Fórum témák
» Több friss téma |
Az a baj, hogy muszály áramgenerátort használnod, ha nem akarod hogy meghaljon a lézered. Annak pedig hálózati táp ajánlatos, vagy egy olyan akksi, aminek a kapocsfeszültége a mi esetünkben nagyobb 5V-nál. A piaci pointer lencséjével szerintem jól lehet kollimálni, bár ezzel inkább csak egy pontba bírod jól összefókuszálni a fényt. A hűtéssel is bajban lennél, hisz elég szépen melegszik a kis lézerdióda.
Hello!
Van áramgenerátorom már az a pepe féle. Csak a diódát mivel kollimáljam mert nem tudok hozzá esztergálni csöveket mint mások. Azért gondoltam a piaci lézerre. A hűtését meg valahogy megoldanám.
Én most úgy oldom meg, hogy a piaci lézerből kiszedtem azt a kis csövet, amibe volt a lézer, abba volt egy kis lencse is. És egy szívószállal meghosszabítotam ezt a csövet, amibe belekerült egy lencse (azthiszem ez is pointerben volt). De ezt csak annyira raktam össze, amíg teszteltem az áramgenerátort meg a lézert, most várok egy másik lézerre (kíváncsi voltam hogy maximum mennyit bír a lézer ), aztán fúrok egy hűtőbordába lyukat, amibe belerakom a lézert meg a lencsét.
Üdv!
Nem tudja valaki hogy a bluray-es írókba milyenfajta lézerdióda van? Hány mW-os? Gondolom a kéklézer az mégdurvább mint a piros meg a zöld. Az a baj hogy még nem nagyon lehet hozzájutni rossz blueray-es íróhoz. Venni meg atomdrága. Azt meg gondolom nem ba***a szét senki.
Ezt hogy érted, hogy
Idézet: ? Többnyire arra használják, hogy lézersókban bármilyen színt kikeverhessenek. Az emberi szem számára nem láthatóbb, mint a zöld, ha erre gondolsz. Az egyik fórumozó már vett az e-bay ról tavaly egy kék diódát, de ha jól tudom el is adta, de nem tudom mennyiért... „mégdurvább”
Aha értem. De arra gondoltam hogy annak erősebb a fénye és jobban éget. Előbb olvastam egy másik fórumon hogy cd írókból kiszedett nagyfrekvenciás lézerrel hungarocellt vágtak. Szerintem bolondok majd kiégetio a szemüket. "Nem láttam, amit nem láttam, utána már nem láttam..."
A kék dióda majdnem 10x olyan drága, mint a zöld meg kék. A hullámhosszból kifolyólag nagyobb az energiája, de az infránál és a mélyvörösnél (DVD író dióda) egyáltalán nem éget jobban.
A terminálon meg nem kell minket lebolondozni, szerintem tudjuk, mire vállalkozunk, ha infra, vagy erős vörös diódákkal játszunk...
Jól van na, nem azért mondtam! De ha sima DVD-ből kiszedett lézediódát egy 100kohm-os potival hajtom az meddig bírja? Az is stabil áramit ad neki. csak a feszkó nem annyira stabil.
Stabil áramot egy potméter? Szerintem ezt gondold át újra. Hogy meddig bírja? Hát, ha szerencséd van, néhány üzemórát elmehet.
ha a potit a diódával sorba szántad, a 100kohm potiból 200mA-körüli áramra elég durva teljesítményű kellene, a meghajtófeszről nem is beszélve (100V/100kohm=1mA...)
vagy nem értem mit jelent nálad a '100Kohm-mal hajtás'
szia collector,
hogy kell egy lézerdióda optikai teljesítményét kiszámolni? az elektromos P=UI valahány %-a? A lézerdiódákra ez a % nagyjából azonos, típustól függetlenül? köszönöm
A dióda hatásfoka kb 30%.. nem pontosan, de nagyjából ennyi.
Egy 2 W-os infradióda hatásfoka pl majdnem 40% , 2400ma-t vesz fel 1,8-1,9 V-on. A hatásfok amúgy még azonos diódatípusok esetén is változik a teljesítménnyel, ezért nem lehet egyértelműen következtetni a felvett teljesítményből a leadottra.
Üdv! CD olvasó lézerjét lehet valamire használni? Annak is látható tartományban van a fénye. Pirosan világít (kb600nm). Ha azt kollimálnám akkor nem égetne csak világítana mint a piaci lézer. Nem lenne 150mW-os csak kevés. Nem? Segítsetek ha tévednék! Előre is köszi
A CD olvasó lézerfejében egy pár mW-os infravörös 785nm-es lézerdióda van. Látható tartományban nagyon kevés a fénye, egy 150mW-os hasonló hullámhosszú lézerdióda fénye is alig látszik. Ha látható fényű lézert akarsz, akkor vagy dvd olvasóval vagy íróval kísérletezz, mert annak 650nm körül van a kimeneti hullámhossza, az íróval azonban vigyázz, mert a teljesítménye már 180mW!
Üdv van egy lézerem egy cd-lejátszóból.
3 kivezetése van .*. ilyen elrendezésben. Arra lennék kíváncsi hogy hogyan lehetne világításra bírni.
Világítani lehet, hogy fog, de látni azt nem fogod (már ha ez a cél).
Helló!
Javaslom olvasd át a DVD íróból lézer topicot! Amúgy a beüzemeléshez szükséged lesz egy szabályozható DC/DC konverterre pl a Szupepe által épített verzióra. Ha a diódád egy cd íróból van, akkor maximum 150 mA folyhat át rajta és 785nm-es infravörös, alig látható / de veszélyes!/ fényt fog adni.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi az azRGY lézer? Ez valami típus lehet, de nem tudom, hogy mit takar. A DVD íróban lévő lézerdióda az milyen típusú? Miből lehet RGY lézert kitermelni és ha a DVD íróban nem ilyenek vannak, akkor miben külömböznek?
Az RGY lézer az piros (Red) és zöld (Green) lézer, a Y peddig a Yellow, vagyis sárga, de a sárga szín a piros és a zöld keveréséből jön létre.
Áhh, értem már
Azt hittem ez valamilyen típust jelöl...
Hali, nekem is van a fiókba vagy 5darab ilyen lézer dióda, szemmel látható vörös fényű, de egyetlen egy baj van vele a teljesítménye egyenlő a nullával, azaz épp hogy csak világít
Sziasztok!
Lézeres célzáshoz milyen diódát használnak? Tudnátok valamit ajánlani, ami 100-150m távolságra használható lenne? Köszi és üdv.
Attól függ, mihez! Vadászathoz, éjjellátóval infradiódát használnak, a körfűrészhez célzónak egy csíkba vetíti a vörös lézerfényt, távolságmérés megint csak más.
Nagyon vigyázzatok az infradiódákkal, mert a nem látható fényük észrevétlenül teszi tönkre az ember szemét, és erre csak később jössz majd rá...
Nem tapírságból írom ezt, hanem elővigyázatosságból!
Heló nekem lenne 1 olyan kérdésem hogy ha ezt a képet ki akarom nyomtatni 1 a4-es méretű lapra akkor ennek a képnek mekkorának kell lennie méretre? tehát valóságos méret érdekelne amit lehet is a nyákra világítani köszi válaszod!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |