Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Nem hiszem, hogy segítene. Ha a tápfeszültség rendben és mindent helyesen bekötöttél akkor, működnie kellene. Más mikrokontrollerrel már próbáltad? A programozó biztosan jó?
Más kontrollerrel nem próbáltam még, de sajnos csak 2313-asok vannak itthon. A +5V-ot egy labortápról adom neki.
Muszály az elbaltázott sorosportot használni?
A mai egyes laptop/asztali gépek 3.3V jelszinttel dolgoznak! A soros jelszint +/- 3...15V. A 3V-l ezzel nem mész semmire, és szabványos pedig. Tessék az LPT-set stk200 vagy valamelyik USBset megepiteni. Az LPTs egyszerűbb.... 5 szál drót....
Sziasztok!
Hogyan tudonám megcsinálni azt, hogy egy PIC elküld egy adatot az AVR-nek soros kom.-al? Már próbáltam összekötni, de reseteli az AVR-t.
Sziasztok, beleestem abba a hibába hogy a biztosíték biteket akartam állítani és nem tudom már visszaállítani, azaz nem enged programozni. Találtam egy cikket erről egy külső oszcillátorról azt megépítem utána mit kell beállítani a Ponnyprog programban hogy ismét belső oszcillátoron legyen? Atmega16-ost használok. A segítséget köszönöm!
Építettem egy kis kapcsolást (Topi jelzőlámpáját).
Rátettem egy diódát és egy fesz szabályzót (78 L 05) és mivel más alkatrészem nem volt kéznél így kipróbáltam egy adapterrről 12V-vel. Nagyon nem akart működni. Azt gyanítom nem volt elég stabil neki az 5V-t amit a fesz szabályzó IC adott? (erre való az a pár kondi amit még be kellett volna építeni?). Így nézne ki a rajz. Csak nem ennyi led van bekötve, hanem 3 lábra 3 led tranyó nélkül. Elemről kiválóan működik (még 3V-osról is, ha kiveszem a fesz.szabályzót). Szóval kihagytam a C1-C2-t és adapterről már nem is ment . (B kérdés fontos, hogy így két kondival legyen megoldva? nem lehetne egy X kapacitású kondi?) Idézet: „B kérdés fontos, hogy így két kondival legyen megoldva? nem lehetne egy X kapacitású kondi?” Igen, mert a két kondi más és más célt szolgál. A nagyobb a "puffer" szerepét tölti be, a kisebb a tüskéket szűri.
Nem egeszen vilagos hogyan modositottad azt az aramkkort, mert az alapjan amit leirtal olyba tunik, hogy a 12V-ot raengedted a portra a ledeken keresztul?
Ami a kondikat illeti: Igen, kellenek a kondik es igen, mindketto kell, sot en tennek a sta IC in-jere is egy 10µF elkot. A decoupler kondinak (0.1µF keramia) lehetoleg minel kozelebb kell keruljon az ATTiny45 labahoz (fizikailag). Ennek joval kevesebb az ellenallasa (ESR) es az induktivitasa (ESL) mint egy elko-nak igy sokkal alkalmasabb a tranziens elektromagneses interferenciak (EMI) szuresere.
Lenne egy elég alap kérdésem. Ha deklarálok egy tömböt.
A 0. helyen lesz.
Köszönöm. Többek között e miatt is elveszettem pár mapot az életemböl, de mostmár kezd alakulni a dolog.
Topi! Megint ide Írok, mert nincs anyi baj mind gondoltam. 128 pontos fft-nél milyen időközönként mintavételezzek hogy a 64-es eredmény minnél jobban átfogja a hangsávot?
Sziasztok!
Egy enkódert szeretnék csatlakoztatni egy Tiny2313-hoz. Egyelőre annyi a terv, hogy ha csavargatom, akkor egy regiszter értékét növeli / csökkenti. Egyelőre csak elvben van meg a dolog, de a kérdésem a következő: Használhatom-e úgy, hogy az enkóder két lába megy a két külső megszakításra, és beállítom hogy mondjuk lefutó élre legyen triggerelve. Ha ez megvan, akkor Az egyes megszakítás kezelő függvényekben leellenőrzöm azt, hogy a másik megszakításhoz tartozó láb épp milyen szinten van. Ha "magas", akkor érvényes a dolog és növelem a kapcsolódó regisztert, ha viszont a másik láb már alacsony szinten van, akkor nem csinálok semmit. Remélem érthető amit leírtam. Az a kérdés először is, hogy egyáltalán ha megszakítást használok egy lábon, akkor egyidőben tudom-e bemenetként is vizsgálni? Hogy szokták az ilyesmit csinálni?
Sziasztok
Megnéztem, és amit tudtam azt meg is csináltam a nyolclábbal könnyebb sorozatból. A kérdésem csak annyi lenne, hogy hogyan kell egy egyszerű nyomógombot, vagy kettőt vagy hármat az ATtiny45-höz illeszteni? Köszi a segítségeket
Sziasztok!
Egy pár hete szórakozok ATmega32L-es AVR-rel (ez most elvileg 8MHz-et tud max, legalábbis a tetejére ez van írva...), és az lenne a a bajom hogy 9600baud sebességgel akarok USART-on kommunikálni vele, de hiába állítom be manuálisan az UBRRL regisztert (8MHz-et feltételezve) 51-re, akkor is csak 300 bauddal jön az adat. Ráadásul úgy globálisan lassúnak érzem valamiért. ( Főleg hogy most fejlesztek rajta egy mp3 lejátszót, és a zenék csak 14MHz-en hajlandó a nagytöbbség akadás nélkül szólni... Bár ez a része lehet hogy rajtam múlik.. ) Az vajon számít-e hogy 3.3V-ról jár, és talán nem azon a frekvencián rezeg a kvarc?
Nemtudom AtMega32-nél nincs olyan biztostékbit hogy divide clock by 8? Ha nem más irj egy portkapcsolgato programot és mérd le a frekvenciát.
Ha magas a kvarc, akor fel/negyed frekin is kepes berezegni....
A lowprofile-nel nm futottm ebbe bele. Adatlap alapjan 3.3V@8MHz van. 4.5Vnal lehet a 16MHz... Én egy portlábra 1 Hz-s ledvillogót raknék. Meglesném, hogy tényleg 1 Hz-e. DivCLK8 nincs benne...
Sziasztok!
Meg tudnatok mondani, hogy mega128-nal a PDI PDO labakat hova kell kotni az stk200-on? (MOSI, MISO, SCK) es hova jon az stk200 SCK ? (SCK0-ra?) Tovabba, hasznalhato ez a port egyszerre az eszkoz programozasara es USARTnak is? Koszi.
e0: miso
e1: mosi b1: sck #pen: Vcc reset meg a resetre.... usart lehet, de az usart HW(max232) es a labak koze 1k javasolt. A programozo a uC labra menjen!
Koszi szepen!
A #pen -t csak programozas alatt kell-e VCC-re kotni? vagy maradhat folyamatosan?
Az ellenallasokat a usart-ra igy mondtad?
azaz! Így jó!
1k...330R lehet... Elvileg a R5 el is hagyhato. Azert kellenek, hogy a Max felol jovo jelszintet a stk200 el tudja igy huzni....
Sziasztok
Megnéztem, és amit tudtam azt meg is csináltam a nyolclábbal könnyebb sorozatból. A kérdésem csak annyi lenne, hogy hogyan kell egy egyszerű nyomógombot, vagy kettőt vagy hármat az ATtiny45-höz illeszteni? illetve nem rákötni, hanem lekezelni. Elsősorban C-ben Köszi a segítségeket
Jó, megpróbálom majd.
Csak az zavar hogy az egyik projectben 8MHz-ről le tud játszani 330kbps -es számot, az enyémen 14MHz-ről szaggat a 256kbps-es pedig a kártyakezelés kb ugyanaz nálam is
Bocs hogy egy kicsit késve válaszolok.
Úgy kötöttem össze őket hogy a PIC TX kimenetét az AVR RX bemenetére tettem. Kell hozzá még valami más is? pl.: MAX232-es IC?
5V TTL mindkettoe. A gnd ossze van kotve? sebessegek 0,1%ra stimmelnek?
> Ajánlom figyelmetekbe az ICD2-höz hasonló AVR ICE
> DEBUGGER-t. A gyári is csak 8 ezer (szemben a pic-ek > debuggerével), de othon 2-3 ezerből is összebarkácsolható. Szemben a PIC-ek debuggerevel ami kb 5eFt mikor eppen akcios (PICkit2) |
Bejelentkezés
Hirdetés |