Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
ahha és mondjuk a H2000 HA27/1128 -ja ami 27cm es többet tudhat 5000-6000 áron?
Most nagyon pesszimista leszek. Vegyél két általad meghallgatott, kiválasztott dobozt. :yes: Ha gondolod most is van olcsón olyan doboz eladó, ami kezdetnek megéri megnézned.
Megnézném, elutodod esetleg linkelni az oldalt?
Kössz a sgeítség, megálmodom, hogy mit tegyek. Jó8 csácsá
En azert ennyire nem beszelnelek le a hangsugarzo keszitesrol. Arra azonban erdemes felkeszulni, hogy ha igazan kezedben akarod tartani a dolgokat es jo minosegu hangsugarzo(ka)t akarsz kesziteni akkor az egy folyamatot jelent, nem csak annyit, hogy veszek nehany hangszorot, megtervezek egy dobozt nekik, beteszek vmilyen hangvaltot es maris kesz a hangsugarzo. Sok elmeleti es gyakorlati dolgon erdemes (kell) atragnod magad, hogy egy epkezlab hangsugarzo keruljon ki a kezeid kozul (mondom en ezt ugy, hogy en is abszolut a folyamat kozepen vagyok, tanulok/tapasztaltok/tanulok/...). Aztan, hogy ki mikor erzi ugy, hogy most egy szamara elfogadhato hangsugarzot alkotott az az egyeni igenyektol/lehetosegektol fugg illetve a kitartastol En most azt latnam realis lehetosegnek a Te esetedben, hogy egy olyan hangsugarzot epits meg (ha mindenkepp epiteni akarsz) amilyet mar hallottal es tetszett es aminek hozzaferheto a tervrajza (doboz+valto is). Ez leginkabb valamilyen DIY hangsugarzo lesz szoval azt ajanlom elsokent, hogy probalj meg meghallgatni minel tobb ilyen hangsugarzot ha van lehetoseged. Ha nincs lehetoseged, akkor az mar kemenyebb dio. Muszaj leszel kiserletezni sokat, beletanulni ezekbe a dolgokban, stb. felteve ha tenyleg erdekel ez a tema.
a kitartás meg van: ) Az igazásg az, h nagyon nem vagyok otthon ebben, mint rájöttem. Majd 1 év múlva megpróbálok egy jobb minőségűt megépíteni, remélem addigra lesz olyan tudásom, h sikerüljön valami(fórum olvasottak felét értem meg kb). Most pedig megpróbálokzok 1 olcsó valamit összedobni. Apumnak van1 pár Hiaser hangfala(már vagy 25 éves, de utolérhetetlen) annak a doboznak a méreteit leveszem, és veszek még valamilyen gagyibb hangfalakat, és meglátom mi lesz. Csak makacskodom, és 3 utas lesz, passzív váltós, mert talán azt megtudom csinálni. Gondolom most mindenki foglya otthon vagy éppen ahol van a felyét, de köszi szépen a sgeítséget és rám szánt időt, rengeteget tanultam már most!!!
Felolem olyan hangsugarzokat csinalsz ami tetszik ... de a fogja es a fejét pontos j-vel irjuk
Nem baj ... majd legkozelebb helyesen irod
Ha lesz kerdesed hangsugarzo epitessel kapcsolatban azert csak nyugodtan kerdezz. Ja, es azt ne feledd, hogy az elmeleti tudas es a forumokon (neten) osszeszedett info nem potolja a gyakorlatot!!!
Szia!
A hangfal, és a hangdoboz között, lényeges a különbség! Azért hívják helytelenül, mert ez egy rosszul elterjedt szakzsargon! ("Anno az ős Hifi Magazinban Darvas László kifejezetten harcot indított a "hangfal" kifejezés ellen. és jó lenne ha itt is csak azt hívnánk hangfalnak, ahol a kontrukció szerint nem dobozból szól a hang. Egy elektrosztatikus Martin Logan vagy egy Quad ESL valóban hangfal, de a többi bizony doboz!") Mindkettőnek ugyanaz a célja, mármint az akusztikai rövidzárnak nevezett jelenség kiküszöbölése. De a hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal) közepébe helyezett hangszóró. Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m! Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót) Ezért született meg a hangdoboz. Itt a "falat"ráhajtogatták a hangszóróra . Elzárták az elejét a hátuljától. És ezzel jó alaposan megnehezítették ennek a hangsugárzásjavító eszköznek a számolását, mert itt már rengeteg együttható lépet be a képletbe. Ráadásul doboz típusonként változik a számolás. Remélem sikerült azért valahogy érthetően elmagyaráznom a különbséget.
Azért egy kicsit hadd csináljak reklámot a hangFALnak.a legtöbb ember ki sem próbálja ezt a lehetőséget.de hiába is tenné,tény és való,ennek a szerkezetnek az elhelyezése a hazai lakásviszonyok ismeretében szinte lehetetlen.tehát ez inkább csak elméleti jelentőségű dolog,de a kísérlet több,mint tanulságos.a síkhangfal az egyik legjobb minőséget nyújtó sugárzásjavító eszköz.ezt azért mondom,mert hallottam.kb.3X2,8méteres volt.de a hangja-jó hangszóróval-bizony élményszerű!megdöbbentően tiszta,doboztalan(hisz nincs is doboz),pontos,követhető,és kontrollált mélytartományt szolgáltatott.ezt semmiféle más trükkel nem lehet előidézni.további érdekesség,h az átvitele a rezonanciafreki alatt csak 6dB/oktávval esik,vagyis az F3-pont alatt egy oktávval még szól.ebben toronymagasan veri mind a zárt,mind a b-reflexdobozt.csak éppen...nem lehet használni.a mérete miatt.de tanulságnak érdekes volt.
) zárt doboz, tehát kitölteni lazán szálas csillapítóanyaggal.
naigen, de tanácsaid azért ennek ellenére vannak.. én meg ezt nem értem.
az a baj, hogy a Hivivel semmivel sem vagy előrébb, mint a SALlal.
jájjj. gyakrolatilag az F6 az egyik legrosszabb hszük.
a HiVi elfelejtehtő nagyjából teljesen.
A H2000-nél most a legjobban használható hangszóró, aminek legjobb az ár/használati érték aránya, az a HA17-634/8 vagyis a nyolc ohmos változat, 25 liter körüli dobozban 35-36Hz-es alsó határfrekit tud, és 3-4kHz-ig egészen jó az átvitele. Egy jó magashangszórót kell keresni-találni hozzá, és akkor már esélyed van egy nem is olyan rossz hangsugárzót összerakni.
hja, mert egyik nem használható a másik nélkül, ugyanis egymásból következnek.
mostanában újra előkerült a fal néhány gyártónál, nagy méretű (380mm), magas jóságú hangszórókkal, de a mélyátvitelük ennek ellenére problémás, így is 8-10mH-s tekercsekkel kell kiigazítani, hallható szintre hozni. Tehát nem csak a mérete miatt veszélyes belefogni. És nagyon nem mindegy, milyen hangszórók kerülnek bele, mert a lengőrendszer összes hibája felerősítve jelentkezik majd, aztán rögtön oda a pontos és kontrollált mélytartomány.
Na most hogy mindannyiunkat helyretettél, részletesen is kifejthetnéd hogy az általad javasolt hangszóróhoz mégis milyen magas sugárzót, illetve hangváltót ajánlanál. Mert ez volna a gyakorlati segítség sok amatőr számára. Akkor kérnénk tőled egy építési leírást, olcsó, jó hangdobozhoz.
Mert több dologban is látom a különbséget a H2000. és más gyártók között. Nem minden a versenyképes ár-érték arány. Ha a marketing tevékenység gyenge, kevés leírás található a kidolgozott hangszóró-doboz pojecthez, a design,... inkább hagyjuk. A SAL , Monakor és társai szerintem ezen okok miatt terjedtek el, és lettek népszerűbbek.
Na újra én. Elkészült a hangdobozom. Várt eredménytől, sokkal, de sokkal jobbat kaptam, mondhatni jó hangsugárzót sikerült építenem, amiben ti is sokat segítettek, köszi mindenkinek!!! Elégedettségem 130%-s ! Rendkívül dinamikus hangdobozt sikerült építenem, ami szépen kihozza a lágy mély hangokat is! Adatok: Zárt doboz méret: 18 mm bútrolap, 650mm*360mm*300; Hivi X1-A magas; Hivi DMA-A közép; Magnat XPress 12 mély; Passzív 3 utas váltó. (előlapot kicsit elvágtam, és szelel, de azt 2-3 napon belül újra vágom )
azért majd nézz utána egyszer szabadidődben, mit is jelent a dinamikus szó.
Valami bővebbet lehet tudni még róla? A 130%-on túl persze. Amit így elsőre megjegyeznék, az a nem túl szerencsés hangszóróválsztás, a magnat mélyhsz sajnos már nem használható abban a sávban, ahonnan a DMA indítható, kb. 1500Hz-től, szóval itt némi folytonossági hiány van. A HiVi dómoknál meg (közép és magas egyaránt) elég gyakori hiba, a nem központos szerelés, látszik is a gyári mérések többségén. Talán kicsit jobban át kellett volna gondolni ezt a háromutasat...
Miért a SAL-hoz, HiVi-hez Monacorhoz, miféle kész tervek léteznek szerinted, milyen építési leírások, én megmondom neked: Semmilyen.
Desingban mégis mit lehet alkotni újat szerinted? Fekete membrán, kosár, és szürke, vagy szintén fekete membránszél, ezzel nagyjából vége is a mozgástérnek, ez pedig ugyanúgy megvan a H2000-nél, amellett, hogy használati értékében gyakran jobbak a 2-3-szor drágább hangszóróknál. Szerintem ezzel mindent leírtam. És hogy mégis hogyan érik el mindezt? Hát úgy, hogy nem a fölösleges, és számodra teljesen haszontalan marketingtevékenységet, illetve a hangszórók kínából idehajóztatását fizeted meg, hanem azt, amit később valóban használni, hallgatni fogsz. Egyébként megsúgom, idehaza sem a HiVi, sem a Monacor, de még a SAL, MNC sem népszerűbb. ha külön-külön számoljuk őket. Egyik importőr cég sem a hangszórókból él, csak szeretnének eladni 10 000 darabot évente. Visszatérve a tervezésre, a magashangszóró ami már megfelelő erre a szintre, DX25 névre hallgat. Váltót pedig, most is mint régen, bárkinek szívesen készítek hozzá. Ui: azért arról nem én tehetek, hogy mindig van mit helyreigazítani.
Helló!
Olyan dobozon nem gondolkodtatok már, hogy 3 utas hangdoboz úgy legyen elkészítve, hogy külön elzárt részben a mély, és külön a közép, a magasnak pedig nem kell zárt doboz. Így olyan lenne, mintha több hangdobozt egymásra pakolnánk. Nem lenne könnyebb így méretezni, és nem lenne tisztább, mintha mind a 3 hangszóró egy légtérben van? Üdv, Arpy |
Bejelentkezés
Hirdetés |