Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   308 / 3979
(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
"Mutatós" kijelzős feszültségmérőd van? Vagy digimulti analóg bargraph-al?
(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Tudod mit, vedd ki a relét! Nézd meg, hogy így is ki-be kapcsolgat-e (ez esetben már csak a LED).
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
kiveszem a relét a nyákból, és nem rakom rá a ventit, akkor jól működik, viszont a led nem gyullad ki
(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Nem értem. Ha a relé nincs bent az áramkörben, és a LED sem gyullad ki, akkor honnan tudod hogy olyankor jól működik? Hiszen ilyenkor semmi visszajelzés nincs.
(#) mex válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Kivett relénél mérni kellene az 1,2,3.as lábak feszültségét,ebből kitűnne hogyan tovább.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Attila. Ha ez a kapcsirajz lett megépitve akkor érthető a "prellezés".
A kapcsolótranyó emitterében van a rajz szerint a relé,pedig a kollektorába kellene kötni a védődiódával egyetemben.
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Igen, épp az ilyesmik miatt van csak "béta státuszban" a kapcsolás.
Ettől függetlenül az áramkör így is működik, prellezés nélkül.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Működhet ha valami kisáramú relét használ,egyébként tutira nem...
Alapvető hiba,hogy a kapcsolótranzisztor egy erőteljes negativ visszacsatolással van ellátva,ami éppenséggel az erősitést csökkenti,holott itt a tranyó leültetése a cél.
Úgy gondolom,hogy Maverick91 kollégánál is ez okozza a problémát. Rajzold át neki mihamarabb,ne okozzon neki csalódást.
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
rajta van a relé, csak két kábelen kivezettem tápját neki
(#) Báddzsó hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
sziasztok, olyan kérdésem lenne ha 4069-es ic-t 5 voltról járatom, és ~12Vot kapcsolok a bemenetére, akkor mi történik? Ez egészséges? Kimenete rendben 0V lesz?
(#) jamming hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok.

Lenne egy kérdésem. Vidéken lakok nem messze Pesttől és szobaantennával szeretnék adókat fogni de néha nagyon gyenge a jel pedig az antenna mindig ugyan ott van. Ez miért fordulhat elő és mivel lehetne a képet javítani?

A másik hogy néha lehet fogni a discovery, national geographic és sport1 meg hasonlóakat. A ház a sarkon van ahol a kábelszolgáltatónak van elosztója. Ezzel van kapcsolatban? Esetleg mivel tudnám jobban fogni ezeket az adokat is?

Előre is köszi
(#) moltam válasza jamming hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Szerintem vegyél egy rf erősitőt.
Akkor az elosztóból lehet be fog jönni tisztán is a natgeo stb.
(#) proli007 válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Hello!

Egészségesen beledöglik!

A CMOS bemeneten van kéét dióda a plusz és a míusz táp felé, de arra szolgál, hogy a sztatikus feltöltődést a tápra vezesse.

Két megoldás van:
- Egy feszültség osztó készítése, hogy 12V bemenet mellett a kimenetén csak 5V-legyen. A kapcsolási küszöb, ilyenkor valahol 6V környékén lesz. (pld. alul 2,2kohm, felül 3,3kohm)
- Ha a bemenettel sorba kötsz, egy 100kohm-os ellenállást. Mert azt az áramot a védődióda már simán levezeti. A kapcsolási küszöb ebben az esetben az redeti "féltápfesz" körül lesz, azaz 2,5V-on.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza jamming hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Hello!

Még mindíg a legjobb antenna erősítő, az antenna!
Az erősítő erősít, de a hasznos jelen kívl a zajt is, plusz hozzáteszi a maga saját zaját. Elsődleges feladata, nem a jel erősítése, hanem a kábel csillapításának kiegyenlítése. (Hogy legalább azon ne vesszen el a hasznos jel java. De akkor van értelme, ha a kábel 10m-nél hosszabb.) Az erősítő sokkal rosszabb, mint maga a TV, mert amíg a TV szelektíven erősíti a kiválasztott adót, addig az erősítő szélessávú, tehát a sávban begyüjtött zajokat is erősíti, nem csak a vételi frekvenciákon találhatókat. Ha nagyobb térerejű adók is vannak a gyengék között, akkor intermodulációs torzítást is okoz.
Szóval lehet, hogy erősítővel eredményt érsz el, de ha mégsem akkor annak meg van a magyarázata.

- A légkörben a terjedés, sokmindennek függvénye (napszak-időjárás..) Természetes, hogy a térerő változik. Csak ha készüléknél, a bejövő jel meghalad egy minimális szintet, akkor az automatikus erősítés szabályozás (AGC) ezt kiegyenlíti, és legfeljebb a kép minőségében (zajában) látható változás.
- A szobaantenna esetében még ehhez hozzá jön mindenféle reflexió, amit az antenna elhelyezése a szobában és a bentlévő tárgyak-emberek is befolyásolhatják. A reflexió, adott esetben erősíti, vagy gyengíti a jelet. Tehát keresni kell a legmegfelelőbb helyet. (de a kültéri antenna a megoldás, mert a szobaantennát csak helyi adók vételére találták ki.)
- A kábelcsatornák vétele, természetesen az elosztótól származnak, azaz a elosztóról lejövő koax kábelek sugárzásától. (illesztettlenség esetén a kábel árnyékolása is sugároz.) Tekintve, hogy a térerő a távolsággal négyzetesen csökken, a megoldás, minnél közelebb menni.

üdv! proli007
(#) Maverick91 válasza mex hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
akkor a kollektorra kell kötni a relét, a diódát és az ellenállást? az emitterre meg a feszt?
(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Na, átrajzoltam a kapcsolást normálisan és be is ültettem. Mindjárt ki is próbálom, addig itt a rajza:
Hővédelem kapcsrajz
(#) vtsoftware hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok

ventit akartam cserélni a "nagy" gépem tápjában és észrevettem hogy egy 1000µF/10V-os LOW ESR elkónak a teteje fel van púposodva és valami barna valami van kifolyva a tetején középen...
vagyis ennek az elkónak annyi. De nincs itthon 1000µF-es LOW ESR elkóm csak "normál" nem LOW ESR...
Beletehetem-e a nem LOW ESR elkót a helyére?
Akár csak holnap de-ig... nem véglegesen, csak mondhatni egy fél napra, vagy egyáltalán felejtsem el hogy kicseréljem nem LOW ESR elkóra?

Köszi szépen
(#) proli007 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Hello!

Öszintén szólva, több minden nem tetszik ebben a kapcsolásban. Elvileg persze működhet, de amit művel, az is természetes dolog. Igazából, azt nem értem, hogy egy ilyen egyszerű alkalmazásban, miért szenvedtek a diódával.

A dióda feszültség változása, -2,2mV/fokC. És mivel a nytóáramváltozásra a feszültség változása is drasztikusan változik, igen stabilan kell tartani a nyitóáramot. Ezért vana a rajzon a TL431.
Ha a relé árama valahol belefolyik a bemeneti áramba, akkor földhurok képződik, és visszacsatolás jön létre. Ettől aztán simán krepeghet a dolog.
A relé számára, fel kell erősíteni, a 2,2mV-ot, 12V-ra, ez tetemes erősítést jelent. Ugyan akkor a visszacsatolásban csak kondi van, tehát az csak gyorsítja az átváltást, de amikor feltöltődött, vissza áll a bemeneti differencia, azaz nincs hiszterézis! Viszont van egy jó relaxációs oszcillátorod. Természetesen, mikor a hőfok már olyan differenciát hoz létre, amit a földáram már nem tud befolyásolni (tehát az erősítő már túl van vezérelve) akkor beáll a stabil ki v. be állapot.

Egy sima NTC ellenállás ellenállás változása a hőfokra 3,6%/fokC körül mozog. Ha ezt használod, sokkal kisebb erősítést kell kialakítani, és ezzel egyidőben sokkal zavarérzéketlenebb lesz a dolog. Azt is meg kell fontolni, hogy mekkora a célszerű hiszterézis, (hogy hány fokon kapcsoljon be és ki a relé). Mert a diódás árakörben nullkomparátor van, tehát az átváltási ponton az IC analóg erősítőként működik, és minden zajt a relére vezethet. A visszacsatolásban, a kondi helyén egy ellenállás alkalmazásával be lehet állítani a kívánt hiszterézist. (PTC vagy NTC ellenállás alkalmazásakor, a TL431 is szükségtelen)

Jelen kapcsolásban az egyetlen hiszterézis, a relé meghúzás és ejtési feszültség különbsége. A hiba független lehet attól, hogy a tranyó földelt kollektoros, vagy földelt emitteres üzemmódban működik. Csak az első esetben az áramkör körerősítése nagyobb, révén, hogy a földelt emitteres fokozatnak lehet erősítése, ellentétben a földelt kollektorossal, ahol közelítőleg 1 szeres.

üdv! proli007
(#) jamming válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Köszi a választ. Értem.

Lenne még egy kérdésem. Régen amikor nem volt szobaantennám akkor egy körzővel meg egy dróttal is sikerült befognom a 3 adót amit lehet.

Szóval a szobaantennát viszonylag közel tudom vinni az elosztóhoz és a szobaantennára lehet tenni külső antennát. Akkor azt is erősíti? És nem lehet vhogy úgy megoldani a dolgot, hogy valamiféle dróttal antennát "hajtogatni" és az erkélyen elhelyezni és a szobaantennával összekötni?

(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
így már jobban tetszik
(#) proli007 válasza jamming hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Hello!

És ugyan abban a szobában helyiségben volt a kőrző jó? Vagy elveszett a csoda körző?

A viccet félretéve, lehet mindenféle tudománytalan antennával kísérletezni, csal akkor ne várjunk választ kérdéseinkre. És a környezetet, meg a vételi térerőt egy szobában szinte lehetetlen követni. Ha meg az adó térereje nagy, akkor minden antennának számít.

Ha a szobaantennádban van erősítő (van hozzá kis tápegység) mert az esetek többségében ilyeneket láttam, akkor hozzá lehet csatlakoztatni egy külső antennát is. Persze a dolog nem olyan egyszerű, mert esetleg van benne sávszűrő is, és az antenna talpponti ellenállását is illeszteni kel az erősítőhöz. Ha ez nincs meg, akkor a jel ugyan úgy elvész, csak most az illesztésen. Szóval ehhez kicsit mélyebb ismeretekre kellene szerttenned ebben a témában.
Viszont, ha van lehetőséged az erkélyre egy dipól antennát szerelni, akkor egy ballun trafó közbeiktatásával, lehet mindenféle erősítő nélkül jobb eredményt fogsz elérni.
Keress rá a Net-en antennákra, és akkor akár egy rézdrótból, vagy alumínum drótból készíthatsz dipól antennát. Persze a venni kívánt frekvenciára (csatornára) hangoltat érdemes használni. Abból már lehet következtetni az eredmányre. Esetleg egy olcsó kisméretű tetőantennát vásárolni aminek a dipólnál nagyobb a nyeresége.

üdv! proli007
(#) vtsoftware hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok

Bocsánat mindenkitől de egy picit sürgős lenne, csak épp beleírtam egy csevegésbe...

Ventit akartam cserélni a "nagy" gépem tápjában és észrevettem hogy egy 1000ľF/10V-os LOW ESR elkónak a teteje fel van púposodva és valami barna valami van kifolyva a tetején középen...
vagyis ennek az elkónak annyi. De nincs itthon 1000ľF-es LOW ESR elkóm csak "normál" nem LOW ESR...
Beletehetem-e a nem LOW ESR elkót a helyére?
Akár csak holnap de-ig... nem véglegesen, csak mondhatni egy fél napra, vagy egyáltalán felejtsem el hogy kicseréljem nem LOW ESR elkóra?

Köszi szépen
(#) vicsys válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Beleteheted. Maximum ott vagy ahol a part szakad. Nekem már 5 éve megy nem lowesr kondival.
(#) vtsoftware válasza vicsys hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Hmm... ott vagyok ahol a part szakad?
Mire gondolsz?
(#) vgabor hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem. Egy akksitöltőben elszállt egy általam ismeretlen alkatrész, aminek a jele a csatolmányban megtalálható. A kérdésem röviden ennyi: mi ez. Kerestem már a gugliban, fórumokban stb, de semmi.
Elektronikában jártas vagyok, de most nincs ötletem.

Segítségeteket előre is köszönöm.

rajzjel.JPG
    
(#) Solt85 válasza vgabor hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Ha jól tévedek ez egy Zener - dioda,
(#) tiggersoft válasza vgabor hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Szerintem az egy zeener dióda csak kicsit hiányos az ábrázolás.
(#) zoly15 hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok!
Ara lennék kíváncsi hogy egy 4011-es IC-t hogyan tudnák kipróbálni? (mind a 4 kaput).
Lehetőleg nem kelljen nagy alkatrésztemetőt építeni elég nekem az is ha valami "megmutatja" hogy működik-e vagy nem..
Előre is köszönöm..

üdv!
(#) vgabor válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Ha ketten azt mondtátok, hogy zeener-dióda, akkor valószínű az is.
Csak itt számomra két megtévesző dolog van.Előszöris így van "rányomtatva" a panelre, tehát nem koppott a jelzés. A második, hogy nem az a klasszikus dióda "kinézete" van. Inkább kerámia kondi alakja van.
De mindegy. Mégesgyszer köszönöm.
(#) lapose válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Szia!
Csinálj egy ilyet!

4011.djvu
    
Következő: »»   308 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem