Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1164 / 1164
(#) Epu2 válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 30, 2025 /

Ha lenne ilyen, jó lenne. Még a Linux letöltése is gond, mert melyiket a sokezerből. Most egy kisebb változatot töltögetek. Valamiért az inteles rendszereket meg sem említik.
(#) Doky586 válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 30, 2025 /

Mondtam mit tölts le https://downloads.sourceforge.net/gparted/gparted-live-1.7.0-1-amd64.iso[Link][/url]
Duplaklikk, a tartalmát rámásolod egy fat32 pendrivera, rábootolsz. Onnan már egy linuxost kérdezgess.
(#) martin66789 válasza martin66789 hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Sziasztok

Sikerült megcsinálnom a régebben kérdezett "Gigabyte GA-H61M-DS2 alaplap" hibáját, ami az 1. képen lévő képet adta 3. újraindulásra. Újra kellett írni mindkét Bios IC tartalmát.
Rendeltem CH341A programozót. Csináltam biztonsági mentést a B_Bios és M_Bios ról. Újraírtam mindkét IC-re a B_Bios tartalmát és elsőre simán indult, a Bios is betöltődött (2. kép). Az M_Bios tartalmával nem működött, valószínűleg annak a tartalma volt hibás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2025

1.jpg

2.jpg

(#) Doky586 válasza martin66789 hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Ennyit a Gigabyte DualBios rendszer megbízhatóságáról..
(#) Gombszem hozzászólása Csü, 19:35 /

Linux képfájl

Tudnátok ajánlani egy olyan free Linux ISO verziót, ami gond nélkül elindul többféle hardveren (alaplapon). Nem kell semmi cifra megoldás. elég ha látszik, hogy működik a hardver, és van rajta egy fájlkezelő, ami a Windows fájlrendszereket is látja.

Van egy Runtime Linux Live CD ISO képfájlom, ami az előző 8 éves alaplapon elindult, de az újon már nem, pedig a legújabb verzió van. Az alaplap BIOS-ban nem akarok semmit sem variálni (ha lehet egyáltalán) csak azért hogy elinduljon. Az már csak hab volt a tortán, hogy az USB pendrájvot úgy hazavágta, hogy sem a Win, sem más particionáló program nem tudta kezelni. Lett megoldásom, de azért ez furcsa.
(#) Régi motoros válasza Gombszem hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Slax esetleg...
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Csü, 22:16 /

Linux Mint iso
(#) uniman válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 5:48 /

Ezt onnan nem lehet "csak úgy" letölteni! Úgy látom, csak emailcímre hajlandó a letöltési linket elküldeni! (Na azt nem adom!)
(#) bbb válasza uniman hozzászólására (») Pé, 6:17 /

Debian, Ubuntu, Puppy, ...
(#) uniman válasza bbb hozzászólására (») Pé, 6:35 /

Azok mind megvannak...a Slax-ot nem ismerem.
(#) kistee válasza uniman hozzászólására (») Pé, 7:15 / 1

A "Send download link to Email" gomb alatt ott a direkt link is, ahhoz nem kell mailcím. 416 MByte.
(#) proba válasza martin66789 hozzászólására (») Pé, 7:45 /

Van valami bekapcsolási/resetelési mód, aminél saját maga átmásolja. Nem kell írogatni. Nekem már 2-3x javította magát. ( nem indult percekig, addig resetelgettem/kapcsolgattam ki be, míg magához tért. Tudományosan lehet gyorsabb lett volna, de így is sikerült )
(#) Gombszem válasza bbb hozzászólására (») Pé, 8:17 /

A Puppy Linux rendben működik. Ennyi elég nekem, nem variálok tovább.

Köszi.
(#) img válasza martin66789 hozzászólására (») Pé, 9:01 /

Szervusz!

M_BIOS = Main BIOS, vagyis amit a normál működéséhez használ a gép.
B_BIOS = Backup BIOS, amit 3 sikertelen indítási kísérlet után visszatölt az M_BIOS-ba.

Tehát csak 3x resetelned kellett volna a lapot POST közben és utána magához tért volna.
(#) uniman válasza kistee hozzászólására (») Pé, 9:51 /

Köszi! Megtaláltam a kisbetűs, szürke DropCube... linket. Bár nem tudom, hogy a 64bit-es debian-12.2.0. az mennyire friss...
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:58
(#) bbb válasza uniman hozzászólására (») Pé, 12:14 /

Debian 12.2.0 - 2023.10.07, a mostani verzió 12.10-nél jár, egy apt-get upgrade megoldja ezt az ugrást
(#) Régi motoros válasza uniman hozzászólására (») Pé, 15:36 / 1

Legközelebb esetleg olvass figyelmesebben, a felháborodás helyett...
Ilyen ez a marketing, amit lehet bújtatnak, nem tehetek róla, hogy apró betűvel van a lényeg,
ráadásul még piszok aljas módon ki is szürkítették.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:39
(#) vision61 válasza img hozzászólására (») Pé, 20:50 /

Szia!

GA-970A-DS3P alaplaphoz is van valami hasonló trükk?
Régebben már volt szó erről a hibáról, amit állítólag a Gigabyte alaplapok nem szeretnek.
(Szabályos leállítás, gép áramtalanítása, másnap már nem indul el. Az enyém Rev. 1.0, de van egy 2.0 is ugyanilyen hibával.)
A proci, memóriák azóta is működnek egy Asrock alaplapban. Most, hogy írtad, ismét összeraktam a Gigabyte rendszert, bekapcsoláskor Power LED világít, a monitorra semmit nem ad, de ha nincs VGA (PCI vagy PCI-e is próbálva) be sem lehet kapcsolni.
Ilyenkor csak a két BIOS IC kiforrasztásával, újraírásával lehet javítani?
(#) img válasza vision61 hozzászólására (») Pé, 23:25 /

Szia!

Lehet, hogy csak simán lemerült a CMOS elem: arra notóriusan háklisak a Gigabyte lapok.

Sajnos azok még sima Q-Flash-t tudtak csak, nem a modernebb Q-Flash+ -t, ami már BIOS flashbacket is tud.

Igen, mindkét BIOS megírása külső íróval az igazi.
(#) martin66789 válasza img hozzászólására (») Szo, 10:58 /

Próbáltam, de nem működött. a 3. újraindításra csak a gigabyte logót adta be egy pillanatra (feljebb található róla kép). Így ment vagy 1 óráig is de nem javította magát, csak ismételte a minden 3. indulásnál a gigabyte logót.
Videót láttam hogy két lábat összezárnak a bios ic-n és így kényszerítik a bios javításra de ezt nem próbáltam.
Nekem megérte a programozó azt az 1800ft-t, jó lesz az még máshoz is.

Amúgy az alap bios volt akkor az alaplapon v1.0, javítás után frissítettem is a F4d verzióra, azóta is tökéletesen működik a számítógép.

Van egy 1TB-os Toshiba HDWD110 merevlemezen ami HD Sentinel szerint 100/100-as nincs hibás szektor. Adatkapcsolat közötti hibát ír 5233-at. Valamilyen oknál fogva ha elkezdek rá másolni az elején pár másodpercig megy full sebességgel, majd lemegy 3MB-ra ez mitől lehet?
Windows XP van telepítve a gépre. Adatkábelt cseréltem, kipróbáltam az összes itthon lévővel és vettem hozzá újat is, meg alaplapon is átpróbáltam sz összes sata porton, de nem tűnt el az adatkapcsolat hiba. Már többször újra particionáltam, HD Sentinelben futtattam rajta Rövid és hosszú öntesztet ami semmi hibát nem talált. HD Sentinelben futtattam még rajta lemez felület újrainicializálást ami futott 78 óráig de ez sem hozott javulást.
A hozzászólás módosítva: Szo, 11:01
(#) img válasza martin66789 hozzászólására (») Szo, 12:34 /

"Van egy 1TB-os Toshiba HDWD110 merevlemezen ami HD Sentinel szerint 100/100-as nincs hibás szektor. Adatkapcsolat közötti hibát ír 5233-at. Valamilyen oknál fogva ha elkezdek rá másolni az elején pár másodpercig megy full sebességgel, majd lemegy 3MB-ra ez mitől lehet?"

A S.M.A.R.T. attribútumok közül a 05, BB, C5 és a C6-nak mennyi a nyers (raw) értéke?

Az adatkapcsolat hiba a HDD és az alaplapi SATA vezérlő közti adatátviteli hibákat jelzi: a hibajavítás és az újrapróbálkozások miatt lassú. Cserélheted a SATA kábelt és megmozgathatod a csatlakozókban, hogy az esetleges oxidáció miatt megnőtt, érintkezési átmenő ellenállás csökkenjen. Mindentől függetlenül: másolásnál az elején a memóriába olvas a Windows, aztán a HDD-n lévő cache-be (memóriába), majd ha az betelik, akkor kiütközik a meghajtó valódi írási sebessége. Kis fájlok írása / olvasása esetén ez mindig alacsonyabb érték mint a szekvenciálisnál.
(#) Doky586 válasza martin66789 hozzászólására (») Szo, 15:37 /

Ha SMR technológiájú akkor ne csodálkozz ha belassul. Hagyni kell pár órát magában amíg optimalizálja magát. (hasonlóan az ssd-khez, csak ott ez 1s alatt megvan)
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Szo, 19:45 /

A P300 széria az P/N alapján kevert CMR / SMR, és a HDWD110 az pont CMR.
(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Szo, 22:22 /

Igen, hacsak a gyártó nem változtatott (titokban) a specifikáción. Ahogy szokott. Hogy olcsóbb legyen gyártani.
(#) martin66789 válasza img hozzászólására (») Szo, 22:58 /

Mellékelem róla a képeket.
(#) img válasza martin66789 hozzászólására (») Szo, 23:47 /

S.M.A.R.T. alapján nem mutat gondot az adatátviteli hibákon kívül. A 100%-os lemezkihasználtság viszont figyelemre méltó: valószínűleg instabil szektorokat cserél le a háttérben a tartalék területről és az miatt lassult le. A S.M.A.R.T. meg majd az újraindítása után fog ezzel frissülni.

Direktben SATA-ra van dugva vagy USB átalakítón keresztül?
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:52
Következő: »»   1164 / 1164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem