Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra építése TIL306-os LED kijelzőkkel
Lapozás: OK   9 / 9
(#) tki válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 20:58 /

Tényleg, létezett 4511-es is. De elrontottam: nem tőled akartam kérdezni, hanem jonasr75-től, és azt, hogy igazából eldöntötte-e már, melyik családdal próbálkozik.
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») Sze, 21:11 /

Van ez a 74C925, mely négy digitre "egyedül" megoldja az egész feladatot..
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 22:39 /

Igen, csak 10 sec ideig, mert ez egy reakciómérő "játék". Ajánlom akkor a dugasztápot.
(#) tki válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 22:46 /

Hogy mik vannak... 40 mA szegmensenként, 1 W max., CMOS, és csak 10 évvel fiatalabb pl. a 74390-nél.
(#) jonasr75 válasza tki hozzászólására (») Sze, 22:49 /

Szia! Igen, lehet még kapni a 74390 IC-t, ezért választottam ezt, mert lehetett volna más IC-ket is alkalmazni, de követelmény volt a magyarországi beszerzés.
(#) tki válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 23:33 /

Ez 74LS390. : -) Éppen ez jutott eszembe, hogy miket kell a számok közepére képzelni, amik nincsenek a rajzon.
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») Csü, 6:45 /

Ráadásul nem csak én, de a HEStore is eltéveszti, mert a 90-es BCD számláló, a 93-as a Bináris.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Csü, 7:37 /

Hello! Ha ez egy reakció időmérő, akkor érdemes átgondolni a vezérlést. Mert akkor szinte biztos, hogy nem jó, ha az indítás és leállítás egy kezelőszerv végzi. Akkor ehhez egy RS tároló kell. Pld..
És ha TTL áramkörökből készíted, akkor az 5V tápra a számláló Ic-k mellé, a tápra egy-egy 100nF-ot illik tenni a nyákon.

STRT-CLK.png

(#) otvenkilenc válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 10:04 /

CD40110 Számláló + 7 szegmenses meghajtó. de..
(#) otvenkilenc válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 10:37 /

A 92-s is. Csak ez 12 ig számol a 93 meg 16 -ig
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 12:10 /

Szia! Az S1 nyomókapcsoló megnyomására elindul a számlálás, az S1 újbóli megnyomására pedig leáll, mert ugye az NE555 out kimenete magas szintet ad a 74390 1CKA lábára, így mivel nincsen lefutó él, a számlálás megáll, nem lép tovább. Azt ugye meg is adtad, hogy a nullázás hogyan történik, az rendben is van. Ha kell, a nullázáshoz meg kell nyomni az S2 nyomógombot, a számláló nullázódik,majd az S1 nyomókapcsoló újbóli megnyomására indul a számláló. Akkor ezek szerint ez okozhat gondokat?
Írtad, hogy kellene az új kapcsoláshoz SR tároló, de azt nem látok, csak még egy NE555 IC-t. Az új kapcsolásban ezek NO nyomógombok? A LED pedig világít, ha a számlálás megáll?
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Csü, 12:42 /

Hello! Nem amit újfent küldtem, ott ketté választottam az indítás és leállítást. Mert ugye valaki v. valami elindítja a számlálást, akit meg tesztelnek, az állítja le. Azért írtam oda, hogy Start, meg Stop. (Csak mint írtam, nálam nincs nyomógomb kép, de ez a kettő nyomógomb.)
Az első 555, maga az RS tároló. Mert ha a Trig lábat alacsony szintre húzod "Start", akkor a kimenet magas lesz, mehet az ütemadó. Ha pedig a Reset lábat húzod le, akkor leáll "Stop".
A Start, azért van differenciálva, mert ha valaki nyomva tartaná a gombot, akkor nem állna le, csak arra a pillanatra, míg a Stop-ot nyomja valaki. (Mert a Reset lábnak elsőbbsége van.)
A differenciálás időállandója ugyan 10ms, de 10ms-on belül, úgy sem tudja senki megnyomni a Stop gombot.
A Dis láb alacsony szintje pedig leállítja az ütemadót. Az pont jó, mert az nyitott kollektoros kimenet, tehát pont olyan, mint egy kapcsoló. Vagy zár, vagy "szakadt".

Kicsit mindig túlgondolod a dolgokat. Viszont amit szeretnél elérni, azt alaposan át kell fontolni, hogy úgy működjön ahogy szeretnéd és ne legyen benne havária. Azaz időben nem kívánt működés.
(#) tki válasza otvenkilenc hozzászólására (») Pé, 11:39 /

Ez eddig a legjobb, hehe. Csak erre az IC-re is digitenként szükség van, így árban ez sem bajnok.

Óraként egy baj lenne vele: hogy nem lehet adott értékre állítani. Igaz, digitenként lehetne állítani, de az megint egy csomó kapu, hogy megfelelő alkalmazás legyen belőle.

Arra vagyok kíváncsi, hogy a topik résztvevői mekkora részesedést kapnak majd a termék árából. : -)
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 16:51 /

Szia! Még egy kérdésem lenne. A 100nF-os kondi másik lábát melyik IC lábra kötöd, a VCC+-ra? A 74390-nél az 1CKA láb 5V közé, a 7447.nél pedig a magas szintre kötött lábak közös pontja és az 5V közé? Köszi.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Pé, 17:05 / 1

A 100nF-okat, mindig a táplábak közé (vagy a táp sínre ha van olyan) kell kötni.
Ennek az az oka, hogy egy TotemPole kimenet átváltás pillanatéban (L ről H-ra, vagy H ról L-re) mind két kimeneti (felhúzó és lehúzó) tranzisztora nyitva van. Így a tápágból rántja ki ezt az áramot. Ha ott a kondi, akkor abból pótlódik ez a energia és az impulzus nem jut el a tápon a másik Ic-ig. Így nem zavarja meg annak működését. Mert előfordul, hogy másik számláló is lép egyet, vagy hibásan működik ettől. Ezért látsz egy TTL-el megszórt panelen egy kazal 100nF-os kondit. Ritkán fordul elő ilyesmi, de nagyon kellemetlen tud lenni. Anno létezett olyan Ic foglalat, amiben gyárilag be volt építve a kondi.
Órajel, vagy léptető lábakra nem szabad kondit tenni, mert az órajeleknek előírt impulzus meredeksége van. Ha lassan fut fel/le egy órajel, az is megzavarhatja egy számlánc működését és esetleg logikátlan működést mutat.
(#) tki válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 10:28 /

Csak egy kis nosztalgia: nyári hőségben, egy alföldi városban egyszer egy logikai kapukkal vezérelt, akkori modern liftben sikerült a liftnek a megnyomott gombhoz képest fordítva számlálnia. Korábban nyilván jól működött, mert nem volt lezárva.

Elég idegesítő volt, eleinte talán még rémisztő is, mikor lefelé akartam menni és felfelé indult el, vagy fordítva... De büszke voltam, mert rögtön megpróbáltam másodjára is, és némi fejszámolás után (az össz. emeletek számát felhasználva) eltaláltam a megfelelő gombot. : -) Állítólag az orosz digitális IC-k voltak a ludasak, amiknek lelkük volt (csak elég gonosz), de akármi is lehetett...
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») Szo, 12:58 / 2

Hello! Találkoztam én is olyan orosz 7474-essel, hogy 4,8V alatt az egyik flip-flop működött, 4,8V felett meg a másik. Azért nagyon nem röhögtem rajta, mert egy időben nem lehetett mást kapni. Ilyesmire meg nem voltam felkészülve. Egy nagyobb rendszerben meg szopatós az ilyesmi.
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem