Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nem tudom mi a pontos neve azoknak a bankokban is látható rendszereknek, amellyel az ügyfeleket szólítják. Nagy LED kijelző, etikett nyomtató...stb. Szóval én ilyet szeretnék. Nagyjából el is készítetem a prototípust, de egyelőre még elég sok gond van vele. Tehát a jeéenlegi rendszer úgy müködik, hogy megnyomsz egy gombot, ezt érzékeli egy avr, ez soros porton jelet kül a PC-nek, ahol egy VB progi figyeli a COM portot. Ez jelzi, hogy "Ügyfél érkezett". Mindamellett jelet küld a nyomtatónak (USB) a sorszám kinyomtatására. A VB progiban van egy gomb, amit ha megnyomok szinén com porton jelet küld az avr-nek, hogy LED kijelzőn írja ki a sorban következő sorszámot. Problémák: szeretném a PC-t kihagyni. Ha nyomtató sorszámok valamiért eltolódnak, az egész megbolondul, ha a PC lefagy szintén. Lehetséges AVR-re nyomtató drivert írni? Gondoltam, hogy a nyomtató helyett lehetnének előre számozott kártyák, ez lényegesen csökkentené a költségeket. Ráadásulé fogalmam sincs hogy burkoljam a nyomtatót, hogy esztétikailag is jó legyen és azért lába se keljen. Van valami ötletetek, hogy lehetne érzékelni, ha elvesznek egy kártyát? (Kb. 100 db-ról van szó) Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv: Pakibec
szia
nem egészen értem h mire gondolsz az egészet kicsit tudnád pontosítani?
Tehát: biztosan mindenki látott már ilyen ügyfélhívó rendszert. Bemész a bankba, megnyomod, hogy "Folyószámla", nyomtat neked egy kis cetlit és nézed a kijelzőt, ha te sorszámod jön, odamész az ablakhoz.
Kérdésem, hogy PC nélkül mikrovezérlővel hogyan tudom megoldani? Ha a kis cetlik helyett előregyárott, sorbarendezett kártyákat használnék, tehát, bejön, nem gombot nyom az ügyfél, hanem a sorban következő sorszámú kártyát elveszi/húzza...stb, akkor hogy lehet megoldani, hogy a kártya elvétel impulzust generáljon, mintha megnyomna egy gombot, vagyis a rendszer érzékelje, hogy új ügyfél érkezett. Nem tudom mennyire egyértelmű így a probléma.
Nem felejtem el, én terveztem egy ilyen rendszert
De a Windows előnyeit kihasználva, tehát a nyomtató telepítve volt a PC-re, a driver adott volt. Nem tudom, egyáltalán lehetséges avr-re nyomató drivert írni? Gondolom ez kicsit nagy falat, ezért szeretném a nyomtatást kihagyni, és előre gyártott kártyakkal megoldani, de hogy oldom meg a kártya elvétel érzékelését?
Az ötlet nem rossz, de sajnos a célpopulációra nem igazán alkalmazható. Képzelj el egy 90 éves nénit a rendelőben, aki örül, hogy látja az 5 cm-es számot, de hogy valahova beillessze, vagy, hogy órákon keresztül megjegyezze... hihetetlenül hangzik, de gondot okozhat.
Gondoltam rá, hogy a kárgyák aljára mágnes csíkot, alá reed csövet, de bizonytalannak tünik. Vagy, hogy fotokapun keresztül nyúl a kártyáért, de hogy valósítom meg a "dizájn"-t?
Mi lenne ha műanyagkártyát használna, egymás felé sorban behelyezve. Fém tartókeretben az alján nyitott lenne, és egy motor gumigörgővel továbbítaná a kimeneti nyílás felé. Útközben meg egy görgős mikrokapcsolót is megnyomna.
Köszönöm, jó ötlet, de kereskedelemben kapható dolgokból, hogy lehet egy ilyen kifinomult szerkezetet összeállítani?
Kreativitással!
Műanyag kártyaként pl. használt telefonkártya. Ha nem tudsz lemezből tartó keretet hajtani, (hajtatni)akkor nyáklemezek összeforrasztásával is elkészítheted. Motor, bontott irodatechnikai készülékből. Stb,stb. Csak megjegyzem. -Nálunk ez falun úgy működik, hogy az ajtóra felcsavaroztak egy plexi dobozt, amiben a számozott papírkártyák vannak, és érkezési sorrend szerint elvesz mindenki egyet.
Igen, ennek plexidoboznak a modernizálása lenne a cél
Bent is természetesen ki kell jelezni, hogy milyen sorszámnál áll a számláló. Gondolom a hosszú vezetékelés sok zavar forrása lehetne. A főegység lenne az asztalon, és egy másik avr a kijelzőben. (Kijelzés, villogtatás, hangkiadás). Mi a véleményetek, hogy lenne a legzavarmentesebb megoldás a 2 avr közötti kommunikációra? Kb. 5m távolság. A soros portot lehetőleg szabadonhagynám. 1wire communikáció? Szerintetek mennyire hatékony 5m-re?
Csak halkan kérdezem. Muszáj ezt bonyolítani AVR-el? :hide:
Mivel nem csak sorszámozásról, hanem az időpontosok közbeiktatásáról (online előjegyzés ) is szó van. Egyébként avr-el lényegesen költséghatékonyabb, egyszerübb, kevesebb alkatrész is kell hozzá. De, ha van egyszerűbb megoldás, én minden jó ötletre nyitott vagyok
látom hosszú életű lesz a topik szóval a kis "cetli" nyomtatását egy számlanyomtató gép meg tudja csinálni ez a kis ketyere 3* akkora vastagságra mint egy telefon és hosszra 2* akkora mint a mobil hossza szal ha ki akarod hagyni a pc-t akk mindenféle képpen egy avr, avgy pic-e kéne alkalmaznod, ami egy menüs rendszerrel el van látva. Gondolom még akarsz egy külső kijelzőt ami épp a számot mutatja (sorszámot) esetleg adatot ezt mind menüböl lehetne vezérelni a sorszámot mikor nulláza sztem legalábbis
Szia!
Nyomtatónak szerintem használhatnál hőnyomtatót, léteznek ilyen kisméretű cetli nyomtatók, RS232-n kommunikálnak, szóval az AVR-rel eléggé könnyen össze lehet hozni. Találtam egyet most vaterán Bővebben: Link, Már csak a protokoll után kellene utánanézni...
Sziasztok! Én is beállnék az ötletadók sorába.
Az alap egy régi PC (P1-es is elég már, meg a 486-os is). LPT porton kommunikálna az eszközökkel: 2 vagy 3 digites kijelző, egy hangjelző és egy kártyaolvasó-adagoló az egyedi azonosítóval ellátott kártyákhoz. Mivel szoftvert mindenképpen írni kell, az ilyen igényekre a PC-s környezet talán alkalmasabb. De nem windows, csakis DOS alap!
Bonyolult, és drága ide!
Köszönöm a tippeket.
Nagyon jól hangzik az RS232-es hőnyomtató, és keret meg is lenne rá. Viszont nincs tapasztalatom abban, hogy ezeket hogy programozod. Hogy állítasz betűméretet, hogy pozicionálsz, vagyis miként lehet egy ilyet vezérelni? A project lényege az is, hogy esztétikus legyen, nem elég, ha müködik. Action2k: gondoltam én is a régi PC-s megoldásra, de a monitor szóba sem jön (helyhiány) csak maga PC részt használnám és 2 led kijelzőt (kintre és bentre is, hogy én is lássam) már nehezebb lenne meghajtani, főként úgy, hogy 5m vezeték indul a párhuzamos porttól. PC-vel (Visual Basic + soros port) már nagyjából megoldottam, de a cél a PC-től való független müködés lenne.
A neten való keresgélés után olyasmit találtam hogy valamilyen ESC/POS protokol alapján működnek a hőnyomtatók
Bővebben: Link Idézet: „A project lényege az is, hogy esztétikus legyen, nem elég, ha müködik” Minden a dobozoláson múlik... :yes:
Hőpapíros cimkenyomtató ügyben tudok segíteni. 2 félét használunk (Intermec C4 és Citoh EZ-2), persze mindkettő más protokollal megy...
Nem bonyolult, karakterkódokkal vezérled. Akár grafikát is tudnak, bár az DOS alól csak akkor egyszerű, ha a kép (pcx) már adott... Üdv Inhouse
Természetesen, ha bármi anyagod van, annak nagyon örülnék. Annyit kellene csak tudnia, hogy egy nagyméretű számot nyomtat a cimke közepére.
MaSTeRFoXX: Köszi, megnéztem a linkt, hát ez az én szintemet meghaladja, próbáltam korábban basecommal kommunikációs protokollt lépésről lépésre, de nem ment, gondolom a pontatlan időzítés miatt. De hát sosem késő tágítani tudásunk határait..
Mi is ez pontosan? Nem vagyok túl nagy kártyás. Vagy egy emberkét képzeltél el, aki osztja a lapokat?
Sziasztok!
És, ha csinálnál egy ilyen nyomtatót? Alapanyag: hőpapíros fax, másoló funkcióval. Kinyomtatod egy pénztárgépszalagra mondjuk 1-200-ig a számokat nyomtatóval (vagy kézzel ráírod, lényegtelen). Ezt a tekercset felrögzíted a fax papírbehúzó nyílása fölé, mint az asztali szalagos számológépeknél. A fax magától behúzza a papírt - és csak a megszakításokról kell gondoskodnod - vagyis, hogy mikor kapcsoljon be, és mikor álljon le a gép: konkrétan, h. milyen hosszú papírdarabot adjon. Ezt legegyszerűbben úgy lehet megoldani, h. minden szám után kilukasztod a minta-szalagot, és figyeled egy optokapuval. Továbbá, ha számlálót is vezérelsz az optokapuval, akkor egy kijelzőn azt is nyomon követheted, hogy épp hol tartanak a számok. Két neuralgikus pont van már csak: 1. ha elfogy a minta-szalag... Nos, szerintem ez csak mechanikai kérdés, végteleníteni kell valahogyan: vagyis, visszavezetni a szkenner-be. De, ha egy nap mondjuk mindig 200-nál kevesebb vendég érkezik, akkor simán be lehet tenni manuálisan is a munka kezdetekor, hogy elölről kezdődjék minden nap. 2. Mivel ez a cucc így egyben eléggé nagy lenne - elvileg megoldható, hogy a hőnyomtató részt külön választani - és ezt elhelyezni csak a várakozók között. A vezetékezés nem is lehet gond, de ha egy motor húzza a szkennerbe a papírt, és ugyanez a hőnyomtatóba is - az már gond. Nos, két ugyanolyan fax - és meg van oldva a dolog. Apropó, 7-szegmenses kijelző! Lehet, h. nem is kell papír minta-szalag... Nyílván, a szkenner-rész kódolását visszafejteni értelmetlen és veszett munka lenne - de félmechanikusan "digitálisabbá" tehető talán, mint az előbb említett minta-szalagos megoldásom! Egy hétszegmenses kijelzőre kilököd az aktuális számot, majd ezt egy léptetőmotoros, nyomtatóból kitermelt szánmechanikás (vagy egy szimpla fióksín) módszerrel végigrántod a fax szkenner-e előtt (nyílván, ehhez ki kell szerelni belőle). Hogy mennyit látni belőle, az már más kérdés, de ha nem szakaszosan kapják a szegmensek a feszt - mint a manapság oly divatos "mátrixos" vezérlésnél, akkor szerintem használható ötlet lenne. Üdv!
Sőt, ha már itt tartunk: kiszerelt szkenner-rész előtt megfelelő vezérléssel sokmindent "el lehet ám húzni", ami a nyomtatóból kijövet egy számot ad..
Gondolok itt a propeller clock elvére például! konkrétan, a szkenner elé raksz egy fehér hátteret, aztán oda-vissza rángatsz a háttér és a szkenner között egy szöget valami mechanikával. Node, ennek vezérlése már kicsit bonyolultabb - mert a papírtovábbítás és a "szög" összhangban kell legyen - és azért kell kis programozni tudás ahhoz, hogy ez épp számokat adjon ki majd a végén.. De, ha nem akarunk különösebb betűtípusokat, belegondolva - nem is olyan veszettül bonyolult a dolog: Pl.: Mondjuk, a rajzon "II" felel meg a "szög" vastagságának. X tengely a papírtovábbítás, Y tengely pedig a szkenner előtt vízszintesen elhúzott tárgy (mondjuk egy szög) mozgása: IIIIIIIII (x tengely áll, y lép) _____II (x lép, y áll) _____II (x lép, y áll) __IIIIII (x áll, y előre fut, majd visszaáll) _____II (x lép, y áll) _____II etc. IIIIIIIII Az elv bonyolultsága az olyan részletekben rejlik, hogy pl. milyen sebességgel menjen a papírtovábbító... De, amúgy ha a LED-ek fényére szelektíven reagál a szkenner, akkor van a legegyszerűbb dolgod: csinálsz egy LED-sort sűrűn egymás mellé helyezett ledekből - rájuk húzol egyenként zsugorcsövet (hogy kis szögben adják csak le a fényt) - aztán, az előbb említett módon berakod a szkenner elé - csak épp inverzben hajtod őket (mert, ugye a fehér háttérnek gondolom a fénylő led kell megfeleljen). Miért nem ezzel kezdtem... Sok sikert a projekthez! Üdv!
Mint írtam 2 félét használunk, de kismillió fajta lehet, valószínű, hogy a fejlesztőmérnököknek hála kevésnek egyezik a vezérlése...
Ha ebből a kettőből szerelsz fel, akkor megosztom veled a tapasztalataim. Bármelyik tud ilyet, hogy egy nagy számot nyom a címkére. 5-6cm körüli szélességet a többség tudja, hosszra meg amíg a szalag tart. Persze lehet a szöveg 90fokkal elforgatva is. Az OTP-ben egy spec nyomtató van, egyben van a választógombokkal, hova kérsz sorszámot. A nyomtatásra a sorszám mellett rákerül, hogy mikor kérted és, hogy hányan vannak előtted. Ezeket PC nélkül valószínű, hogy nehezebb megcsinálni. Talán egyszerűbb lenne egy bontott kisgépet összerakni, lecsendesítve. Alapból tudná a nyomtatót kezelni, lehetnének ki és bemeneteid és programból kezelhetnéd az egészet. Egy ingyenes Summer Clipper '87 félkézzel lekezelné pl. FreeDos alatt... Üdv Inhouse
Nem,egyébként biztosan lehet ezekből komolyabbat kapni. Az egyik nagyáruházban láttam olyat, amibe beleteszed a kártyát, és alul elméletileg egyet ad ki mindig. De jól érezted, nem egészen komoly.
Nekem van egy kompletet hőnymtató mechanika vezérléssel együtt. Digitális mérlelgek nyomtatója.
Sőt van külön fej is elektronikával. mechanika nélkül.
Nem idetartozik, de azért megkérdezem hátha tudtok segíteni. Van egy Maxtor Dimaondmax17 tipusu 120 GB vinyóm
a bios egyidő uta csak 20-s nak látja .termséezsten tela adttal. hoygan tudnám elérni, hogy a bios 12 Gg lássa újból?
pl beállítod a bios-t auto felismerésre, csukott szemmel lejelszavazod és nem piszkálod többet
szerk.: De ez nem kifejezetten elektronikai téma
abban van és igy is csak 20g-t ismer fel
több gépen eljátszottam mindig uygan az az eredmény |
Bejelentkezés
Hirdetés |