Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   349 / 1682
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
amindenit ez kb 150-akár 180W zenei? 8 ohmon? ez nagyon komoly teljesítmény már!! 4ohmon mennyi a gyári specifikáció?
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
4ohmon 170, de a csúcs 4,5ohm ott 200-at eléri.
(#) lidi válasza hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Akkor jól sejtettem. Szép megoldás ez, mivel így nem kell kikábelezni a kapcsolót, kevesebb zajt szed össze. A Yamaha úgy látszik már akkor is adott a minőségre. Én is azért bíztam meg bennük és vettem ilyet, mert úgy gondoltam, hogy aki hangszereket gyárt, az csak nem csinál rossz hangú erősítőt.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
szinuszban 200? fuu, az tényleg szép!!
(#) még1MbR válasza Action2K hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Hmm, nézegetem ezt a turbósított radiátort, de nem látom át, mitől is lenne tőle sokkal melegebb.
Annyi a változás, hogy gyorsabban adja le a benne tárolt hőmennyiséget, nem 20 perc alatt mondjuk, hanem 10...
De a radiátor így is- úgy is kihűl, a szoba meg átveszi a hőjét és kész.
Ettől nem keletkezik több hő szerintem. Max. a termosztát csapódik be a gyorsabb hőfokváltozástól.
(#) Attila86 válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Idézet:
„Annyi a változás, hogy gyorsabban adja le a benne tárolt hőmennyiséget”

Ez nem igaz.
A radiátorba befolyó és az abból kifolyó víz hőmérséklet-különbsége biztosan nagyobb mint ventik nélkül. Így nagyobb hőmennyiség 'disszipálódik' el a helyiségben, ergo melegebb lesz.
A ventik a radiátor hatásfokát növelik. Márpedig mivel a kazán termosztátja állandó hőmérsékleten tartja a radiátorba befolyó víz hőmérsékletét, így nagyobb hőmennyiség jut a ventilátoros radiátorral ellátott szobára. Persze cserébe a gázszámla is nő, mivel a kazán hidegebb vizet kap vissza és azt ugyan olyan forróra kell felmelegítenie.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Idézet:
„nagyobb hőmennyiség jut a ventilátoros radiátorral ellátott szobára”


Jutna, hiszen ha nem automata szabályzós a rendszer, akkor pont Action2K lesz az, aki manuális módon szabályoz ez ellen, azaz nem engedi, hogy az addig 23-24 fokos szoba felmelegedjen 28 fokosra. Lejjebb tekeri a szabályzót, ami a bemenő víz hőfokát figyeli, ami által viszont a gázszámla nem fog növekedni.
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Én nem gondoltam semmiféle emberi tényezőre, csupán a radiátor ventilátorokkal való feltuningolására.
Persze, igazad van. De ennyi erővel azt is lehetne mondani hogy a ventilátorok használatával 0Ft lesz a gázszámla. Persze csak akkor, hogyha mellette lekapcsolja az ember a kazánt vagy elzárja a gázt.
(#) Doncso hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Nekem az a meglátásom, hogy a venti annyit tesz, mintha egy nagyobb radiátort tett volna be, ettől valóban nem lesz több se kevesebb a gázszámla, maximum melegebb lesz abban a szobában.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Idézet:
„Márpedig mivel a kazán termosztátja állandó hőmérsékleten tartja a radiátorba befolyó víz hőmérsékletét,”


Ez így nem igaz! A kazán termosztátja nem a víz hőfokát tartja állandó hőfokon, hanem a szobáét igyekszik állandó hőfokon tartani a felmelegített vízzel a radiátoron keresztül!
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Idézet:
„Persze, igazad van. De ennyi erővel azt is lehetne mondani hogy a ventilátorok használatával 0Ft lesz a gázszámla.”


Persze, félre lehet érteni, csak minek. Én közel sem ezt említettem, hogy nem kell egyáltalán fizetni, még csak nem is utaltam rá. Biztos célravezető átlendülni a ló túloldalára?
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Van benne valami amit írsz. Én olyan házra gondoltam, amelyben csak egy szobában van hőérzékelő, és ez nem biztos hogy egyezik azzal ahol a ventis radiátor van. Illetve például panelházban ahol semmi sincs csak egy radiátor azt kész.
(#) Manyoc válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nagyon tetszik. kb 4 éve ilyen célra én is beszereztem egy fekvő PC dobozt. Volt benne egy működő 286-os. Ormótlan nagy vasdoboz. Most hogy láttam a művedet, ismét nekivágok, hogy megtöltsem.
Az álló doboznak én inkább az egyik oldalát használtam volna az elejének. Mert így túl mély a doboz. Ha az asztalra teszed és szembefordítod, akkor úgy nem sok hely mard előtte dolgozni.
2 számítógépes dobozba már egy komplett labor beleférne .
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Idézet:
„Én olyan házra gondoltam, amelyben csak egy szobában van hőérzékelő, és ez nem biztos hogy egyezik azzal ahol a ventis radiátor van”


Én is.

Idézet:
„Illetve például panelházban ahol semmi sincs csak egy radiátor azt kész.”


Egy darab radiátor?
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Neked is szól amit Doncsonak írtam. Nekem egy panelház járt a fejemben mert jelenleg is épp egy ilyenben vagyok. Itt se érzékelő, se tekerentyű...

Idézet:
„...”

Persze, meg a hasonlatot sem muszáj megérteni, vagy legalább más szemszögből átgondolni!

Igen, nem lesz melegebb a helyiségben hogyha szabályozva van a ventis radiátort tartalmazó helyiség hőmérséklete. De csak akkor, hogyha szabályozva van!

Egy panelházban a ventis radiátorral közvetve olcsóbb lesz a fűtés, mivel az én radiátorom több hőt fog leadni mint a panelház többi lakójáé akik nem tettek fel ventilátorokat. De csak akkor, hogyha átalánydíjban kell fizetni a fűtést és hogyha nem sok hobbielektronika.hu-t olvasó emberke lakik a lakóházban.
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Idézet:
„Egy darab radiátor?”

(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nálad több értelmét látnám egy ilyennek, igaz kicsit önző dolog lenne de ott lenne igazából értelme a dolognak.
Ahol van termosztát, ott tulajdonképp nem sok értelme van hiszen közel ugyanezt a hatást lehet elérni a csapok variálásával a radiátorokon, a hőelosztás szempontjából nézve.
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Pontosan! A pároméknál ezt is szoktam tenni. Itthon meg úgyis nagyon ritkán vagyok. Bár ma voltam lomexben és 300Ft a rengeteg 24V-os ventilátor... nem is tudom...
(#) MolnarG válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Csak nehogy aztán annyi ventilátort szerelj fel, hogy azok többet fogyasszanak, mint amennyit 'spórolnál fűtéssel :beka3:
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
esetleg termosztát képpen lehetne PWM-es vezérlést alkalmazni a fordulatszám vezérlésre, a hőmérséklet függvényében
(#) Attila86 válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
A ventiket a radiátor tetejére rakom és nem kapnak tápfeszültséget, hanem a radiátorról felszálló meleg levegő fogja forgatni a lapátokat! A lapátok pedig így még jobban szívják felfelé a meleg levegőt, ettől még gyorsabban forognak a ventik és ez így saját magát gerjeszti tovább. Aztán a végén olyan forró szeles tornádó lesz itt a szobában hogy a ház többi lakójától elszívom az összes meleget és megfagynak.

Egyébként úgy tudom hogy meg van szabva hogy nem lehet nagyobb teljesítményű radiátorokat felszerelni. Na de a radiátor hatásfokának növelését nem tiltja semmi.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Esetleg generátornak is lehetne használni!
(#) vtsoftware hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Ez eddig szép és jó, de ahhoz már késő van hogy meg is értsem amit olvasok, ezt nézzétek el, de akkor evvel a radiátor alá szerelt pár ventivel lehet-e valahogy spórolni a fűtéssel?
Nálunk is központi fűtés van, meg vegyestüzelés, és egy termosztát az egész lakásra... és tényleg
nem a víz hőjét "nézi" hanem a szobáét, a levegőét és ha a beállítottra "hűl" a szoba akkor bekapcsol ha pedig X fokkal melegebb van akkor kapcsol le. Ha nem így van bocsi.

Azért is kérdem mert kénytelenek voltunk átállni a gázra, szept-től begyújtottunk a szeneskazánba, de borzasztó drága a gáz, és "bármilyen" módszerre nyitottak vagyunk
(#) még1MbR hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Nekem odahaza 1 db termosztát van a cirkóhoz. Amikor kapcsol (22 fok alá ment a szobahőmérséklet), a cirkó elindítja a szivattyút és elkezdi felmelegíteni az előremenő vizet a beállított (40-60 fok között) értékre. Télen 60 fokra teszem, tavasszal ősszel pedig elég a 40 fok is.

Ezután a cirkó ezt a vízhő értéket tartja megállás nélkül (a lángot ki-be kapcsolgatva) egészen addig, míg a termosztát le nem lövi az egész folyamatot.
Ekkor a keringetés leáll, a radiátorok szépen kihűlnek maguktól.
Nekem tehát tök mindegy, hogy gyorsabban hűtöm e le a radiátort egy ventilátorral vagy sem, nem nyerek vele semmit.
(#) llaci56 válasza vtsoftware hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Sajnos – mint előzőekben leírtam, - spórolni nem tudsz ezzel a módszerrel. Persze ez sem teljesen igaz, mert ha a rendszer rosszul tervezett, vagyis a rendszer hatásfoka az alacsonyra méretezett hő leadó felület miatt nem megfelelő, akkor a hatásfokot valamelyest helyrebillentheti néhány venti. Félek azonban, hogy a ventillátorok össz. elektromos fogyasztása el is viszi a csekély hasznot, hiszen a radiátorok teljesítménye (és annak növelése) függ a beletáplált fűtőközeg hőmennyiségétől, (gáz, szén, stb.) és a ventillátorok teljesítményétől, - mely teljesítményt a „falból nyerünk”, de a fogyasztásmérő óra számolja. Régen ismert szabály, hogy a radiátor felületét csak a megvételkor kell kifizetni, utána ingyen adja le a hőt.
A radiátorok méretezése jó, ha 20 fok (vagy afeletti) a hő leadásuk 80 C foknál. Kisebb hőmérséklet esetén ez az érték rossz irányban változik. Az alacsony hőmérsékletű közeggel való fűtés tehát elvileg drágább, mert rosszabb a hatásfok, azonban figyelembe kell venni a rendszer felfűtésének veszteségeit, mely nem kifizetődő, ha sokszor történik, és rövid időre. Bocs, ha egy kicsit hosszú lettem, de ez a téma még ennél is sokkal hosszabb…
(#) JZoli válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
"Gyerekek" ebben a ventilátoros esetben mindenképpen megnő a radiátor által leadott hő mennyisége, mivel a közvetlen felületével érintkező levegőt a ventik elfújják, ez helyére "hidegebb" levegő keröl ami szintén felmelegszik és így tovább... A visszatérő víz hőmérséklete a nagyobb hőleadás miatt kisebb lesz. De ez így csak egy helysiségben lesz, vagy ahányban kiegészítjük ventilátorral.Nálam (családi ház) az É-NY-i sarokban lévő szoba hidegebb mint a többi ott szoktunk néha rásegíteni kicsit ventilátorral, ilyenkor van úgy, hogy két fokkal is magasabb lesz a szoba hőmérséklete, természetesen nem ebben a szobában van a termosztát, mivel akkor nem sok értelme lenne az egész kötyünek. Energiatakarékosság ebben nincs, sőt a többlet hőleadás miatt többletfogyasztás van, de ilyenkor a melegért mindent....
(#) llaci56 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
De ezt most miért mondod nekem?
(#) JZoli válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ja bocsi, csak úgy "megszokásból ráböktem az utolsó hozzászólásra, csak ezért fordult elő. Általánosságban tettem, hozzá a véleményemet a radiátoros témához. Igazából nem is egy személynek szántam, mégegyszer bocsi!
(#) Action2K hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Átolvasgattam az általam indított "szélvihar" (Radiátor tuning) hozzászólásait, s megpróbálom összegezni.

Tényleg több meleget ad?
Amint azt a leírásomban is kifejtettem, s ezt sokan jól is látják, ténylegesen megnő a radiátor hőleadó képessége. Hisz ezért teszünk ventilátort a CPU hűtőbordájára, hogy az ott megrekedt meleg levegőt elhajtsa, s ezáltal több hőt tudjon leadni ugyanakkora felület. Bár, ez fokozható nagyobb, vagy több radiátor alkalmazásával. Amint látható az egyik képen, az már így is a nagyobbik, 'háromsoros' van felszerelve.

Lehet ezzel spórolni?
Természetes, hogy ez a nagyobb hőelvonás többlet energiával jár. Tehát nem lehet vele spórolni! De akkor is így lenne, ha nagyobb, vagy több radiátor lenne felszerelve. Ha spórolni szeretnénk, akkor az épület hőszigetelésén kell javítani. Ez már más téma.

A ventilátorok mennyit esznek?
Körülbelül 4W (9V DC, 360mA + transzformátor veszteség), ez a mai gázárak mellett elenyésző.

Mennyi meleget von el a radiátorból?
Számszerű adatokat (Joule, Watt, meg ilyenek) nem tudok mondani még, de az biztos, hogy nélküle a visszatérő víz 60°C körül van, vele meg körülbelül "hideg", 40°C. Tehát olyan 20°C esik a radiátoron.

Mi a helyzet a hőfokszabályozással?
Nos, itt már nem lehet egyértelmű választ adni. A mi házunk hőfokszabályozása, egy fokozatmentes analóg rendszer (nem ki-be kapcsolgatós). A termosztát, a beállított értékből (potenciométer), és az NTC termisztor által érzékelt hőfokból, egy komparátor IC segítségével 0-20V közötti, egyenfeszültséget állít elő.
A kazán, a termosztát jele, és a benne lévő előremenő vízhőfokmérő értékeinek megfelelően, fokozatmentesen állítja a gázégőknek adott gáz mennyiségét.
Ennek ellenére, a hőmérő így is 0,5°C-al többet mutat, még annak ellenére, hogy a termosztát visszavett a fűtési teljesítményből. Ez a rendszer tehetetlenségéből adódik.

Ha nem lesz tőle melegebb (ha termosztátunk van), és nem is spórolunk vele, akkor mire jó?
Természetesen, abban a helységben ahol nincs termosztát, ott melegebb lesz a "tuningtól", viszont a kazán nem fog kisebb teljesítménnyel menni, sőt plusz energiát fog igényelni a hidegebb visszatérő víz miatt. De említettem, ha nagyobb radiátort tennénk fel, az eredmény ugyan az. Csak hát, a tél derekán nem a legkellemesebb a radiátorcsere. Meg nem is lehet már mindenhol nagyobbat feltenni (nincs hely).
Az én esetemben a termosztát az egybenyitott "amerikai stílusú" konyha, étkező, előtér, lépcsőház központi részén van. Mivel ezt az átalakítások jelenleg is folyamatban vannak, így még nem került fel a helyére az összes radiátor. Azaz, a rendszer "alul méretezett". Nos ennek a hiányosságnak a kompenzálására, ideiglenes megoldásként alkalmazom. Látom másoknak is jól jöhet ez az ötlet, például panelban, ahol a többlet energiafelhasználás szét oszlik. De a szenes, fás kazánnál is jó, mert attól nem fog jobban égni a tűz, ha hidegebb a visszatérő víz. Ez esetben a többi radiátor osztozik a hőveszteségen.

Ezzel a hozzászólásommal kifogom egészíteni a weblapomon lévő cikkem.

További szép napot, kellemes, meleg lakást kívánok: Action2K
(#) zolika59 hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Én a fatüzelésű kandallómat turbósítottam hasonló módon. Ott a hatásfok is nő vele, így kevesebb hő megy ki a kéményen. Szerintem azzal, hogy a szoba levegőjét "megkeveri" a plafon alatti sokkal melegebb levegőt is belekeveri a padlószinti hidegebbe, talán kevesebb energia kell a kellemes hőérzet fenttartására.
Következő: »»   349 / 1682
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem