Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
CHZ barátom, megnéztem a képeidet a linken, ismét elismerésem!!!
Tudod én is, ha nem kezdenék bele ennyi féle projectbe, egyszerre, akkor talán több figyelmet fordíthatnék a design-okra... Dehát nekem, ha valamit kiötlök, az azonnal kell, vagy legalábbis hipergyorsan... Amúgy jó termékenyek vagytok, legalábbis hozzászólás szinten...
Ha a búúú nem jön át, akkor szerintem nincs!!!
De már a fülem sem a régi...
Idegőrlő dolog ez a kimenő tekerés Még csak fele van kész de már fárasztó. Sajnos le kellett tekernem 1 sort, mert a szélén mintha hozzáért volna az alatta levő szekunder dróthoz, ahol kivezettem a csévetestből.
Szia Imi, ez hogy volt annak idején? Kijött a konnektorból 115V egyenfesz (asszem ennyit írtatok a múltkor) majd egyszer csak közölték a néppel hogy mindenki hajítsa ki a régi csöveseket mert mostantól 220V váltófesz fog jönni ugyanazon a lukon?! Kötve hiszem hogy csöves 115 / 220 invertereket osztogattak az arra rászorulóknak. Vagy úgy időzítettek, hogy közben jött egy világháború és az úgyis lenullázta az esélyeket?
Gondolom, itt arra gondolsz, hogy a közvetett fűtésűek között van-e. Elvileg a katódnak mindegy, hogy mi melegíti, akár gázzal is fűthetnénk. Ami mégis számíthat, attól függően, hogy a katód milyen impedanciákkal kapcsolódik a testre. Nyilvánvalóan a legkisebb a baj, ha a katód testre van kötve. Azonban ez kapcsolástechnikai okokból nem mindig van így. Itt a katód-fűtőszál kapacitáson már átmehet a katódra némi zavaró jel, amely nem is feltétlenül 50Hz-es. Ennek azonban jelentősége csak az igen kis jelekkel dogozó fokozatokban lehet. Nagyjelű fokozatokban is szokás a fűtővezetékek "kiközepelése", mely történhet kis értékű potméterrel is, megkeresvén a minimumot.
A villamos tereket tehát, meglehetősen jól lehet árnyékolni. Problémásabb a fűtőáram által létrehozott mágneses tér, amit bifilláris tekercselésű fűtőszálak alkalmazásával mérsékelnek (EF86), ha ez nem elég, pártíz V egyenpotenciálra emelik a fűtőszálat, végső esetben gondosan szűrt egyenfeszültséget alkalmaznak.
Hát remélem nem jön át
Pont ma próbáltam ki a kimenőket hogy minden rendben van-e. Mivel nem volt itthon 8ohm-os ellenállás ezért rátetem egy gagyi hangszórót. Nagyon frankón búg Imi: csak azért kérdeztem, mert a trafót 12V-ra tekertem, az meg egyenirányítva már kicsit több, újabb probléma .
Barna, egyik teóriád sem állja meg a helyét. Az országban egyidejűleg volt 110V DC, 110V AC, és 220V AC. A készülékeket univerzálisra kellett készíteni. Ez azt jelenti, hogy a fűtőteljesítmények tudatában kellett egy olyan mértékű fűtőáramot választani, ahol a 110V-ból ki lehet ezt hozni. Ekkor születtek a U-s csövek (100mA). Az egyencső, a végcső, egy KF cső, és egy keverőcső, fűtőfeszültségének összege megközelítette ezt az értéket. Tipikus csőkészlet volt az UCH21, UF22, UBL21, UY22, vagy UY1N. Ezek korai példányai egyáltalán nem tartalmaztak hálózati trafót. Ha DC-ről üzemelt, akkor - polaritáshelyesen - bedugtad, és az egyencső (folyamatosan) nyitott helyzetében az szépen működött. Ha 110V AC-ra kapcsoltad, akkor a fűtése változatlanul ellenállás előtéttel üzemelt, az UY pedig egyutasan egyenirányította a villanyt, és a szűrőkör (puffer + RC szűrés) elvégezte a dolgát.
A 220V megjelenése már több problémát vetett fel. Ezek a készülékek (csövek) már ekkora feszültséget nem toleráltak (Csak a felemésztendő fűtőteljesítményre gondolj). Ekkor a készülékek hálózati kapcsolóját követően elhelyeztek egy autotrafót, ami a 220V-ból 110V-ot állított elő. Ezt már nyugodtan felhasználhatták a rádiók táplálására. 110V-os állásban a trafó 110V-os kivezetését használták fel, tulajdonképpen feleslegesen járatva a trafót. Itt már szó sem lehetett a DC táplálásról, de az a típusú hálózat addigra ki is kopott. Aztán jöttek a hálózati trafós rádiók, immáron az E sorozatú 20-as, később a 80-as sorozatú csövekkel. De ez már egy másik fejezet.
Barna, nem egy helyszínen volt többféle fesz, hanem különböző településeken más feszültségek voltak.
Köszönöm a kimerítő választ, abból még nem lesz baj ha az ember ezekkel is tisztában van.
Nagyon köszönöm elismerő szavaid ...
Szerintem kicsit rokon lelkek vagyunk . Mindkettőnket hajt az ötleteink megvalósításának vágya ...
Ez nekem is érdekes , még nem is hallottam róla .
Egyikötök érdemeit sem akarom kissebbíteni, meghajlok mind a munkáitok mind pedig az abszolút értelembe vett szakértelmetek előtt, de ez alapján az itt aktívan felszólaló 20-30-40 fő ugyanolyan rokonlélek. , csak én magamnak ezt a kapzsiságommal magyarázom
Fűtök egy kicsit GU50-el Lehet hogy a végén nagyobb és szellősebb dobozba fog kerülni mert a bele is nagyon meleg. Az elkók nem fogják sokáig tolerálni
Ez így igaz , csak nem mertem ezt mondani , nehogy valakit sértsek ezzel és ez szerintem nem is az érdemekről szól , inkább fanatizmus kissé...
Én ezzel a két rózsaszín kockával a GU-k mögött már megbarátkoztam, hagyd így!
1 óra hallgatás után olyan forró minden benne, most kinyitottam. Olyan kondi szag jött egyből ki... Kicsi ez a doboz, ha nem csak gyönyörködni akarok majd benne hanem tartósan hallgatni sajnos bonthatom szét és kell egy nagyobb doboz szellőző nyílásokkal. A kondi kupakok le lesznek majd festve csak majd a másik doboznál. Amúgy hangra nincs semmi probléma.
Esetleg valami combosabb alulap (5mm) is segíthet, gondolom Nem baj ez is egy fontos tanulság, na nem neked mert gondolom te itt kiszállsz-befejezed az építgetést
Rakj bele egy PC-táp ventit. Az csendes, járasd mondjuk 9V-on, le fogja egy picit hűteni
üdv
Na persze... még csak azt kéne! Azt tanultam meg hogy 5W felett csak PP ha nem akarok hősugárzót. Ezt meg át fogom dobozolni. Ennél nagyobb SE-t nem fogok csinálni.
Kösz de mindenképpen kell a nagyobb doboz szellőzőnyílásokkal. A ventillátor a bezavarhat a kapcsoló üzeme miatt. Ha bejön a tervem akkor nem lesz szükség rá
Megvan itt minden adat az építéshez, a kimenő is (16 cm2 (10 W-os SE-nél ekkora körüli vasban kell gondolkodni, a 6,25 cm2 nagyon sovány) , Ra=625 Ohm.). Megépítése lenyegesen egyszerűbb mint a másiké, azonban nekem a minőséggel kapcsolatban komoly aggályaim vannak a 170 mA-es nyug. áram, a 625 Ohmos Ra miatt. A 6E5P is csúnyácskán szól tetródás bekötésben (sokat kisérleteztem vele, csak triódának kötve tetszett a hangja nekem).
A másik kapcsolás szimpatikusabb, azonban a megépítése sokkal komolyabb feladat.
Készülő új gitárerősítőm doboza! kis "miniatűr" jószág lesz A béle még literben, ahogy Imi mondaná
Fúrj a csövek köré mondjuk 10-es lyukakat (tudom lyuk csak egy van, a többi furat ), meg az alját perforáld, vagy az oldalát, és a kéményhatás miatt szépen kimegy belőle a meleglevegő ( elvileg )
Nagyon szép lett,grat..Lassan készül az enyém is ....,majd meglátjuk mi sül ki belőle,mondjuk a PCL86-osomnál nem lesz nehéz szebbet csinálni,(20milis bútorlapból van a "doboza").A GU-nak szakszerűen festett-lakkozott doboza lesz majd ...
Miből készítetted az árnyékolásokat a trafóra? Nagyon tetszenek...
Igen, a másik, bonyolultabb kapcsolás nekem is jobban tetszik, bár azt a fetes megoldást valószínűleg ki fogom hagyni és kap egy egyszerűen megvalósítható meghajtót, ecc85 vagy ecc83 van itthon...
Na végre,megvagyLógsz még nekem egy varázsszemes kapcsolással,nem,?
Nagyon megtetszett az az elvetemült ötlet,hogy két GU50-et kössek paralelbe.Azzal aztán lehetne fűteni rendesen,de úgy is közeledik a tél,pont jól is jönne a kis meleg,beizzítanám mellé a PCL-t,és beüzemelném a 10wattos A-osztályú JLH-t is,ki is köthetjük a kazánt,de ha mindez nem elég,beröffentem a két 300wattos Puskás pákát is Na elég a hülyeségből...Zoli,mit szólsz mindehez,nagyon beteg ötlet,(tudom,hogy kérdeztem pü-ben,de most komolyan)akkor a kimenő,ill táptrafó mennyire bírná a két orosz rosszaságot.Mert ha 10perc után pihentetni kéne a trafókat,az nem lenne jó...azért kár lenne ennyi munkát,pénzt belefektetni. Ha nem bírnák a trafók,mindenképpen szeretnék egy varázsszemet rakni a GU és az ECC közé.
Én meg magyarázhatnám a "falusiasságommal", de inkább a lustaságommal Most is négy project van a fejemben, ebből egynek már látható "nyomai" vannak, a többi csak addig jutott el, hogy elmentem a lakatoshoz, és vettem fél tábla lemezt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |