Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
ahha és mondjuk a H2000 HA27/1128 -ja ami 27cm es többet tudhat 5000-6000 áron?
Most nagyon pesszimista leszek. Vegyél két általad meghallgatott, kiválasztott dobozt. :yes: Ha gondolod most is van olcsón olyan doboz eladó, ami kezdetnek megéri megnézned.
Megnézném, elutodod esetleg linkelni az oldalt?
Kössz a sgeítség, megálmodom, hogy mit tegyek. Jó8 csácsá
En azert ennyire nem beszelnelek le a hangsugarzo keszitesrol. Arra azonban erdemes felkeszulni, hogy ha igazan kezedben akarod tartani a dolgokat es jo minosegu hangsugarzo(ka)t akarsz kesziteni akkor az egy folyamatot jelent, nem csak annyit, hogy veszek nehany hangszorot, megtervezek egy dobozt nekik, beteszek vmilyen hangvaltot es maris kesz a hangsugarzo. Sok elmeleti es gyakorlati dolgon erdemes (kell) atragnod magad, hogy egy epkezlab hangsugarzo keruljon ki a kezeid kozul (mondom en ezt ugy, hogy en is abszolut a folyamat kozepen vagyok, tanulok/tapasztaltok/tanulok/...). Aztan, hogy ki mikor erzi ugy, hogy most egy szamara elfogadhato hangsugarzot alkotott az az egyeni igenyektol/lehetosegektol fugg illetve a kitartastol
![]()
a kitartás meg van: ) Az igazásg az, h nagyon nem vagyok otthon ebben, mint rájöttem. Majd 1 év múlva megpróbálok egy jobb minőségűt megépíteni, remélem addigra lesz olyan tudásom, h sikerüljön valami(fórum olvasottak felét értem meg kb). Most pedig megpróbálokzok 1 olcsó valamit összedobni. Apumnak van1 pár Hiaser hangfala(már vagy 25 éves, de utolérhetetlen) annak a doboznak a méreteit leveszem, és veszek még valamilyen gagyibb hangfalakat, és meglátom mi lesz. Csak makacskodom, és 3 utas lesz, passzív váltós, mert talán azt megtudom csinálni. Gondolom most mindenki foglya otthon vagy éppen ahol van a felyét
![]() ![]()
Felolem olyan hangsugarzokat csinalsz ami tetszik ... de a fogja es a fejét pontos j-vel irjuk
![]() ![]()
Nem baj ... majd legkozelebb helyesen irod
![]() Ha lesz kerdesed hangsugarzo epitessel kapcsolatban azert csak nyugodtan kerdezz. Ja, es azt ne feledd, hogy az elmeleti tudas es a forumokon (neten) osszeszedett info nem potolja a gyakorlatot!!!
Szia!
A hangfal, és a hangdoboz között, lényeges a különbség! Azért hívják helytelenül, mert ez egy rosszul elterjedt szakzsargon! ("Anno az ős Hifi Magazinban Darvas László kifejezetten harcot indított a "hangfal" kifejezés ellen. és jó lenne ha itt is csak azt hívnánk hangfalnak, ahol a kontrukció szerint nem dobozból szól a hang. Egy elektrosztatikus Martin Logan vagy egy Quad ESL valóban hangfal, de a többi bizony doboz!") Mindkettőnek ugyanaz a célja, mármint az akusztikai rövidzárnak nevezett jelenség kiküszöbölése. De a hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal) közepébe helyezett hangszóró. Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m! Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót) Ezért született meg a hangdoboz. Itt a "falat"ráhajtogatták a hangszóróra . Elzárták az elejét a hátuljától. És ezzel jó alaposan megnehezítették ennek a hangsugárzásjavító eszköznek a számolását, mert itt már rengeteg együttható lépet be a képletbe. Ráadásul doboz típusonként változik a számolás. Remélem sikerült azért valahogy érthetően elmagyaráznom a különbséget.
Azért egy kicsit hadd csináljak reklámot a hangFALnak.a legtöbb ember ki sem próbálja ezt a lehetőséget.de hiába is tenné,tény és való,ennek a szerkezetnek az elhelyezése a hazai lakásviszonyok ismeretében szinte lehetetlen.tehát ez inkább csak elméleti jelentőségű dolog,de a kísérlet több,mint tanulságos.a síkhangfal az egyik legjobb minőséget nyújtó sugárzásjavító eszköz.ezt azért mondom,mert hallottam.kb.3X2,8méteres volt.de a hangja-jó hangszóróval-bizony élményszerű!megdöbbentően tiszta,doboztalan(hisz nincs is doboz),pontos,követhető,és kontrollált mélytartományt szolgáltatott.ezt semmiféle más trükkel nem lehet előidézni.további érdekesség,h az átvitele a rezonanciafreki alatt csak 6dB/oktávval esik,vagyis az F3-pont alatt egy oktávval még szól.ebben toronymagasan veri mind a zárt,mind a b-reflexdobozt.csak éppen...nem lehet használni.a mérete miatt.de tanulságnak érdekes volt.
![]()
naigen, de tanácsaid azért ennek ellenére vannak.. én meg ezt nem értem.
az a baj, hogy a Hivivel semmivel sem vagy előrébb, mint a SALlal.
![]()
jájjj.
![]()
a HiVi elfelejtehtő nagyjából teljesen.
A H2000-nél most a legjobban használható hangszóró, aminek legjobb az ár/használati érték aránya, az a HA17-634/8 vagyis a nyolc ohmos változat, 25 liter körüli dobozban 35-36Hz-es alsó határfrekit tud, és 3-4kHz-ig egészen jó az átvitele. Egy jó magashangszórót kell keresni-találni hozzá, és akkor már esélyed van egy nem is olyan rossz hangsugárzót összerakni.
hja, mert egyik nem használható a másik nélkül, ugyanis egymásból következnek.
![]()
mostanában újra előkerült a fal néhány gyártónál, nagy méretű (380mm), magas jóságú hangszórókkal, de a mélyátvitelük ennek ellenére problémás, így is 8-10mH-s tekercsekkel kell kiigazítani, hallható szintre hozni. Tehát nem csak a mérete miatt veszélyes belefogni. És nagyon nem mindegy, milyen hangszórók kerülnek bele, mert a lengőrendszer összes hibája felerősítve jelentkezik majd, aztán rögtön oda a pontos és kontrollált mélytartomány.
Na most hogy mindannyiunkat helyretettél, részletesen is kifejthetnéd hogy az általad javasolt hangszóróhoz mégis milyen magas sugárzót, illetve hangváltót ajánlanál. Mert ez volna a gyakorlati segítség sok amatőr számára. Akkor kérnénk tőled egy építési leírást, olcsó, jó hangdobozhoz.
Mert több dologban is látom a különbséget a H2000. és más gyártók között. Nem minden a versenyképes ár-érték arány. Ha a marketing tevékenység gyenge, kevés leírás található a kidolgozott hangszóró-doboz pojecthez, a design,... inkább hagyjuk. A SAL , Monakor és társai szerintem ezen okok miatt terjedtek el, és lettek népszerűbbek.
Na újra én. Elkészült a hangdobozom. Várt eredménytől, sokkal, de sokkal jobbat kaptam, mondhatni jó hangsugárzót sikerült építenem, amiben ti is sokat segítettek, köszi mindenkinek!!! Elégedettségem 130%-s
![]() ![]() ![]() ![]()
azért majd nézz utána egyszer szabadidődben, mit is jelent a dinamikus szó.
![]() Valami bővebbet lehet tudni még róla? A 130%-on túl persze. Amit így elsőre megjegyeznék, az a nem túl szerencsés hangszóróválsztás, a magnat mélyhsz sajnos már nem használható abban a sávban, ahonnan a DMA indítható, kb. 1500Hz-től, szóval itt némi folytonossági hiány van. A HiVi dómoknál meg (közép és magas egyaránt) elég gyakori hiba, a nem központos szerelés, látszik is a gyári mérések többségén. Talán kicsit jobban át kellett volna gondolni ezt a háromutasat...
Miért a SAL-hoz, HiVi-hez Monacorhoz, miféle kész tervek léteznek szerinted, milyen építési leírások, én megmondom neked: Semmilyen.
Desingban mégis mit lehet alkotni újat szerinted? Fekete membrán, kosár, és szürke, vagy szintén fekete membránszél, ezzel nagyjából vége is a mozgástérnek, ez pedig ugyanúgy megvan a H2000-nél, amellett, hogy használati értékében gyakran jobbak a 2-3-szor drágább hangszóróknál. Szerintem ezzel mindent leírtam. És hogy mégis hogyan érik el mindezt? Hát úgy, hogy nem a fölösleges, és számodra teljesen haszontalan marketingtevékenységet, illetve a hangszórók kínából idehajóztatását fizeted meg, hanem azt, amit később valóban használni, hallgatni fogsz. Egyébként megsúgom, idehaza sem a HiVi, sem a Monacor, de még a SAL, MNC sem népszerűbb. ![]() ![]() Visszatérve a tervezésre, a magashangszóró ami már megfelelő erre a szintre, DX25 névre hallgat. Váltót pedig, most is mint régen, bárkinek szívesen készítek hozzá. ![]() Ui: azért arról nem én tehetek, hogy mindig van mit helyreigazítani. ![]()
Helló!
Olyan dobozon nem gondolkodtatok már, hogy 3 utas hangdoboz úgy legyen elkészítve, hogy külön elzárt részben a mély, és külön a közép, a magasnak pedig nem kell zárt doboz. Így olyan lenne, mintha több hangdobozt egymásra pakolnánk. Nem lenne könnyebb így méretezni, és nem lenne tisztább, mintha mind a 3 hangszóró egy légtérben van? Üdv, Arpy |
Bejelentkezés
Hirdetés |