Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Tudok adni egy 5cm2 es gyári, osztott primeres kimenőt 8ohmra ha kell. Ezzel már majdnem tökéletes lenne a kis (gondolom 3,2cm2-es) tv kimenőhöz képest. Az a baj hogy csak egy van belőle ezért elajándékozom.
Én annyiért nem vettem volna. De a muszáj nagy úr!
A hobbi az hobbi. Vannak dolgok, amik nem sikerülnek. Nekem az egész életem elektronikáról szólt. Azaz a 12 évesen megcsodált villanymotortól, a nemrég még végzett kémiai elektonikus nagyműszerek szervize, fejlesztése. Néhány szakmát és főiskolát is kellett közben elvégezni. De nekem a hobbim is ez volt.!Igy nekem mindennek sikerülnie kellett. Egy készülék 9-25Mft
Na nemrég épp egy kárpitos kellett volna!!!!!
Rendben a tiéd Ez pont akkora vas mint a képkimenő de ez rádióban volt, egy nagyon jó minőségűben.
-Na azt hittem sosem érek el idáig, az ember kicsit hiányzik.....
Készülget (lassan) az előerősítőm. A alanti műholdvevős dobozban (előlapja még nincs) 6 db pentóda (6zs45B-V) és egy egyenirányító cső (6X2P-EV) leledzik, egy fűtőtrafóval, egy hálózati trafóval, egy kettősfojtóval és pár más kacattal egyetemben. Be van kötve az összes cső fűtése és két db. triódának kötött pentóda vonalerősítőnek 3,8 mA nyugalmi árammal (6,8 K munkaellenállás, 330 ohm katódellenállás, 1µF olaj kicsatolás, 1000 µF az utolsó puffer a csőnél (jófajta SPRAGUE 105 fokos)). Ezek tápfeszültsége 76 V, az anódon 50 V van a rácselőfesz -1,5V (2*90 V-os a hálótrafó). Összecsomagolva több órás (fél nap) működés után nem lesz még kézmeleg sem. Szkópon 1 mV/osztás állásban sincsen semekkora brummja (természetesen füllel sem). A hangja káprázatos. "Józanság leszavazva látod itt állok besavazva a zene dübörög a ládákból" (Tankcsapda, ha valaki nem ismerné (sajnálhatja )). Következő lépés a lemezjátszó korrektor rész elkészítése lesz (a maradék 4 pentódával). Zolikám, látod azért egész kicsike szerkentyű lesz ez (a másik előerősítőm tetején van, az szabványos méret(42 cm).
Ez van a jobboldali rekeszben.
Akkor az van , hogy mást hallunk és picit sem értünk egyet .
Vagy valamit nagyon elszúrtál ! Csöves RIAA aktív , akár passzív , 2db BC107 -es korrektort lealáz , ezt szó szerint értem.... és hallom is ....
"a többiek meg a zajban nem hallják az égi dallamot" (Tankcsapda).
De még a 40 tranzisztoros Elektrosonicot (Sipos könyv) is, pedig tranyósok között az elég jónak számít.
Van tranyósban jobb amit kipróbáltam , szintén (40) 4 FET +36 tranyó , de még mindig nem éri el csöves mibnőséget ..
BC 109 C-t szoktam használni, meg BC301/303-at, össze tudnék szedni pár kupaccal, jó lenne a csöveshez lábnak, vagy diszítésnek.
üdv mindenki. lenne egy kérdésem, hogy az ecf 80 helyetesthető -e pcf 80 al? és ha igen, milyen módodítással?
6 darab 807-es porcelán foglalatot adnék egy(esetleg öt)db.-szintén porcelán-novál foglalatért.Utóbbi esetben megtoldanám egy jópár új nagyfesz-kondival is.Plusz van még két új PY88-as egyencső,nem tudom,jó-e valamire?
-Én meg azt hittem nálam öregebb nincs itt senki......hú de megfiatalodtam hirtelen, 55-ben még annyira gyerek voltam, hogy nem is voltam, de 70-ben már saját készítésű csöves rádiót hallgattam (sokat nem sikerült azóta sem fejlődnöm).
Többet nem offolok, mert feléljük itt a memoriát, miközben elvesztjük a fonalat (bocs, a drótot).
Szia!
Annyi a különbség hogy az ECF80 6,3v-os fűtésú ,míg a PCF80 9voltos , de ha a 6,3 voltot egyenirányítod egy greatz-el és egy kondit is rákötsz puffernak akkor a fűtőfeszültség ami rendelkezésre áll 6,3X1,41=8,8883Volt ami megközelítőleg 9volt és még szűrtebb(búgásmentesebb) is lesz :yes:
Sajna egyre ritkábban.
A jelszó: nem tartunk ilyet, mert nincs rá kereslet. A múltkor fényt kaptak, mikor kimondtam, hogy 400V.
Ivánék hadi elektronikus cicergő kütyülékbe építették előszeretettel. Láttam raketafejbe építve is. De többet nem írhatok, mert akkor le kell, hogy lőjelek.
6Db pentóda Milyen célra készítetted ?
Mármint minek a jelét erősíti ?
Riaa korrektor lesz vonalerősítővel. Nem sok a 6 db szereóba, végülis ugyanannyi mint 3 db. kettőstrióda (a korrektorban 2-2 lesz). A vonalerősítő fesz.erősítését 2,5-re állítottam be (az már működik).
Ezek kisfeszültségű csövek, és triódának lesznek kötve, még örülhetek is, ha elég erősítést tudok csinálni a korrektornak.
kevés lesz az sturbi,legalább az egyiket hagyd pentódának, a vonalra jobb volna katódkövető
Próbálj szerezni 6F1P-t. Ez a ruszki színes TV-k sorgenerátora volt, ill. ez volt a Color Starba is.
Találtam egyet ami szimpatikus. ECC81-el van, helyette használhatok ECC85-öt? ÉS még az lenne a kérdésem hogy az ecc-nek elég a 12V anód
Számomra elképesztően alacsony feszültségek, de biztos működik. Gitármotyót még soha sem csináltam.
Rendeltem a ham bazárból PL 509-es cső párbaválogatva.
Küldték, bele is tettem a végfokba, de nem tudtam szimetrikusra állítani a katódot, mert már nem tudtam tekerni a potin. Elfogyott. Az egyik cső 70, a másik 90 ma. Amúgy nagyon szépen szól, egy hangyányi brumi van, de gondolom ez a nem szimetrikus beállítás miatt. Használhatom így ? Vagy ilyenkor mit lehet csinálni? A poti 50 kohm, tegyek bele nagyobbat?
Sziasztok! Még egy kérdés. Az ECC85-nél a 2 triódát elválasztó rácsot hova kell kötni földre?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |