Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró készítése
Idézet: „vagy egy erősítőm, abba az alkatrészek szó szerint megszólalnak” És azt hogy csinálod? Nekem amúgy nemrég volt olyan, hogy egy erősítő tisztán és hallhatóan - bár igen halkan - fogta a Juventust mindenféle bemenő jel nélkül, de az kábelezési probléma volt... Arról viszont ötletem sincs, hogy mi az ami nálad megszólal, viszont kíváncsi vagyok rá hogy ilyen hogy lehetséges, szóval ha tudsz erről valamit hát akkor légy szíves ne tartsd magadban!
Elsősorban a végtranyók, és a tekercsek környékén lehet hallani a hangot, nekem a Quad csinálta annakidején.
sziasztok!
nekem is volt régen 1 pioneer erősítőm és az is szólt,a hűtőbordáz ciripeltek! akkorát aszaltam rajta!
amúgy én is csináltam famembrános hangfalat,csak én 0.7mm-es mahagóni és juhar furnér lemezből!
ugyanezzel az anyaggal vontam be a dobozt is hogy szép legyen! nézzétek meg őket!
Frillsp! Te egy nagyon érdekes jelenség vagy !
Hi Frillsp. Látom ugyanolyan őrült vagy mint én. Bebizonyítva azt, hogy a kreativitásnak nem szab határt semmi. Ami persze nem zárja ki, hogy az elkészült példányok működőképesek lehetnek. Kérdésedre a válasz: kb 1mm vastag mindenütt, ami azt jelenti hogy át lehet világítani a membránt. Amúgy ki ajándékozott meg felkiáltójellel? Egy centrifuga motorra fogattam fel a lamellás csiszoló korongot. A flex túl gyors. Így készítettem. És nagyon jól szól
Hi
Én még régebben készitettem egy fejhallgatót,de az tényleg igazi házikészítésű volt Egy tekercs nélküli mágnes(rész) Találtam pont akkora tollat!!! ,aminek az átmérője megegyezett az eredeti tekercs átmérőjével rátekertem a rézhuzalt(kb annyit,mint volt)sulifix ragasztó ráken,megszárad Egy darabka vékony papaír volt a membrán ,sikerült olyan pontosan megsaccolnom a középpontot,hogy a tekercs,csak épphogy beleért a mágnesbe,vagy eggyáltalán nem?!?!? ésssss Szólt!!!!!!!!! (audio kimeneten) Tehát nem hülyeség hangszorót készíteni,csak nagyon precizen,és normálisan!!!Nem ugy mint én Üdv:Tomi
helló!
hát igen, "örőltek" vagyunk! 1mm? épp ez nagyon jó! az én vörös mahagónim 2 réteg furnérból van összeragasztva a szálak keresztezik 1mást,így nagyon erős! de ez igy már 1.4mm!De ez is nagyon jól szól! a juhar membrán a kicsi mérete miadt(13cm) 1 rétegből van! (persze a juharnak jobb is a tartása is!) ez 0.7mm-es tuti jól szól! De te hogy a francba bírtad úgy lecsiszolni 1mmre hogy nem tőrt el és hogy szabályos lett? azért ez nagy tehetség ám! gondolom az anyagot mozgattad, a gép meg állt? ügyes vagy!
ja amúgy a moderátor adott felkiáltójelet!
Azt látom hogy a funér 2 darabból készítetted de akkor meg kellett hajlítani. Hogyan sikerült? Amúgy a két dobozost 2utasból 3 utassá alakítottam mert a doboz is kicsinek bizonyult. Teszek fel majd képet Meg lesz egy kis meglepetés is csak még folyamatban van
Teli találat a fát mozgattam a forgó csiszolókorongon. A fát pedig a padláson találtam tiszta száraz nem szús, kívülről tiszta mocsok volt.
igen meg kellett hajlítani és miután össze volt ragasztva vizezni és vasalni kellett hogy szép íves legyen!
Hi. A kép lemaradt. A hangszórókészítésről pedig annyit, hogy készítettem egyet amibe semmilyen bontott hangszóróelemet nem tettem. Működik csak vagy a rézhuzal átmérőjét nem jól számoltam, vagy a mágnesnek nincs elég ereje. Szóval mehanikailag tökéletes csak kisebb hangerővel szól mint vártam
helló!
gratula! de mennyire szól halkan? mennyire mozog a membrán?
Amúgy azért szól halkan mert kicsi felületű a csövekből készített déli pólus szállító fala(ezt tömőr vasgyűrűből kellet volna csinálni!!!)de az ugye tudod hogy az a lényeg hogy a tekercsre mennyen a mágnes északi és a déli pólus is és így lesz ott bazinagy az erő!
meg ha jól látom amit a mágnesba beledugtál vasrudat az öszeköti az északi meg a déli pólust,ez is nagyon gáz mert szívják 1mást! csak ennyi problémát látok benne!
Sziasztok. Végig olvastam a topikot, sok érdekes dolgról volt szó. Én is szeretnék bekapcsolódni a témába. Annó építettem egy sürített levegővel működő hangszórót, csak finomítani kellene rajta. A működése a következő: két variáció van az egyik amikor az erősítő kimenetére egy mágnestekercset illesztek amely egy kis hidraulika hengert mozgat, a henger végén pedig egy meglehetősen nagy membrán van . Én egy 80 cm-es memránnal hatalmas hangerőt értem el ! Ennek a finomításán kellene elgondolkodni. A másik verzió amikor ugyanez a mágnestekercs nyitogat egy levegőszelepet és így keletkezik a membránon hatalmas hangerő. Mindkét verzió finomításra szorul a frekvenciák miatt. Érdekesség kedvéért elmondom akkora hangnyomás van, hogy fellöki az embert ! A szerkezet kb. 2-bár nyomással működik. Köszönöm szépen a segítséget !
A mágnes nem a szélein hanem a lapján lett felmágnesezve, így nem a résben van az erős mágnesesség hanem kicsit a tetején a középső vasnak. 12V pillanatnyi ráengedésével tér ki max 1.5cm-re. Mindenesetre igazad lehet, egyenlőre nem módosítom elkedvtelenített
azt gondoltam hogy a lapján van felmágnesezve, a mágnestömb 1ik sik lapja a déli a másik meg az északi pólus! és akkor lesz bazinagy az erő ha a tekercs az északi és a déli pólus közelében van!
Igazad van! Átmodosítottam a mágnesesség az ábrán pirossal van jelölve, látszik hogy a második ábra a megfelelő. Így kivettem belőle a vasat és vasgyűrűvel helyettesítettem. Működik csak valami bika erősítő kellene jól meghajtani.
Illetve a dobozolást is elkezdtem alakulgat
na igy már sokkal jobb szerintem!
és hangosabban is szól?
Igen rendesen szól mint egy gyári hangszóró csak mivel nincs erősítőm és a tekercs 2ohm-ra lett számolva igen nagy hangerőt elbír. És tesztelni kéne hol a határ. Csak már faanyagom nincs hátfalnak, majd kerítek. Mivel eddig egy fillért sem fizettem semmiért olcsón kijött az egész A gitárhúr is jól ellátja a feladatát.
Hali. Egy újabb példány készült el a képek csatolva.
Meg még a teljesség érdekében.
Egy kis javítás után elkészült, mármint dobozba raktam.
hát durva!
és jól szól?
Hmmm... Hát jól szól csak ellentétben a másikkal kisebb tekercs nagyobb ohm, hamarabb eléri a max teljesítményt. De ettől függetlenül príma. Bár picit úgy érzem nehéz lett a membrán önsúlya.
elkészült a következő 60cm-es mélyem kicsit ez már komolyabb lett megépítve!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |