Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   75 / 840
(#) tibi0531 hozzászólása Okt 17, 2008 /

Nem hiszem, hogy segítene. Ha a tápfeszültség rendben és mindent helyesen bekötöttél akkor, működnie kellene. Más mikrokontrollerrel már próbáltad? A programozó biztosan jó?
(#) levi18 válasza tibi0531 hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Más kontrollerrel nem próbáltam még, de sajnos csak 2313-asok vannak itthon. A +5V-ot egy labortápról adom neki.
(#) tibi0531 hozzászólása Okt 17, 2008 /

Akkor sajnos nem tudom.
(#) TavIR-AVR válasza tibi0531 hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Muszály az elbaltázott sorosportot használni?
A mai egyes laptop/asztali gépek 3.3V jelszinttel dolgoznak! A soros jelszint +/- 3...15V. A 3V-l ezzel nem mész semmire, és szabványos pedig.

Tessék az LPT-set stk200 vagy valamelyik USBset megepiteni. Az LPTs egyszerűbb....
5 szál drót....
(#) ZLED hozzászólása Okt 17, 2008 /

Sziasztok!

Hogyan tudonám megcsinálni azt, hogy egy PIC elküld egy adatot az AVR-nek soros kom.-al?
Már próbáltam összekötni, de reseteli az AVR-t.
(#) trudnai válasza ZLED hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Szintillesztest ogy valositottad meg?
(#) zsuscsinyo hozzászólása Okt 18, 2008 /

Sziasztok, beleestem abba a hibába hogy a biztosíték biteket akartam állítani és nem tudom már visszaállítani, azaz nem enged programozni. Találtam egy cikket erről egy külső oszcillátorról azt megépítem utána mit kell beállítani a Ponnyprog programban hogy ismét belső oszcillátoron legyen? Atmega16-ost használok. A segítséget köszönöm!
(#) TavIR-AVR válasza ZLED hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

soros melyik?
i2c/rs232ttl/spi/can/rs485 ?

kapcsolási rajz?

zavarszűrő kondik ott vannak?
GND összekötve?
Milyen reset (overflow, watchdog, táp, ki/bekapcs)?
Tápfeszültségk, ill ezek előállításaM
zavar a rendszerben?
Távolság?
(#) wg_kezdo hozzászólása Okt 18, 2008 /

Építettem egy kis kapcsolást (Topi jelzőlámpáját).
Rátettem egy diódát és egy fesz szabályzót (78 L 05) és mivel más alkatrészem nem volt kéznél így kipróbáltam egy adapterrről 12V-vel.
Nagyon nem akart működni. Azt gyanítom nem volt elég stabil neki az 5V-t amit a fesz szabályzó IC adott?
(erre való az a pár kondi amit még be kellett volna építeni?).

Így nézne ki a rajz.

Csak nem ennyi led van bekötve, hanem 3 lábra 3 led tranyó nélkül.
Elemről kiválóan működik (még 3V-osról is, ha kiveszem a fesz.szabályzót).
Szóval kihagytam a C1-C2-t és adapterről már nem is ment .

(B kérdés fontos, hogy így két kondival legyen megoldva? nem lehetne egy X kapacitású kondi?)
(#) Frankye válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Idézet:
„B kérdés fontos, hogy így két kondival legyen megoldva? nem lehetne egy X kapacitású kondi?”

Igen, mert a két kondi más és más célt szolgál.
A nagyobb a "puffer" szerepét tölti be, a kisebb a tüskéket szűri.
(#) trudnai válasza wg_kezdo hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Nem egeszen vilagos hogyan modositottad azt az aramkkort, mert az alapjan amit leirtal olyba tunik, hogy a 12V-ot raengedted a portra a ledeken keresztul?

Ami a kondikat illeti: Igen, kellenek a kondik es igen, mindketto kell, sot en tennek a sta IC in-jere is egy 10µF elkot. A decoupler kondinak (0.1µF keramia) lehetoleg minel kozelebb kell keruljon az ATTiny45 labahoz (fizikailag). Ennek joval kevesebb az ellenallasa (ESR) es az induktivitasa (ESL) mint egy elko-nak igy sokkal alkalmasabb a tranziens elektromagneses interferenciak (EMI) szuresere.
(#) huba hozzászólása Okt 18, 2008 /

Lenne egy elég alap kérdésem. Ha deklarálok egy tömböt.
  1. int8_t bem[8];
akkor az elsö elem 0 vagy 1-es cimen lessz?
(#) MaSTeRFoXX válasza huba hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

A 0. helyen lesz.
(#) huba válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Köszönöm. Többek között e miatt is elveszettem pár mapot az életemböl, de mostmár kezd alakulni a dolog.
Topi! Megint ide Írok, mert nincs anyi baj mind gondoltam. 128 pontos fft-nél milyen időközönként mintavételezzek hogy a 64-es eredmény minnél jobban átfogja a hangsávot?
(#) tpeter hozzászólása Okt 18, 2008 /

Sziasztok!

Egy enkódert szeretnék csatlakoztatni egy Tiny2313-hoz. Egyelőre annyi a terv, hogy ha csavargatom, akkor egy regiszter értékét növeli / csökkenti.

Egyelőre csak elvben van meg a dolog, de a kérdésem a következő:

Használhatom-e úgy, hogy az enkóder két lába megy a két külső megszakításra, és beállítom hogy mondjuk lefutó élre legyen triggerelve. Ha ez megvan, akkor Az egyes megszakítás kezelő függvényekben leellenőrzöm azt, hogy a másik megszakításhoz tartozó láb épp milyen szinten van. Ha "magas", akkor érvényes a dolog és növelem a kapcsolódó regisztert, ha viszont a másik láb már alacsony szinten van, akkor nem csinálok semmit.

Remélem érthető amit leírtam.
Az a kérdés először is, hogy egyáltalán ha megszakítást használok egy lábon, akkor egyidőben tudom-e bemenetként is vizsgálni?

Hogy szokták az ilyesmit csinálni?

(#) Yshteee hozzászólása Okt 18, 2008 /

Sziasztok

Megnéztem, és amit tudtam azt meg is csináltam a nyolclábbal könnyebb sorozatból. A kérdésem csak annyi lenne, hogy hogyan kell egy egyszerű nyomógombot, vagy kettőt vagy hármat az ATtiny45-höz illeszteni? Köszi a segítségeket
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Okt 18, 2008 /

Sziasztok!

Egy pár hete szórakozok ATmega32L-es AVR-rel (ez most elvileg 8MHz-et tud max, legalábbis a tetejére ez van írva...), és az lenne a a bajom hogy 9600baud sebességgel akarok USART-on kommunikálni vele, de hiába állítom be manuálisan az UBRRL regisztert (8MHz-et feltételezve) 51-re, akkor is csak 300 bauddal jön az adat.
Ráadásul úgy globálisan lassúnak érzem valamiért. ( Főleg hogy most fejlesztek rajta egy mp3 lejátszót, és a zenék csak 14MHz-en hajlandó a nagytöbbség akadás nélkül szólni... Bár ez a része lehet hogy rajtam múlik.. )
Az vajon számít-e hogy 3.3V-ról jár, és talán nem azon a frekvencián rezeg a kvarc?
(#) huba válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Nemtudom AtMega32-nél nincs olyan biztostékbit hogy divide clock by 8? Ha nem más irj egy portkapcsolgato programot és mérd le a frekvenciát.
(#) TavIR-AVR válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Ha magas a kvarc, akor fel/negyed frekin is kepes berezegni....
A lowprofile-nel nm futottm ebbe bele.

Adatlap alapjan 3.3V@8MHz van. 4.5Vnal lehet a 16MHz...

Én egy portlábra 1 Hz-s ledvillogót raknék. Meglesném, hogy tényleg 1 Hz-e.
DivCLK8 nincs benne...

(#) gtk hozzászólása Okt 19, 2008 /

Sziasztok!

Meg tudnatok mondani, hogy mega128-nal a PDI PDO labakat hova kell kotni az stk200-on? (MOSI, MISO, SCK) es hova jon az stk200 SCK ? (SCK0-ra?)
Tovabba, hasznalhato ez a port egyszerre az eszkoz programozasara es USARTnak is?

Koszi.
(#) TavIR-AVR válasza gtk hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

e0: miso
e1: mosi
b1: sck
#pen: Vcc
reset meg a resetre....

usart lehet, de az usart HW(max232) es a labak koze 1k javasolt. A programozo a uC labra menjen!
(#) gtk válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Koszi szepen!

A #pen -t csak programozas alatt kell-e VCC-re kotni?
vagy maradhat folyamatosan?
(#) gtk válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Az ellenallasokat a usart-ra igy mondtad?

azaz! Így jó!

1k...330R lehet...
Elvileg a R5 el is hagyhato.

Azert kellenek, hogy a Max felol jovo jelszintet a stk200 el tudja igy huzni....

nalam fixen van bekotve a #pen.
(#) Yshteee hozzászólása Okt 19, 2008 /

Sziasztok

Megnéztem, és amit tudtam azt meg is csináltam a nyolclábbal könnyebb sorozatból. A kérdésem csak annyi lenne, hogy hogyan kell egy egyszerű nyomógombot, vagy kettőt vagy hármat az ATtiny45-höz illeszteni?

illetve nem rákötni, hanem lekezelni. Elsősorban C-ben

Köszi a segítségeket
(#) MaSTeRFoXX válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Jó, megpróbálom majd.
Csak az zavar hogy az egyik projectben 8MHz-ről le tud játszani 330kbps -es számot, az enyémen 14MHz-ről szaggat a 256kbps-es pedig a kártyakezelés kb ugyanaz nálam is
(#) ZLED válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Bocs hogy egy kicsit késve válaszolok.
Úgy kötöttem össze őket hogy a PIC TX kimenetét az AVR RX bemenetére tettem.
Kell hozzá még valami más is? pl.: MAX232-es IC?
(#) TavIR-AVR válasza ZLED hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

5V TTL mindkettoe. A gnd ossze van kotve? sebessegek 0,1%ra stimmelnek?
(#) trudnai válasza Gory hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

> Ajánlom figyelmetekbe az ICD2-höz hasonló AVR ICE
> DEBUGGER-t. A gyári is csak 8 ezer (szemben a pic-ek
> debuggerével), de othon 2-3 ezerből is összebarkácsolható.

Szemben a PIC-ek debuggerevel ami kb 5eFt mikor eppen akcios (PICkit2)
Következő: »»   75 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem