Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   366 / 3965
(#) besi99 válasza Polka1021 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Pedig az Ansmann (ez se kutya minőség ) 2100mAo 4db-hoz járt töltő, bár lehet, hogy vmi akció volt az Auchanban
(#) Flatlander hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy ilyen végfokotBővebben: Link
Megvan a trafó is meg a híd pufferkondi és azlenne a kérdésem h a tápot h kell rákötni?Trafóbol a hídba és utána a pufferkondi vagy h? Valaki lécci írja le!!
(#) papirhajo hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Üdv Urak!

Toroid vasmagra feltekercselt vezeték mitől működik zavarszűrőként? Hogyan méretezik egy adott áramkörhöz és hogy működik?
(#) mex válasza papirhajo hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Az induktivitás tulajdonsága:a frekvencia növekedésével növekszik a látszólagos ellenállása is. Tehát,ha egy 50Hz-re készült zavarszűrőt megmérnél akkor azt látnád,hogy az 50Hz frekit átengedi,mert még nem érvényesül csak az ohmos ellenállása,de a zajt már megfogja mivel az sokkal magasabb frekvenciájú. A méretezésnél figyelembe kell venni az üzemi frekvenciát,még itt ne legyen számottevő az ellenállása az áram akadálytalan folyása miatt,de a nagyobb frekire már elegendő csillapitással birjon.
(#) Polka1021 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Végül nem találtam Sanyo Eneloop-ot de találtam Sony CycleEnergy-t a Saturn-ban. A Wikipedia itt azt írja, Sony CycleEnergy (manufactured by Sanyo) tehát azt hiszem ugyanaz. Méret AA, 2000mAh, 4 darabos csomagolásban 3490 HUF. Megveszem. Egy ANSMANN PHOTO CAM III töltőm van. Hát remélem jó hozzá és nem teszi tönkre az akkumulátorokat.
(#) Sir-Nyeteg válasza Polka1021 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Nem valószínű, hogy tönkretenné. Nyugodtan veheted ezt is, lényegében lámpánál annyira talán nem számít.
(#) djpman hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Sziasztok!
Nagyon érdekel a programozás viszont eléggé keveset tudok még róla. Assemblyt naggyából értem ,PIC-eket programoztam vele eddig. Az érdekelne ,hogy milyen programnyelvvel kezdjek el foglalkozni ahhoz hogy a későbbiekben a C-t könnyen értsem és tanuljam? Vagy esetleg essek neki a C-nek keményen? Meglehet tanulni minimális programozási ismeretekkel?
(#) kobold válasza djpman hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Igazából egy nyelvnek se nagyon van előfeltétele ezekben a kategóriákban, nekiesik az ember, és ha megragad a fejében pár összefüggés, megtanulja bármelyiket. A programozás úgysem arról szól, hogy milyen parancs-szavakat milyen nyelven írsz be, hanem arról, tudsz-e logikusan gondolkodni, strukturált végrehajtási tematikát (akár fejben, akár papíron) megtervezni. Ha igen, a nyelv már csak egy eszköz lesz.
Nem vészes egyébként a C, főleg az egyes fordítók lehetőségeire, korlátaira, értelmezési módjaira kell odafigyelni - és ha lehet, ne egyből a legnehezebb problémának essen neki az ember. Lépésenként, sokat szimulálva lehet a legjobban megérteni.
(#) dolfin hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Üdv

Tudna valaki kapcsolási rajzot adni hogy hogyan tudok egy 4Mhz-es kvarcot rákötni egy 4060-as osztóra hogy azon 40000-65000Hz közötti jel jöjjön ki? Sajnos nem tudom hogy milyen osztásokat tud a 4060-as, azt az adatlapjában hol találhatom meg?
Másik kérdés, az adatlap melyik része ad felvilágosítást arról hogy egy tranyó mekkora Hz-en képes működni? (az előbbi frekitartomány kéne nekem és ahhoz kellene keresnem tranyót).

Köszi
(#) googa hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Van nekem egy házimozis reflexládám, itt a szobában egész aranyosan szuszogtatja a zenét.
Még mielőtt nagyon szétszedném, hogy belepillantsak, megtudjátok mondani, hogy fog ez menni 12V-ról a kocsiban? Úgy értem, hogy valószínű letrafózzák a dobozán bellül a feszültséget biztosan.
Na ja, ehhez kellene szétszednem, mert így látatlanban mit mondjatok, igaz?!

Még egy dolog: A hátlapján van egy pár (kettő, azért pár) RCA csatlakozó bement. Most a DVD 5.1-jéről megy, de ha egyéb úton szeretném megküldeni, akkor mi az a "cucc" (mi a neve), amit a lejátszó és a láda közé kell tenni?
(#) dtomi86 hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
sziasztok!
A képen látható tranzisztor helyett használható egy más típusú npn is? Most bc212-m van itthon, az is jó bele?
(#) Flatlander válasza googa hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia!
Nahh ilyet téleg nemvárj h 12v-os trafó van benne és ha azt kiszeded és rákötöd az akksira majd mennifog Azért ez elég móka lenne,nem kismagnó az Amugy ha nem alacsonyszintű(rca) bemeneten akarod bekötni akkor az aktív ládákon szokott lenni magaszintű(csipetetős vagy ilyesmi csati) bemenet ami arra van h ha valaki sztereo erősítőhöz akarja használni akkor úgy is menjen.Ha esetleg nemakarsz autóerősítőt akkor plö egy 12-230v invertert meglehet próbálni valami 200-300w-osat és akkor semmit nemkell szétszedned és jólesz Viszont így valami nagy hangzást nevárj Remélem segítettem kicsit
(#) pbalazs válasza dtomi86 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
A BC212 pnp, az nem jó.
Egyébként igen, szinte bármilyen npn jó oda.
(#) taj1989 hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Hali!
tudnátok valami linket adni, hogy hol tudok erősítőépítést tanulni teljesen és részletesen? úgy értem hogy thd, munkapont, hi-fi, a osztály meg ilyen fogalmak is meg vannak magyarázva. köszi és BÚÉK!
(#) Gyarmati Olivér hozzászólása Dec 31, 2008 /
 
Sziasztok! Ne haragudjatok, de az oldalon, én új vagyok, és nem találtam leírás a digitálisfényképező működési elvére. Nem értem, hogy, hogy jön létre benne a kép, mi van benne? Ha valaki ezt tudná, vagy egy ehhez kapcsolódó linket tudna adni, azt megköszönném.
Boldog Újévet Mindenkinek!

Üdv:Oli
(#) Medve válasza Gyarmati Olivér hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
HEllo, keress rá a CCD -re. BUÉK!
(#) besi99 válasza dolfin hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Csak részinfóim vannak. A kvarcot nem tudom, hogy lehet rákötni, keress valahol irodalmat a CMOS application 4060. osztása 14 fokozatú bináris, de kiszállhatsz az osztásból a neked tetsző helyen, bármely Q kimeneten a tranyó ügyben: A katalógusban találsz egy Ft értéket, ez az a frekvencia, ahol a tranyó áramerősítése, bétája 1-re esik vissza. Az általad említett frekihez tökéletes a BC 212, vagy BC182

Ne kiabálj! A netikett szerint a csupa nagybetűs írás = kiabálás. Most javítottam, de legközelebb háromszöget kapsz! Frankye
(#) T0m1c hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
HAli,

Először is B.U.É.K!
Az lenne a kérdésem hogy a BC547 tranzisztornak miylne a tokozása!

KÖsz üdv!
(#) Norberto válasza T0m1c hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
TO-92

Itt a fórumon is van róla adatlap, a Katalógus menüpontban.
(#) sprofan válasza T0m1c hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
TO-92
Ha szemből nézed C-B-E
(#) san398 válasza T0m1c hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
ha megkeresed az adatlapját láthatod, hogy TO-92 :google: BC547 datasheet
(#) Imi65 válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szerintem nem tudunk, de itt az oldalon rengeteg segítséget kaphatsz.
Az a baj, hogy ehhez ismerned kell az alkatrészek működésének fizikai magyarázatát, a villamos törvényszerűségeket, a kapcsolástechnikai elveket, és még nagyon sok mindent.
Ezeket több, különböző tantárgy keretében oktatják (elektronika, elektrotechnika, mérések, gyakorlat). Szerintem, a Te igényeid szerint ez sehol nincs rendszerezve.
Pl. THD : Teljes harmonikus torzítás: Itt tudnod kell, mit takar a fogalom. Aztán, hogy mi okozza, mit lehet tenni a csökkentése érdekében, milyen kapcsolástechnikai fogások váltak be a mérséklésére legjobban, a mértékének milyen hatása van a hangminőségre, stb. Látod, nem olyan egyszerű ez, nem véletlenül tanuljuk több évig.
(#) MolnarG hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Ellenállásoknál és kvarcoknál szoktam látni olyan információkat, hogy pl.: 30ppm. Azt tudom, hogy a ppm jelentése part per million azaz milliomod rész, de jelen esetben ezzel mit adnak meg?
Köszi
(#) mex válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Az adott alkatrész értékváltozását adja meg pl kvarc-nál mennyivel változik meg a rezgésszáma 1°C hőmérsékletváltozásra.
(#) T0m1c hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Hali,

Két kérdésem lenne:
A képen látható bekarikázott kondenzátornak (elektrolit)
melyik pólusa melyik?
A képen bekarikázott trimmel potméternek három lába van, igaz, 2 egymás melett 1 velük szembe, akkor hogyan kell bekötni?

üdv!
(#) MolnarG válasza T0m1c hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Az általad bekarikázott kondenzátor nem elektrolit hanem fólia azaz nem polarizált. A trimmernek meg tényleg három lába van, de ez a megfogalmazás nem túl pontos, hogy
Idézet:
„három lába van, igaz, 2 egymás melett 1 velük szembe”
, mert ez nem mindig így van. A csúszkát összekötöd az ellenálláspálya egyik végével, a Te szavaddal élve: a két egymás mellett lévő közül az egyiket összekötöd a velük szemben lévővel.
(#) MolnarG válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szóval ha jól értelmezem akkor a ppm-el a hőmérsékletfüggést adják meg.
Pl.: Tehát egy 1Mhz/10ppm kvarc esetén mondjuk 20°C-ra hitelesítve azt jelenti, hogy 120°C-on 100*10^-6 Hz-el (10^-10MHz) változik meg a kvarc rezonanciafrekvenciája. Gondolom magasabb hőmérsékleten a inkább nő, mint csökken azaz 1.00000000001MHz lesz.
Ellenállásoknál gondolom ugyanígy csak a hőmérséklet hatására az ellenállás változik.
Jól gondodm?
(#) lapose válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szia!

Sokat kell olvasni, a neten rengeteg dokumentáció van!
(#) mex válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
10ppm 1MHz-s kvarcnál 1°C változásnál 10Hz frekvenciaváltozást eredményez. Azt,hogy milyen irányban függ a kvarc gyártástechnológiájától is (hogyan metszik).
Ellenállásoknál a ppm érték sokkal nagyobb szokott lenni.
(#) MolnarG válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Értem. Fémréteg ellenállás 50ppm, huzalellenállás 400ppm.
Köszi
Következő: »»   366 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem