Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nézz szét az STK-s topicokban. Biztos találsz megoldást.
Köszi a segítséget, megtaláltam a megfelelőt. STK4172
Hello!
Ha van egy toroid transzformátorom (300W, 230V/2*25V/5A), és arra még egyszer rátekernék 2*25V-ot, akkor az működne vagy akkor nagyobb teljesítmény kellene?
Sziasztok!
Megvettem mindent az áramkörömhöz (ventilátor szabályozó)! Remélem még emlékeztek! Ugye kellett bele 2 kondenzátor a 330nF és a 100nF. De alig látszik, hogy melyik az anód ill. a katód láb! Na most, a 100nF kondit szemből nézve (írás felől) a tetején a jobb lábánál van egy "k" jelzés, ezek szerint ő a katód azaz a negatív láb. A 330nF kondin ugyanígy szemből nézve mintha a jobb lábánál lenne egy függőleges folytonos vékony vonal ezzel jelezve, hogy ő a katód. Szerintetek? Szerk.: Ha minden igaz, akkor fólia kondik (mert szögletesek, téglalap alakúak).
Üdv!
A "k" az a tűrést jelöli! A fólia kondik azok polaritás mentesek
Biztos?
Itt egy kép, igaz homályos, de a jártasabb ember az biztosan felismeri! szerk.: Akkor bárhogy beköthetem őket?
Kösz, erre volt szükségem
Pont ehez a kapcsoláshoz kerestem a LCD lábkiosztását SMD kivitelben akarom majd megépíteni
A kérdésed az, hogy melyik ezeken a plusz illetve a minusz láb?
ha ez akkor a válaszom, hogy ezeknek nincs plusz illetve minusz kivezetése.
Azért mert valaki nem érti és megkérdezi a fórumban, hogy okosabb legyen még nem kell "felrobbanós" meg "fejet rázós" smile-t írni! Egyszer majd én is profi leszek, addig meg nem kell lenézni a "kisebbet"!
És köszönöm szépen a választ! Ha valaki nem mondja meg úgyis bekötöttem volna valahogy és majd lesz ami lesz alapon kiderült volna, hogy mivan...
Bocs, hogy ezt így fogtad fel. De bennem nem volt semmiféle lenézés, azt csak azért raktam bele, mert ha először azt mondtam, hogy polaritásmentesek, akkor a második HSZ-embe is azt fogom mondani. Bocsa ha félre lehetett értelmezni! Ja és még valami: még én se vagyok PRO(fi)!
Semmi baj! Az ember meg azért jár ide, hogy okosodjon!
*soha nem lesz ilyen
ketutas egyeniranyitasra ra van "rajzolva" az "egyutas " rendszer egy adott szuro-kondenzatoran feltehetoen megjeleno feszultseg (toltodes/kisules ).
olyan problémával fordulok a tisztelt nagyközönség elé, hogy:
Készülőben van nálam egy miniatűr "terepasztal", amibe van egy vasúti átjáró. Azt szeretném megvalósítani valahogy hogy vmi érzékelő segítségével észlelni kéne ha a vonat elhaladt az átjárón és nyilhatnak a sorompók. erre a fogós kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen módon oldanátok meg ti?! én már két hete szenvedek egy infra kapun (infra led + egy szenzor) de az semmi pénzért nem akar megfelelően működni! elértem azt, nagynehezen, hogy érzékeli ha az infra útját elzárja valami de a senzor kb használhatatlan jelet küld ki magából(gyenge, bizonytalan, sok egyéb rossz) anyiból könnyebb az eset, hogy csak azt kell érzékelni ha elhaladt , merthogy úgy terveztem, hogy a "vasutas" (a terepasztal használó) megnyom egy gombot az állomáson ami lecsukja a sorompót és zöldre váltja a jelzőt. és ez igy marad mondjuk 20 msig addig míg a vonat oda nem ér. ha ez az idő lejár akkor kéne ennek az érzékelőnek működésbe lépnie...(kiszámolom, hogy a vonat eleje mikor ér oda az érzékelőhöz ekkor váltana át ide a figyelés és így nem kell a bekapcsolással szenvedni elég ha csak azt figyeli mikor megy el a vonat) és mindaddig lecsukva tartani a sorompót míg a vonat el nem megy... infrás dolgon kívül valami másféle módszerrel ezt meg lehetne vajon oldani? jah és még egy kérdés igaz nem pont ide vág de hátha: a domborzat kialakításához milyen anyagot ajánlotok ami könnyen formázható? gipsz? vagy miből szoktak a modellezők dolgozni? Skip
Üdv mindenkinek!
Még kezdő vagyok a dologban, ezért vettem magamnak egy próbapanelt. A probléma az, hogy sikerült kilőnöm egy LEDet feltételezésem szerint azért, mert a próbapanelen nem jól csatlakozott az ellenállás. (2x felvillant a LED aztán elhallgatott) Pedig elég jól be volt, nyomva. Van valami módszer, amivel ezt ellenőrizni tudom, mielőtt rákapcsolom az elemet?
multiméteren van szakadás vizsgáló általában! de ohm mérő vel is jó! amugy az a sejtésem,hogy neked nem az volt a gondod! hanem túl nagy áramot juttattál valamilyen úton módon a ledre.
Nem, mert a levegőben is kipróbáltam egy másik ugyanolyan típusú leddel, és akkor működött. Egyébként meg 4,5V -os laposelemet használtam és én is úgy gondoltam, hogy nagy áram ment a ledbe, mert az ellenállás nem jól volt bekötve. Mindenesetre kösz a segítséget, ez a multiméter megoldana mindent.
Köszönöm a válaszokat, én is erre tippeltem, csak nem voltam biztos a dolgomban.
Sziasztok.
A következő lenne a kérdésem. Automatizálni szeretném a fényképezőm exponálását, mégpedig hang hatására. Elviekben ezt úgy képzeltem el, hogy összedobok egy kis mikrofon-erősítőt, ám itt el is akadtam, mert nem tudom mit kezdjek a kimenő jellel. A fényképezőgép távkioldójára szeretném rákötni, amiben 3 db kábel van: az első kettőt összeérintve a gép fókuszál, majd miután érintkezik mindhárom kábel, megtörténtik az exponálás. Arra gondoltam hogy a kis erősítőn a hangszóró helyére hátha lehet rakni valamit, ami ezt a rövidzárat (?) megcsinálja. Relét javasoltak már, de olyan téma fotózásához kellene, amihez lassú (ha jól gondolom). Előre is köszönöm, ha valakinek volna valami ötlete, tanácsa, javaslata - azon kívül, hogy hagyjam a fenébe az egészet
Szerintem a kimenő jelel, egy monoflopot indíts, amellyel egy jól kezelhető impulzust kapsz. A gép valószínűleg nem fog reagálni a rövid impulzákra...Szerintem jó a relé, mert a gép reakcióideje sem kevés. Főleg, ha digitális. De ha probléma, használhatsz optocsatolót
Sziasztok!
Tudom, most valószínűleg kicsit hülyeséget kérdezek, ezért készüljetek fel Vettem egy pákatartót, de, mikor a páka használatban van, belerakom a tartóba, akkor a páka nyele felmelegszik (tudom, meleg levegő felszáll, meg ilyenek). Ez ellen lehetne valamit tenni, hogy ne égjen le a kezem, ha kivettem a tartóból, vagy cseréljek pákát? Még egyszer bocsi a hülye kérdésért
Sziasztok
Alkatrészek beszerzésében kéne némi infó! 17, 18, 11 kerület csapásvonalán üllői út hungáriától kifelé keresek olyan boltot, ahol diszkrét alkatrészeket lehet kapni. Kondik ellenállások, ledek stb stb.
11. kerület Móricz zsigmond körtértől kb 4 percre 3 bolt is van.
Ha a megapark felől megyek akkor a bal oldalon van?
A Móricz nál csak azt ismerem ami a petőfihídról érkező villamos végállomásánál lévő utcában van. De nem szeretek oda járni, mert *** parkolni és az eladó is olyan, hogy mi a ***t akarsz öcsém! A többi merre van? Moderálva, Norberto
Köszi!
És milyen jelölést keressek rajta? 330nF kondin van egy vékony függőleges vonal (ha szemből nézzük) a jobb lába felett. A 100nF kondinak a tetején (ha szemből nézzük) a jobb lábánál van egy "k" betű... tudom, hogy az a tűrést jelöli mert már valaki leírta! De mégis (ha van) milyen jelölést kell keressek a kondin? Előre is köszi a választ!
oké kösz tudom nem kell mondani! kereső a legnagyobb segítség
sorry
Azért vess rájuk egy pillantást! :smile:
Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |