Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Felajánlás, azaz ingyen elvihető
Ez a téma arról szól, hogy ha valakinek van elfekvő alkatrésze (készlete) ajándékba, akkor legyen hova feltennie, ne vesszen kárba, tehát nem kereső téma, ezért nem írjuk be, nekem erre vagy arra van szükségem. Ami még fontosabb, hogy ha fent van valami, akkor NE privátban írjatok rá, hanem itt, mert úgy a fair!
Fontos, hogy ha az adatlapon a felajánlást tevő lakóhelye nincs megjelölve, akkor legalább a hozzászólásba írja bele, hol található a felajánlott termék, különösen, ha személyes átvétel preferált! A pontos lakcímet, telefonszámot viszont csak privát üzenetben, vagy e-mailben írjátok meg, nyilvánosan, a fórumba ne, mert visszaélésre adhat módot! Ebben a topikban gazdát cserélt árucikkeket tilos az apróhirdetésben meghirdetni.
Szemlátomást nem rádió, hanem GDO tekercsek.
Az nincs valahol a közelben, amibe be lehetett dugni? ![]() Rádióamatőr fél micsodáját odaadja érte. ![]()
Ráadásul ilyen ma már nem is készülhet, mert a textil bakelit veszélyes anyagnak minősül. Legalább 20 éve.
Ha fejbe kólintanak vele akkor mindenféleképp.
De szemlátomást nagy élvezettel esztergálták.
![]() Annó pákanyéltől kezdve hólapátig minden abból készült. Vagy dinamit-ból, már aki ugye hozzájutott.
Forgalmazzál a textilbakelitet most is, lemez,rúd,cső formájában is elérhető, és nem is tüntetik fel, hogy káros lenne az egészségre.
Az összes fiókom oldalán textilbakelit csík van, attól csúszik az L vason. Remélem nem mérgezem meg magam a sok ki-be mozgatással. Nameg jópár dirib -darab, akár 40mm vastag méret is kallódik még a garázsban, lehet, hogy le kéne adnom veszélyes hulladékként? A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:07
Amúgy szerintem ha más nem csap le rá, legkésőbb Békéscsabán a rádióklub standján leadhatod.
Ők biztosan értékelik/tudják mi ez. Még jobb lenne, ha a műszer része is meglenne. Bár gyaníthatóan az már csak üres doboz, a műszer kioperálva és a többi mellé feltéve a polcra... ![]()
A textilbakelit nem késztermék formában veszélyes, hanem a gyártástechnológia okoz némi veszélyt. De érdekes módon rengeteg más anyag is van, aminek gyártása során 1000x veszélyesebb anyagok szabadulnak fel. Ugyhogy szvsz betiltása pusztán üzleti okokra vezethető vissza.
Üdvözlöm, ha nem volt korábbi jelentkező, akkor érdeklődnék ezek után a - jó eséllyel - GDO tekercsek iránt!
köszönettel: Gerzson
Ezek nem GDO-hoz készültek?
Szia Granpa!
Ha megvan átugrom érte ! Üdv Stefy
Ezt így dobozban kaptam (Dalma?), nem volt beépítve, ill. nem volt műszer.
Gerzson volt az első jelentkező, osztozzatok.
A textilbakelt forgácsolásához nehéz műhelyt találni, mert rákkeltő és nem vállalja senki. A karbantartásba dolgozom. Találtunk alternatívát helyette, de mégsem olyan mint a textilbakelit.
Való igaz, hogy irritáló a megmunkálása alatt keletkező apró forgács,por,stb, ezekszerint rákkeltő is,bár erre nem kerestem rá. Mindenesetre, ha húsz éve betiltották, akkor milyen alapon forgalmazzák minden kitétel nélkül, mint például a vegyszerek esetében,mert azoknál csak arra feljogosított felhasználónak adható el...
Tudtommal csak az azbeszt volt az állítólag veszélyes! No de mindegy!
Szerintem - ha ezeket sohasem esszük meg, akkor egyikük sem VESZÉLYES!
Nem dinamit, inkább danamid!
Még nekem is van egy kis fekete rudacska. Abból csináltam régebben a SKODA 105-ösöm fogasléces kormányművének a kormányműből kivezető perselyeit. Általam áttervezve sokkal jobbak voltak, mint az eredeti gyári!
Kissé olyan "műanyag" szaga van (talán formaldehid), de egyáltalán NEM MÉRGEZŐ! Gyakorlatilag nem kell megenni!
GDO tekercsek: Amiből van több egyforma, szívesen átadom a fölösleget, egyébként meg megvan már a helyük, építek hozzájuk műszert.
TXB lapok. Valóban egészségtelen anyag. Nagyon jó amúgy - tartós, elnyűhetetlen, elektromosan sem rossz, a pora azonban valóban ártalmas. Nem kell tőle rettegni, hanem profi légzésvédőt felvenni, és már mehet is a vágása, fúrás-farigcsa... (nagyon sok úgymond "veszélyes anyag" kissé túl van gondolva, mindenütt megy az ijedezés, többnyire feleslegesen. Tessék szíves lenni védőfelszereléseket használni, a megmunkálásnál keletkezett szmetyót elszívni / begyűjteni, és nem lesz gond. Ennyi.)
Igen a formaldehid a probléma. Tudtommal rákkeltő. Folyamatosan párolog belőle.
Danamid csak egy terméknév. Hivatalosan PA6 vagy PA6.6 (Poliamid) Jó elektromos tulajdonsággal bír. Az elektrosztatikus olajzóinkba is ebből szoktam alkatrészt készíttetni. Felvételezem, aztán irány a forgácsoló. (90-150KV van a pengéken) A poliamidoknak jelentősen eltér a tulajdonsága. Mindenféle lágyítókat vagy mifenéket használnak. A Poliamid 6.6 táblák kifejezetten lágyak. Az ősrégi megmaradt Metamid anyagok meg repednek, sok nedvességet vesznek fel és nagyobb a szilárdságuk.
Dehogy párolog
![]() A textilbakelitet fenol-formaldehid gyantából magas nyomáson es hőmérsékleten (280 fok azt hiszem) állítják elő. A mai napig kapható, és az ipar számos területén alkalmazzák mert hő hatására sem változik a szilárdsága es a térfogata. A betiltását a kiskereskedelmi forgalom visszaszorítása miatt szorgalmazták, mert a formaldehid igen veszélyes anyag.. de ez csak a gyártási folyamat során szabadul fel. Miután polimerizálodott, már nem! Csak a megmunkálás alatt keletkezett por rákkeltő ( pl esztergálás) Na de melyik ipari anyag pora nem rákkeltő?! Szóval a formaldehid technológia miatt csökkentették a gyártást
Ha nem párolog, akkor mitől van a szaga?
![]() Meg kell jegyeznem hogy anyukám munkás ruhája ettől az anyagtól bűzlött. Sok évet húzott le a kokszolóban. Szerencsére nem lett baja. 15 éve már nyugdíjas A hozzászólás módosítva: Sze, 19:16
Köszönöm a felajánlást, de nekem nincs rá szükségem, előrébb már írtam, elég sok dirib-darab, de van táblányi méretem is az ominózus anyagból, mindenesetre nekem már kitart..
![]() Közel ötven éves munkaviszonyom alatt mindegyik munkahelyemen találkoztam a textilbakelittal, akár szigetelő távtartó, akár esztergált tárcsa, vagy sok-sok fogaskerék, vékonyabb lemezek alátétek formájában is. A megmunkálásakor arcmaszkot töredelmesen bevallom, nem használtam még idáig, egészen más okok miatt találtam nehezebbnek a műveleteket az anyagon.
Kérjük, ne térjetek el a téma eredeti tárgyától! (Az pedig még véletlenül sem a különféle műanyagok, és azok esetlegesen mérgező volta.)
Kértük, hogy a témához nem kapcsoldó hozzászólásokat mellőzzétek. Ezért néhány hozzászólás eltávoításra került.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |