Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   5 / 29
(#) pl13 válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Nem mondanám, hogy az érzékenység a legfontosabb, az csak akkor, ha PA célokra hansználod a hszt, akkor kell 100dB közeli érték. Ha csak te (és nem még 200 ember) hallgatod otthon, szobában, vagy kint a kertben, a 90dB környéke is bőven elég. Ami viszont szmít, a T-S paraméterek egyensúlya, a dinamikus viselkedés közép és mélytartományban, átvitel, imp. Legalább ezekre figyelni kell.

Ui: kísérletnek biztos jó, de sztem csak jobb lenne, ha használni is tudnád.
(#) Lázár Péter válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Yes így igaz, ezt a hibát már egyszer én is elkövettem, de azért azt ne felejtsük el, hogy házi készítésről beszélünk senki ne várjon nagy átütő erőt. A vaskorong kötelező, a 20-25 cm átmérő jó bírni fogja. Amúgy tényleg hasraütésszerű a méretezés, képtelenség pontosan behatárolni.
(#) pl13 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Akkor lehet hogy többre jutna vele, ha jobb alkatrészekből dolgozna..
(#) L.O.T. válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Lehet hogy tudnom kéne, de nem értem miért oda az a vaskorong?- másrészt meg azt se tudom honnan szerezzek/csináljak olyat
(#) pl13 válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

A mágnesekre középen? Azért kell, met anélkül nincs zárt mágneskör, nincs légrés nem alakulna ki az É-D pólus közötti homogén mágneses mező.

Mekkora kellene?
(#) L.O.T. válasza pl13 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Most én így képzelem el a hangszóró tekercsét a 10db mágnesgyűrűvel(bejelöltem rajta a légrést. Így akkor nem lenne működőképes?
A lég rés az mi is pontosan?-nem az a tér/rész ami a mágnes és a tekercs között van?
(#) pl13 válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

jajjajj.

mágneskörre kétféle megoldást használnak elektrodinamikus hangszóróknál, nyitott és zárt mágneskör, utóbbi, amit L. P. rajzolt fel nemrég, előbbi /a gyakoribb/ ahol a cséve a mágnesgyűrűn belül mozog a vasmag és a fedőlap között.

A légrés a mágneskörnek az a része, ahol Az É és D pólus közt kialakul egy sor egymással párhuzamos erővonalból álló mágn. mező közel azonos sűrűséggel. Homogén mágn. mezőnek nevezzük, ebben képes a lengőcséve ezekre az erővonalakra merőleges mozgást végezni ha áram folyik át rajta.

A te rajzodon ilyen nem történik az erővonalaknak sem a sűrűsége sem az iránya nem megfelelő, a cséve alig mozogna. Mágneskör terén tehát ez a két választásod van:
Kép: Hivatkozás Kép: Hivatkozás
(#) L.O.T. válasza pl13 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Aha, na így már érthető,na most én mindenképpen a zárt mágneskörű megoldást választom mivel ahhoz van mágnesem.-viszont akkor úgy látom, hogy az U alakú vas is kell hozzá mindenképp-ugye?
Ez viszont így elég gáz lesz, mert nincs olyan szerszámom amivel ilyen vastag acélt megtudnák munkálni,na de majd valahogy megoldom-esetleg van rá valami ötletetek?
(#) pl13 válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nem tudom, mert ezt már se ragasztani, se préselni nem lehet. L. P. azt írja: "Fogtam 140-es U-acélt és levágtam belőle 4db 140-es darabot:" Talán mint járható út?
(#) Lázár Péter válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Üdv. Én flexet, fúrót, reszelőt és kézi vasfűrészt használtam valamelyik azért csak van Nem véletlenül barkácsolóknak ajánlottam a dolgot
(#) L.O.T. válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Ja ilyenek vannak persze csak esztergám nincs-mondjuk az elgondolkoztató hogy tudtad olyan precízen kivágni a kört az U profilba..
Most a mágnesek tetejére jó lenne fedő vaskorongnak az egyik szétszedett kis hangszórónak a vasmagja?A képen illusztráltam,nem probléma esetleg hogy keskenyebb ugye mint a mágnes? A piros szaggatott vonallal jelölt részt lefűrészelhetem ha azon múlik..-bár szerintem nem jó úgyse

(#) pl13 válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

De elég nagy probléma.
(#) Lázár Péter válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Hmmm. Asszem itt az alapoknál kéne kezdeni úgymin hangszórók felépítése :no: Ugyanis vastagsága sem elég illetve az átmérője is kicsi, nagyobbnak kell lennie mint a mágnesek átmérője A kört pedig úgy vágtam ki, hogy 5-ös fúróheggyel körbefúrogattam, majd nagy kalapáccsal kiütöttem a belsejét. Utána vettem a kézi reszelőt és kidolgoztam a felesleget. Majd vettem a fúrót újra csak most csapos köszörűt tettem bele és szépen kidolgoztam Valahogy így kellene neked is :gumicsirke:
(#) sound.man hozzászólása Nov 20, 2008 /

Ami van a hangszóró legszélén az a szivacs, azt hogy lehet csinálni vagy hol lehet olyat kapni? Mert kifolyt a ragasztó és az eltakarja.
(#) pl13 válasza sound.man hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

sajnos csak nagy mennyiségben lehet pont olyan habot szerezni, és azt is még utólag vagdalni kell, mert csak nagy táblákban hozzáférhető.
(#) Frillsp válasza pl13 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

helló!
áá hagyni kell a polifóm táblákat!
tok sokkal jobbat!
én is készítettem házilag hangszórót,60cmeset és én csőszigetelő szivacsból csináltam meg a peremet!(nagyon jó lett!)
túl vastag volt és félbe kellett vágni meg be kellett vagdosni hogy kerekre lehessen alakítani!
a legvégén meg bekentem gumis ragasztóval,sikaflexel hogy szép fekete és rugalmasabb legyen!
itt 1 pár kép!
(#) Frillsp hozzászólása Nov 22, 2008 /

még 1 pár kép!
ja és ez brutális módon és szépen szól!
(#) wyktory válasza Frillsp hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

nem semmi
(#) pl13 válasza Frillsp hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Legalább egy kicsit központos is? Meg van vmi érzékenysége? Remélem 80dB@1W fölött van azért (láttam-mértem már pár ilyen nagyon egyedi egydarabos hangszórót, de eddig lesújtóak a tapasztalatok sajnos). A kosár ebben a formában picit rezonáns, nem?

egyébként sound.man nem a membránszél készítésére gondolt, hanem a takaró szivacsra körben a kosár peremén.

Normális membránszélt viszont (ami nem ilyen tákolt) csak PE habból lehet sütni, és még ott sem mindegy, melyikből, vagy gumiból vulkanizálni, de az egy fokkal még bonyolultabb munka. Esetleg még ott a textil is.
(#) szamóca válasza Frillsp hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Látom töretlenül alkotsz.
(#) Frillsp válasza szamóca hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

hát igen, köszi!

még szép hogy központos(forgathatod össze vissza sosem fog súrlódni a teki!)
érzékenység? még nem lett mérve, de egy vacak 100w-os SAL subb erősítővel atom nagyot szól már!(tehát nem is kell neki akkora erő,szóval jó az érzékenység!!)
a kosár meg eléggé masszív szerintem!
a peremmel nincs semmi bajom, nagyon jól végzi a dolgát!
amúgy a doboz jó vacak, de majd be lesznek mérve a paraméterei és gyártok neki valót!

ja de amúgy a légrés jó kicsire,0.4mm-re lett tervezve!
(#) vpist hozzászólása Nov 22, 2008 /

Hali!
Kérdés:
Nagyobb mágnest hogy lehet csinálni/szerezni?(hangszóróba állandómágnes)
Mágnesezni?
(#) Frillsp válasza vpist hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

helló!
hát én a mágnesgyűrűket a logotech.hu-n vettem!!
22cmes a max!
ehhez még esztergálni kellett vasmagot és fedlapot!
és fel kell mágnesezni!
(#) L.O.T. válasza pl13 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

hú lehet nehéz a felfogásom de még mindig nem tiszta miért annyira fontos az a vaskorong a mágnes végére mellékeltem megint egy rajzot.
Ha viszont ez a megoldás sem jó hát beletörődöm,de akkor viszont azt mondjátok meg: milyen vastag is legyen a vaskorong?
(#) Frillsp válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

hát csak!
fogj 1 hangszóró mágnest és tegyél rá a résére egy 100ast,utánna szedd le a vaskorongot valahogy azt utánna is tedd oda a 100ast azt majd rájössz hogy mért is olyan fontos!!
(#) pl13 válasza Frillsp hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

azért ettől egy fokkal jobb érveket is írtunk már eddig, de nem látszik hatásosnak.
(#) pl13 válasza vpist hozzászólására (») Nov 24, 2008 / 1

A Hangszóró 2000-nél /de sokféle vasanyaguk is van/. Ha összeraktad a mágneskört, fel is mágnesezik neked.
(#) pl13 válasza Frillsp hozzászólására (») Nov 24, 2008 / 1

Hát azért én biztosabb lennék ha homogén, és jobb hiszterézisű anyagból lenne az a membránszél, így elképesztő dolgokra képes szerintem, olyan rezonanciákat visz be, amikre nem is számítanál. Azt meg azért neked sem hiszem el, hogy hitelesített volna a füled, majd ha lesznek legalább pontos T-S paraméterek, akkor megtudjuk, hogy érzékeny-e és milyen a mélyátvitele.
Következő: »»   5 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem