Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMI villanymotor

Témaindító: toxysanyi, idő: Jan 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 64
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 1, 2025 /

Megy ez neked!
(#) Alkotó válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 1, 2025 /

1 kW körüli motorra emlékszem, és ha ebben nem tévedek, akkor ennek nem kellene 8,5 A-t felvennie terheletlenül.
Valamint vedd figyelembe VIM-nek ezt a válaszát is.
(#) Josi777 válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 1, 2025 /

Egy 10A üzemi áramú motor nyugalmi áramfelvételének nagyon magas a 8-8,5A (még akkor is, ha egy lakatfogó nem ad pontos értéket). Általános "képlet", hogy egy mezei egyfázisú aszinkronmotor nyugalmi áramfelvétele az üzemi áramfelvétel 25%-50%-a (a mechanikai jellemzők függvényében). Ez 10A-es, így max. 5A lehet a nyugalmi áramfelvétel. Ez a motor terhelve simán 10A fölé megy, amíg le nem ég.
(#) VIM válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 1, 2025 /

Szia! Azért nem akartam visszaírni, mert szerintem ez a motor már át lett tekercselve és azt nem tudni, hogy az 1100 wattos hornyaiba belefér e az 1500 wattos tekercseinek menetszáma és akkor már nem is olyan sok az a 8.5A az 1500-as 12 amperéhez. Persze benne van az is, hogy a főfázis menetzárlatos lehet de az ilyen áramoknál hamar kiderül ha csak üresben van is járatva.
(#) lsvigh hozzászólása Ápr 13, 2025 /

Ő miféle villanymotor lehet?

Sziasztok! Őt felismeri valaki, hogy milyen villanymotor lehet? És hogy tudnám őt elindítani?
Sima drótkorongot tennék rá.
Előre is köszi, Laci!
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Ápr 13, 2025 /

Valószínű, hogy neked van igazad, mert azóta is dolgozik.
(#) erbe válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 13, 2025 /

Régi terménydarálókban volt ilyen villanymotor, csak nem ilyen "ékszíjtárcsával". Azokban közvetlenül a tengelyre szokták tenni a darálótárcsát. Attól még lehet darálóból, de valószínűleg 3 fázisú lehet.
(#) lsvigh válasza erbe hozzászólására (») Ápr 13, 2025 /

Szia! Kommented alapján elkezdtem keresgetni, úgy néz ki a motor, mintha az FV-III-64 nevezetű terménydarálóból való volna. Viszont ezek elvileg 220-asok. Van esetleg valakinek ötlete, hogy milyen kondenzátorral próbálkozzak? Elméletileg 600W-os. Holnap rámérek a tekercsre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2025

20-25 µF 450 V-os állandó kondenzátorral. Nem tudom a gyári eredetit, de talán más tudja.

Nem vagyok benne biztos, hogy 220V-os darálóból lenne. Ha az a szíjtárcsa eredeti, akkor egy áttételes, várhatóan erősebb darálóban volt. Ami 3 fázist feltételez.
(#) lsvigh válasza erbe hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Szerintem biztos, hogy az a szíjtárcsa nem gyárija.
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Szia! A motortest az több mint valószínű, hogy a VFIII daráló valamelyike lehet és a kivezetések is gyárinak néznek ki, még a sorkapocs is. A szétszedéshez használatos összejelölés arra utalhat, hogy vagy csapágy csere volt vagy tekercselés vagy mindkettő, mert a tekercsfej tiszta a darálóban uralkodó állapotokhoz képest. Az előzőekben ajánlott kondenzátor értékekkel próbáld meg bekötni állandó üzemire ha a tekercsek értékei "jók" lesznek. A főfázis az kisebb ellenállású mint a segéd (szerintem), mert ennek a gépnek határozott irányba kell forognia ha darálóban volt használva és a kivezetései ennek megfelelően vannak közösítve. A kisebb ellenállású tekercs kapjon fázist-nullát (középső és "valamelyik" szélső kivezetés) és a két szélső sorkapocsba kösd a kondenzátort (ha minden igaz).
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Hello!
Azért az érintésvédelme csúcs.. Főleg, hogy egy darálóban még robbanásveszély is fennáll.
(#) Tomi111 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Ezek a darálók kettős szigeteltek voltak, tilos volt földelni. Gondolom a háztartásokban hiányzó vedőföld miatt gyártották így. A motor is műanyag bakokon állt( mint a keverőtárcsás mosógépé) és a darálókalapácsok tartója is műanyagban volt a tengelyen.
De szerintem ezekből volt nyomógombos indítású, sőt mintha indítórelés is lett volna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2025
(#) Suba53 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Idézet:
„Azért az érintésvédelme csúcs.”

Szerintem olyan nincs neki.
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Ez az eredménye, ha valaki szakmai ismeretek nélkül kiszed kettős szigetelésű szerkezetből motort és X célra hasznosítja. Mennyi kukoricamorzsolót láttam mosógépmotorral. Eredeti kábellel, kapcsolóval faládára szerelve. Néha még be is tekerték szigszalaggal a kapcsoló hátulját, mechanikai érintésvédelem céljából. Nem mindig.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 14, 2025 /

Én is kaptam anno egy kukorica morzsolót. Barátommal rá akartam szereltetni egy mosógép motort. De lebeszélt róla, mert csak "szétszórja". És milyen igaza volt! Csinált hozzá egy állványt és a kb. 5 éves unokám egy zöldségesládán állva lemorzsolta vele a 2 mázsa kukoricát. Ha elakadt, csak vissza kellett mozdítani, a motor meg megszorult volna. Néha a kevesebb a több..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2025 /

Nem közvetlen szokta hajtani a motor. Akinek volt hozzáférése, lábhajtásos varrógép nagy szíjkerekét rakta fel, akinek más lehetősége volt, rétegelt lemezből vágott tárcsákat ragasztott össze, abba vágtak ékpályát. Legalább 6-8-as áttétellel készültek. De láttam már 10-est is. A szórást meg felrakható palánkokkal akadályozták.
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Bekötöttem a leírásod szerint, de magától nem indul sajna, behajtóval megforgattam a tengelyét, úgy megy. Amúgy hálózatra téve csak búgott. Szerintem ez nem jó sajnos. A tengelye is üt egy kicsit, lehet ezért nem indul magától.
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

A tekercsek ellenállása az hogy alakult, melyik a fő és melyik a segéd fázis?
Következő: »»   64 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem