Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   375 / 3994
(#) vtnagy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Rendben, köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza Fidel hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Asszem te erre gondolsz
Ha tovább mész a 4-es villamostól távolodva, a 6-os villamos felé, akkor az árvill mellett kb 50 méterre van egy pince bolt, ahol kedvesek, és sokkalta jobbak az árak is!!!
A másik pedig innen 5 percre:
Mikronika PC Ipari és Kereskedelmi Kft.
1111 Budapest, Budafoki út 10/b
keresd meg térképen!
(#) Fidel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Köszönöm ez pont útbaesik és nem a tömegnyomorban van!
(#) jdani hozzászólása Jan 6, 2009 /

Hali. egy hőmérő kapcsolásban szerepel egy forr forgású potméter. A helyett lehet simán használni egy normális trimert? csak az a különbség, hogy nehezebb, lesz bekalibrálni?
(#) mex válasza jdani hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Idézet:
„forr forgású potméter”

Tisztázzuk:ez milyen poti is lenne?
(#) jdani válasza mex hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

több forgású.... nem tudom hogy került oda forr forgású
(#) mgabesz válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Heli potira gondolsz ??
(#) Sir-Nyeteg válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Heli poti, helikális potencióméter.
Nyugodtan használhatsz simát is helyette, csak nehezebb lesz pontosan belőni. Esetleg lehet pl 2-t sorbakötni, a másik kis értékű legyen, így pl 100k helyett rakj be 100k, és pl 100ohmos potit, a 100 ohmos lesz a finomhangoló.
(#) Gatery hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok!

Egy kezdő kérdésem lenne.

Van egy sime erősítőm, ami 1x-et erősít.

A kérdés az lenne, hogyha én ezt az erősítőt egy olyan 5V-al táplálom meg amin van valamekkora zaj...pl +-250mV, és a bemenetére egy nagyon stabil 1V-ot adok akkor a kimeneti jelemen is rajta fog csücsülni ez a zaj vagy nem?

Tehét kérdés az hogy egy sima erősítő mennyire zajtűő?

A másik hogy mi a különbség pl a TI oldalán említett erősítő és külön kiírva hogy videó erősítő között, a különbséget nem típus szinten értem, hanem pl nagyobb a belő ellenálása vagy jobban elnyomja a zajt?

Előre is köszönöm!
(#) jdani válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

azaz! Heli poti. erre gondoltam, csak nem tudtam a nevét. kösz!
(#) jdani hozzászólása Jan 7, 2009 /

Hali. ha megépítem ezt a kapcsolás, a rajz szerint, fog működni?. nem kel még a GND lábát, és a V+ lábát bekötni? nemigen értek ehez, azért kérdem

RDSC00111.jpg

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Hello!

Dehogy nem, csak a rajzprogramok hanyagolni szokták a táplábakat. (analógnál nem illik, csak digitálisnál)
A C2-ről vedd le.

üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Tehát akkor GND és a V+ lábát be kel kötni, márpedig úgy, hogy a + lábát, egyszerűen a +ra, és a GND lábát, pedig a - oldalra?

Így igaz! a 2. lába a mínusz, a 3. lába a plusz.

Még annyi, hogy a + oldalát, a dióda elé, vagy a dióda után, ahol a led-ek vannak? vagy az mindegy?

Idézet:
„A C2-ről vedd le.”

Ez mit jelent?

akkor gondolom, a a kondi, és a LED-ek közül....
(#) zsogab hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok!

Megvettem életem első (normális) multiméterét, egy MAXWELL MX-25 201! Nagyon pofás darab és az ára is elfogadható! Kicsit nagynak találtam a készüléket, mert az ez előtti "NO NAME" multiméterem kb. ennek a fele volt, de nagyon szépen néz ki, jó nagy kijelzője van! Úgy érzem, hogy jót választottam, és ugyebár a célnak megfelel!
(#) jdani válasza zsogab hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

ÉS pontos is?
(#) zsogab válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Valamennyire biztos! De amúgy egy készülék se mér hajszálpontosan!

Ha ezeket ellenőrzöm akkor elég?
- Hőmérséklet (Digitális hőmérő VS. Multiméter hőmérője)
- AC (konnektor)
- DC (5V, 800mA Nokia E51 töltő)
(#) tallerbator hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok!

Interneten találtam egy kapcsolást ahová kell egy tekercs ami 5 menet 8 mm-es átmérőre, 0,3-0,5 mm átmérőjű rézhuzalból készült, és azt szeretném megkérdezni, hogy ezt lehet-e helyettesíteni valami ilyennel?
(#) tallerbator válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Aha értem, köszönöm a gyors választ.
(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Ha ezeket ellenőrzöd, egyikkel sem fogsz referencia értéket kapni. AChálózat ingadozik, 200tizenakárhánytól 200harmincakárhányig is elmehet, hőmérséklet, nem biztos, hogy tökéletes kontaktot tudsz kialakítani a mérendő tárgy és a hő érzékelője között, nem biztos, hogy a szobai higanyos hőmérőd hajszál pontos.
Nokia töltő 5V 800mA valószínű nem pont 5V jön ki belőle, hanem 800mA terhelés hatására áll be 5V-ra.

Elégedj meg azzal, hogy pontos és kész, és akkor pontos lesz. Amire neked kell arra túl pontos is, mire eltelik egy pár év addigra úgyis rájössz mik a fityfenéi, mi az amiben nem pontos....
Az enyém is elég jó és drága volt, de az ellenállást 0,3ohmmal eltéveszti felfelé. Így azt mindig rászámolom.
(#) jdani válasza zsogab hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

na lehet. Kondi és ellenállást, próbáltál? amúgy mennyiért akasztottad?
(#) jdani hozzászólása Jan 7, 2009 /

hali azt szeretném megtudni, hogy egy hagyományos 3,5 digites LCD kijelzőn, ki az az nc? van rajta ilyen láb, hogy nc. Az figyelembe se vegyem? És az smd icl7136-on is van egy pár ilyen kimenet, hogy nc
(#) Sir-Nyeteg válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Not Connected
(#) fnszunyo hozzászólása Jan 7, 2009 /

Sziasztok! Pontosan nem tudom, hogy hova is kellene írnom a következő kérdésemet. Hátha tud itt valaki segíteni nekem. Feltettem egy rajzot, ami elvileg egy fázissorrend ellenőrző. Szeretnék megkérni bárkit, aki jobban ért hozzá nálam, hogy működő képes-e. Előre is köszönöm!
Fázissorrend rajz.
(#) Dempsey válasza fnszunyo hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Szia!
Itt van működőképes kapcsolás!

2.JPG

1.JPG

(#) dolfin hozzászólása Jan 7, 2009 /

Üdv

Kérdésem lenne a mátrix kapcsolással kapcsolatban.
Sok cikket meg fórumot olvastam erről, de valamit még mindig nem értek (vagy valamit rosszul gondolok).
Ha jól tudom így kell bekötni a LED-eket a 2D-s mátrixban.
Hogy tudom azt megoldani (ez egy egyszerűsített rajz) hogy csak és kizárólag a 2 bekarikázott LED világítson?

Köszi

kerdes.JPG

(#) Dempsey válasza fnszunyo hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Ja itt a nyák is!

nyák.JPG

Következő: »»   375 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem