Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Scart osztó prioritás
Témaindító: Cruelhunter, idő: Dec 15, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Laikusként kérdezek ezt szögezzük le az elején... Adott egy 3-as Scart osztó Amennyiben én ezekbe egységeket csatlakoztatok akkor azok interferációt okoznak (zavarják egymást). Azt szeretném megoldani hogy legyen elsődleges, másodlagos és harmadlagos Scartom. Amit sikerült a témában összekaparnom: A scart a fekete-fehér kábelén egy fix jelet ad hogy a berendezés be van kapcsolva. Ezt lehetne "meglovagolni". Továbbá azt is kikutattam mint laikus hogy Tranzisztor segítségével orvosolható a dolog. (Bár ezt lehet hogy nem jól gondolom). A probléma megoldásához kérném segítségeteket! Segítségeteket előre is köszönöm! -=Qxi=-
Az se mindegy milyen kábellel kötöd be a készülékeket. A sima somogyis scart kábel vagy hasonlók felejtősek. Olyan kell amelyben minden ér külön árnyékolt. Ha csak egy készüléket dugsz az elosztóba annak jó a képe? És ha mellé dugsz egy másikat az már rögtön bezavar?
Így van ahogy írod a második és a harmadik megjelenik "egymáson" ill egymást zavrava.
Hali!
Lehet, hogy én értem félre, de tul.képp. te most inkább egy összegzőről beszélsz? (nem mindegy)
Igen..
Csakhát laikusnak az mind1nek tünt... De most hogy mondod...
Tehát több készüléket akarsz egy készülékre rákötni, de nem szeretnéd állandóan a csatlakozókat cserélgetni...
Vagyis az a cél, hogy amelyiket bekapcsolod, az automatikusan megjelenjen a kimeneten... Akkor kell annyi relé, és tranyó, ahány bemenetet akarsz, meg még néhány apró alkatrész, ja és kell neki táp is. - Ez utóbbi megoldható egy dugasztápról is. Most nem tudok rajzolni, de hátha valaki megteszi neked.
Igazából ezeket a csatlakozókat "eladásra!" gyártják, gyakorlatilag semmire sem jó, ellenállásokkal párhuzamosan van kötve az összes jel, az impedancia-illesztésről mintha nem is hallottak volna.
Tranzisztorból kell egy jó marékkal, inkább video-switch IC-t kell(ene) használni. Maxim gyárt ilyeneket, el kell nézni a honlapjukra.
Sziasztok!
Én egy ilyesmit javasolok Bővebben: Link Semmi elektronika csak "egymást kiváltó" sorkapcsoló. Árnyékolt kábelezés, fém dobozban. A hátlapra olyan csatikat raksz amit akarsz!
A javasolt kapcsolós/relés megoldásokban az érintkezők kapacitásai nem okoznak további minőségromlást, áthallást zavarást? Az alapsávi videó jel - remélem jól írom - ami a scart-on közlekedik megahertz nagysgárendű nem?
Amit én javaslok, mert a dolog nálunk is előjött: Gondolom van egy TV és három videó vagy dvd. A lényeg hogy a három jelforrásodat akarod a TV-re kötni. Ha a készülékeid - jelforrásaid - modernebbek, akkor azokon két-két scart csatlakozó van. Nos, ezeket ebben az esetben láncba fel lehet fűzni. A szabványos működés az, hogy ha a készüléket kikapcsolod, akkor a láncban előtte levő készüléket összekapcsolja a láncban utánna következővel. Vagyis olyan, mintha a kikapcsolt készülék ott sem lenne. Szóval összekötöd őket sorban, és amelyiket nézni akarod, azt kapcsolod csak be, a többit kikapcsolod. Érdemes kipróbálni különböző sorrendben! És tényleg jó minőségű kábelek kellenek. Egy plusz tipp SCART-hoz, a fentiektúől függetlenül: ELőfordul, hogy amikor nézed a DVD-t, valahogy látszódik a képen halványan a TV adás képe. Ez azért van, mert rossz minőségű scartot használsz, a kábelen belül hiányoznak az árnyékolások. A scart a videóból is továbbít képet a tv-be és fordítva. Na ezzel van a baj, a TV-ből érkező kép "áthallatszik" a bejövő jelbe. A TV oldalon azt a tüskét, amin a video jel megy a videó felé, le kell törni vagy csak be kell nyomni és a probléma megoldódik.
Mit is szeretnék megoldani még 1x...
Adott egy TV ennek egy scart bemenete van. Vásároltam egy Scart közösítőt de ez "nem inteligens" én azzá szeretném tenni. Valahogy úgy mint a PC-k megszakításkérelme van megoldva. Tehát alapértelmezett a Scart3 lenne. Ha Scart1 vagy Scart2 Bekapcsol akkor annak a képe jelenik meg a tv-n. Ha megy a Scart3 és Scart2 és bekapcsol a Scart1-en az egység akkor a Scart1 képét adja egészen addig amíg ki nem kapcsol a Scart1 egység. Sebi javaslata jónak tűnik de kellene a Maxim oldalának címe (linkje).
scart 1 a videójelben figyeled a szinkronjelet ha van akkro vagy analógkapcsolókkal vagy relével átkapcsolaj a kimetre, egyben bontja mindegyik scart bemenő jelét. Scart kettőn a jel uygan ez a fiygelés csak de csdak a scart három jeleét kpsolja le az ővét meg rá a kimenetre. Scart3 szinkronjelfiygelés ha van jel rákpsolja vag talán nem si kele direktbe mehet mert ha jön bárhol jel úgyis lekapcsolaj a feljebb lévő.
No ha nwmtudtam elmagyraázni szólj megy skicc.
Na ez az amit szeretnék megoldani. A logikai menete megvan. De mivel láma vagyok a témában segítség kellene, olyan szájbarágósan (mit-miért? hova?) beültetésit és magát a nyákot már meg tudom csinálni utánna. A pontokon túl egy nagy Milka a hála az általa választott ízesítéssel a pontok mellé. :yes: Az kap pontot akinek a válasza kielégítő.
Logikai táblázat: Itt!
Én csak 2-est csináltam az egyszerűbb volt, 1 tranzisztor és egy relé. Minimum 3 váltóérintkezős kell, mivel kép és sztereó hang amit kapcsolni kell. Az én relém nem csinált semmi malőrt, jó a kép és a hang is. A kábeleknél sem ilyen nagy gond rövid darabon a minőség.
A szinkronjel figyelést írta valaki, hát ahhoz fel kellene kötni a gatyeszt... Szóval kell 3 tranzisztor, 3 db 3 morzés relé, pár ellenállás és dióda. Az NPN tranyók egy bázisellenálláson keresztül kapják a 3 bemenet kapcsolt 12V-ját (nem szinkronjel), emitterük testre, kollektoruk a relé egyik lába, a relé másik lába a + tápfesz, pl. dugasztápról. A relével illik párhuzamosan kötni egy diódát záró irányban. Az első bemenet tranzisztorának kollektoráról egy-egy dióda megy a másik 2 tranyó bázisára közvetlenül, az ellenállás mögé természetesen, a katódjukkal a kollektor felé. Valamint a 2. tranyó kollektoráról egy ugyanígy a 3. tranyó bázisára. Így az első ha kapja a kapcsolt 12V-ot a SCART-on, a többi nem tud behúzni, hiába kapnák ők is. A második csak a 3-dikat tiltja. Tehát így eléred azt, hogy ha az 1, megy, a többi nem, ha a 2. megy (az első nem term.), akkor a 3. nem, ha csak a 3. megy, akkor az kapcsol. A relékkel szépen kapcsolod a közös pontra, a kimenő SCART-ra a videó és audió jeleket. Amivel én mindig bajban vagyok, az a ki és bemenet jelölés a SCART-nál. A szetteknél azt szeretem, ha nyíl van a jel irányának, azt nem lehet elrontani... Üdv Inhouse
Mivel itt nem a relé alapállapot/behúzott a 2 állás, mint a 2 bemenetűnél, elég, ha a relék 3 záróérintkezőt tartalmaznak. Egyszerre csak 1 lehet behúzva, ezért tulajdonképpen ez egy 3 állású váltóérintkező...
3 bemenetű automata SCART (elsőbbség: 1->2->3) Üdv Inhouse
Hali!
Végre valaki aki érti miről is van szó a tiéd a nyerő megoldás. Ehez kell külső áramforrás, vagy le lehet venni a Scartról? (Itt 14V-ról is írsz). Valamint még az alkatrészlista kellene nekem. (Szinte teljesen láma vagyok a témában...) megtervezni a nyákot és elkészíteni azt eltudom. (Érdekel az elektro de mivel nem ezt tanultam nehéz de folyamatosan tanulok.)
Lm1881 nagyon egyszerű olcsó ic.
Megoldás az is ha a videó jelet egy integrálótagra vezted és ha van jel akkor a tranyó nyit rellé meghuz a korábban leirtak szerint A elé kontaktus semmi gondodt nem okoz a videójelben, nem oylan hisztis az mint sokan hiszik szóval két tarnó elelnálláok két relé és meg van oldva AZ lm1881 egy elegán megoldás lenne: De ez útóbbi jóval egyszerűbb )
Nekem ma méret is számít minél kissebb annál jobb... Nem tudom melyik megoldás a jobb...
A lényeg hogy betáp nélkül szeretném megoldani csak simán belerejtve a scart közösítőbe...
A SCART kapcsolt 12V-ja nem lesz jó, alig terhelhető, kell a külön táp.
Nekem sikerült egy kettes SCART osztóba belepakolnom. Vettem egy dupla relét, 2 helyett 4 kockacukor méretű, de egy behúzótekerccsel. A 2 SCART aljzat egy panelon volt összehuzalozva, a megfelelő pontokat elvágtam és rövid sima vezetékekkel rá a relére és vissza... Üdv Inhouse
Vásárolhatsz komoly scart elosztót igényeidnek megfelelően a conrád szaküzletben ami pesten van
|
Bejelentkezés
Hirdetés |