Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   18 / 244
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Inkább mondjuk úgy hogy a 2x10.000µF az elégséges.A legtöbb gyári cuccban sajnos csak ennyi van, kezdve a 100W-os tól az 500-asig.
Egyébként 2x1000 mikróval sem búgna, hacsak nincs extrém magas nyugalmi árama.(nincs) A puffereknek egyébként nem a brumm elnyomása az elsődleges feladata, hanem az hogy üzem közben a nagyáramú impulzusokhoz kellő mértékű tárolt energiát tudjanak a végfokra szabadítani és a feszültségesést minimalizálják.A jól méretezett (egyben túlméretezett) puffermező nem "lágyítja" a hangot, csak stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi. Az alulméretezett puffer viszont eléggé vissza tudja fogni az egész renszert, pláne mélytartományban, de ez kihatással van az egész átviteli sávra is. Az ipulzus csúcsokban ilyenkor elfogyhat az energia, és koppanósabban szólal meg a mély, a közép/magas pedig hallhatóan torzabb, maszatosabb kevésbé artikulált hangzást produkál. A gyári végfokok tuningját ezért mindig a táppal kezdem, mert szerintem érdemes és eredményes.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Teljes kivezérlésnél sincs semmi gond vele, +3 amikor már elkezd villogni akkor már hallható minimális torzítás. Amúgy csináltam a belselyéről képeket, és megfordítottam a ventit benne mert szívta ki a meleg levegőt, ez nekem nem tetszett mert a fújt levegő sokkal irányítottabb. Csatolok egy pár képet, ha még kell tudok csatolni, mert csináltam egy párat.
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!

Szép a front! Van bőven hűtőnyílás, bár tehettek volna bele porfogó szivacsot, mert a szabadtéri hangosításoknál jól megszívhatja magát porral.
(#) Andreas89 válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
én nem forditottam volna meg a ventit. szerintem ha szivja jobban hűt, meg ha fuj akkor merre fujja ki?
(#) sound.man válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Előre ahol a rács van, oldalt is van vágva szellőző. Nézd csak meg a képen az oldalát elől.
(#) Pyte válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Egyébként nem 12cm es csak 8cm es van benne de már csak akkor indul be amikor már tojást lehet sütni a bordán a borda mérete kb 25*8cm es lóf...
8db tranyónak vagy fetnek!Én még amikor anno a quad405 ös erőlködőmet csináltam abba van 2db 30*10 cm-es borda és ha hajtom 8ohmon akkor bizony 1-2 óra alatt felmelegszik úgy , hogy a 8cm es venti beindul benne!
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Jól tetted hogy megfordítottad a ventit, így a nagyobb légsebesség miatt jobban hül a borda.Tényleg szép az eleje.
Ez hidalható?A végtranyókat nem látni jól, milyen tipusok?
Mennyibe fáj egy illyen végfok?Hol vetted?
Egyébként van benne hely még egy Graezt-nek és plusz egy pár puffernek.Én megcsinálnám.A csatornánkénti (kvázi)független táp meghallatszana ám De ha garis, akkor inkább hagyjad későbbre
(#) Bassmester válasza Pyte hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Én a képen lévő hűtőt csináltam a 200W-os szubvégfokomhoz és rendkívűl hatékony.Már bekapcsoláskor forog alacsony fordulaton, halkan és még csak nem is langyosodik a 20x13x3,5 cm-es borda, többórás intenzív hajtás esetén sem. (egyre jobban megbízom a tákolmányomban)
(#) Pyte válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Nem rossz de gondolom nem 3mm es a hűtőborda felülete ahol a taryók vannak !Nem lenne rossz a Reloop hűtése csak egy kicsit megkéne piszkálni a veti vezérlőjét és akkor már talán jobb lenne,egyébként már volt használva 4ohmon egy éjszakát kibírt csak reggelre egy kicsit zsisza levegő jött belőle
(#) Bassmester válasza Pyte hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Hát annál vastagabb ...kb 8 mm.
a reloop borda megfelelő takarásával nönelni lehetne a csatornában a légsebességet és jóval hatékonyabb lenne a hűtő. A szabályzót pedig 40C körüli hőmérsékletre kéne kalibrálni.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Igen, hidalható. Oldalanként 6 végtranzisztor 2sc5200-2SA1943, hangszórókat nem járatja feleslegesen, feszesen megtartja őket. Szép hangja van. Nekem bejön, amire nekem kell arra tökéletes.
(#) Pyte hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
Itt egy kb 10-15 éves végfok egy Robson DX-600as ebből nem sajnálták ki a h.bordát és 12darab tranyó van rajta!Volt olyan egyszer maghalt a ventilátor benne és úgy ment végig egy éjszakát !
(#) sound.man válasza Pyte hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Sok végtranyó van benne az biztos, csak nem valami izmosak.
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Az jóóó...akkor biztos jó nagy damping faktora van neki.
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
TIP 141-ek?
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Én 145-nek néztem, de az tény, hogy egyik se valami erős. Régebbi erősítőkbe ezért tettek sok végtranyót mert a teljesítményt kellett tartani, de még nem voltak olyan izmos tranyók mint most. Viszont az tény, hogy ezek a régi végfokok sokkal jobban nyúzhatóbbak mint a mostaniak.
(#) Pyte válasza sound.man hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
TIP142 TIP145 van benne és nem bírtam agyon sem vágni még nem adtam kölcsön egyszer rádobtak oldalanként 2db 4ohmos hangfalat és odavágtak neki
(#) sound.man hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Nem értem, hogy egy 2x300-as végfokra miért kell ráírni az elejére, hogy 1600w? Így jobban viszik vagy mi? Aztán mondják nekem, hogy 1600-as vég volt és megmutatják, hogy ez... :no: Bővebben: Link Végülis az 1-es kicsit meszebb van, biztos az utal arra, hogy az nem kell oda.
(#) szamóca válasza sound.man hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Bizony sound.man, ez tisztán marketing fogás! És egyre jobban terjed. Már a "nagy nevek" is így csinálják.
(#) lapose válasza sound.man hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Hát ott a neve: Jaytec Jaj de nagy számot írunk rá!
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Idézet:
„Végülis az 1-es kicsit meszebb van, biztos az utal arra, hogy az nem kell oda.”


Nem! az arra utal, hogy egyszer 600, bár nem értem, ha azt írják rá hogy kétszer 300 (ugyanis 2 csatornás) akkor jobban néz ki: 2 300W
(#) fazksg hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Sziasztok!
Lehet, hogy valahol már előkerült ez a kérdés, sok erősítős témát végig olvastam már, de mindet azért nem .
Szóval, a kérdés. Tulajdonképpen mi a különbség FELÉPÍTÉSBEN egy hifi, és egy hangosításra szánt végfok között (apropó, ezt hívják PA-nak, ugye?)? Azt tudom, hogy van, mert pl. volt már olyan, hogy egyik ismerősöm SONY erősítője bulin cserben hagyott, de egy Castone erősítő annál nagyobb terhelés mellett is vígan muzsikált. (előbbi hifi, utóbbi hangosításra szánt cucc). Mondjuk az is feltűnt, hogy a castone ugyanazon teljesítmény mellett árban többszöröse a sony-nak :yes: . Igazából azért érdekelne a dolog, mert hosszútávon mindkét fajta erősítő építését szeretném megejteni...
Előre is köszönöm a segítséget!

Mondjuk az azért tetszik, hogy a ZAJ-osok le is írják, hogy mit várhatunk ettől az erősítőtől . Jó, persze, diszkréten, mert el akarják adni, de azért leírják, hogy nem alkalmas rendes használatra, de legalább "occccsó" ... Ez jóóó...

Szabályzat VI, pont-ját, kéretik betartani!
Szerkesztve -szamóca.
(#) Action2K válasza fazksg hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Szia!

Mi a különbség?
1. Semmi!
2. Illetve minden!

Bővebben:
1. Mivel mind a 2 termék hangfal meghajtására készült nagy vonalakban semmi. Tápegység, bemeneti illesztő előfok hangerő szabályozóval, kimeneti nagy teljesítményű végfok.
2. A HiFi teletömve bemeneti jelforrásválasztóval, EQ vagy hangszín szabályozóval, analóg vagy digitális rádió tunerrel. A hangosításra szántban ilyenek nincsenek. Viszont vannak stabil, megbízható működésű túlvezérlés, túlmelegedés és zárlatvédelmek. Jó minőségű totoid transzformátor és "bika" végfokcucc.

Egy hasonlattal élve: A Ferrárival is lehet trágyát hordani, de mégis mindenki az IFAval hordja.

Konklúzió: A HiFi az szobai körülményekre méretezett, kis igénybevételhez, míg a PA az "ipari" körülményekhez, az álladó nagy igénybevételre. Ez látszik az árkülönbségben is.

Ui.: Azért mert a ZAJ diszkréten "leminősíti" a Castone-t, azért az még nagyon jó! Én már több mint 10 éve nyúzom őket (több is van).
(#) karpi válasza fazksg hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 


egy nprmalis hazi erositot atlag 2 x 4W-al halgatsz igy a csucsertekekben a kivezerelheto tartomany meg a tobbi megmaradt "watt" (tartalek ero felso hatara =headroom.)

Egy szimfonikus zenekarnak a zenei dinamikaja 100dB lehet .

kB 75 dB rgy normalis beszelgetes hangnivoja vagy a halk zenei reszek , modjuk egy fuvola jatek egyes egyedul ...a zenekar tobbi resze halgat.

75 --->100dB-ig 25 db a kulombseg ez egy oriasi kulombseg erobe atszamitva.

Ha a 6x6x5 m-es szobba a 75dB-hez tegyuk fel hogy kb. 5W elektromos ero lene a hangerosito kimeneten
egy adott hangszorohoz.( hangszoro minoseg SPL stb,)

a 85dB-hez mar 50W elektromos ero kene

a 95dB-hez mar 500W kene

tehat 450 W kene legyen a" headroom"

Igy aztan ugy oldjak meg hogy a hazi erositok ( a jobbik fajta) egy nagyon rovid idore "le tudjak adni" ezt a +25dB hangero novekedest .

Ez a hangero novekedes a zenetol fugg ,a klasszikus zenebe mondjuk ugy 3% a zenei anyagbol .
Vagyis egy zenemuben csak neha van ilyen oriasi hangero , amijor az egesz zenekar "fortissiomo"-ba megy.

Ezert nem erdemes 500W nevleges ereju erositot tervezni , eleg lessz egy 100W-os ami aztan rovid ideig felmehet 200W-ra karosodas nelkul.
Igy egy megkozelito zenei dinamikat kapunk a relativ rossz elektromos dinamikaval rendelkezo felszerelesunkbol .

Aztan meg ugy novelik a dinamika hatarokat hogy , csendes szobaba" lejebb viszik" az also hatart , ehez jo jel/zaj arany kell.

Mondjuk "Metal"-nak kene 110dB max. hangnyomas. Ebben az esetben mar az indulasi alap "halk" resz nagy ,tegyuk fel 90dB , vagyis az erositonk mar igencsak "forrasponton" van es hogy mitol /mibol megy fel meg 15 dB-t, honnan adhatka le a hangos reszekhet ? az mar egy nagy kerdes .
Igy aztan a nem ilyen hasznalatra keszult "hazimozi -csodak" igencsak szejjelmennek , minden szempontbol.

Termeszetessen a HiFi minosegre torekedve , vagyis a frekvencia savon kivul a helyessen felvett dinamikat is lejatszva.

Amugy az olcso cuccok felvetelek le vannak "komprimalva" kompresszorokkal .A zene igazi dinamikaja ossze van zsugoritva es ugy is szol , nyomorekul .Mindez hogy olcso rosszminosegu felvetel es lejatszoberendezesen "jol"(???) szoljon

A PA -cuc ugy van tervezve hogy allandoan birja a maximalis kiveheto eron valo mukodest , a hozzavalo hangszorok is.
(#) Action2K válasza karpi hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Gratula! Szépen levezetett magyarázat!
(#) djyuri válasza karpi hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
SZia



Idézet:
„egy nprmalis hazi erositot atlag 2 x 4W-al halgatsz igy a csucsertekekben a kivezerelheto tartomany meg a tobbi megmaradt "watt" (tartalek ero felso hatara =headroom.)”



Gondolom zenefüggő...illetve ezért volt írva,hogy átlag De az átlagba az is beletartozik,ha valaki csak úgy bekapcsolva tartja az erősítőt és néz ki a fejéből szombat este hulla fáradtan? vagy csak az adott időtartam,amikor NEM bulihangerőn,de folyamatosan zenét,játékhangot hallgat?

Köszönöm
(#) hbal válasza Action2K hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Idézet:
„Ui.: Azért mert a ZAJ diszkréten "leminősíti" a Castone-t, azért az még nagyon jó!”


nagyon jó? ez egy kicsit túlzás, sőt...
(#) karpi válasza djyuri hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Egy nem tul nagy szobaba 2 x 4W jo hangszorokkal mar hangos , aki nem a zenere oszpontosit nem a zenet figyeli /elvezi es halgatja annak mar nagyon zavaro .2 x10W-al mar a szomszedaim dorombolnek minden oldalrol !!! de en se birom sokaig halgatni ilyen eron , farszto .Es hidd el hozza vagyok szokva ,

http://www.youtube.com/watch?v=G_hYUENHJqc&feature=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=pvU10y4Abfw&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=vWXjFGriR9c&feature=channel_page

Volt mar a hatam mogott 24 x 12" Celestion meghajtva kb 500W-al .
de nem HiFi 500W hanem Marshall gitaresrosito ami csucsokba felmegy 900W0ra siman , es volt olyan is hogy nem hallottam 200W-ot (ket Fender Twinreverb osszekotve ) a hatam mogul a 40000W PA miatt mert ugy duborgott visszafele a melyhang.Ilyenkor bele kel "bujni"a gitarerosito hangszoroi ele maskepp nincs kontrol a jatszashoz,es az aztan igazan egy hangos dolog,olyat en meg nem halottam semmi DISCO felszerelesen egy Klubban sem ahol duborog a basszus de csak annyi ,es sziszeg valami magas hang olyan BummCi BummCi .
Persze rosz hatasfoku hangszorok es az energia elnyelo hangvaltok esetebe tenyleg menyi marad meg egyes cuccoknal a 100W elektromos erobol , menyi lesz kisugarozva.
A 1% hatasfoku hangszoro sorba a passziv hangvaltoszurovel milyen hatasfokkal fog mukodni? 0,5%?...0,3%?

(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Azért ezzel nem értek egyet teljesen. A hangszórók életben maradása érdekében mindig jó, ha az erősítőt nem vezéreljük ki a végső határai közelébe, magyarul legyen képes az általunk elvárttól nagyobb teljesítményt leadni torzítás nélkül (ugye leginkább az öli meg a hszeket).
Zenében meg átlag 20dB körüli a crest faktor, vagyis az effektív értékhez képest ennyivel magasabb csúcsok vannak benne, és még PA-nál is, általában 10dB-vel kell számolni.
(#) milanpro válasza pl13 hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
A legbiztosabb az ha a felere hasznaljuk ki!Vagy kicsitt tobbre.Igy eltarthat hosszabb ideig is.Ez az en tapasztalatom,ha hi-fi ha p.a rendszer.
Következő: »»   18 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem