Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   1 / 13
(#) Action2K hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Most kaptam egy e-mailt (nem spam) amiben egy "Energiaspóroló eszköz"-t reklámoznak.
Ez az: Link

Nagy vonalakban elolvasva, mármint, hogy:
Idézet:
„Rengeteg energiát takaríthatunk meg, az egyre több készülék készenléti állapotának lekapcsolásával. Ez a készülék ezt a problémát oldja meg, leválasztja a hálózatról a készüléket, és ellátja a standby energiaellátást. 5 készüléket tud kiszolgálni.”


Elsőre azt mondtam: SZUPER!!! Pont ilyent akartam építeni. Mondván a kapcsolós hosszabbító manuális ki-be kapcsolgatása nélkül automatikusan eltudjam ezt érni. Magyarán a 6-8 darab cucc helyett csak egy vezérlő "zabálja" az áramot. Azt pedig egy távirányító valamelyik használaton kívüli gombjával vezérelném.
De minek azzal vesződni, ha itt a gyári, mérnökök által tervezett, full atomstabil, 1000 szer letesztelt, bevizsgált.

Aztán jobban átolvasva, a lényeges rész kiemelve:
Idézet:
„Rengeteg energiát takaríthatunk meg, az egyre több készülék készenléti állapotának lekapcsolásával. Ez a készülék ezt a problémát oldja meg, leválasztja a hálózatról a készüléket, és ellátja a standby energiaellátást. 5 készüléket tud kiszolgálni.”


Most mi is van?
1. Leválik a 230V-os hálózatról, azaz olyan mintha lekapcsolnám a hosszabbító kapcsolóját.
2. Ő saját maga állítja elő a feszt a készülékeknek a standby-hoz. De hogyan? Csaknem aksiból inverterrel?

Na itt kezd sántítani a dolog!
Azért azt az aksit tölteni is kell, hogy hosszabb távon is tudjon produkálni.
Nos az energiamegmaradás törvénye szerint maximum 100% lehet az átadott energia, de ez nem így van, mert ugye tudjuk, hogy még a sima hosszabbítón is van veszteség, még ha elenyésző is, de van!

Tehát, ha először a 230V-os hálózattal, egy kapcsolóüzemű táp plusz aksitöltővel pufferelünk, már itt az első jelentősebb veszteség. Majd utána például 12V-ból újra 230V. Na itt a másik nagyobb veszteség.
Kérdem én, hol itt akkor a spórolás?


Ha valaki tud jobb választ a működésére, ami tényleg jelentős energia spórolást tesz lehetővé, az ossza meg velünk.
Persze bárki írhat akinek van valami véleménye erről a termékről, akár már tapasztalata is, mert már használ ilyet.

Üdvözlettel: Action2K
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Jó volna, ha többet is elárulnának a működéséről, de az adott linken nem kényeztetnek el bennünket infókkal. Legalább egy típusszámotleírnának, hogy máshol utána lehessen nézni...
Akár működhet is...
Szünetmentes tápból van olyan fajta, amelyik egy bizonyos terhelés alatt kikapcsol. Tehát ha mindegyik rá kapcsolódó készülék stand-by állapotba kapcsol (ezzel a fogyasztás egy bizonyos érték alá esik), megspórolja nekünk a kikapcsoló gomb megnyomását (az akkutöltés attól még működik rajta).
Hallottam hasonló elosztóról is, amelyiket egy bármilyen távirányítóval vissza lehet kapcsolni, ha kikapcsolt a határérték alatti fogyasztás miatt.
Én néhányszáz forintos kapcsolós elosztókkal oldom meg ugyanezt a problémát (havonta kb. 2000 Ft-ot spórolok meg ezekkel, egy hónap alatt megtérült az eloszók ára, csak ezeket kézzel kell kapcsolgatni).
(#) Attila86 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Üdv.!

Ez csak a szokásos parasztvakítás.
Félig-meddig szakmainak tűnő és jól csengő szavakkal próbálnak eladni egy teljesen felesleges készüléket.

- Ennek az árából lehet venni 6-8db kapcsolós hosszabbítót, amit akkor kapcsolok le amikor csak akarok.
- Továbbá ez a készülék maga is fogyaszt áramot, kérdés hogy ez mennyire összemérhető a rá kötött készülékekével sőt, lehet hogy még több is!
- Azt nem értem, honnan tudja hogy a rá kötött készülék standby-ban van. Egyedül az áramfelvétel utalhat erre, tehát gondolom úgy működik hogyha a rá kötött készülékek áramfelvétele egy adott érték alá csökken, akkor teljesen lekapcsolja őket.
Na de honnan tudja ez az eszköz hogy a rá kapcsolt készülékek mikor akarnak felébredni a standby-ból?! Sehonnan. Úgyhogy biztos hogy visszakapcsolni manuálisan kell a készülékeket, ennyi erővel meg ugyan ott vagyok mint egy kapcsolós elosztó esetén. Sőt, az még áramot sem fogyaszt és sokkal olcsóbb is.

Üdv.: Attila
(#) xPee válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Ez szerintem is hulyeseg, nekem programozhato ajzatok vannak felszerelve, ejszaka eleg sok mindent lekapcsol, tobbek kozott meg a regi holland kazanomat is ami ha kell ha nem alacsony fordulatszomon jaratja a ventillatorjat illetve hosszu idelyig a pompat.Lattama a neten pic es taviranyitos kapcsolokat, ezeket megbolonditva egy idozitovel ejszaka illetve napkozbe lehet sporolgatni.A tv-nel a stand-by megszunik, a picre betanitva a tv taviranyito power gombjat tudom teljesen levalasztani a halozatrol.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Idézet:
„kikapcsolja a rákötött készülékeket”
ők nem ezt írják, hanem: leválasztja a hálózatról a készüléket, és ellátja a standby energiaellátást.
Azaz áram alatt maradnak a készülékek.
A Te verziódnak van értelme, én olyat akarok. Akár csinálni, mert olcsóbban megoldhatom és miért ne, ha "értek" hozzá.
(#) tiggersoft válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 / 1
 
Nem egy biztató látvány az elején az a nagy reset gomb.Lehet, hogy Windows alapu...?
(#) Action2K válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Na ezen egy jót derültem!
Nekem is feltűnt rajta, de mivel informatikai ágazatban dolgozom, átsiklottam rajta.
Tényleg, minek rá?
(#) idlob válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Ha megnézitek a termék saját honlapját, kiderül, hogy szó nincs olyanról rajta, mint az itt vastagon kiemelt rész (viszont arról igen, hogy órás és EPG dolgokhoz nem alkalmas, tehát tényleg lekapcsolja a készülékeket)
Egyébként a távirányítók jelére éled fel a kimenet.
(#) kendre256 válasza idlob hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
"Ha megnézitek a termék saját honlapját"
Hol találtad meg?
(#) idlob válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Bővebben: Link
Google-ba be pötyögtem.
(#) kendre256 válasza idlob hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Köszi!
(Közben én is megtaláltam, de rendes műszaki ismertető még ott sincs, csak az amit már te is leírtál. Az egész olyan teleshop-jellegű, nem írnak róla szinte semmit, nehogy kiderüljön, hogy hasonló máshol sokkal olcsóbb.)
Pl. itt:
(#) patexati válasza idlob hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Na nekem pont ez jutott eszembe,hogy lehetne egyet csinálni és nem lenne valami nagy beruházás!Az elképzelésem nekem is az lenne,hogy bármilyen távirányító infra fényét érzékeli akkor bekapcsol és ha lecsökken a hálózatán az áramfelvétel egy bizonyos szint alá akkor kikapcsol egy időzítőn keresztül mivel ha a távirányítón megnyomom a gombot akkor még csak késszenlétban lenne a készülék és kellene egy kis idó mondjuk egy perc az jó is lenne még nem választja le ismét!Bár az én véleményem szerint a hagyományos tv készulékek nem igen szeretik ezt a ki be késszenlétet és az azonnali ráindítást mikor még alig kapcsol késszenlétbe!
(#) elektrocad válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Szerintem sem kell minden marhaságnak beugorni. Sok jó, kritikus hozzászólás olvasható itt. Az én véleményemhez legközelebb Attila86 véleménye áll.
A gazdasági oldalát viszont itt még senki nem vizsgálta. Egy stand-by-ban lévő cucc fogyasztása 4-5 watt, legfeljebb 10. Számold ki, hány évig hagyhatsz 5 berendezést stand-by-ban 11 ezer forintnyi villanyszámláért. A villanyszámlában csak a valós energiafogyasztás árát és csak a stand-by időtartamot vedd figyelembe.
Még egy megjegyzés: senki ne jöjjön a hülye környezetkímélő tv reklámmal. Ennek a kütyünek az előállítása több energiát igényelt, mint amit megspórol.
(#) haragati válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Több gondom is van (technikai jellegű) a jelzett készülékekkel
1. Kapcsolható teljesitmény átlagosan 460W, ez egy nagyobb TV, de nem 5 kütyű egyszerre.
Nem is látom a lehetőséget, hogy 5 készüléket kapcsoljak külön-külön. Egyszere meg minek?
A standby-t a készülék adja, azaz ő is standby-ban van, és IR jelre kapcsol. Kissé félreérthető a szöveg.

2. Mire is való a Stand-by egy készüléknél? A távkapcsolás lehetőségét fent kell tartani. Standby-ba általában hardveres kapcsolóval szokás egy készüléket helyezni, némelyik a hálózat bekapcsolása után azonnal él, némelyik csak standby-ba kerül.
Tehát, ha standby állapotban elveszem a hálózti feszt (ha jól értem a működést), majd visszaadom, akkor készülékenként eltérő működés lép fel. Vagy bekapcsol, vagy kézzel ujra be kell kapcsolni.

Egyébként ez az a fajta kikapcsolás, amit NEM javasolnak a gyártók, mert kiszámíthatatlan tranziensek lépnek fel a kapcsolóüzemű tápokban.
Pont azt a segédtápfeszt vesszük el/adjuk vissza, ami a zökkenőmentes indításhoz szükséges!
Én mindenesetre 5x meggondolnám, hogy rákössem-e a félmilliós plazmatévémet (havolna!

Én egyébként áramszünet esetén minden ilyen készüléket lekapcsolok, és kézzel inditom ujra (ha éppen akkor otthon vagyok!
(#) szabinyo válasza elektrocad hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Szia mindenkinek!
Ha megengeditek én is szólnék a témához.
Szerintem ennek a kütyünek nem sok értelme van, már úgy értem h energia szemptjából. Viszont a készülékeknek meg jót tehet az ha nem jár állandóan a tápjuk. Mert úgyanis a készülékek nagytöbbsége mikor meghibásodik, általában a táp döglik meg leghamarabb. Miért? Mert állandó üzemben van. Tehát egy ilyen kütyüvel inkább a szervizbe vitel időpontját tolhatjuk el, amihez szerintem megteszi egy elosztó, hosszabbító amibe gyárilag egy kis világítós kapcsolót szereltek. Ezzel már is meg van oldva a probléma. Reggel mikor elmegy otthonról a család, dolgozni, suliba stb. akkor egyszerüen rá kell szánni egy pillanatot arra hogy lekapcsoljuk a rendszert. Max a Hűtőszekrényünk üzemel és az akvárium levegő pumpája. Ettől jobban nemhiszem hogy lehetne spórolni.
(#) kendre256 válasza elektrocad hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
"A gazdasági oldalát viszont itt még senki nem vizsgálta."
Én teljesen precízem megvizsgáltam. Fogyasztásmérővel megnéztem, hogy a házunkban a stand-by-ba kapcsolt készülékek mennyit fogyasztanak. 105W jött össze, ezek kb. napi 15 órán keresztül "arra várnak", hogy bekapcsoljam őket, miközben én alszom, dolgozok stb.. Ez havonta 47 kWh, mai árakon kb. 2100 Ft. Van aki persze erre azt mondja, hogy "ez piha", én sürgősen vettem 3 db kapcsolós elosztót kb. 1500 Ft-ért.
(Olyan "alattomos" cuccok is vannak, mint pl. egy számítógép hangfal, amelyiket egy mechanikus kapcsolóval kikapcsolok, elalszik az előlapi power LED, közben a transzformátora vígan eszegeti az áramot. Ugyanilyen van nyomtatóval is.)
A témaindítóban jelzett cuccot viszont szerintem sem érdemes megvenni.
(#) kendre256 válasza szabinyo hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
"Reggel mikor elmegy otthonról a család, dolgozni, suliba stb. akkor egyszerüen rá kell szánni egy pillanatot arra hogy lekapcsoljuk a rendszert."
Jópár dolog akkor is feleslegesen megy, mikor alszol. Az kb. annyi idő, mint amennyit dolgozol. Mi reggel meg már csak kevés dolgot használunk.
(#) elektrocad válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Csak azt nem írtad, hogy a 105 W hány fogyasztóból jött össze. Biztos nem 5-ből, ami ráadásul egy helyen van. Így már nem elég egy db ilyen kütyüből.
Egyébként szerintem is szabinyo módszerével lehet a legtöbbet spórolni.
(#) Action2K hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
Nos, akkor itt egy olyan készülék van, aminek a megépítésén gondolkodom.

OFF1
Örülök, hogy életem (eddigi 39 év) első topik nyitása ilyen jól sikerült.
ON1

Azért gondolkodom ilyenen, mert a kapcsolós hosszabbítós megoldásnál időnként elég nagy szikrázások vannak kikapcsolásnál és ha épp a szinuszhullám csúcsánál kapcsolom be a rendszert, hát az nemigen mondható "lágyinditás"-nak.
Az ilyen indulásnak többször a készülékek isszák meg a levét.
Nem beszélve a pillanatnyi hálózati túlterhelésről.

OFF2
A törvény előírja a webáruház üzemeltetői felé, hogy egy termékről jó, pontos, lehetőleg részletes információ és fotó(k) is szerepeljenek.
Na ez itt nem minden pontban felel meg. Engem eléggé vakvágányra vitt.
Ha van gyártói weboldal, miért nincs link?
Miért titkolják, hogy mihez nem jó? (ilyenekből már volt per)
Miért szégyen odaírni, hogy a távirányítok jelére aktiválja a "rendszert"? (ha tényleg így van)
ON2

Tényleg jobb lenne az ilyen eszközöket nullátmenetben feszültség alá helyezni és jó lenne, ha sorban egymás után 1-2 másodperc eltéréssel.

A tervem a következő:
Kell egy házilag legyártott áramváltó (odafigyelve a nagyfeszültségű veszélyre)
Ezt egy komparátor figyeli, és ha a szint leesik a küszöbérték alá a kimeneten logikai 1-re vált.
Van egy nullátmenetet figyelő rész, ami a közel nullánál kiad szintén egy jelet.
Végezetül egy infraled figyeli a szobát.
Ez a három jel bemegy egy PIC-be.
A PIC kimenetein (1, 2, ... amennyi kell) egy "szilárdtest relé" elven működő teljesítmény kapcsoló van. Persze optocsatolósan.

A működési elv
Első éledés:
PIC beindul, és elkezdi figyelni a portokat, a kimeneteket kikapcsolva hagyja.

Rendszeres üzem:
Megkap egy infrán érkező jelet. Erre sorban a nullátmenetnél a kimenetekre kiadja a jelet (időeltolódásokkal). ERnnek következtében a terhelés megemelkedik és megkapja a "SYSTEM ON" jelet. Ha ez elmegy (kikapcsoltuk a fogyasztókat standby módba) elkezd egy ideig várni (X perc) majd a kimenetekről leveszi a jelet. Ez már mehet akár egyszerre is és a nullátmenet se számít.

Ezután visszaáll az infra figyelésére és megy minden újra innen.

Persze az ilyen rendszereket lehetne akár nyomógombbal indítani vagy egy központi "ALL OFF" gombal ellátni, ami a lakás összes ilyenjét leállítja ha elmegyünk otthonról, vagy ha lefekszünk aludni. Így még a bekapcsolva felejtett dolgok is lekapcsolhatóak lesznek.
A fantázia határtalan!
(#) kendre256 válasza elektrocad hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Persze, a 105W nem 5 fogyasztóból jön össze. Azt a Powersafert akkor sem venném meg, ha minden stand-by fogyasztómat lekapcsolhatná.
Egyik helyen:
számítógép (crt monitorral), hangfallal, mikrotorony
Második helyen:
számítógép, (crt monitorral), nyomtató
Harmadik hely:
switch, printszerver, wlan router
Negyedik hely:
TV (52 cm-es crt), műholdvevő, mikrotorony
Ezeket kikapcsolni oda-vissza max. 25m járással lehetne, de mindenki kikapcsolja azt, amelyik csoportot már nem használja.
(#) tiggersoft válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
És mi lenne ha az adott eszköz egy bizonyos(bekapcs) gombjának infra jelét felismerné és csak annak adna áramot? Ha már PIC?!
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Bár egy nullátmenetes kapcsoló nem nagy ügy, lehet őket alkatrészként kapni, a lágyindítás azért szerintem nem annyira fontos. A kapcsolóüzemű tápok rendszerint tartalmaznak egy soros NTK-t a bemeneten lévő graetz védelme miatt, az már ad egy "lágyindítást", de a kapcsolóüzemű tápok némelyikének egyéb lágyindítási tulajdonsága is szokott lenni.
Az elektronikus berendezések a tápfeszültség megjelenése után általában még nem vesznek fel nagy áramokat, rendszerint készenlétbe kerülnek csak.
(#) Action2K válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
tiggersoft:
Na ilyen és ehhez hasonlókra gondoltam amikor azt írtam:
Idézet:
„A fantázia határtalan!”


kendre256:
Sajnos az én tévém standby-ba kapcsol vissza, de mégis nagyot vesz fel (demagnetizál).
(#) kendre256 válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Az ilyen funkció szerintem csak bonyolítaná a helyzetet, és nem hozna olyan sok hasznot. Mindig ugyanabba a dugaljba kellene pl. dugnod a cuccot, a PIC-nek bonyolultabb lenne a programja. A legnagyobb problémát szerintem viszont nem is ezek adnák, hanem a távirányítók ezerféle kódja, és néhány szabványa. Nekem a negyedik (vagy ötödik?) "univerzális" távirányítót "kellett" megvennem, hogy végre egy távirányítóval tudjak kezelni egy Philips beltérit, meg egy Samsung tv-t. (Arról már a második után lemondtam, hogy még egy Sharp mikrotornyot is tudjak kezelni...)
(Mellesleg vagy 20 éve csináltam már infra távirányítót egy távirányító nélküli videomagnóhoz, egy ITT tv távirányító nem használt gombjaival kiadott jelekkel, CMOS logikai áramkörökkel, jó buli volt, ma sokkal egyszerűbb lenne uC-vel..)
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Na az ilyen demagnetizáló áramköröket is áttervezhetnék a gyártók, csak így megspórolnak egy elektronikus kapcsolót. Bekapcsolás után működik pár másodpercig, de utána is állandóan be van kapcsolva, fűt a PTK és az NTK teljesen feleslegesen.
(#) tiggersoft válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Esetleg az elhasznált kWh?
(#) Action2K válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Mármint arra gondolsz, hogy építsünk bele egy fogyasztásmérőt is? Hamár ugyis van benne egy "Amper mérő"? Szerintem ez a funkcíó nem segít a spóroláson, max. csak a készülék fogyasztását növeli.
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
A fogyasztásmérő "fogyasztását" a söntön eldisszipálódó teljesítmény adja leginkább. (A uC fogyasztása a program hosszától független.) A sönt az árammérő miatt úgyis kellene bele, a feszültségmérés pedig nem jelent további fogyasztásnövekedést.
(Mondjuk én nem sok értelmét látom, csak drágább lesz tőle, mert akkor kijelző, gombok is kellenek rá.)
(#) Action2K válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
A többletfogyasztást az LCD ill. annak a háttérvilágítására értettem. Meg ha nem csak az aktuális, minimális, maximális fogyasztásra vagy kiváncsi, akkor kell pl. egy nagyobb kapacitású memória is, ami pl 24 órára, vagy több időre visszamenőleg tárolja a pillanatnyi értéket, amit aztán majd PC-vel kiolvasva grafikusan is megjeleníthető.
Itt én sem látom értelmét. Max. az egész lakásra eső teljes energiafelhasználásnál, bár ennek sincs értelme, mert szerintem tök mindegy, hogy pl. tegnap előtt du 3-kor mennyi volt a fogyasztás.
(#) poros hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
Sziasztok csak most találtam erre a témára . De ha érdekel valakit én igy oldottam meg. Mivel a lakás riasztomat még vezetékesre saját magam épitettem
adott volt a lehetőség a bővittésre. A mozgás érzékelökröl levett jel kapcsol időzitőt minden helyiségben a szokásainknak megfelelő időzitésekkel.
Igy nem csak nappal hanem éjszaka is kikapcsoltatom a készenléti áramot használó szerkentyüket eddig még nem volt semilyen készülékkel ebből eredően probléma nálam.Szerintem érdemes volt megépitteni mert én sem veszem a fáradságot,hogy reggel kikapcsolgatnák mindent amire napközben nincs szükség.
l
Következő: »»   1 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem