Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   2 / 67
(#) bbatka válasza ZLED hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Igen lehet vagy két tekerccsel, de akár eggyel is, ahogy a gyárinál van. A tekercsben a folyó áramerősség irányát váltogatják.
(#) tams hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
vagy a mechanikát lehetne esetleg ingával. Az alátámasztás elá kell egy kis fém súly meg egy elektromágnes, ami a g-t turbózza. a lengésidő csak a g értékétől és a matematikai inga hosszától függ, ez teljesen kiválthatná a mechanikus rugót(jó tudom ez nem mechanikai de lehetne közelíteni. Egy másik tekercs pedig lengésben tartja. Csak végig kell számolni.
(#) bbatka válasza tams hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Ezt már lestopiztam az előző lapon.
Na jó a tiéd kicsit eltér tőle.
Azzal az a baj hogy sokkal bonyolultabb. SMD ledekkel csinálnám meg és a lehető legkisebb méretben. Az ingás esetben sok alkatrészt kell rajta elhelyezni és ez meghatározza a méretét.
Most látom az előző hozzászólásomba áramerősséget írtam áram helyett.
(#) vicsys válasza tams hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Csak a játék kedvéért összedobtam egy tekrencet egy pici mágnessel. A labortápomról, egy irányból gerjesztem. Néha eltaláltam a ritmust...

wand_test.avi
    
(#) pittyu hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Hali. már irtam, hogy nekem tetszik a vinyók lengőkarja.Két baromi erős mágnes között preciziós tekercs, csapágyazás,és flexibilis huzalozás. Felmegy a karra a tekercs két szála-a " ledek közös pontja-- és nyolc szál a ledeknek. A felesleges ALU részeket levágva kompenzálni lehetne a plussz led sújt .Ha az eredeti funkcióban piszok gyors , és időtálló tud lenni, nekünk mért nem jó.?A másik kérdésem az,hogy a prop clock programja miért nem jó ide? A körbeforgásnál az optokapu ad egy jelet, és a következő jel idejéből a proci kiszámitja mit hova kell kiirni.Ha két optokapu lenne a két végállásnál (ami úgyis kellene a mágnestér átforditásához )úgy érzékelné mintha körbeforgott volna.Legfeljebb minden második kiirást tiltani kellene.Kérek mindenkit, hogy nyugodtan hurrogjon le hanem oké.
(#) vicsys hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Ha elegendő a szimpla óra, akkor:
Bővebben: Link
(#) pittyu válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Hali vicsys. Nekem elég lenne-- egyenlőre-- de mit szólsz az előbbi hozzászólásomra ? Légy szi véleményezd.A másik, hogy a kapcs rajznál egy trigger gomb (kapcsoló-- érzékelő )van az lenne az optó?
(#) vicsys válasza pittyu hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Láttam ilyen vinyófejes órát. Nem tudom, nekem bonyesz a mechanika. Ez persze az én maszek véleményem! Jó lenne ha Te elkészítenéd, hiszen a változatosság gyönyörködtet és amúgy is kiváncsi vagyok, hogy milyen lenne.
Nos, igen, a gomb helyett lehet opto, hall elem vagy akármi (pl. 2 vezetéket zár mechanikusan).
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia Vicsys!
Csináltam egy hasonló tekercspárt, (2x333 menet 18 Ohm), amit megpróbáltam vezérlelni néhány féle jelalakkal. Sehogy sem akar összejönni a dolog, mert épphogy be tudom egy kicsit rezgetni. A frekit 5Hz-től-100Hz-ig próbáltam, de nem igazán sikerült tartósan rezonanciát létrehozni. A folyó áramokat 100mA-től- 1A-ig próbáltam.
Jó lenne tudni, mekkora az eredetiben a freki, milyen a jel alakja, mekkora áram folyhat, stb.
Itt van néhány kép is róla.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Hello. Miból készitetted a tekercsmagokat?
(#) Master_of_the_web válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Helló!

Szerintem a mágnes nem áll jól. Annak nem párhuzamosan kéne állnia a tekerccsel? Mert így
csak a mágnes az oldala néz a tekercs felé.
(#) janocsi válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Sziasztok!
- A vasmag lágyvas-lemez, ugyanaz, mint az eredetiben szerintem.
- A mágnest szinte mindenféleképpen próbáltam felragasztani, de eddig még sikertelen volt a jó pozició eltalálása. Többet kéne tudni az eredeti mágnes beállításairól, esetleg az milyen tömegű, milyen erős?
- Az a helyzet, hogy a beállítási, vagy fizikai közepén a tekercsekben éppen zéró a mágneses erő.
Hali.

(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szerintem ezeknél a tekercseknél pólusváltás is van a vezérlő freki ütemében. Gyanitom,hogy Te csak négyszögfeszültséget kapcsoltál rá,igy viszont csak a térerő változását tudtad elérni,a többit rábiztad a lengőnyelv tömegére. Meg kellene próbálni váltóáramról táplálni a tekercseket,persze a tekercsvégek összekötésére és az állandómágnesek púlusainak helyes elrendezésére ügyelve. Ha mozgathatóvá teszed a mágneseket,bizonyára találsz egy pontot ahol a mechanikai rezonancia egybeesik a gerjesztés frekvenciájával. Ennél kényelmesebb megoldás talán egy H-hiddal táplált kivitel lenne,aholis tudnád a frekit változtatni,igy egyszerűen belőhető lenne a max kitérés.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia Mex!
Igy van. Szerintem is van pólusváltás, mert különben nem jön létre az "efekt".
Ki kellene egy áramkört találni, amelyel rendesen meg tudnám, (tudnánk), hajtani a tekercspárt.
Itt valóban négyszög, ill. szinusz jellel tudtam eddig meghajtani, nem sok sikerrel.
Tovább kellene az eredetiben is méricskélni, minél több infót megtudni.
Hali.
(#) zoly15 válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Sziasztok!
Ha minden igaz a héten vagy a hétvégén szerzek egy szkópot és meg tudom nézni a jel alakot...
Fekit azonban most is tudok mérni hisz készítettem egy PIC LCF métert
:yes:
Van arra igény hogy megmérjem a fekit?

üdv!
(#) bbatka válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
A hozzászólásaitok alapján a következő jutott eszembe.
Szerintem egészen biztos hogy a szinuszos jel lesz a megfelelő. A mechanikának adottak a paraméterei. Minél nagyobb a tömeg és minél hosszabb távolságra van felfogatva annál kisebb lesz a rezgési frekvenciája. Annál nagyobb frekvencia minél nagyobb a rugó merevsége. Ezzek ismeretében nincs értelme megmérni az eredeti óra frekvenciáját, hisz nem lesz két egyforma mechanika.
Van lehetőség megmérni a mechanika frekvenciáját (pl:optokapu) , de szerintem egyszerűbb egy változtatható frekvenciájú szinuszgenerátorral hangolgatni. Szóval szerintem mindent jól csináltál janocsi. Én azt sejtem lehet hogy 5Hz alatti a lengési frekvenciája a mechanikádnak. Az állandó mágnes É-D tengelyének egybe kell esnie a lágyvasas tekercs É-D D-É tengelyével. Én úgy rögzíteném az állandó mágnest hogy a rugón húzogatható legyen, és ezzel is lehetne hangolni.
(#) janocsi válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia Zoly15!
Igen. Mindenképpen mérd meg a frekit, legalább lesz mihez igazodni alapban. (A rögzitési távolságokat is mérd le mechanikusan, pl.: a lengőkar hossza szélessége, a mágnesig, onnan tovább a legfelső LED-ig, stb.). A mágnes méretét se hagyd ki, esetleg hogyan van elhelyezve? Egy kép...
Hali.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Van sok igazság abban amit leírtál, úgy tünik a szinusz lesz a nyerő jelalak. Az a baj, hogy pont ilyen kis frekin nem megy a generátorom szinuszban. (50Hz-töl indul...).
Kell épiteni egy kisfrekvenciás szinuszgenerátort, (3Hz-től 100Hz-ig), amely legalább 5-10W teljesitményt tud.
Erre kérek segítséget a fórumtársaimtól.
Hali.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Utána nézek.

Megtörtént.
9-15V-ról megy. Kipróbált kapcsolás. Még egy végfok kell mögé. Ilyen kis frekire nem tudok. Egy erősítő építgető most segíthetne.
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Ezt a szinuszt azért gondoljátok át. Továbbra is H hidat javasolnék,kapcsiüzemben. Nem hiszem,hogy az eredeti cuccot szinusszal hajtanák,már csak a hatásfok miatt sem. A szinuszositást majd elvégzi maga az inga.
Idézet:
„Az állandó mágnes É-D tengelyének egybe kell esnie a lágyvasas tekercs É-D D-É tengelyével.”

Nem biztos ,hogy jó eredményt hoz. Én 90°-al elforditanám.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Kedves Mex!
Ez a H-hid teljesen átértékeli az eddigi elképzeléseinket.
Kifejtenéd bővebben, hogyan valósítható meg ez az áramkör, miként tudjuk megépíteni aránylag egyszerű eszközökbőll. (A szinuszgenerátort sem egy sima ügy megépíteni).
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Nézd csak:ezt Itt találtam

A Q3 nem kell.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia Mex!
A robotjaim motorvezérlője pont ugyanilyen kapcsolást alkalmaz.
Nagyon jónak tünik a kapcsolás.
Kösz.
(#) bbatka válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Nagyon egyszerűen meg lehet nézni hogy melyik az optimális hullámalak. Egyszerűen be kell lendíteni az ingát és oszcilloszkóppal már látni is lehet a tekercsen a feszültség jellegét.

mex ! Nem értem hogy forgatnád el a mágnest. Én úgy gondoltam hogy a tekercs és a mágnes tengelye egybe esne. Csináltam egy móricka ábrát.

mágnes.gif
    
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Valamit nem értek. Arról volt szó,hogy a két tekercs magja trafólemezből készült,és a tekercsre adott áram polaritásától függően alakulnak ki az északi,és déli pólusok. A két tekercs között pedig ott az állandó mágnes.
Lerajzoltam szerintem hogyan kellene kialakitani.
Ránézésre kiegyenlitett állapotban van az egész,de ha egy egészen kicsi eltérés is van a mechanikában,ami biztos,rezgésbe tud jönni. A tekercseket akár sorosan,akár párhuzamosan lehet kötni (attól függ mekkora kitéritőerőt szeretnél),csak a megfelelő végeket kell összekötni a helyes póluskialakitás miatt.
Ezt a legegyszerűbben egy mágnessel tudod ellenőrizni: még a tényleges meghajtás bekötése előtt megtáplálod áramkorlátos módon és megnézed a kialakult pólusok vonzzák-e vagy taszitják a próbamágnest,majd az eredménynek megfelelően módositod a bekötést.

Még annyi:ha egy tekercsre négyszögfeszültséget kapcsolunk akkor a tekercsbe folyó áram háromszögalakú lesz,és ez éppen megfelel.
(#) mex hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Idézet:
„ha egy tekercsre négyszögfeszültséget kapcsolunk akkor a tekercsbe folyó áram háromszögalakú lesz,”


Na igen azt elfelejtettem odairni,hogy ez ideális tekercsre vonatkozik,aminek a vasmagja nem megy telitésbe. A valóságos tekercseknél bizony erre oda kell figyelni,mert ha telitődik a vas akkor csak a tekercs ohmos ellenállása korlátozza az áramot és ez nagyon nem jó. Ha esetleg ilyen jelenség áll elő akkor két dolgot lehet tenni a tekercsek átalakitása nélkül. 1: növelni kell a frekvenciát,de ezzel együttjár a mágnes közelitésével az inga fix felfogatási pontjához,hogy a mechanikai lengésidő is jobban idomuljon a megnövelt frekvenciához. 2:Sorbakötni a tekercseket,igy kétszeresére növelni az induktivitást változatlan freki mellett. Mindenesetre érdekes feladat kikisérletezni a megoldást.
(#) zoly15 válasza janocsi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia!
A fekimérőmet sajna kiakasztja :no:
Délután közlöm a mechanikus méreteket...

üdv!
UI.: amúgy az inga nem indul el magától hanem be kell lendíteni aztán magától begyorsul...
(#) bbatka válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
"amúgy az inga nem indul el magától hanem be kell lendíteni aztán magától begyorsul"

Ez érthető. Ahhoz hogy minél kisebb energia felhasználással működjön, épp csak annyi áramot folyatnak a tekercsben, ami a lengést fenntartja.

mex ! A gyakorlatban szerintem mindegy hogy milyen alakú a jel alakja, mindegyikkel működő a kapcsolás. Csupán a hatásfokra lesz némi hatása.
A mágnesek és tekercsek elhelyezését én máshogy képzelem. Szerintem a két tekercs párhuzamosan van kötve (azonos polaritással) és azért van belőle kettő hogy a mágnesen mező ne húzza az ingát magához (oldalirányba).

Eszembe jutott két lehetséges mechanika kialakítás. Az egyik a forgótekercses műszer kialakítási elve.

A másik egy ingás feszültségmérő. Gyerekként 28 éve még építettem is egy ilyent. Sajnos az elvére már nem emlékszem biztosan. Talán egy oválisra lapított tekercsben volt egy állandó mágnes. Készítettem egy rajzot róla.



műszer.gif
    
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia Mex!
Rajta vagyok ezen a "H-hid"-on, de a vezérléssel még gondjaim vannak. Ha rákapcsolom a tápfeszt, (szabályzott), azonnal áramot vesz fel, a kimenetén ugyan van pólusváltás, de melegszik terhelés nélkül is nagyon. Már többször átnéztem, és egy jobb vezérlést kell hozzá konstruálni. Ha a bázisokon nics vezérlés, akkor jó az áramkör. Valószinű, hogy helytelenül kötöm rá a négyszöjel generátort.
Folytatom...
Szia.
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Mai nap párszor eszembe jutott ez a számomra érdekes fejtörő,és oda jutottam ahova tegnap is: a mágnes pólusok merőlegesek kell legyenek a tekercs pólusaira.
Csatolok egy rajzot is ezen valamivel szemléletesebb a pólusokon lévő erővonaleloszlás.

janocsi! A tekercsek melegednek,vagy a hid félvezetői?
Következő: »»   2 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem