Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   374 / 3994
(#) zolika59 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Nézz szét az STK-s topicokban. Biztos találsz megoldást.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Hello!

Nem tudom milyen a hagyomány ebben a körben, de egyet itt találhatsz.

üdv! proli007
(#) Tomi20 válasza zolika59 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Köszi a segítséget, megtaláltam a megfelelőt. STK4172
(#) maTaKee hozzászólása Jan 6, 2009 /

Hello!
Ha van egy toroid transzformátorom (300W, 230V/2*25V/5A), és arra még egyszer rátekernék 2*25V-ot, akkor az működne vagy akkor nagyobb teljesítmény kellene?
(#) zsogab hozzászólása Jan 6, 2009 /

Sziasztok!

Megvettem mindent az áramkörömhöz (ventilátor szabályozó)! Remélem még emlékeztek!
Ugye kellett bele 2 kondenzátor a 330nF és a 100nF.
De alig látszik, hogy melyik az anód ill. a katód láb!
Na most, a 100nF kondit szemből nézve (írás felől) a tetején a jobb lábánál van egy "k" jelzés, ezek szerint ő a katód azaz a negatív láb. A 330nF kondin ugyanígy szemből nézve mintha a jobb lábánál lenne egy függőleges folytonos vékony vonal ezzel jelezve, hogy ő a katód. Szerintetek?

Szerk.: Ha minden igaz, akkor fólia kondik (mert szögletesek, téglalap alakúak).
(#) maTaKee válasza zsogab hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Üdv!
A "k" az a tűrést jelöli! A fólia kondik azok polaritás mentesek
(#) zsogab válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Biztos?

Itt egy kép, igaz homályos, de a jártasabb ember az biztosan felismeri!

szerk.: Akkor bárhogy beköthetem őket?

Igen, ezt bárhogyan bekötheted!
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Kösz, erre volt szükségem
Pont ehez a kapcsoláshoz kerestem a LCD lábkiosztását SMD kivitelben akarom majd megépíteni
(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

A kérdésed az, hogy melyik ezeken a plusz illetve a minusz láb?
ha ez akkor a válaszom, hogy ezeknek nincs plusz illetve minusz kivezetése.

Azért mert valaki nem érti és megkérdezi a fórumban, hogy okosabb legyen még nem kell "felrobbanós" meg "fejet rázós" smile-t írni! Egyszer majd én is profi leszek, addig meg nem kell lenézni a "kisebbet"!
És köszönöm szépen a választ! Ha valaki nem mondja meg úgyis bekötöttem volna valahogy és majd lesz ami lesz alapon kiderült volna, hogy mivan...
(#) zsogab válasza hapro hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Köszi!

Bocs, hogy ezt így fogtad fel. De bennem nem volt semmiféle lenézés, azt csak azért raktam bele, mert ha először azt mondtam, hogy polaritásmentesek, akkor a második HSZ-embe is azt fogom mondani. Bocsa ha félre lehetett értelmezni! Ja és még valami: még én se vagyok PRO(fi)!

Semmi baj! Az ember meg azért jár ide, hogy okosodjon!
(#) karpi válasza Shanti hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

*soha nem lesz ilyen

ketutas egyeniranyitasra ra van "rajzolva" az "egyutas " rendszer egy adott szuro-kondenzatoran feltehetoen megjeleno feszultseg (toltodes/kisules ).
(#) Skip hozzászólása Jan 6, 2009 /

olyan problémával fordulok a tisztelt nagyközönség elé, hogy:

Készülőben van nálam egy miniatűr "terepasztal", amibe van egy vasúti átjáró. Azt szeretném megvalósítani valahogy hogy vmi érzékelő segítségével észlelni kéne ha a vonat elhaladt az átjárón és nyilhatnak a sorompók. erre a fogós kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen módon oldanátok meg ti?! én már két hete szenvedek egy infra kapun (infra led + egy szenzor) de az semmi pénzért nem akar megfelelően működni! elértem azt, nagynehezen, hogy érzékeli ha az infra útját elzárja valami de a senzor kb használhatatlan jelet küld ki magából(gyenge, bizonytalan, sok egyéb rossz) anyiból könnyebb az eset, hogy csak azt kell érzékelni ha elhaladt , merthogy úgy terveztem, hogy a "vasutas" (a terepasztal használó) megnyom egy gombot az állomáson ami lecsukja a sorompót és zöldre váltja a jelzőt. és ez igy marad mondjuk 20 msig addig míg a vonat oda nem ér. ha ez az idő lejár akkor kéne ennek az érzékelőnek működésbe lépnie...(kiszámolom, hogy a vonat eleje mikor ér oda az érzékelőhöz ekkor váltana át ide a figyelés és így nem kell a bekapcsolással szenvedni elég ha csak azt figyeli mikor megy el a vonat) és mindaddig lecsukva tartani a sorompót míg a vonat el nem megy...
infrás dolgon kívül valami másféle módszerrel ezt meg lehetne vajon oldani?

jah és még egy kérdés igaz nem pont ide vág de hátha:
a domborzat kialakításához milyen anyagot ajánlotok ami könnyen formázható? gipsz? vagy miből szoktak a modellezők dolgozni?

Skip
(#) alvarezlopez hozzászólása Jan 6, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Még kezdő vagyok a dologban, ezért vettem magamnak egy próbapanelt. A probléma az, hogy sikerült kilőnöm egy LEDet feltételezésem szerint azért, mert a próbapanelen nem jól csatlakozott az ellenállás. (2x felvillant a LED aztán elhallgatott) Pedig elég jól be volt, nyomva. Van valami módszer, amivel ezt ellenőrizni tudom, mielőtt rákapcsolom az elemet?
(#) Skip válasza alvarezlopez hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

multiméteren van szakadás vizsgáló általában! de ohm mérő vel is jó! amugy az a sejtésem,hogy neked nem az volt a gondod! hanem túl nagy áramot juttattál valamilyen úton módon a ledre.
(#) alvarezlopez válasza Skip hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Nem, mert a levegőben is kipróbáltam egy másik ugyanolyan típusú leddel, és akkor működött. Egyébként meg 4,5V -os laposelemet használtam és én is úgy gondoltam, hogy nagy áram ment a ledbe, mert az ellenállás nem jól volt bekötve. Mindenesetre kösz a segítséget, ez a multiméter megoldana mindent.
(#) Shanti hozzászólása Jan 6, 2009 /

Köszönöm a válaszokat, én is erre tippeltem, csak nem voltam biztos a dolgomban.
(#) Lecso77 hozzászólása Jan 6, 2009 /

Sziasztok.

A következő lenne a kérdésem.
Automatizálni szeretném a fényképezőm exponálását, mégpedig hang hatására.
Elviekben ezt úgy képzeltem el, hogy összedobok egy kis mikrofon-erősítőt, ám itt el is akadtam, mert nem tudom mit kezdjek a kimenő jellel.
A fényképezőgép távkioldójára szeretném rákötni, amiben 3 db kábel van: az első kettőt összeérintve a gép fókuszál, majd miután érintkezik mindhárom kábel, megtörténtik az exponálás. Arra gondoltam hogy a kis erősítőn a hangszóró helyére hátha lehet rakni valamit, ami ezt a rövidzárat (?) megcsinálja. Relét javasoltak már, de olyan téma fotózásához kellene, amihez lassú (ha jól gondolom).

Előre is köszönöm, ha valakinek volna valami ötlete, tanácsa, javaslata - azon kívül, hogy hagyjam a fenébe az egészet
(#) mex válasza karpi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Ezekszerint egyetértünk....
(#) Medve válasza Lecso77 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Szerintem a kimenő jelel, egy monoflopot indíts, amellyel egy jól kezelhető impulzust kapsz. A gép valószínűleg nem fog reagálni a rövid impulzákra...Szerintem jó a relé, mert a gép reakcióideje sem kevés. Főleg, ha digitális. De ha probléma, használhatsz optocsatolót
(#) vtnagy hozzászólása Jan 6, 2009 /

Sziasztok!
Tudom, most valószínűleg kicsit hülyeséget kérdezek, ezért készüljetek fel

Vettem egy pákatartót, de, mikor a páka használatban van, belerakom a tartóba, akkor a páka nyele felmelegszik (tudom, meleg levegő felszáll, meg ilyenek).
Ez ellen lehetne valamit tenni, hogy ne égjen le a kezem, ha kivettem a tartóból, vagy cseréljek pákát?

Még egyszer bocsi a hülye kérdésért
(#) Fidel válasza dZsordeN hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Sziasztok

Alkatrészek beszerzésében kéne némi infó!
17, 18, 11 kerület csapásvonalán üllői út hungáriától kifelé keresek olyan boltot, ahol diszkrét alkatrészeket lehet kapni.
Kondik ellenállások, ledek stb stb.
(#) Sir-Nyeteg válasza Fidel hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

11. kerület Móricz zsigmond körtértől kb 4 percre 3 bolt is van.
(#) Fidel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Ha a megapark felől megyek akkor a bal oldalon van?

A Móricz nál csak azt ismerem ami a petőfihídról érkező villamos végállomásánál lévő utcában van.
De nem szeretek oda járni, mert *** parkolni és az eladó is olyan, hogy mi a ***t akarsz öcsém!
A többi merre van?

Moderálva,
Norberto
(#) zsogab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Köszi!

És milyen jelölést keressek rajta?

330nF kondin van egy vékony függőleges vonal (ha szemből nézzük) a jobb lába felett. A 100nF kondinak a tetején (ha szemből nézzük) a jobb lábánál van egy "k" betű... tudom, hogy az a tűrést jelöli mert már valaki leírta! De mégis (ha van) milyen jelölést kell keressek a kondin?

Előre is köszi a választ!
(#) Skip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

oké kösz tudom nem kell mondani! kereső a legnagyobb segítség
sorry
(#) zsogab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Azért vess rájuk egy pillantást! :smile:
Köszi!
Következő: »»   374 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem