kegytárgyat...
(#) ötfelezős válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Legfeljebb villamos folytonosságnak ócska egy ilyen hegesztés.
(#) ötfelezős válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Csak éppen zavaros lett a kép. Elvileg a kedvezőbb tarifa nálunk nem az időhöz, hanem az időhöz ÉS a készülék fajtájához volt kötve. Többtarifás mérővel nyugodtan lehetett késő este olcsóbban mosni, stb. Ami most sokak fejében rendszeresen megfordul, hogy illegálisan kéne intézni, átkapcsoló, meg ilyesmik, azt akkor és ott a szolgáltató biztosította nekik.
(#) ötfelezős válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Ami a fentebbi egy fázis-három fázis polémiát illeti, több dolgot összekevertek a szólók.
- Egy dolog a jövőre felkészülés, emiatt már vagy 40 éve is előírás volt, hogy a mérőhely (társasházi belső vezetékezés is) 3 fázisú legyen, legalább 10 kW lakásonkénti igény kielégítésére.
- Ugyanakkor, mivel teljesítményhiány volt, ócska és régi berendezések voltak, ami "járt", az egy fázison 10 A volt (70-es évek közepe, 80-asok eleje). A szüleim pécsi lakásához 67-ben új utcában újonnan építve, 6 A-es kismegszakító járt még csak.
- Többet némi vita után esetleg adtak, talán még többen emlékeznek, hogy az önfűtéses mosógéphez "járt" a 16 A, de csak akkor, ha bemutatták a számlát vagy a garlevelet.
- És voltak az országban szürke foltok, ahol ezek a témák senkit nem érdekeltek.
- A helyzeten a HFH bevezetése azért lökött előre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2025
(#) kameleon2 válasza tothgyula hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Köszi. Járt nálam kolléga. Ránézett, és mivel úgy is bővítenék és máshová kerülne a mérő, kerítésoszlopba, földkábel stb, Így akkor már inkább arra fogok költeni, addig marad ez.
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 18, 2025 1 /

Idézet:
„egy fázison 10 A volt (70-es évek közepe, 80-asok eleje).”

1981-ben felvonulási épületre (végül 7 évig laktunk benne. ) kértem 3*16 A-t. Szó nélkül bekötötték. Még a légvezetéket is ők adták hozzá.
Azt nem tagadom, hogy lehettek szűkös környékek, ahol a hálózat nem bírta volna.
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 19:40 /

Miután utolsó mondatom úgy szólt, hogy bármire volt kivétel, ezért kár volt írnod, hogy volt kivétel.
(#) BarnaPili válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 21:08 /

Hello!
Kicsit eltűntem az éterből, de újra itt vagyok. Az ellentmondást én is felfedeztem a kapcsolási rajz és az általam-a villanyóra szekrényben- valóság között. A héten lesz időm foglalkozni a dologgal, remélem fogok tudni valami értelmes dolgot felfedezni. Ha valamit megtudok, leírom ide.
Következő: »»   991 / 991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem