Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC

Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 46
(#) wadember válasza csibe2002 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Háát megnéztem a linken felsorolt képeket sok közük nincs az aktuális példányhoz max annyi hogy TFT mind. de sebaj beteszek róla képet hát így könnyebb.
(#) Ktulu válasza wadember hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia, en is pont ehhez keresek adatlapot, amihez Te betettel kepeket.
Siemens C65 a paciens.
(#) wadember válasza Ktulu hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

legalább már azt tudom miből van

Van egy másik is a tarsolyban amihez a gugli se köpni se nyelni nem tud Pedig a gyártó honlapján is keresgéltem de látszólag ők sem tudnak a saját termékükről OPTREX DMF-50424N Monocrome grafikus LCD
itt van pár kép róla hátha valaki felismeri
(#) Ktulu válasza wadember hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Igen, ez T6963C.
Mindenhol rengeteg infot talalsz rola.
(#) wadember válasza Ktulu hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

jah hogy eszembe nem jutott hogy a chip-re keressek
(#) pako hozzászólása Nov 19, 2008 /

Üdv!
Egy 3510i kijelzővel kínlódok pár napja, és nem hajlandó beindulni. 3.3V-ról járatom a kijelzőt is, és PICet is. Találtam egy kapcsolást google-ban, amin nincs bekötve a Vio láb, amit én sem kötöttem be. Ezen 1.8V-ot kell kapnia elvileg. Lehet ez a baja, hogy azt nem kötöttem be? Ha igen, egy sima fesz.osztó elég neki, vagy stabot használjak?
Ha esetleg valaki sikerrel járt ezzel a kijelzővel, kérhetnék tőle egy forrásrészletet az inicializálásról?
Előre is köszönöm!
(#) pipi válasza pako hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

http://www.comunicom.com.py/juno/3595/
én csak 3.3V-ról tudok...
(#) source2 válasza pipi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

hi

szerintem a Vio, az a digitális rész tápja, ami a telefonokba (ált) 1,8V, a 7210 és társain legalábbis úgy van. Amit az előttem szóló belinkelt oldal, azon van c forrás és bekötés is.

üdv
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Köszi a linket!
Remélem lassacskán beindul már...

Hupsz, ez pipinek lett volna válasz, nem saját magamnak Már nagyon este van nekem
(#) pako hozzászólása Nov 26, 2008 /

Megy frankón a kijelző!
Most jön a mókás része az egésznek. A PICen (18F452) el kéne tárolnom egy BMP vagy akármilyen kiterjesztésű képet, és azt kirajzoltatni a kijelzőre háttérnek. Ezzel kapásból 2 gondom is van: nem tudom, hogy hogyan töltsem be a flash-be a képet, valamint a kép formátuma, olyan értelemben, hogy pl. 256 színű BMP esetén byte-onként küldhetem a kijelzőnek? Vagy hogy megy ez?
(#) Tilk hozzászólása Nov 27, 2008 /

Sziasztok!
Remélem nem Off itt ez a kérdés, de emiatt új topikot nyitni botorság lenne részemről, és ti legalább értetek a dolgokhoz igencsak ahogy látom
Egy 3510-es (nem I tehát fekete-fehér) kijelzőt szeretnék AVR-hez illeszteni...
A lábkiosztás OK, valószínűleg a programozásával is megbirkózom, de az illesztés kicsit aggaszt...
Ugyebár kell neki 1,8v meg 2,7v, ezek helyett esetleg elbír-e 3,3 voltot (?), az AVR meg 5v-al megy így a kommunikáció feszültségszintje mondhatni nem túl kompatibilis...
Ti, hogy csináljátok a színes kijelzőkkel. hogy ne legyen ez gond?
(Van 3,3v feszültségforrás a panelomon az 5v mellett amihez csatlakoztatni kívánom a kijelzőt)
A másik ami nem tiszta, hogy ha a kommunikáció i2c busz akkor kellenek-e felhúzó ellenállások... Mert ami i2c-s cuccot idáig programoztam azokra kellettek, ugyanakkor azokon a kapcsolásokon amibe idáig beleakadtam a neten ilyet nem láttam...
Előre is köszi, ha tudtok segíteni...
(#) pici válasza Tilk hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia
Én már hajtottam ezeket 5V-ról is nem lett gondja, 3,3V -ot szeretni fogja, de ha pontos akarsz lenni, akkor ellenállásosztást használhatsz (kép hogyan)
Szerintem nem I2C buszos, hanem SPIs. Nem kell felhúzó ellenállás, hisz a kimeneted H vagy L szinten lesz úgyis.
(#) pici válasza pako hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Hali
A kijelzőnek van 8 bites módja, ekkor 3-3-2 bit osztásban van a színkezelés (RGB).
Ilyen BMP mentés nincs, csak 16 bites (5-6-5) de ez 1 pixelre 2 byteot használ, annyi helyed meg nem lesz.
Program memóba kell töltened, ha más memó nincs.
PICben nem túl jól van megoldva, de innen kell kivakarnod.
Tehát konvertálnod kell a képet, neten van rá progi, vagy írsz.
(#) eron hozzászólása Nov 27, 2008 /

Sziasztok!
Valaki tud valamit mondani a siemens me45 kijelzőjéről?
Kaptam egy ilyet és jó lenne vezérelni
(#) szabi_o válasza eron hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia, itt a lábkiosztása.

ME45_LCD.PNG

(#) eron válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Köszi
Már csak azt kéne tudni hogy mit is kell neki küldözgetni hogy bekapcsoljon
(#) Tilk válasza pici hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Nagyon köszi, akkor megnyugodtam nem lesz gond az illesztéssel, az ellenálásosztást pedig alkalmazni fogom, ilyenkor , hogy miért nem jutott ez eszembe Valóban jobban megnézve ez valóban nem i2c busz....
De fura SPI viszont...
Ha megnézem az AVR hardveres SPI portját (amin ISP programozom) az négy kivezetés...
1. MOSI (Master kimenet , Slave bemenet)
Gomdolom a Master az AVR a Slave az LCD, így ez mehet az LCD sdata lábra
2. MISO (Master bemenet, Slave kimenet)
Ez számomra a kakukktojás, hisz az LCD-n nem található neki megfelelő funkció....
3. SCK (soros órajel, a Master küldi ki)
Ez megfelelhet az LCD Sclk lábához...
4. SS (Slave kiválasztás)
Ez lehet megfelelő talán az LCD _Cs lábához....

De igazándiból ez mind1 is, ugyan totál amatőr, amolyan élvezetből mikrokontrollert programozgató vagyok, de találtam egy AVR Bascom mintaprogit, illetve egy PIC-es ASM-est, igaz, hogy ezek 3510I-hez vannak, de talán pont te írtad, hogy a Nokia kijelzők ha hasonlóak a lábaik akkor a kezelésük is hasonló, így ez kiindulási pontnak nekem elég
Csak azon izgulok, hogy legalább az inicializálási parancsok azonosak legyenek
A hétvégén kiderül.... Bocsi ha túl hosszú voltam...
(#) pici válasza Tilk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Azt a színes, csatlakózós kijelzőkre írtam.
Az FF és színes nem lehet azonos... teljessen másképpen van a vezérlés és a memória felépítve.
De rengeteg PIC/AVR progi van 3210-esre, ugyan az a vezérlése.
A nokia FF kijelzőknek szinte mind ugyan az, mégha az egyiknek 8 a másiknak 9 "lábú" csatija van.
(#) Tilk válasza pici hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Igen ezt sejtettem, csak a kommunikációs protokolra gondoltam, hogy az nem különbözik, hisz egy az egyben ugyanaz az I-s lábkiosztása....
Ismét nagyon köszi ezt a plusz infót, így már tuti menni fog
(#) pako válasza pici hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Koszi a segitseget!
Talaltam egy ilyen progit, BMPbol txt-t csinal, csak az a bajom vele, hogy max 100 szint kulonboztet meg, de egyenlore ez is eleg.
Ime az eredmeny:
(#) pici válasza pako hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Jó lett.
Bár nem értem a 100 színt.
256 színárnyalat, 8 piros 8 zöld és 4 kék ezeket keverve 256.
(#) pako válasza pici hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Úgy értem a 100 (csak saccoltam) színt, hogy a txt fájlban egy karakter 1 pixel, és 100 különböző karaktert ismer. És még csak nem is ASCII sorrendben
(#) szabi_o hozzászólása Dec 2, 2008 /

Sziasztok!

Sikerült életre kelteni a Siemens C65 LCD -jét.
(#) pici válasza szabi_o hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

teccik a kép
(#) rogers hozzászólása Dec 8, 2008 /

Hello találtam 1 touch-pados LCD-t a speedshopnál. Az lenne a kérdésem hogy meg lehet e hajtani mondjuk egy 18f szériás piccel?
http://www.speedshop.hu/galeria.php?iid=22255

(#) pici válasza rogers hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Szia
A touch-pad az más, ez touchscreen.
18F-el szinte minden nem szinkronos LCD-t meg lehet hajtani, csak tudni kell a protokollt.
De mivel "ügyesen" egy olyan képet raktál be ami alapján semmit nem lehet megállapítani, főleg az LCD típusát, így nehéz bármit is segíteni.
(#) rogers válasza pici hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Na igen sajna egyenlőre keresgélek csak nem találtam infót róla elvileg HTC-be van benne se meghajtó ic se lcd tipust nem tudok.Kb ekkora méret kéne ami 1 készülékbe kerülne.Van esetleg valami javaslatod amivel lehetne boldogulni? (nem túl drága+több infó róla protokoll terén)

Thx.
(#) Laller hozzászólása Dec 11, 2008 /

Sziasztok!

Nemrégen beszereztem egy ilyen cuccot:

MiniLA

Nagyon jól használható cucc, egy kijelző kommunikációját seperc alatt láthatóvá teszi, dekódolja.

minila.jpg

(#) pici hozzászólása Dec 14, 2008 /

Van pár 320x240 felbontású 3,5"-os méretű LCD, amik PDA-kba kerültek volna. Sajnos szinkronos a vezérlésük.
Pipi kollégával bírkoztunk egy ideje, egyelöre nem sok sikerrel. 5Mhz dotclock kell neki (1 pixel 8/16 bit előkészítése a memoriából, kirakása a portra és órajel). Amihez 8 bites PIC szóba se jöhet mert lassú, a PIC24 talán megbírkózik vele.
Propeller is szóbakerült.

Hétvégén megint volt időm kicsit LCD-zni.
Van másik szinkronos LCD-m is. Doksikat olvasgattam, és feltűnt, hogy az egyik típusnak nincs minimális dotclock-ja. Tipikus 9Mhz, de max 15Mhz.
Bár nagyobb az LCD (4,3" 480xRGBx272 + touchscreen) de ha tényleg nincs minimum órajele, akkor lehet hogy lassabb meghajtást is elvisel?
Terveztem gyorsan egy csatlakozó panelt a 40 pinnek (0,4mm) és egy kis tápsegítséget.
Nem vittem túlzásba, csak 8 bites színkezelést terveztem, teszre jó.
Az adatlap alapján programoztam a szinkronjeleket, időzítést. LED driver modulomat rákötöttem, 18V-on.
És bár elsőre csak tesztcsíkok mentek ki, de működött. Pár kalibrálás után stabil a kép. És az ATMEGA32 demoboard 16Mhz-n teljessen jól meghajtja.
Bár jóval a kívánatos 60hz körüli érték alatt van kb 10Hz.
Mivel így elsőre túl nagy memoria nem állt rendelkezésre, csak teszteket nyomtam, élesben kell mellé egy gyors SRAM.

Viszont felvetődött egy probléma. Konkrétan a szinkezeléssel. Ha 24 bites (8/8/8) vezérlésű LCD-t hajtunk meg 8 biten (3/3/2) akkor a 3/2 bitet a felső bitekre kötjük, na de az alsókkal mi legyen?
A legtöbb helyen fixen GND-re kötik.
Ha ezt teszem, akkor a színpaletta legfelső értékei elérhetettlenek. Azaz nem lesz tiszta fehér sose, csak világos szürke.
Tehát egy $FF 8 bitesből $E0 $E0 $C0 értéket konvertálunk és ez messze van a $FF $FF $FF tiszta fehértől... (és a kék csonkolása miatt nem is szép szürke)
Ha viszont H-ba kötjük a csonkolt bieket, akkor ugyan ez a helyzet, csak a feketével. Nem lesz szép fekete, csak sötétszürke, hiszen a legsötétebb szín: $1F $1F $3F
Azt a trükköt eszeltem ki, hogy a legalacsonyabb "élő" bit vezérelje az összes alattalevőt. Így a $00 ból $00 $00 $00 lesz és a $FF ből pedig $FF $FF $FF
És tényleg a fehér az fehér a fekete pedig fekete lett.
csakhogy a szinskála defektes
pl a piros átmenet ilyesmi: 00000000 , 00111111 , 01000000 , 01111111 , 10000000 ...
Ez a 24 bites RGB-n elég egyenetlen ugrás, egyszer 1 aztán meg 63 aztán megint 1...
Tehát van fekete és szép fehér, de fele akkora lett a színfelbontás

Milyen megoldással lehetne ezt kiküszöbölni? (nincs kontraszt állítás!) És persze nem szoftveresen, mert akkor már meg lehet csinálni 16/24 bitesre is...

(csatoltam egy demóképet ezekről az LCD-kről)
(#) source2 válasza pici hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

hi

A mellékelt képen 262k=>65k konverziót így oldották meg. Ez hasonló ahoz amit leírtál.

üdv

Következő: »»   13 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem