Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi. Betonrétegen jön át, és a betonban PVC csőben van.
A pálca maga horganyzott 12mm átmérőjű acél. A hegesztés valóban megbontja a horganyzást, de 12cm hosszon van a varrat, és lefestettem hammerite festékkel ez azért eléggé stabil szerintem.
Az megy be, amit kértél az építéskor. Az átlag építtetőknek elég az 1 fázis.
Kevesen gondolnak bele a 3 fázis előnyeibe.
Szia!
Milyen előnye lenne a 3 fázisnak? 1x32A és 3x10A esetén.
A forgógépek, ha fűrészeltél vagy gyalultál már 1 fázisról akkor tudod miről beszélek.
Nekem 3x16A van. Az az előnye többek között, amikor 3 fázisú betonkeverőt használtam gond nélkül. Vagy a ház nagyobb teljesítményű fogyasztói több fázisra vannak elosztva. Ha az egyik fázison szerelek, a másikról működhet a páka, a világítás stb.
Vagyis csak előnyét láttam eddig. Ha 2,5kVA-nél nagyobb napelemes rendszert akarok engedélyeztetni, akkor azt is 3 fázis esetén tudom csak.
Szia!
Városlakó , emeletes épületben ? Ha meg asztalos kőmüves jön , kérdezzen előtte . Viszont a 3f ra kötött PC, házimozi, LaposTv videó kaputelefon zavarait már kerestem. Tehát sokféle szempont van . ---Ne is folytassuk !
Szerintem ez azért nem annyira egyszerü, mert vannak elöirások mekkora teljesitményt igényel egy lakást és azt nem lehet 1 fázisrol biztositani (pl sütö, elektromos fözölap). És erre vannak elöiräsok a lakás / ház méretétöl függöen stb.
Föleg az az elönye és ezért kell mert igy egyensulyban lehet tartani a hálozatot. Gondold meg ha van 10 ház az utcában és mindegyiket egy fázisra kötnék, mi lenne a külsö 3x230 Voltos hálozattal.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:36
Nem arrol beszélünk mi an a stekkerben ahova a berendezéseket csatlakoztatod.
Most cserélik ki a meglehetősen nagy társasházunkban a teljes közös elektromos hálózatot, és marad mindenkinek az egy fázis... vagy csak én vagyok az élhetetlen és nem tudom, kinek a zsebébe kellett volna tenni valamit. : -)
Nyilván a társasházak egyes lakásaiba nem kell okvetlenül bevezetni a 3 fázist, de a lépcsöházban ott lehet.
Nemrég néztem a lakáselosztót, bejön mindhárom fázisvezeték+PEN, de csak egy fázis van bekötve.
Ki fogom cserélni az elosztó dobozt, automatákat, és áram védőkapcsolót is kap végre a lakás...
Ez tömbházak, bérlakások, társasházak esetére lehet érvényes. Családi házba azt kötnek be, amit kérsz.
Nyilván nem korlátlanul, de sokkal nagyobb a mozgástered, mint egy belvárosi társasházban. Én most kértem bővítést a H tarifa miatt. A meglévő 3x16A mellé jön még 3x16A H tarifás mérővel. Fűtési szezonban H díjszabással, azon kívül normál díjszabással számol. A klímákat lehet hőszivattyúként üzemeltetni 4-500% hatásfokkal a villamos energiára nézve, és így sokkal olcsóbb, mint a nem kedvezményes gáz a fűtési szezonban. Nyáron meg ha hűteni akarok, az teljes árú. De az csak kényelmi szempont úgy is.
Nem mindegy mikori az a családi ház. Nyilván ha pár éves, akkor egyrészt jobban gondoltak a jövőbeli igényekre, napelemre, ev-re, két mosógépre és egy villanytűzhelyre, medencefűtésre, ezért a tervező fölélő és beadják az igényt nagyobb teljesítményre.
Másrészt új építésnél (ha még egy fogymérő sincs a telken) így is, úgy is munka van vele, a dupla szekrény pedig nem akkora tétel, az építkezés összköltségébe még a plusz amperok is beleférnek. Érdekes módon régen is sok helyen bekötötték a háromfázist, de az sokkal inkább az egyenletes terhelés és ezzel a kisebb fázisonkénti amperok miatt volt, valamint elsősorban nagyobb méreteknél, kétemeletes kádárkockáknál. Közben meg volt pl 3x15A, ami azért egy egyfázisú nagyfogyasztónak határeset. Jellemzően nem kapott minden helyiség saját olvadós kört, ezért ott beleszólt az is, hogy aluból 1,5-2,5-nél nagyobbal nem szívesen vezetékeltek, jó ha éppen kapni lehetett egynél több színt. A rendszerváltás előtt meg gondolom nem darabáras volt az amper, hanem kapcsolati tőke arányos. De az ellenkezőjére is van példa: 2005-ben egy házfelújítás kapcsán át kellett helyezni a fogymérőt a házból a telekhatárra, ezért egy új bekötés lett. Új fogymérő hely, új csatlakozóvezeték, mégsem igényeltünk 3 fázist. Az alanyi amperek felkúsztak 32-re, de az egy fázis maradt. Ki gondolt akkor még napelemre? Pedig ez is egy teljesen önálló, tégla építésű családi ház. Nem beszélve arról, hogy az agglomerációkban szintén kisebb házak, hétvégi-gazdasági épületek vannak többségében, most meg mindenki oda menekül a város és az árak elől. Az igények meg megmaradnak. Ezért igen, nem kevés hely létezik még, ahol a kényelmes új világ ellenére képesek egy fázissal élni emberek... Egyébként meg hogy ne kelljen teljesen vakon ampert igényelni, a szabvány iránymutatást ad, erre egyszerűbb hivatkozni és elfogadtatni, hogy manapság kell és kész.
Természetesen kérheted a 3fázist, de előzőleg regisztrált szerelővel vedd fel a kapcsolatot.
Mennyi a teljesítmény igényed?Előre vetítve 10-15évet. Teljesítménybővítés esetén komoly kiadással kell számolnod.Gondold át alaposan. Idézet: „...mi lenne a külsö 3x230 Voltos hálozattal” Ezt nem igazán tudom értelmezni? A szüleim utcájában nem 10, hanem legalább 100 családi ház van, jól megfigyelhető, hogy az oszlopokról az egymás utáni házak egyfázisú bekötései váltakozva kapják azt az 1 fázist. Szerintem erre azért figyelnek a szolgáltató kivitelezői.
Szia!
Ez csak Ukrajnában fordulhat elő ; 3x230v Európa többi felén azért 3x400 .....460V van . De az Eu nyugati felén is az 1fázis szokásos , azért 63A ........160A -s biztivel . Még sincs trafó leégés (amúgy is a szolgáltató problémája , s megoldják ) Azért már nálunk is megjelent a 40A-s lakossági kismegszakitó. A hozzászólás módosítva: Szo, 15:20
Rengeteg helyen csak egy fázis van bekötve. Attól, mert három fázis van egy lakásban
/házban, nem egyenletes a terhelés a fázisok között. Pl. kinél van három fázisú számítógép vagy LED-es izzó? Magyarán a kiegyenlítéshez semmi köze. A többit vision61 leírta.
Igen valamikor igy oldották meg föleg a távoli vidékeken mert akkor a villany maximum a világitásra kellett és akkor minden ház egymás után más fázisra lett kötve. (Igaz láttam falukat a mai Ukrajnában ahol az oszlopon is csak 1 drot volt azaz az N is hiányzott.)
De azután megjelentek a nagyobb fogyasztók, fütés, bojlerek stb akkor kezdtek a gondok jönni és elkezdödött a büvészkedés. Nem lehetett ugyanis elöirni minden lakosnak egy trafokörzetben hogy ö is vegyen valami nagyfogyasztot. Mi korábban születettek még emlékszünk a feszültség stabilizátorokra, mert sok TV stb 200 V alatt hajlamos volt kikapcsolni. Ezért kérdeztem, hogy hátha tudja valaki ( ha volt egyáltalán ilyen idöpont). A szüleim 1966-ban épitettek uj házat és már akkor is minden házba 3 fázis ment, söt a régi házban is már az volt. A hozzászólás módosítva: Szo, 15:25
Szia!
"A szüleim 1966-ban épitettek uj házat és már akkor is minden házba 3 fázis ment, söt a régi házban is már az volt." Egyáltalán nem --mindenki akart ügyeskedni, de azért nem engedték csak a házak 25%-nál a 3fázist.S itt jött az ügyeskedés ---mert a munkahelyekről kerithető gépek mindegyike 3 fázisú volt.!Még a hegesztő trafó is.! A feszültség stabilizálás is a gyengére épitett utcai hálózatok + a barkácsoló lakók miatt állt elő.
Akkor mifelénk másképp volt. Uj utca uj házakkal ( vagy 50) s minden házba automatikusan ment a 4 drot. ( bent már lehetett büvészkedni, de ha pl volt olyan fogyaszto ami “éjjeli áramra” ment, akkor már az ora is 3 fázisu volt).
Én 1991-93 ban építettem a családi házat. Egy nagy parcellázás volt, és egyszerre épült vagy 50-60 ház. Egy erdélyi kőműves csapat lakott valamelyik már fedett pincerészben, és oda mentek, ahol éppen volt valami kőműves meló.
A szomszédaim nagy része egy fázist köttetett be, én a kivételek között voltam a 3 fázissal. De azóta sem bántam meg.
Szia!
Lehet --mert két egyforma hely nem volt akkoriban sem. Apámnál azért vettünk hőtárolós villanykályhát ---hogy végre bekössék a 3 fázist , de csak éjszakai áramra . Igy mindig megállt a kapcsoló óra? S hamar kiderült , hogy a 3x10A kevés , igy a kismegszakitókat kellett "át berhelni " 10A-s házban a 25A-s belseje . De ez oly rég volt.
A mérő alatti kismegszakítók elvileg plombálva vannak. Csak a lakáselosztóban lehet garázdálkodni. Az meg nem sokat ér, ha a mérőnél 10A van.
Akkoriban talán még az elmű szakik is segítettek egy üveg pálinkáért a huncutságban. A "tiéd az ország, magadnak építed" elvet támogatva. ![]()
Szia!
Pont ez volt a lényege ,a papir és a plomba eredeti . A zsebpénz meg az övék.
Nemcsak a távoli vidékeken van, volt így.
![]() Az ország második legnagyobb városában élek 50+ éve, nemsokára nyugdíjasként. Az kissé túlzás, hogy 3 fázis volt régen is minden háznál, inkább csak azokhoz lett bekötve, akik el tudták intézni ismerettség, vagy egyéb módon.
Ha éjjeli áram is volt, akkor volt egy idökapcsolo meg egy 2 számlálos ora, abban egy nagyon érdekes mechanizmus, olyan mint az autokban differenciál, ahol a két kerék kimenet az egyik vagy a másik számlálo volt. A kapcsoloora egy elektromágnessel blokkolta az egyik vagy a másik tengelyt igy a forgo tányér ( mert abbol csak egy volt) vagy a nappali vagy az éjszakai számlálot hajtotta. Sokáig ez a csodás mechanizmus diszelgett az asztalomon amig egy barátom el nem kérte.
![]()
A meglevö házakba el tudom képzelni, hogy igy volt, de az uj utcákba alapbol huzták mindenhol a 3 fázist. Én Prágában kisgyerekként még megértem az egyenáramot is a legbelsö kerületben, igaz, hogy kb 1960-ban már az is megszünt.
Szia!
Pedig ez sokkal egyszerűbben , nálunk 4db 1fázisú óra --s kész. 3 az éjszakai .1 a nappali tarifa. A hozzászólás módosítva: Szo, 16:59
|
Bejelentkezés
Hirdetés |