Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek,
A problémám a következő lenne, van egy mennyiségem amit meg szeretnék mérni, és valahogyan beolvasni ezt az értéket a párhuzamos porton. Ha jól tudom akkor a mért feszültségértéket frekvenciává kell átalakítani és ezt kell valahogy beolvasni a párhuzamos porton. A porblémám az lenne hogy melyk lábon kell beolvasni, illetve hogyan címzem meg azt a lábat. (ha jól tudom bemenetnél más címet kell használni mint kimenet esetén.) Korábban már írtam párhuzamos portot kezelő programot c#-ban az inpout32.dll segítségével, de ott csak a kimenettel próbálkoztam. (8 adatportra kötött ledek villogratása illetve pár fogyszató ki/be kapcsolgatása) Tehát a kérdésem az lenne hogy hogyan lehet beolvasni értékeket a párhuzamos portal, és milyen felbontásra képes. Illetve hogy (csak) frekvenciát /feszültségértéket tudok beolvasni. Minden építőjellegű ötletet és tanácsot szivesen fogadok. Üdv.: Sliter U.I.: Köszi a végigolvastad!
Hello, a frekvenciamérés, csak az egyik módja az AD konverziónak. Én ezt nem kedvelem az igényesebb szoftveres háttere és a pontatlansága miatt, de ha ez mellett döntesz, akkor ezt a frekit mind a 8 LPT bemeneten ráadhatod. (2.-9. láb) Illetve van még néhány láb, amelyik bemenetként (is) működhet.
Én inkább párhuzamos módon küldeném be az adatot, ennek alapból 8 bit a felbontása, de a többi lábbal ez megnövelhető...Ha nem akarsz sokat drótozni, akkor sorosan, két láb felhasználásával is kommunikálhatsz, a sebesség csökkenése nélkül. Ha kisérletezel, a control port 5. bitjénél lehet az adatirányt beállítani. Ha jól emlékszem...
Ha tudsz egyszerűbb megoldást nekem az is jó. illetve ha van kész rajzod, vagy ötleted. Egyébként hőmérséklet méréséhez kell nekem ez a megoldás. (Később pedig még egyéb mennyiségeket is fogok mérni vele ha működik).
Apropó, és a control port 5. bitjével hogy állítom be az irányt? Sajnos nem túl világon nekem ez a beolvasós téma.
Válassz magadnek egy, hozzád, és a feladathoz illő AD konvertert. Ha az 5. bit értéke 1, akkor be van kapcsolva a kétirányú mód. De ellenőrizd, hogy a kimenetek tényleg nagyimpedanciásak-e. Google: "parallel port", LPT, "centronics port"
Lehet hogy találtam egy egyszerűbb megoldást is a problémára, mégpedig hogy a hangkártyát fogom egyszerűen mérőkártyának használni.
A line in bemenet elvisel kb olyan 1.3V-ot és egy feszültségosztó segítségével szinte bármit meglehet mérni Mivel adott az A/D átalakító és egy elég jó mintavételezési freki
Analóg jelet úgy a legolcsóbb mérni a párhuzamos porton, hogy a kimenetre építesz egy R-2R létrát és az ismeretlen feszültséget és a létra (ismert) kimenetét egy komparátorra kötöd. A komparátor kimenete pedig egy input vonalra megy. Utána már csak egy fokozatos közelítésű A/D algoritmus kell a PC-n.
Hogyan fogod megkapni a hangkártya kimenetét?
Valószínűleg úgy hogy a párhuzamos portot mégiscsak kihagyom a mókából, és egyszerűen hangkártyával mérek. (nem átalakítónak hanem mérőkártyának fogom használni)
H érdekel a téma még oszcilloszkópként is használhatod ha hangkártyád http://zeitnitz.de/Christian/Scope/Scope_en.html bár én saját programoz akarok mivel át kell számolni az érzékelő jelét és rögzítenem is kell.
A szkópot vágom, csak azt nem tudom, hogy a hankártya bemenet digitalizálva melyik regiszterben jelenik meg
![]()
Nézd meg ezt a programot, kb egy egy hasonlót kell írnom nekem is. Ebből ki lehet hámozni hogy mit honnan szed a hangkártyából.
Bővebben: Link De a források és a teljes program letöltéséhez regisztrálnod kell.
Köszi. S ez a progi az összes hangkártyához használható? Megaztán van még egy aggályom: A bemeneti karakterisztika DC-től kezdődik vajon? Nálam igen, de vannak olyanok, (voltak?) ahol a bemenettel sorban egy kondi volt...
Igen ez sajnos probléma lehet, valahol tényleg van kondi viszont néhány érzékelőre váltóáramot is lehet kötni, tehát meg van oldva a mérés, illetve ha normálisabb megoldást akarsz akkor U/F átalakító kell.
Ha bármit sikerül előrehaladnod a témába akkor írj, én is írok ha nekem sikerül előbb.
Az nem gond: TLC1549 a texastól...10bites soros kimenetű AD. Vagy a TLC548, ez 8 bites. De van még ezer fajta...
A téma megfelel amire keresek megoldást.
Van egy műszer(TMC-2001d) centronics porttal. Nagyon szép szöveges nyomtatásokat tud készíteni papírra. Kérdésem: ezeket a "tex" jellegű adatokat volna jó a PC-be bejuttatni win.alatt, a további felhasználás céljából.
Sziatok!
Delphi 7-ben szeretnék adatokat beolvasni a párhuzamos portról, de vmi nem ok. a program: unit unit1; interface uses Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs, Menus, StdCtrls, ExtCtrls; type TForm1 = class(TForm) Button1: TButton; Button2: TButton; Edit1: TEdit; Edit2: TEdit; Label1: TLabel; procedure FormCreate(Sender: TObject); procedure Button2Click(Sender: TObject); procedure Button1Click(Sender: TObject); private { Private declarations } public { Public declarations } end; var Form1: TForm1; c:word; i: byte; procedure Out32(wAddr:word;bOut:byte); stdcall; external 'inpout32.dll' function Inp32(wAddr:word):integer; stdcall; external 'inpout32.dll' implementation {$R *.dfm} procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); begin c:=$378; end; procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); begin i:=strtoint(edit1.Text); c:=$378; Out32(c,i); end; procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var k:byte; begin k:=inp32(c); label1.Caption:=inttostr(k); end; end. Buddon2 hatására edit1-be beírt számot kiküldi az LPT 2-10 sorszámú i/o vezetékekre, (amelyik vezetéken 1-esnek kell lennie ott 3.32V lesz), button 1-re beolvassa azokat amiket kiküldtem. ha viszont én adok 5V-ot bármelyik vezetékre akkor nem olvas be semmit button1-re. vagy nem dc 5V-ot kell rátenni? vagy mit kell csinálni h beolvassa azt amit én küldök neki kívülről?. Aki tud valamit légyszíves segitsen köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |