Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagy terhelhetőségű szimetrikus táp stabilizátor IC-kel
Témaindító: szbalint25, idő: Szept 4, 2008
Témakörök:
Sziasztok!!!
Van egy trafóm és szeretnék készíteni szimetrikus tápegységet belőle. Az a feszültség ami kijön a trafóból az 17 V-os és kb. maximum 2A-os. Szeretném ezt a tápot stabilizátor IC-kel megcsinálni, mert a Zener - diódás megoldás túl drágának bizonyult pedig az egyszerű lett volna. Nnna szóval a segítségeteket kérném. Előre is köszi!!! ui.: a trafónak 3 kimenete van
Ha kell bele tranzisztor nyugodt lelkiismerettel tegyetek bele!
Üdv.!
Nézd csak: Bővebben: Rajz Ilyesmin gondolkodj. Persze elé kell egyenirányítás, puffer. De ez nyugodtan mehetett volna a "Kezdő kérdések" topicba. Üdv.: Attila
Hi!
Kb. 15 V-ot tudsz ebből kiszedni, ha normál 78XX-79xx IC-ket használsz. Ha fix feszültség kell, akkor elég a fenti IC-ket bekötni. Ha változtatható kell, akkor LM317/337. Ha a trafó szimmetrikus (van középkivezetése), akkor a stabilizátor előtt így kell bekötni. Utána a stabilizátorok bekötését megtalálod az oldalon, van erről pár téma. Ha nem szimmetrikus a trafó, akkor így lehet megoldani, utána jönnek a stabilizátorok. Mindegyik alkatrészt a terhelés fölé kell méretezni (dióda, diódahíd 5-10 A-es legyen). Az 1 A-es stabilizátorok szimmetrikus terhelésnél pont kiadják a 2 A-es trafóterhelhetőséget, így pont elég az 1 A-es stab.
Ok...
De én kettőstápot szeretnék csinálni
Sziasztok. Én meg olyat szeretnék csinálni , ami 12 voltból állítana elő 8.5V-ot, 5,6A terhelhetőséggel.Ez a rajz jó hozzá? Autóba kellene PS-hez.
Ha szimmetrikusat szeretnél, akkor az ugyan ez, csak komplementer alkatrészekből.
OK....
én még kezdo vagyok és nemtom milyen az a komplementer alkatrész légyszi homályosíts fel! Köszi!!!
keresgéltem és véletlenül mgtaláltam ezt: http://www.hobbyelektronika.info.hu/tartalom/kapcsolasirajzok/tapeg...z.html
meglehetne ezt szimmetrikus tápra csinálni? Ja és még annyi hogy ott a rajzon a kondik azokkal anni hogy akkora kapacitásút nem is találtam neten szoval milyen kondenzátorokkal lehtne azokat helyettesíteni? Ja és mégvalami, a rajzon ott BD246-os tranyó van nekem van itthon BD912-es ezzel lehtne helyettesíteni ugye??? Köszi!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |