Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   352 / 2208
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Jan 3, 2009
tisztulva ködösödsz!(vagy fordítva? ) bocs az offolásért,de ezt nem hagynattam ki! remélem a modik nem haragudnak meg érte!
(#) vandorbot válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 3, 2009
12AX7, EF86. még hiánycikkem.
Néztem a cikket. Az orosz csőnek kisebb rácsfesz kell.
Erősen hajlok a katódellenállásos beállítás felé. Avagy rosszul teszem ? Munkaponti adatok ?
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 3, 2009
A mélyek a lineáris spektrumban is sokkal nagyobb súllyal szerepelnek. Nézz meg agy akármilyen lejátszót, és könnyűzenei műsort lejátszva, a domináns rész az "alja". Nem véletlen, hogy a kis SE-knek is ezzel gyűlik meg a bajuk. Van 1-2 CD ( Pl. Sub Bass Monster), ahol csak éjszakai alaphangerőt állíthatsz be, mert a basszustartomány csak így tud valamelyest a "kereteken belül maradni". Régebben ezt kis csatolókkal "elvesztették", relatíve hangosabb lett az erősítő, de ez nyilvánvalóan csalás.
Értem, hogy mi a problémád. Más szavakkal kifejezve: Azon gondolkozol, hogy: ha a lemezen már eleve csökkentett amplitúdóval van jelen a mély tartomány, erre még "rátesz egy lapáttal" az, hogy a nagy hullámhosszú basszus a tűt lassabban mozgatja, mint egy ugyanakkora amplitúdójú magas hang. A gerjesztett feszültség pedig pont a mozgási sebességtől (is) függ. Ezáltal a hatás "fokozódik".
(#) netuddki hozzászólása Jan 3, 2009
Sziasztok!
Légyszi segitsetek érdemes -e az alábbi erősitőt megépiteni, s kb hány W teljesitményre lehet számitani? 6P3SZ

6p3SZ.JPG
    
(#) kocos válasza netuddki hozzászólására (») Jan 3, 2009
Uhh! Az a kettős T szűrő mit csinálhat a visszacsatolásban?
(#) ngyzoli válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2009
Szerintem az EA 057 nem egy nagy durranás eredeti állapotában. Régen hallottam zenélni,-de nem estem hanyatt tőle...Persze ennek fő oka lehet,h 16ohm-ra van illesztve,és a mai hangsugárzók(mint köztudott)nagyon-nem 16ohm-osak...
Meg aztán EL 34-gyel megy,és ennek a csőnek nem igazán van jó hangja(pentóda),sőt még csak nem is UL-be kötik,pedig a kimenőtrafó kivitele erre lehetőséget adott volna.Nálam csak triódába kötve szerepelt jól,úgy viszont már pazar hangot lehet vele elérni,és jó kimenőnél az átfogó negatív vcs.teljes elhagyásának kívánatos lehetősége is fennáll!
Esetlegesen 2db.hibátlan EA 057-est birtokló tulajdonosoknak trafótekerés hiányában egy kényszermegoldás lehet a végcsövek átkötése triódába.Bár így a kimenőtelj.is lecsökken,a 16ohm-os illesztés lényegesen kedvezőbben alakul,ha nem is lesz pont optimális.Ilyenkor a visszacsatolással is"utána kell menni",túlnyomórészt lazítani kell.
Ezt az elektronikát ma már nem ajánlanám megépítésre,vagyis nem EZT ajánlanám...
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Jan 3, 2009
Ha jól okoskodok, akkor szerintem kiloherzes tartományban lehet az f0, így a visszacsatolásban ezeket a frekiket elnyomja, tehát ezek erősítése nem lesz korlátozva, így egy középemelést érve el????????
(#) ngyzoli válasza JZoli hozzászólására (») Jan 3, 2009
Az anzai-ban lévő csövek típusa nem szentírás.Az(ECC)81-es helyett jó bele a 82-es,85-ös,88-as,vagy akár a 83-as is,persze fűtésre figyelni!Mivel ez a phono teljes kiépítésben brutálisan nagyot,cca 3000-szereset erősít feszültségben(8-9V-os kimenő jelet produkál MM-ről!),gyaníthatóan a 81-estől kisebb erősítésű csövekkel jársz jobban.Annak idején az enyémbe nem tudtam olyan csövet tenni,amivel NE működött volna!!Mivel SRPP-kapcsolás,a munkapont mindenképpen beáll,csak a lábkompatibilitásra kell ügyelni.6N1P-vel is megy,természetesen.
(#) ngyzoli válasza kocos hozzászólására (») Jan 3, 2009
C-2 értéke nincs is megadva,de elég furi'.Nemlineáris fr-menetet valósít meg,ez tiszta sor.Mondjuk tudni kellene,mihez tervezték,biztos van rá utalás.Jelen állapotban nem alkalmas hifi-erősítőnek...
(#) netuddki válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 3, 2009
Van egy 6p3sz csövem, azzal szeretnék egy erősitőt
megépiteni, ha tud valaki jobb kapcs rajzot tegyen fel!
(#) sturbi válasza JZoli hozzászólására (») Jan 3, 2009
Az Anzai féle SRPP korrektor első két csöve helyett ne használj 6N1P-t és 6N2P-t sem, mert nagyon zajos lesz. A vonali erősítőbe (harmadik) jó a 6N1P, de nehéz olyat találni, ami nem sípol egy idő után (jó magasan, hogy ne mindenki hallja, csak te). A hangja viszont nagyon szép szerintem, itt nem feltétlenül kell ragaszkodni a katódhidegítéshez, jó ha ennek a fokozatnak külön van a fűtése, akár kiközepelt váltóval is, és ha stabilizált anódfeszt használsz ez kimaradhat belőle, úgy vettem észre, az elképzelhető legpuritánabb megoldással szárnyal legjobban ez a rész. Nekem itt Machushita 12 AU 7 van, de sokáig 6N1P-volt (szerintem azzal jobb volt a hangja, de a sipolásával megőrjített, mikor észrevettem)
Az első fokozatba mindenképpen kis zajú, nagy erősítési tényezőjű cső kell (legjobb itt ragaszkodni az ECC 83-hoz pl.Tungsramból, vagy 12AX7, itt nekem tungsram ECC83 van), második helyen orosz csövek közül talán a 6N23P vel lehet próbálozni az ECC 81 helyett, (vagy E88cc-vel) de ezeket nem próbáltam (nekem itt Machushita 12 AT7 van).
Ez a korrektor rész (az első két fokozatra gondolok)nagyon kényes, tükör síma anódfesz és fűtőfesz kell neki, nekem a fűtés tranyós, az anód csöves stabilizátorral van. Legjobb hangja akkor van, ha sikerül brummentesre megoldani sok lépcsős CLCRCstb. táppal az anódot (az a gond ezzel, hogy igy nagyon magas tápról kell indulni, hogy a korrektornál sima legyen) és CRC-vel a fűtést (stabil táp helyett), ide akkor nagyon durva kondi kell, pl. 33000 µF vagy nagyobb. A korrektor bemenetére az elképzelhető legrövidebb vezeték menjen, minél távolabb mindentől.
Személy szerint én nem szerettem bele ebbe a korrektorba, több év alatt sem sikerült megbékélnem a hangjával.
(#) sturbi válasza netuddki hozzászólására (») Jan 3, 2009
Ez egy nagyon szép hangú erősítő (saját), ha nem tul bonyolult, csináld meg ezt, vagy nézzünk egy egyszerűbbet inkább ?

6P7Cmük.jpg
    
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2009
Próbáltam én mindennel a gyári csősapkától (telejesen zárttal is) a darab rátekert drótig, volt hogy megszűnt, de aztán egy idő után megint hallottam.
Ha jót odacsaptam neki, még az volt a legjobb (valami mechanikai razonancia keletkezhet a csőben), a Machusithával nem csinálja amúgy.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Jan 3, 2009
Egy egyszerű klasszikus.

6p13s.gif
    
(#) netuddki válasza sturbi hozzászólására (») Jan 3, 2009
Köszi, lehet megpróbálom ezt.
6psz3-al milyen teljesitményt lehet maximálisan kihozni?/nem feltétlen a legkissebb torzitással/
(#) kocos válasza netuddki hozzászólására (») Jan 3, 2009
300 Volt anódfesszel, max 6,5 W teljesítmnyt tud a a primer oldalon 10 % torzítás mellett
(#) sturbi válasza netuddki hozzászólására (») Jan 3, 2009
Ki lehet belőle hozni 9-10 W-ot is, de 6-7 W a szokásos.
(#) vandorbot válasza kocos hozzászólására (») Jan 3, 2009
A cityradio.narod.ru oldalon részletesen le van írva, oroszul. Egy az egyben nem ajánlom, mert ez beszédsávra/AM rádióhoz lett megkonstruálva.
(#) kocos válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 3, 2009
sajnos nem tudok oroszul ... De volt egy sanda gyanúm, hogy ez "beszéd" szűrő lehet
(#) JZoli válasza sturbi hozzászólására (») Jan 3, 2009
Az az igazság, hogy a kész panelt úgy kaptam (hála érte ngyzolinak) és minap szintém kaptamegy trafót, melyen 2X350 V, 2X 6,3V és2X 9V van viszont nem nagy teljesítményű. Arra gondoltam kipróbálom vele ezt a RIAA korrektort is. Csövem csak ECC 82-83-85 van ezért kérdeztem. Vannak orosz csöveim is, de a 85-öst tettem bele.A táp természetesen stabilizált lesz a fűtést is beleértve, csak a csőben nem voltam biztos.De az igazi gondom az, hogy akkor össze kellene raknom ezekhez egy valamire való végerősítőt is, így ez már elég sok idő, aminek mindíg híjján vagyok, ezért aztán nagyon lassacskán készül minden saját "szórakoztatást" szolgáló holmim.Ja és mégegyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Mate78 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 3, 2009
Ott a PCL86SE próbáld ki azzal, amíg nincs másik.
(#) Imi65 hozzászólása Jan 3, 2009
Janival építjük bőszen a PL500PP-t Junoszty trafóval. Ha eredményre jutunk, megosztjuk a nagyérdeművel. Ricsi, sajnálhatod, hogy nem vagy itt.
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Jan 3, 2009
A 23,5-öt úgy mértem, hogy a primerre, ahova a két anód megy kötöttem 24V 50hz-et,és mértem a szekunderen a feszültséget, ami 1V körüli volt.Így kell mérni PP trafónál, vagy egyenként a primer tekercseket?(anódtól a középkivezetésig).Lehet hogy nem is jól mértem?
(#) Imi65 hozzászólása Jan 3, 2009
No, elkészült a nagy (kísérleti) mű, Janival teszteltük, és mértük is. 370V tápfeszültség mellett, 28W teljesítményt szolgáltat, 1kHz-en. A "mesterek" is - a remekmű mellett - láthatók.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2009
És zenével milyen a hangja, vagy úgy nem próbáltátok? Külön gratulálok, ha át is látjátok ezt a "keszekuszaságot" (olyan zöld kéziműszerem nekem is van, ami a második képen jobb oldalon látható )
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jan 3, 2009
A zsenik sajátja,hogy átlátja a káoszt is. Mivel ez egy teljesen közös mű, ami azt jelenti, hogy egymást váltva forrasztottunk. Természetes, hogy zenei anyaggal is járattuk. Most is ez szól, és elégedettek vagyunk a hangjával. Jani is nyilatkozik:Hát ez nagyon jól szól Muszáj egyet nekem is csinálni
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2009
Én is csinálok egyet, csak a PCL-lel legyek meg ....
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2009
Igyekeztünk, Zolikám.
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2009
Gratulálok az erősítőhöz.Látom mindjárt sztereóban építettétek meg.
Mekkora segédrácsfeszültséggel megy?
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2009
Ez már sztereo, ha jól látom. Szerintem öntsétek ki valami hőálló masszával a deszkamodellt, s majdan azt feketére festve lehet a neve: "blek pépoid deszkmod 28". Balról Imi, jobbról Jani- eltaláltam ?
Következő: »»   352 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem