Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Mekkora hatáskörzetű? Vagy ez jó kérdés? Eladni? Vajon mennyit érhet? Szerintem nem sokat... Vagy tévedek? Üdv!
Helló. Oké, értem akkor részletezek. A fordulatszámmérő mindössze arra kéne, hogy meg tudjam mérni a villanymotoraim fordulatszámát. A fordulatszám számláló szintén egy villanymotorhoz kéne mivel ez a ledes kijelzőm van így 999-ig mérne, amúgy amire használom max 3000-ig kéne, de nekem úgy is jó, ha csak 500-ig fog számolni leállítom a motort és újraindítom a számlálást. Egy tekercselőhöz kéne. Nagyjából ennyi. Eddig van hozzá egy görgős egérből származó (optokapu), ha jól tudom ez a neve. Hasonlóan oldanám meg mint az egérnél, csak én 1 rést hagyok majd a kereken. Így mindig kap egy jelet minden forgásnál. Csak magát az elektronikát kéne megcsinálni. Ehhez kérnék segítséget. Elnézést, hogy nem részleteztem már az elején, de nem tudom mi fog kelleni ehhez, még hasonlót sem csináltam soha. Talán a számlálóval kezdeném, mert a fordulatszám mérőhöz 5 jegyű kijelző kéne, ami még nincs.
Helló. fordulatszámlálót helyettesíti egy freimérő,akár multid-é is. Ezt nem értem. Kicsit részleteznéd. A fordulatszám számlálóhoz, pedig egy számológép azért nem jó, mivel elég nagy. Valami kisebb kéne és nem biztos, hogy követni is tudná. Én már gondoltam erre, de ha megnézed beírod 1+1 és utánna csak = de ha nagyon gyorsan nyomkodod, nem minden számológép tudja olyan gyorsan követni. Azért egy motornál, még ha lassú fordulatú, akkor is gyorsabb, mint ahogy te nyomkodni tudod a gépet, azért kösz. Ha mégsem így lenne javíts ki kérlek. Annyira nem értek hozzá
Eddig már jópárszor úgy jártam, á minek ez , kidobom. Biztos, hogy fél év mulva kellett volna valami belőle. Nyisd meg velük az amatőr elkerülhetetlen kincsesdobozát
Hali!
Lenne egy életbevágó kérdésem,a feladat amit meg kellene oldanom pofon egyszerű,szinte nevetséges,de nem egy hozzám hasonló laikusnak. Szóval van egy adott kapcsolási rajz,abból kellene nyáktervet készíteni,de nem tudom melyik/milyen programmal. Következő kérdésem,Tinában készítek egy kapcs rajzot,abból hogy lehet nyomtatásra kész nyáktervet készíteni?Tina is megtudja csinálni?Íme a kapcsolási rajz,egyelőre GIF formátumba.
Van kicsi számológép is pl órás annak is kil lehet vezetni az = gombját. ha a kullőkre raksz egy mágnest a villára pedig egy reed relét mindig meg fog huzni a relé amikor elhalad előtte a mágnes.Minél gyorsabb a kerék annál kisebb a behuzások közti időköz.Tehát ha a multiddal méred a reed cső behuzásainak frekiét
megkapod a 1/60 részét ha jól gondolom a tényleges rpm értéknek.
Hali mindenki!
Egy egyszerű kérdés hogyan tudnám szabályozni a 12v-os DC mocik furdulatszámát poti és áramkör nélkül mert kevés a hely. Lehet hülye vagyok de valami diódás megoldás nincs? Előre is köszi mindent
Bocsi, de nem tudom mi az a reed relé. Csak tippem van rá, talán olyan mint egy mágneskapcsoló. Nagyjából értem a lényeget, de hogy mérem én a frekit multiméterrel? Szerintem az enyémen nincs ilyen frekvenciamérő vagy hogy kell mérni? A másik gond, nekem dc motorok fordulatszámát kéne mérnem, így a mágneses dolog nem igazán nyerő. Arra gondoltam, egy sima optokapu megtenné. Tennék egy műanyag kereket a motor tengelyére lenne rajta egy rés és minden forgásnál kap egy impulzust a kapu a résen át. Csak az elekrtonika kéne hozzá és sajnos az nem megy. Valami egyszerű kapcsolási rajz kéne és némi magyarázgatás.
Helló, én annyira nem értek a dologhoz, de ha jól tudom diódával le lehet vágni az áram felét, de csak váltakozó áram esetében. Ha váltó árammal üzemelteted a motort akkor 2 ill. 4 diódával két fordulatot el tudsz érni, de csak ennyi. Ha jól tudom. Talán még ellenállásokkal lehet valamit csinálni ???
Nem tom én se annyira csak olyan rendszerhez kellene amit egy mikrokapcsolóval zárom ponttól pontig tehát nem kell teljes fordulat ezért gondoltam hogy van valami megoldás ja meg csak képen láttam és ott ennyi volt
Szia!
No megcsináltam a zavarszűrős dolgot... Az a helyzet hogy még nem működik jól úgyan úgy kikapcsol a kisütő az induktív terhelésekre :no: Képeket csináltam róla... Mi lehet a baj? Üdv! Netán fordítva kötöttem volna be? Abból következtettem arra hogy az a bemenet ami a képen hogy ott van hogy "N-L" most megnézve.. lehet hogy a "pufferkondi" nál lesz a bemenet... Károsodhat hogy így üzemeltetem?
Elvileg ez a zavarszűrő tök szimmetrikus, így teljesen mindegy, melyik a fázis és a nulla.
N - nulla L - fázis (line asszem)
annyi az egész hogy bejön a fázis és a null a egy-egy kondival van kötve a földhöz... + az egyik oldalon van egy ellenállás a föld felé.. Majd egy-egy tekercs közös vasmagon! utána az a barnás színű kondi a fázis-nulla között.. ennyi az egész..
Van egy másik fajta is lefotózom... üdv!
Lenne egy kérdésem egy dc motorról van szó és az a baj vele, hogy a kommutátora mindig beég. Hiába egy elég kicsi motor 6-9V-os, de valami kéne hozzá, ami a kisüléseket csökkentené. Mit lehet tenni?
A motor kivezetéseire párhuzamosan egy kondenzátort szoktak tenni, 10-100nF értékben.
sajnos nem tudom lefényképezni az alapja fénylik (fém) és az írás eléggé kopott de lerajzoltam, ami rajta van....
a "Netz" az a bemenet? Üdv!
Az alap Tina nem tud nyáktervet, csak valami Pro verzió de azt még nem láttam. Az Eagle nagyon megfelelő a célra. Van még Proteus, PCB Wizzard, Sprint layout, meg egy csomó. Itt a fórumon keress rá.
Nekem 5.1 pro verzió van,de valahogy nem sikerül eligazodnom rajta,rajzot még megtudom csinálni,azt ott megáll a tudomány.
KOPPÁ! Én abban voltam hogy a zavarszűrő érdekel...
Nos ITT van az elektronika... Legelső oldal Üdv!
A reed relé olyan fél relé amely csak egy kontaktus és mágnes közelitésével meghuz azaz rövidre zárja a két elektródát.A csatolt képen lerajzoltam opotkapuval.
Még sosem találkoztam frekimérő műszerrel élőben.HA a frekimérő a rajta áthaladó áram frekijét méri akkor igy szerintem jó.
Az enyimen nincs csak u,i,r dióda tranyó
Úgy érted hogy az összes kondi a helyén van-e?
Ha jól tudom igen! A hálótrafó vasára ráforrasztottam a védőföldet.. bár én érintésvédelem szempontjából raktam rá nem szűrés céljából.. Melyik részen (áramkör) hiányozhat a kondi hogy ezt csinálja? Üdv!
Nem úgy értettem a Pro verziót, hanem úgy, hogy van egy bizonyos professzionális Tina verzió ami tud nyákot tervezni de azt még sose láttam. Eagle, az a legbiztosabb nyáktervezni. A Tina-t is sokat használom, de csak szimulációra (6.0-ás).
Üdv
Gyerekek mi a különbség a diffúz és a transzparens ledek között? Gondolom, hogy az egyik víztiszta a másik meg nem. Ha így van melyik melyik? Előre is köszi...
ezek okék majd megpróbálom a graetz-ra még 1-1- 10nF-osat...
Üdv! Ha szabad megkérdezni: Valójában miért kapcsol ki azért mert bekapcsolok valami mást azonos fázison? mi történik akkor? lökéshullám? vagy ingadozás? Üdv!
Sajnos a szkópom nem jó :no: Javítani javítanák de szaki hiányában nem tudok... :no:
Nekem LM358-van benne... igaz egy SMD IC van átalakítva DIP-be Üdv!
Hello!
Ha szabad, megosztanék veletek egy tapasztalatot. A kapcsolásban T1-T2 igazából egy tirisztor helyettesítő kapcsolás. Valamikor én is próbáltam helyettesíteni hasonló kapcsolással egy kis tirisztort, de pont azért mondtam le róla, mert igen zavarérzékenynek találtam. Így maradt a kis tirisztor. Azzal semmi baj nem volt. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm hogy megosztottad velem! már nekem is hogy ez tulajdon képen egy tirisztor... Akkor lehet hogy itt lenne a probléma okozója? Ezt nem lehetne valahogyan zavarmentessé tenni? Vagy cseréljem ki egy tirisztorra az egészet és kész? Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |