Fórum témák
» Több friss téma |
van a hangfal lejön róla a kábel és annak a végén rámérek akkor 10ohm
szerintem 8ohmosak de amikor kaptam azt mondták hogy 4es
biztos a kábel még rátesz 2ohmot ugy lesz 10
Hali!
Ha a kábeled + 2 ohm akkor dobd ki! Én jobban elképzelhetőnek tartom, hogy a hangváltódban lévő induktivitás sz..r és van ekkora ellenállása. Igazából annak sem kéne lenni ekkorának.
Az impedancia nem Ohm-os ellenállás!Univó-val meg azt nemtudjuk mérni- ez csak saccolás,ill. ellenörzés, hogy nem szakadt-e a kábel vagy hangszoró.
Üdv!
egyenlőre csak "házi tuning" hangfalaim vannak amiben nincs hangváltó azt mondták a boltban hogy nem lényeges ennél a párositásnál
MNC Eclipse II 300mm 250/500W 8ohm +MNC vmilyen piezo a paramétereit nem tudom azt mondták hogy ezt a kettőt simán kössem össze párhuzamban és a piezo elveszi a mélyről a magast a mély meg alabol adja elvileg a mély+közepet ennyit tudok róla ez ideiglenes de lesz egy full JBL hangfalpár a mélyek megvannak JBL cs1204 vagy vmi iylesmi nagyba rá van irva 1000W és 4ohm most ez a hangváltó téma miatt mondom meg a quad miatt majd irok pontosabban csak el kell lépnem dolgozni!!!
még vmi hogy max a hangszóróra tegyek kondit meg ellenállást de hogy melyikre milyet... azt már nem birták kinyögni ha tudjátok lécci irjátok meg hátha javi vmit a hangzáson
köszi Üdv!
Hali!
"és a piezo elveszi a mélyről a magast" ez NEM igaz! A piezo elég gyatra minőségű és magas hangszórónak is szokták csúfolni. Hangváltót érdemes rátenni mindenképpen. De ez nem ez a topic! a piezora tehetsz egy 2,2µF MKT kondit, 250V-os legyen vagy nagyobb, a mélyre meg induktivitást szoktak tenni, hogy vágja a magas hangokat. Ha kevesebb közepet szeretnél a piezoból, akkor kisebb értékű kondit tegyél rá, ha több közepet szeretnél a piezódból, akkor pedig nagyobb értékűt. De ezt most nagyon nagyon leegyszerűsítettem. Ellenállást meg sorba szokás például tenni a hangszóróval de a hangváltó elé! mert ha utánna rakod, megváltozik a hangképed. Röviden. kis ohmos teljesítmény ellenállásokat szokás ide tenni. pl 1-30ohm De ezt csak írtam. Ezeket az értékeket számolni kéne és most csak általánosan írtam valami értékeket amik vagy éppen jók, vagy nem. Az ellenállások illesztésre szolgálnak, egyszerűen a különböző érzékenységű hangszórókat (ugyanakkora végfok teljesítménynél különböző hangerővel szólnak) illesztik egymáshoz.
ÜDV most ezt a hangfaltémát egyenlőre félretettem most az lenne a kérdésem hogy http://skory.gylcomp.hu/quad405/quad405.html
ezen az oldalon lévő előfokot csináltam meg itt szerepel egy olyan alakatrész hogy 7915 és 7815 kérdésem hogy ez milyen lakatrész lehet és mi célt szolgál ott mert a panelterven nincs rajta
Szia!
Mindkettő feszültségstabilizátor IC, a 7815 pozitív feszre, a 7915 negatívra. Mellesleg ilyenkor ha nem tudsz valamit, ajánlom a Google használatát, az is tud ám segíteni A kulcsszó jelen esetben "7815 datasheet", és jó eséllyel már az első találat egy olyan adatlapra mutat, ahol többnyire mindent leírnak az adott alkatrészről. Egyébként a lábkiosztásukat is ott tudod megnézni. A 7815-nél, ha szemből nézed (lábak lefelé néznek), akkor a lábak sorrendben: [1]-Be [2]-Gnd [3]-Ki. A 7915-nek nézz utána, azt nem tudom fejből, annak viszont NEM ez a lábkiosztása!
Sziasztok. Most kaptam a haveromtól egy leégetett STEREO QUAD 405-öst oldalanként 6db BD249C 2db BD244c +-50V.Szerintem 2*200W lehet (Trafó 750VA Toroid)
Kicseréltem béta szerint válogtva a tranyókat,mondhatom az eddigi legjobb erősítőm,kategóriájához képest..Viszont gondom van vele:az előerősítőm LM1036 versus Lm5534AP de alacsony hangerőn néha egyfolytában csak súg,(az előerőködő kafa)aztán ha ráküldök egy erősebb jelet akkor tök tiszta minden legalábbis olyan hangos,hogy nem hallani fals hangokat(ja 16és 8 Ohm-on is 4 Ohm-on nem próbáltam) Kérdésem:ehhez valami nagyobb előerősítő kell mondjuk 2*5W RMS vagy mi?? Mert egyébként 2*500W-os hangfalon prószálom iszonyú jó hangja van (TDA -STK áááá meg sem közeltik) annyira az elvi dolgokhoz nem értek úgyhogy nagyon hálás lennék,ha valaki segítene e probléma leküzdésében előre is köszönöm.
Idézet: hülyeség csak 2-2 BD249C.Amúgy végigolvastam mindent a Quad-okról itt az oldalon és már megoldottam a problémát azt hiszem.„oldalanként 6db BD249C”
Sziasztok!
Ebben a témában új vagyok, de úgy döntöttem az egyik barátommal, hogy csinálunk egy 405-ös quad-ot. Ez lenne az első erősítőm, én nem de ő otthonosan mozog az elektronikai témákban, ahogy ebben is, a munka nagyrészét ő végzi el én már csak forrasztgatnék. Egy elég szép, komplett darabot szeretnék készíteni és tanácsot szeretnék kérni, hogy mire kell jobban odafigyelni az építés közben. Kb 1 év lett kimarva a 2db 200W-os panel, amikbe már "csak" az alkatrészeket kell beforrasztani. Szeretnék bele koppanásgátlót (barátom megtervezte) és lágyindítót, esetleg nem tudom, hogy szoktak-e bele tenni kis kivezérlésjelzőt. Igazság az, hogy egy elég fullos erősítőt szeretnék és kis tanácsot kérnék, mivel lehetne még emelni a színvonalát, pl hangszínszabályzó? (Nem tudom, hogy végfokokra szoktak-e tenni) vagy bármi mást...
Tekercsekre figyelj oda ott elég sok múlik és a végfokon csak két poti szokott lenni hangerőnek.
Értem, még valami más dolog, amire jó ha odafigyel az ember?
Hamis tranyókra. Nah meg az élesztésnél az izzókat ne felejtsd.
Engem az érdekelne,hogy mivel lehetne a későbbiekben kiváltani az ic-s előerősÍtőjét az urbános quadnak.Apukámmal olyat vettünk a mélyekre,és szeretném valamivel jobb hangúra csinálni,majd ha a kites alapkapcsolás működik,és finomÍtani egy-két dolgon.Mindazonáltal érdekelne a véleményetek,hogy kinek mi a véleménye az urbános quadról,nekem eddÍg ez a második kitem,amit onnét vettem.
Hogyan állípítom meg a hamis tranzisztorokat?
K+K-ban lehet kapni szerinted?
Sziasztok.
Tudom,hogy van külön Quad-os Topic is de gyanítom,hogy itt előbb kapok választ a kérdésemre. Tehát aki tud legyen szíves segítsen . A gondom az,hogy csináltam egy Quad 200W-ost. A TÁP(+-50V) rendben.Nyugalmi áram rendben(85-90mA)áganként. Az összes félvezető jó.A tekercseket én csináltam a leírás szerint (multiméterrel ellenőriztem (kb:6-7uH ,tizedeket nem tok mérni). A lényeg: alacsony bemeneti jelnél elég jól(halkan) szól,viszont ha tekerek az előfokon a 120W(8Ohm)-os MNC igen furcsán torzít illetve gyanúsan össze-vissza leng a membrán is, és nem is olyan hangosan ahogy kéne.(mert már szólt ilyen Urbánosról a hangfalam). Ha rámérek terhelés nélkül a kimenetre 2,5mV-t vesz fel.Annyi még,hogy az1KOhm-os(2W) ell .áll.-ok melegednek rendesen. Légyszi segítsen valaki,.Köszönöm,mert
Idézet: „Tudom,hogy van külön Quad-os Topic is de gyanítom,hogy itt előbb kapok választ a kérdésemre.” :nemtudom:
A tápegységed milyen hozzá?
Ja bocs, az" Erősítő mindig és mindig"-be akartam csak közben itt olvasgattam aztán...
Hello.
Egy másik tropára égett Quadból szedtem ki 2*37V(AC 750VA)+ puffer:2*10000uF(50V DC)egyenlőre monoba.
Nem magától került jó helyre ám a történet! Én helyeztem át. Csak nem egészen értettem a magyarázatodat, amiért nem a Quad-os topikba írtál egy Quad-os problémáról...
...lehet ezt érteni?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a 200W-os 405-ös quadnak hány V fesz kell? Az urbanelektronikán mikor nézem, hogy milyen toroidot ajánlanak a 200W-oshoz látom, hogy 36V-osat ajánlanak, viszont én úgy tudom, valahol mintha úgy láttam volna, hogy a 100W-os quadhoz kell a 36V, a 200W-oshoz, olyan +/-50V kell. ásik kérdésem, ha toroidot gyártatok és 3db quad lesz rákötve, akkor 3X Z volt adatot adok meg a szekundernek (1kW-os trafó) és az áramerősséget meg kell adni? Hogy ágankén hány A-es legyen? Transzformátorokban nem igazán vagyok jártas, válaszotokat előre is köszönöm!
A trafónak 2x36v-osnak kell lenni váltóba, ha ezt egyenirányítod puffereled akkor megnő gyök2-vel és úgy lesz +-50v-od.
Értem, nagyon szépen köszönöm gyors válaszod!
Esetleg azt tudod, hogy ha toroidot gyártatok, akkor a kimenő fesz mellé 4x36V meg kell-e adni a kimenő áramerősséget?
Amúgy nem feltétlenül fontos 4x36v elég kétszer is. Ha jól tudom ha több szekunder kell akkor felárat számolnak fel. Azt viszont nem tudom h mit kell megadni ha gyártatsz, szerintem csak a va-t meg a feszt.
Minimum 3x36V kell, mert 3db quad lesz rákötve + a 4. ágra egyéb kapcsolások, de ez már toroidos téma.
Köszi a segítséged!
Szia!
ha a kapcsolási rajzot nézzük, az alsó teljesítmény tranyódon rajta van a 2,2 vagy kisebb nF-os kondi a bázis és kollektor között? Talán megpróbálhatod azt kicsrélni. Azt gondolom gerjedésed lehet, de ez akár előfordulhat hibás vezetékezés miatt is. Ha van szkópod, akkor megnézhetnéd egy generátorral a kimenetét, hogy van e benne valami zagyvaság ami nem oda való. Egyébként a 200W-os QUAD-hoz úgy tudom +-60V-ot javasol Urban úr. Tényleg megnézhetnéd a kondijaid feszültség értékét is, nehogy valahol kisebb feszültségű kondi legyen bent és az okozza esetleg a problémát. A trafó gyártatásnál megadhatod áganként hány A terhelhetőséggel bírjon, ha nem adod meg, akkor emg valszeg megkérdezik ezt. Ha nem kérdik, úgy a logikám szerint elosztják a teljes teljesítményt az ágakra, tehát ha mondjuk egy 4 kivezetéses 100VA-es trafót készíttetsz ily módon, akkor lesz 4 db 25VA-es kivezetésed. Én mindig megadtam milyen feszt akarok, hány amperrel áganként, és úgy nincs félreértés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |