Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ugyanis épp most fejeztem be a piccolomat, de így csöves egyenirányítással elég brummos lett, és ez nagyon elszomorított. Rá kéne jönnöm mi a baj.
Ha tekergetem a hangerőt akkor vannak részek ahol elhalkul a brumm, aztán újra erősödik.
Nekem is az aranyközépút kéne 50u 500V. Az majdnem minden erősítőt lefedne. De sajnos ilyennel még nem találkoztam. Igen a 100u 1000V-osakat valami brutál pl. több 807 párhuzamosan PP-ben lehetne használni 900V anódfesz mellett
Hengerő poti nélkül, rövidrezárt bemenettel is van brumm? Ha így nincs akkor szerelési/vezetékezési gond.
Azért mert nem szeretem a túl nagy dobozos erősítőket. Eddig "kis kompaktokat" csináltam és fogok. Bevállalom az zűrösebb elkókat, toroid hálótrafót...
Ezt úgy érted, hogy közvetlenül a trióda rácsát kössem földre?
Kipróbáltam, de így is brummos.
Akkor valamit elkötöttem, vagy az alkatrészek helyzete nem előnyös. Amíg diódahíd volt benn csak fele ilyen brumm volt, de nem szeretnék visszatérni ahhoz az állapothoz. :no:
Van neked valami a fűtésen? Mert nekem váltó van, és úgy vettem észre, ha az 5-ös lábat földelem, kisebb a brumm mintha a 4-est tenném rá. Mundjuk fogalmam sincs miért. Meg lehet kicsit eltúloztam, de nálam az összes audio jelet vivő kábel, sőtt még a tápkábelek is árnyékoltak (persze szigorúan odafigyelve, hogy elkerüljem a földhurkot) Mondjuk volt is rá okom, mivel a torid fölött vannak a kimenők közvetlenül, de valamit-valamiért, bár csak max hangerőn hallani némi búást szerencsére.
Váltós fűtésről mennek a csövek: van egy 13.5V a két pcl86 nak és egy 6.3 az EZ80 nak. Az audio kábelek rendes árnyékolt kábel. A fűtés szálai meg össze vannak sodorva szépen. Minden kábel közel a lehető legrövidebb, azokat leszámítva amik közvetlen a trafóból jönnek ki, mert azok úgy kb2-3 centivel hosszabbak, utánuk egy sorkapocs és innen megy az EZ-re, meg a földre.
Ja igen eszembe jutott valami: az lehet-e probléma, ha az anódfesz és a fűtés is egy trafóról származik? A trafó egy junoszty hálótrafója, hipersil, secunder részeit én tekertem , de szépen megcsináltam, és a trafó maga csak egy kicsit búg. Az anódtekercsnél 100mA-rel számoltam, a fűtésnél meg egy amperrel.
Mármint 1 secunder 13.6 és 230 kivezetéssel, vagy 2 különálló? Mert nekem is az utóbbi van, az előbbit meg nemtudom. Fűtés 1 amper? Mondjuk nekem is 800mA van Nemtudom írtad-e már valahol, de ellenőrizted már hogy nincs-e földhurok?
Siker! Lekötöttem a PCL 5-ös lábát a földre és a brumm kapásból negyedére csökkent! Ez volt a probléma. Nem tudtam, hogy a fűtést is földre kell tenni. Még egy kérdés:
Az EZ80 fűtését is lehet/kell földelni?
A secunderek úgy néznek ki, hogy van 2x240V 100mA, 1x13.5 1A és 1x6.3 1A
Én egy tápról járatom a 2 oldalt. 230V 300mA. Az EZ80-t meg tudtommal nem szabad. Neked hány ohm a kimeno primer oldala? Vagy nem mérted? Nem ide kapcsolódik, csak kérdezem.
Nekem is mind a két oldalt viszi az anódtekercs, csak mivel az egyenirányítás csöves középkivezetéses szimmetrikus anódtekercs kell, és a két részt külön-külön mindig csak fél periódusban "használja" emiatt van a 2x240V ami ráadásul nálam két külön tekercs is: a hipersil miatt külön csévére kerültek, és a kivezetéseiket kötöttem össze, így az anódfesz nálam is csak 270V körül van egyenirányítás után.
A kimenőt pedig a kapcsolások közti pcl erősítő kimenője alapján csináltam meg, bár az erősítő a piccolo kapcsolás szerint épült. Amúgy nem mértem még le...
Így néz ki a táprész: ITT
Annyi különbséggel, hogy Köbzoli javaslatára a kondenzátorok 50µF-osak mind, és a második 6.3V helyett nekem a "PCL" miatt 13.5V van...
Csak kíváncsi voltam másoknál mennyi. Nálam 3 vagy 4db secunder van sorbakötve összesen ~280 ohm ellenállásal. Csak az a baj, kevés benne a magashang, mély az nagyon szép Bár az induktivitás egyenlőre egy kb 100uH-s tekercs. Azt hallottam az is javíthat rajta némicskét. De majd holnap. Te nem tudsz véletlenül néhány ötletet erre? Egyébként összeszámoltam, összesen 700µF kondi van rajta, úgyhogy óvatosnak kell lennem Nálam a Walton Audio-s táp van megépítve.
Köszi!
Tudnál még nekem adni egy 100w-os fej kapcsrajzát? Nagyon megköszönném! Egy végfokozatot kéne építenem a gitárerősítőm után,meg a mikrofonok,esetleg dob(nagyobb hangosítás esetén)lekeverésére. Egy-két plusz adatra is kíváncsi vagyok,pl:Mekkroa trafók kellenek ehhez,meg mi minden más... + Még egy kérdés a kezdőtől a sok közül: veszek olcsón egy régi,50 éves videoton csöves rádiót. Még minden működik benne,és van benne 4-5 cső. A hátuljára 40w-van ráírva. Van benne egy pici hangszóró,de azzal,nagy hangosításban nem igazán lehet nyomulni.... Ha egy jó passzív ládát építek neki,akkor menne,de.... Mi lenne,ha egy kicsit átalakítanám?Mármint,hogy több kakaó jöjjön ki belőle...Berakni a végére egy ruszki csövet,vagy egy végfoktranyót,hogy nagyobb legyen a pumpa..... Ez lehetséges,akkor,ha nemsokára elmondom,hogy milyen csövek vannak benne? Lehetséges lenne,vagy valamelyikőtök át tudná nekem személyesen építeni? Vagy valami trükkje csak van,hogy 60-70-80 vagy 100w-os legyen,nem ?
Az induktivitások nálam fénycső fojtók, amik 5H körül mozognak. És így most már elmondhatom, hogy beváltak jól. Most, hogy lekötöttem a fűtés 5ös lábát földre szinte majdnem teljesen megszűnt a brumm, és a hangerő változtatása sem sokat befojásolja a macit.
Köszönöm szépen a jó ötletet, nagyon sokat segítettél vele, és így a kedvem is egycsapásra megjavult, akár csak az erősítő.
Ja a hangzásról elfejtettem írni...
Nálam viszonylag kiegyensúlyozott a mély és magas hang, talán lehetne kicsit több mély. Sajnos kicsi a vasmagok keresztmetszete, de majd ha tudok szerezni egy nagyobbakat, akkor megcsinálom.
Na az nekem is jól jönne (fénycső fojtó) de sajnos annyi hely már nincs Majd holnap fogok egy pár VA-es trafót, és tekerek rá jó sok menetet abból amit találok itthon. úgy 5x3x5cm van még maximum, mert ez egy nagyon kompakt kis erösítő lesz. (Ha találok hozzá faanyagot a szélére, akkor kész is lesz) Nálam meg mély van kicsit sok, magas meg kevés, adsz a magasdaból? én meg adok a mélyből Örülök hogy segíthettem, mára elteszem magam, késő van már. :wave:
Persze, persze értem én.
Most kopaszkodj, ez 12V stab. tápról érzi jól magát. 6C6b triófákkal.
Hűűű, nem piskóta! :eek2:
Akkora csövek, mint másfél szem TicTac! :ijedt:
ezek miféle csövek? amúgy fain legg nagyon! grat hozzá!
nehogy már az EZ80 Fűtését földre tedd!
A PCL két fűtéslábára légy egy 200 ohmos trimmerpotit, közepe a főldre, és brumminimumot tudsz állítani
Már ettem ilyet. szubminiatűr csövek, drótok kijönnek az alján; ez olyan mikrofon előerősítőnek néz ki. Hasonló tetródákkal pedig áramerősítőt építettem
1965-ben
helló
Annyit tudok segíteni, hogy gyengébb minőségű vasnál a konstans inkább 20 legyen, kifejezetten jó minőségű kimenővasnál elég a 10 (vasveszteség) Nem szabad elfelejteni, hogy itt sem mindegy, hogy folyamatos üzemre építed-e
Így igaz.
Akár mikrofonerősítőnek is jó lenne. A lényeg a beállításban rejlik. Itt egy még kisebb (képen 6d6 dióda), ennél kisebbet nem találtam. A trióda paraméterei: 120V, 9mA, 1,2W! S=5 Fűtés 6,3V 0,2 mA.
Orosz import.
Van belőle néhány száz szűz darabom. Érdekes lenne belőlük PPPPP...végfokot építeni.
micsudit építeni belőle? amúgy ezek mire való csövek? meg mit lehet kihozni belőlük max telljesítményt? :O
Mennyiért szabadulnál meg egy darabtól? És mondjuk vagy hattól?
Köszi Kocos a válaszért.
A kapcsolási rajzot innen: www.blueguitar.org/new/schem/vox/ac_4.gif vettem. Gondolom, hogy ez a "gityókütyü" kb. max. 280 Volt anódfesszel mehetett. Nekem nincs, az eredeti Amp-ban használt, Celestion típusú hangszóróm, viszont van egy 4 utas, elég jó minőségű 4 Ohmos, 40 Wattos autóautóhangszóróm. Azt szeretném megdöngetni ezzel a kis szerkóval. Azaz ehhez kellenének a trafóadatok. A gitárcombo hangládájának méretét és formáját természetesen az eredetiről másolnám. Már szereztem un. "csirkefejű" forgatógombokat, amik annakidején (az 50 évek végén) "módik" voltak. Különben én már 4 db. EL84 bázisú csöves gityóerősítőt építettem, de azokhoz (pl. Marshall 18W plexi), volt mindíg komplett leírásom. Ehhez a parányhoz pedig sajnos nincs.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |