Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
szerintem ez a végfokod tápfeszétől függ leginkább.
Jó az 50V-os, mivel sorba van, úgy már 100V..
tudna vki segíteni, mert sürgős lenne.
köszi
1, 1 morse-s relé...
Hello!
1.) Legegyszerűbb két áramkört készíteni belőle. (Ha a végfokok külön táplálásúak akkor a leg célszerűbb is.) 2.) A védelmet a végfok feszültségéről (pufferről)célszerű táplálni, és a reléhez R1 ellenállást hozzá méretezni. A tápfeszültségből levonod a relé feszültségét, és elosztod a relé áramával. (Az ellenállásra jutó teljesítményt is illik kiszámolni.) üdv! proli007
köszi,
és akkor a 2 AMP közül és a 2 SPK közül is csak az egyiket kell használni? Maverick
Természetesen.
a többi ellenálláson nem kell változtatni?
Hello!
Ha a tápfeszültség ellátásban durva eltérés nincs, akkor nem szükséges változtatni az áramkörön. De ha érdekel a kérdés, vissza lapozol és kicsit olvasol is nem csak írsz, akkor meglátod, hogy a hozzászólásaimban szinte minden működési és méretezési kérdést már lényegében megtárgyaltunk. üdv! proli007
sziasztok!
az normális hogy az rx500 as védelmet meg csináltam egy végfokomhoz és amikor be és kikapcsolom felvillan picit a clip led de utánna akárhogy hajtom semi... bár nem nagy szám a bemenet amit rá tudok küldeni sima gagyi integrált hang kártya. a 0v 0v a -táp pedig -46v.
raktam közben egy ess1869 hangkarit a gépbe mert ezen van kis előfok is tda... ezzel nagyobb a jelszint a mélynyomok kicsit nehezen is veszi ha van egy komolyabb mély sorozat de a piros led az lesz**ja a pofám...bekapcsnál vill kikapcsnál adig világit amit a - ágban lévő pukker ki nem sül... kb fél nap.. jo annyi nincs de sokáig.
jah most nézem hogy a led és a gnd közti 2.2k eléggé melegszik 0.25w SZEDD ÖSSZE A GONDOLATAID ÉS ÍRD LE EGYBEN! HASZNÁLD A SHIFT GOMBOT ÉS ÍRÁSJELEKET! NE HASZNÁLJ VULGÁRIS SZAVAKAT A FÓRUMON! --moderálva
Hello!
Nyugi! A Clip áramkör, csak akkor fog megszólalni, ha az erősítő kimenete meghaladja a -38V-ot. Ha ezt nem éri el, sötét marad. Ezt esetleg meg is próbálhatod. Ha leveszed a védelemről az erősítő kimenetét és a hangszórót, majd a -46V tápra és a GND-re egy 10kohm-os potit kötsz, feszültségosztó gyanánt. A poti közepét az AMP pontra kötöd. Így a potival szimulálhatod az erősítő kimenetét, és így 0..-46V-ot adhatsz a clip bemenetére. Megszólalása, kb. -38V-on lesz. Ha ez neked túl magas, akkor az R15 ellenállás növelésével csökkentheted amegszólalási pontot. Nem csoda, ha melegszik a 2.2kohm, mert azon szinte állandó áram folyik. Víszont ez 46V tápfesz mellett, 960mW-ot jelent. A 250mW, elég soványka nem gondolod? Szóval előbb számolni, aztán anyázni, ha kérhetnénk. Egyébként ha lenne türelmed, és visszaolvasád a hozzászólásaimat, az gész áramkör működése és számítási menete elég részletesen ki van tárgyalva. üdv! proli007
Szia!
Szerintem ez a rajz eléggé kétséges! Ha tényleg ez az erősítő rajza a clip soha sem fog megszólalni! A meghajtó IC tápfesze +-41V, és mivel emmiter követők vannak utána, a max kimeneti csúcsfeszultség kb. +-39V. A végfokok tápfesze viszont +- 46, ilyen feszültség különbség esetén a clip sosem szólal meg! Feltéve ha jó rajzot néztem!
Hello!
Teljesen igazad van! Őszintén szólva én az erősítő rajzát nem néztem, mert nem ismerem ezeket az IC-ket. Az tényleg látható, hogy a maradék feszültség elég sok lehet. Ha a meghajtó rész az IC-ben tényleg 41V-ról megy akkor meg pláne. (Azzal nekem is gondom van, hogy vannak becenevei a rajzoknak. Már szóltam a modiknak, hogy ha a topikban található értelmes rajzoknak lenne pld. sorszáma, akkor lenne mire hivatkozni. Nem lenne annyi ismételt belinkelt rajz sem. De eddig még nem történt semmi ez ügyben. Lehet nem megoldható) üdv! proli007
hali
köszi a válaszokat mindenkinek. szerinted mit kéne tennem vele hogy nagyobba szoljon? az ic hajtás helyett mit kéne alkalmaznom? mert az már nem bir nagyobb tápot ugy veszem ki az adatlapjábol azért is kap csak 41v ot. de a bdk meg birják még 46-47v ot sztereora csináltam a végfokot és egy 1200VA toroid van benne 30A egyen kocka és +- ágban 40 000µF puffer. tom ez kicsit off de fontos lenne.
Szia!
Fölösleges a tranzisztorokat magasabb feszültségről üzemeltetni, mert csak a disszipációjuk lesz nagyobb! Az IC-d szűken még elvisel +-45V-ot, ha a tranzisztorok tápfesze annyi szerintem adj az IC-dnek is annyit. Ebből a kapcsolásból csak úgy tudsz több teljesítményt kivenni ha hídba kötöd őket. Vagy kipróbálhatod az LM4702 IC-t, ez nagyobb tápfeszig jó.
sziasztok,
ha növelni akarom a hangszóróknak a rákapcsolási idejét, akkor min kell változtatnom? Köszi: Maverick
bocsi, a rajz lemaradt
Szia!
Ha a C2 értékét növeled nőni fog a bekapcsolási idő!
köszi, most próbáltam ki, ráraktam a bemenetére egy 1,5 voltos elemet, de a relé nem old le
egyébként minden megy rajta. Maverick
Szia!
Próbáld ki 3V-al.
köszi, ezzel működött, de amikor próbálgattam egyszer csak nem oldott le többet a relé, hanem ment az egyenfesz a hangszóróra
mi dögölhetett meg benne és mitől? köszi: Maverick
megnéztem, hogy csak akkor nem jó, ha aa hangszórók is be vnnak kötve. anélkül old rendesen a relé
még 1 dolog, ha 2 db elemet rakok rá akkor semmit nem csinál, viszont ha adapterrel küldöm rá a 3 voltot akkor old a relé. ha be vannak kötve a hangszórók, akkor sehogy sem jó.
Mav
Hello!
És feszültséget is mértél? Mert a hangszóró, esetleg agyon terheli az elemet, vagy az adapter. Merem remélni, hogy a végfokot azért közben lekapcsoltad róla. üdv! proli007
szia,
a védelem bemenetéről kikötöttem a végfok kimenetét, adapternél próbálkoztam 6 volttal is. üdv: Maverick
Hello!
Nem válaszoltál! "És feszültséget is mértél?" Mert 8ohm mellett, a 3V-hoz 375mA áramra van már szükség. Ja, és plusz és minusz polaritással is próbáld ki. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |