Fórum témák
» Több friss téma |
Már kicseréltem az ellenálásokat, nem az volt a gond, hanem az, hogy az RBI lábnak földet adtam, nem tápot, mostmár mutat rendesen.
Amúgy nekem nem mutatta a multisim külön ablakban, hogy mi az aktív.
Bocsika, megtudná valaki mondani, hogy lehet "logikai diódát" csinálni?
Vagyis azt, hogy ha egy szálra két érték megy, egyik magas, másik alacsony, akkor a magasat vegye figyelembe, és ne purcanjon ki semmi. Vagy kapuval jó?
Ez hol kell neked? Digitális áramkörökben ilyen nem nagyon szokott előfordulni
A jel: ------>|-----
|--------- kimenet B jel: ------>|-----
Nálam bizony többhelyen is előfordul
![]() 2 nappal ezelőtt ezt nem hittem volna, de megcsináltam egy működő valamit ![]() Márcsak a követőerősítő kell, mert sajna amit arjzoltál nekem, az valamiért torzít a jelen :no: Ezután valahogy alkatrészlistává/beültetési rajzá, vagy ahhoz hasonló móricka ábrává kéne kovertálni a dolgot, mit amit leglelőször mutattam, hogy megtudjam építeni.
Vagy talán rossz TL074 -et tettem bele? Mert van egy csomó fajta az EWB -ben, pontosan melyik kell?
Ezt ha kétoldalas nyákon csinálod, igen egyszerűen beültethető. Ez közös anódos kijelzőt mutat, aktiválni GND-vel lehet.
Nem a TL074-gyel van a baj, oda akármilyen műveleti erősitőt tehetsz, de ne komparátort, bár ugyanolyan a rajzjelük.
Hogyan torzit? Egy egyenfeszültséget nem nagyon lehet eltorzitani. Elhiszem, hogy működik, nem néztem át a logikát. Gratula, úgy tűnik, a digitális rész könnyebben ment, mint az analóg. Hogy sikerült összehozni ezt a logikát, csak mert ez a struktúra nagyon emlékeztet engem valamire.. Szerintem a referencia trimmereket is az 5V-ra kellene kötnöd, mert nehéz lesz beállitani a pontos küszöbértékeket, ha 12V-ról próbálod. Hogy ebből kapcsolási -és beültetési rajz legyen, akkor bizony áramkörtervező programot kell használnod (pl. PADS, OrCAD, Protel, Eagle, stb.), vagy megcsinálhatod kézzel egy négyzetrácsos papirra.
Mivel programozó agyok, a digitális logika, közelebb áll hozzám
![]() Amúgy ez a logika még a főiskolás miktroelektronika órákról maradt meg bennem, de eddig nem láttam gyakorlati hasznát. Amúgy most, megpróbálom megoldani PIC -el. Esetleg egy univrzális PIC programozónak a kapcsolási rajza!? Lehet-e, és ha igen, hogyan C-ben programozni a PIC-et, mert assemblyt utálom...
Keress rá a fórum keresőjével a PIC-es témákra. Több helyen is volt róluk szó!
Köszi, láttam, és meg googliban is sokat találtam, de nekem csak 1 kéne, ami működik is, hogy ne kelljen lutrizni, mert találtam rengeteget, és persze mndről aztmondják, hogy jó, de az nekem hitelesebb, ha valaki itt aztírja:
IGEN, én ezt használom:..... és ezzel a progival .... még nem volt gondom.
Most mégis PIC lesz?
Ha az elején közlöd, hogy tudsz programozni, akkor nem lett volna a sok szívás a hardverrel. Ez a feladat éppen egy mikrokontrollerre lett méretezve. Én ezt a hw és sw párost használom. Eddig csak PIC16-ot használtam asm-ben. Amikor megszállt az ihlet, hogy PIC18, meg hogy C, akkor már nem volt rá idő.
Ja, és ne ijedj meg a képen látható nagy paneltől nekem egy printerporti csatlakozó házába belefért.
C-ben lehet programozni, az MPLAB-nak meg kell mondani, hogy milyen fordítót használjon. Van sokfajta fordító, állítólag a HITECH fordítók a legjobbak.
Ja, még valami.
A neten lehet találni ICD2 klónokat. Én mostanában akarok egyet összerakni, hátha... De szerintem ilyen téma biztosan van itt valahol
Hi!
PICel sokkal jobban jársz . Pl.: nem kell paráznod attól hogy a komparátorok potijai mennyire lesznek kontakt hibásak. Mivel autóba lesz akkor ottan rázkódik ...stb. Igaz vannak jobb minűségű potik is. Tehát a PICbenvan belső AD konverter / kompatáror. A potik helyett azzal fixen be tudod lőni az értéket. Igaz mérni kell meg számolni az adott pozíció hoz tartozó konvertált értéket stb .. . De utána már csak programozás kérdése ... És sokkal keveseb HW elem kell. Csak 1 PIC meg a kijelző amit hajt . Meg 5-6 alkatrész a PIC müködéséshez szükséges elem.
Nos, kezdek rámeenni a PIC-es témára, de sok ez nekem egyszerre.
![]() Menjünk szép sorban: - milyen PIC lene jó a feladatra? (típusneve, amit ismernek a boltban....) - Milyen programozóáramkört csináljak hozzá (ProPic2 jó lesz?) - mi az amit a PIC-be tudok tenni, és miaz, amihez külső alkatrész kell? Amúgy a potikhoz én ragaszkodnék, mert ha programból állítom fixen, az nemjó nekem...
Milyen PIC? -> Pl. 16F877
Milyen programozó ák.-rel? -> deguss kolléga honlapjáról Mi kell hozzá? -> Minimális külső alkatrész. Táp, stabilizálás, kijelző ( ![]()
16f628
16f84 is megteszi mert 1szerűek , AD van benne + flash alapúak ... és elég is a célnak megfelelnek ...
Köszi a válaszokat
![]() Még egy kérdés kimaradt: Milyen "univerzális" tesztáramkört építsek, amivel lehet játszadozni? Idézet: „Nem kell poti, mert” De kell, mert ez az áramkör elvileg több motorra is jó, viszont más motoron mások a feszültségküszöbök, és azonos típusú motorokon is lehetnek eltérések, amik bezavarhatnak.
Hello, én inkább azt javaslom, (bár nem akarom elvenni a kedved a picektől), hogy ha lehet maradj az eredeti ötletnél és fel-le váltáskor kapjon jelet az egész kapcsolás... és lehet, hogy sima logikai elemekből jobb lenne megoldani, talán stabilabb... de persze, ha mindenkép analóg feszültségből akarod leolvasni hol áll, akkor a pic célszerűbb... Programozónak én ICD2 klónt használok, de ha csak erre az egy fejlesztésre kell akkor túl drága (még a klón is). Ha bárkinek tudok valamit segíteni emailen könnyebben elér mostanábban. (sajnos keveset tudok netközelbe lenni) Üdv.
Idézet: „... az áramkör elvileg több motorra is jó, viszont más motoron mások a feszültségküszöbök, és azonos típusú motorokon is lehetnek eltérések, amik bezavarhatnak” Ezt viszont a szoftverben kell majd amúgyis kezelned (a különböző fesz-szinteket ott kell belőnöd), ezért az újraprogramozható típus! Ha azonos típusnál is eltérhetnek a fesz-szintek, akkor főleg, de ha más motorokra is alkalmazni akarod, akkor mindenképpen. És ezzel a mechanikus elemeket kiszűrted a kapcsolásból, ami a megbízhatóságot növeli. (Már ha a PIC-es megoldást választod, természetesen.)
Azért egy mechanikus elem csak lesz... Ami megadja a váltó állását... (poti????)
16f84-ben és 16f62X -ben nincs ADC ha erre gondoltál, csak komparátorok vannak benne, ADC nincs!
eleve a progit úgy kéne megírni, hogy a fesz szintek programozhatóak legyenek beszerelésnél. Tehát egyik lábába 5Vot adsz és akkor tudja hogy most programozod, üresből felváltogatsz és a pic letárolja a különböző sebességfokozatokhoz tartozó fesz értéket a belső eepromjába és szinte minden motorhoz jó lesz. Persze meg kell oldani hogy ha az 1-es 1V akkor 1,08-ra is tudja hogy 1-es ben van, de ez nem nagy dolog.
Picnek ajánlom a 16F689-et, abban van ADC(nem is egy) 20 lába van, ebből 18 1-et kivételével mindenre használható, ócsó ![]() ![]()
mivel nem olvastam végig az egész topicot (csak beleolvasgattam) ezért szorri ha vmi olyat irok ami már volt vagy nemjó. egyébként az eredeti 6 sebességes 7 szegmenses kijelzős 0-és 5V közötti értékeket beolvasós dolog piccel egy max 15 perces feladat. (progi+"nyák"terv). programozónak jdm-et ajánlok: lásd "Egyszerű pic égető rajzát keresem" topik vége fele
télleg nincs ad bennük ...
![]() Vmiért felmagasztaltam őket ,,... ![]() ![]()
(egyszer én is azt hittem, hogy van a 16f628-ban ADC, mert ugye vannak olyan lábai, hogy AN, már kész volt a nyákrajzom egy feszmérős hőmérőhöz autóba, amikor rájöttem, hogy azok csak a komparátorok bemenetei...)
Köszi!
Nemis a munka részétől félek, csak pillanatnyilag, mint programozó nemtudom hovátenni a PIC -et, mert nemismerem a képességeit, és az utasításkészletét. És mindenképp C-ben kell gondolkkodnom, mert a gpikód, nem az én világom.... [kicsit OFF] Nem tudja valaki, hol lehet kapni protoboard -ot (asszem így hívják)? Ha más a neve, akkor bosi, elmondom mire gondolok: ez egy műanyak panel, olyan, mint egy sündisznú negatív öntőformája ![]() Szóval egy panel, tele lyukakkal, csak bele kell pattintani az alkatrészeket, és nem kell forrasztani. A főiskolán ilyennel gyakoroltunk, és nagyon jó dolog, pláne egy kezdőnek [/kicsit OFF]
Hogy az eredeti kapcsrajzom se menjen feedésbe, nekiláttam kicsit egyszerűsíteni a logikai részt.
Most itt vagyok, de sztem ezt még mindíg lehetne tovább, van esetleg tipp? Meg majd át kéne fogalmaznia razot alkatrészjegyzékbe, de abban abszolót nemvgayok jártas... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |