Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   310 / 1319
(#) kaqkk hozzászólása Okt 13, 2008 /

Nekem is volna egy kérdésem van3db 16f628-asom
és egyiknek sem tudom kiolvasni a tartalmát a pickit2
-vel a 690 -es piceknek kitudom (ergo:mind a 3db 628-kuka?) Ja és elvileg a progi azt mutatja hogy a beégetés sikeres de nem műkszik egyik 628-sem
(#) trudnai válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Code protection be van kapcsolva a 628-asokon? Van valami hibauzenet? Azt, hogy nem mukodik honnan veszed? Ugy erted a firmware nem kerult bele, vagy hibasan?
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Töröld őket először, majd BlankCheck el ellnőrizd, hogy sikeres volt-e. Ha már ez nem megy, akkor kuka.
Utána nézd meg, hogy a beégetendő programban a memória védelem be van-e kapcsolva(konfig bitek), ha igen, akkor azért nem tudod kiolvasni.

Ha sikerül visszaellenőrizned a beégetett hex-et, és még sem működik a program, akkor a programban van a hiba, feltéve, ha minden mást jól kötöttél be.
(#) dolfin hozzászólása Okt 13, 2008 /

Üdv

Egy PIC portjára milyen értékeket lehet küldeni?
Nem csak 0 és 1 lehet? Most láttam ilyet hogy
PORTB = 9
Ezt hogy kell értelmezni?

Köszi
(#) watt válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Kevered a PORTB 1 lábát, a PORTB 8 lábával.
A PORTB ebben a formában mind a 8bitet jelenti, azaz a kimeneteken b'00001001' jelenik meg.
Ha csak 1 bitet akarsz kapcsolni, akkor PORTBbits.RB0 = 1 megoldás lehet jó, vagy ASM-ban, BSF PORTB,0
(#) dolfin válasza watt hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Elég hülye vagyok PIC-ből...
De a PIC-en egy láb jelent egy portot nem, vagy az mi?
Tehát egy lábon hogy tud kijönni 8 bit?
16F690-es PIC-en??
Nincs 8 lábam nem? Vagy van???
ÁÁÁ hülye vagyok ehhez
Akkor a PORTA és a PORTB... mit jelent? Mindhez tartozik 8 láb??
(#) dolfin válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

De a16F690-es adatlapján nem látok olyat hogy RB2...
RB4től van számozva...
(#) kaqkk válasza trudnai hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

hiba üzenetet nem ír a pickit 2 progi de pirossal kiírja hogy code protect ezt hol lehet kikapcsolni?
(nagyon kezdő vagyok)
(#) potyo válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Egy port alapvetően nyolc bites, vagyis nyolc láb tartozhat hozzá, minden bit egy lábat jelent. Előfordul, hogy nincs mind a nyolc láb kivezetve a tokra, hanem csak valamennyi, ekkor szokták írni az adatlapban, hogy az a port pl. 4 bit széles.

Az RB4 jelenti a PORTB nevű port negyedik bitjét (a számozás nullától indul). Ha nem látsz RB2-t, az azt jelenti, hogy a második bit nincs kivezetve.
(#) potyo válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

A konfigurációs biteknél lehet kikapcsolni.
(#) kaqkk válasza trudnai hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

kitöröltem és beégettem egy másik (saját) programot
ezt ki lehet olvasni mindjárt kipróbálom hogy működik -e
a nyák úgy van kialakítva hogy több progival is működnie kell (azonos kivezetések azonos funkciók (lcd vezérlés)
a-port bemenet b port lcd . És köszi a segítséget
már kidobtam volna a piceket
(#) kaqkk válasza potyo hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

köszi neked is de ezt a hex-et így kaptam ez már így marad
(#) trudnai válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

A hex-et nem kotelezo bantani, a pickit2 szoftvereben egyszeruen allitsd at a copde protection-t OFF-ra. Amugy pedig MPLAB-bol be lehet importalni a HEX-et, utana konfiguracios biteknel atallitani a CP-t OFF-ra majd exportalni ismet HEX-re. Azt az exportalt HEX file-t elnevezheted mondjuk "akarmi-CPOFF.HEX" -nek es akkor megmarad az eredeti "akarmi.HEX" is es lesz egy CP OFF-osod is...
(#) icserny válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Idézet:
„Akkor a PORTA és a PORTB... mit jelent? Mindhez tartozik 8 láb??”
Nem, előfordul, hogy nincs implementálva mindegyik bit.

A 16F/18F mikrovezérlők 8 bites adatúttal rendelkeznek, ezért kézenfekvő, hogy az egyes lábakat/biteket nyolcasával csoportosítsák, hiszen ennyit lehet írni egyszerre. De a kevés lábszámú tokoknál nincs annyi kivezetés, hogy mindegyik portra jusson 8 láb, s még a tápfesz, és a föld is bejusson.

(#) trudnai válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Idézet:
„De a PIC-en egy láb jelent egy portot nem, vagy az mi?”

Nem, 1 Porthoz tobb lab is tartozhat, ill altalaban tartozik is.

Idézet:
„Tehát egy lábon hogy tud kijönni 8 bit?”

Ugy kepzeld el, hogy van egy byte, annak vannak bitjei. Mindegyik bit egy-egy lab. Ha a bitet billegteted akkor a labat billegteted, ha az egesz byte-ot, akkor az osszes benne foglalt bitet...

Idézet:
„16F690-es PIC-en?? Nincs 8 lábam nem? Vagy van???”

Te melyik adatlapot nezed? 20 labu a 690-es, es abbol 18 porthoz tartozo lab. PIRTA, PORTB es PORTC. Nem mindegyik port bit (port lab) van kivezetve ill felhasznalva... Ettol meg igy mukodik.

Idézet:
„Akkor a PORTA és a PORTB... mit jelent? Mindhez tartozik 8 láb??”

Ha megnezed az adatlapot, a PORTA-nak csak 6 bitje van kivezetve, tehat RA0..RA5. PORTB-nek csak 4 bitje, a 4 felso bitja van bele teve, tehat RB4..RB7. PORTC-nek a teljes 8 bitje megtalalhato RC0..RC7.

Hogy ellenorizzem olvasod-e az adatlapot egy teszt kerdes: Mi tortenik ha a 690-esn vegrehajtod az alabbi utasitast?

1. BSF  PORTB,0
(#) dolfin válasza trudnai hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

BSF??? Köszi
Én PICBasic-ben programozom, de asszem a BSF az az érték portra való kiírása ASM-ben, szal azt jelenti ha jól tudom hogy az összes B-hez tartozó lábon 0 lesz (nem lesz fesz)...
Legalábbis az előzőbbik hozzászólásból gondolom

Köszi a válaszokat.
Akkor kb értem.
Igen tom h a 690-esen 20láb van,de akkor már értem, szóval ha ki is akarom vezetni a jelemet, akkor olyan portot kell választanom ami ki is van vezetve.
Amelyikek nincsenek kivezetve azokkal mit lehet kezdeni?

Köszi

Egyezzünk meg valamiben. Ha szeretnéd, hogy segítsünk és meg akarod tanulni a kontrollereket programozni, akkor azonnal abbahagysz mindenféle basic-et, és asm-ben programozol. Az adatlap pedig nem reklámcélból van.

Idézet:
„Amelyikek nincsenek kivezetve azokkal mit lehet kezdeni?”

Megint kevered a portot és a lábat.

Idézet:
„Én PICBasic-ben programozom, de asszem a BSF az az érték portra való kiírása ASM-ben, szal azt jelenti ha jól tudom hogy az összes B-hez tartozó lábon 0 lesz (nem lesz fesz)...”

Nem nyert!

Mindegy miben programozol, elobb ertsd meg hog mukodik a PIC. Az adatlapban ott van a BSF utasitas is, es a PORTB is. Probaldd meg kinezni mit csinalnak, es ha igy megerted hogy mukodik a PIC akkor a picbasic-ben vagy mas nyelven is fogod erteni hogan kell programozni a PIC-et...
(#) dolfin válasza potyo hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Hát ha lenne időm megtanulni ASM-et...
Basic-ben már kb 5-6 éve programozom (qbasic, dark basic, visual basic) ezt tudom, ezt értem és nem vagyok programozó hogy memóriacímzésekkel stb... foglalkozzak, ezt megteszi helyettem a mikrobasic, ezért is szeretem jobban ezt a nyelvet mint bármelyiket, mert rugalmas és intelligens ilyen szempontból.
Most már azt tom, hogy a láb az egy port egy adatbitje.
Eddig nem tudtam h utasítás is van benne, de attól még mindig nem tudom.
BSF = Bit Set f
de hogy mit csinál...
(#) brato válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Nagyon jó oldal asm-hez és pichez.Bővebben: Link

Idézet:
„Hát ha lenne időm megtanulni ASM-et...”

Hát 35 utasítást tényleg piszok nehéz megtanulni...

Idézet:
„Basic-ben már kb 5-6 éve programozom (qbasic, dark basic, visual basic) ezt tudom, ezt értem és nem vagyok programozó hogy memóriacímzésekkel stb... foglalkozzak, ezt megteszi helyettem a mikrobasic, ezért is szeretem jobban ezt a nyelvet mint bármelyiket, mert rugalmas és intelligens ilyen szempontból.”

Ezzel szemben a kontroller az nem PC, hanem alapvetően egy digitális áramkör, amit véletlenül meg lehet tanítani, hogy mit csináljon. Tehát nem kezelhető úgy, mint egy PC. Ezt sokan eléggé nehezen akarják megérteni, de ez van. Nembeszélve arról, hogy olyan nyelvet akarsz használni kontroller programozásra, amit szinte senki nem használ (szintén csak a kezdők).

Idézet:
„BSF = Bit Set f de hogy mit csinál...”

Adatlap-->Instruction set summary-->Instruction descriptions-->BSF-->Description

Idézet:
„Eddig nem tudtam h utasítás is van benne, de attól még mindig nem tudom.”

A portban nincs utasitas... A porton lehet muveleteket vegrehajtani utasitasokkal...

Idézet:
„BSF = Bit Set f
de hogy mit csinál...”

Le van irva az adatlapban mit csinal... Van egy "instructoin set summary" ami ugye egy osszefoglalo, es lejjebb kell lennie egy magyarazatnak is mi mit csinal, nezegesd. Gondolom a "bit" szo ismeros, gondolom a "set" nem tul nehez megerteni mit akar jelenteni, es az "f" le van irva ott az utasitasok elott mit jelol. Ha ott olyan kifejezes van amit nem ertesz, akkor nagy valoszinuseggel az is le van irva. Ha megsem lenne akkor a googli nagyon jo segedeszkoz, es ha onnan sem talalsz infot akkor vagyunk mi a segitsegedre mint mentoov. Tudod, "50-50%" aztan "kozonseg segitseg" majd "telefonos segitseg"...

Helyetted nem tudjuk megtanulni Es foleg ha nem vagy programozo, hanem pl elektronyos, akkor jobban meg fogod erteni az assembly-t, mint barmelyik basic-et... de megegyszer: ha kesobb nem is asm-ben programozol, akkor is lesz valami fogalmad arrol hog mukodik ez az ize es nem esel ketsegbe minden aprosag miatt mert tudni fogod kb merre keresgeld a hibat.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Az a gyanúm, hogy se nem elektrós, se nem programozó... Sokat kell még tanulnia, de úgy is rájön, hogy a Basic egy nagy zsákutca, csak még nem hiszi el, hogy a végére ért és nincs tovább(a végén van egy körforgalom, mint nálunk! )
(#) tams hozzászólása Okt 13, 2008 /

Hello!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a BME közelében van-e valaki, akit fel tudna programozni nekem egy PIC16F84A-t, mert megcsináltam n+1 égetőt, de egysem működött. Volt Oshon több is, jdm több is+különböző programok,de valószínű velem van a baj, vagy a számítógépemmel, mert egyszerűen nem ment. Lehet hogy mondjuk már a PIC-se jó. Az utolsó égetőnél már oda jutottam, hogy majdnem jó volt, majdnem belement a prorgam. Az icprogban az első 4-5 hex szám 000F, a többi jónak tűnt. De kész feladtam.
HELP
(#) rhino válasza tams hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Ha eljösz Kőbányára, én szívesenmegírom neked. Hozd a procit, a hexet, és kész. És hogy mennyiért? Ingyen. De ha hozol a 8 éves lányomnak egy lovacskás (vagy hercegnős, vagy bármilyen)matricát, akkor legközelebb is szívesen látlak Ha nem, akkor sincs harag. Örülök, ha segíthetek.
(#) dolfin hozzászólása Okt 13, 2008 /

Mi az a CAN és mire jó?
(Controller Area Network)

Köszi

Ez most komolyan kérdezed? Nehéz beírni google-be, hogy CAN, vagy controller area network, és elolvasni az első találatot?
(#) dolfin válasza potyo hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Ok értettem, szal a fórum nem a kérdések helye...

Köszi
(#) kobold válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Meg ne sértődj már... Butaságot kérdeztél. Csak a CAN 2.0B specifikációja majdnem 40 oldalnyi anyag, és kizárólag az alapján még egyetlen alkalmazást sem lehet összehozni, ahhoz több segédanyag kell.
Röviden egyébként egy adatkapcsolati protokoll, egyazon buszra felfűzött eszközök közti kétirányú kommunikációhoz.

A kérdések helye, de nem általános jellegű kérdéseké, hanem konkrét kérdéseké.
Következő: »»   310 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem