Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nokia 3210 MBUS-FBUS PIC kommunikáció
Lapozás: OK   2 / 7
(#) bbatka válasza (») Aug 23, 2005 /
 
A Kónya oldalán nézz körül. Én megvettem a könyvét néhány oldalon ír az RS232-ről. Van CD melléklete is a könynek talán találok róla leírást, de ha nem akkor beszkenelem neked azt a néhány oldalt. A www.microchip.com oldalon találsz példát rs232 alkalmazásra, de ezek elég bonyolultak mivel assemlyben íródtak. A basic egyszerűbb, a forrás mérete meg nem olyan lényeges. A PIC16f628a-ban rengeteg hely van.
(#) iamrob válasza bbatka hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Hali!

Én csak Siemens-re csináltam SMS küldő progit PIC-cel, a Nokiához nem értek, de lenne néháhy észrevételem.

Ha a Nokia 2,7V-tal hajtja az MBUS lábat, akkor a PIC elé nagyon valószínű, kell majd szintillesztés, mert a 2,7V kevés lesz neki, erre egy egyszerű megoldás, hogy a PIC tápja pl. 3,3V.
A TX és MBUS láb közé inkább ellenállást tegyetek (1k körül), az MBUS RX pedig közös. Persze közös RX-TX esetén a PIC által küldött adatokat saját maga is veszi, így azokat a byte-okat el kell dobni.
A Siemens kb. 3,6V-on kommunikál, az 5V-os PIC-et én direkt kötöttem rá és semmi gond nem volt vele. Az FBUS, MBUS és R2OUT kimeneteken a 2,7-es zener, ellenállás nélkül amúgy is elég durva megoldás, mert igen nagy áramok tudnak megindulni, ha a kimenet nagyobb feszt ad ennél. Ha a kimenet ellenállása elég nagy, hogy a zener-t elbírja, akkor az 5V-ot is el fogja. Ez szerintem nem gond, max. egy soros ellenállás és kész.

PIC16-os USART leírás például itt van.

Jó kis feladat, hajrá!
(#) source2 válasza iamrob hozzászólására (») Aug 24, 2005 /
 
Bocs hogy beleszólók, de én találtam 3210 3310 5110 6110 Nokiákhoz jó (nem értek ehhez csak a neve az hogy sms controller ) Sorosporton kuminikál a géppel valami más kábelem keresztül meg a telefonnal, ha jól láttam akkor van tesztelő is (müxik-e?) meg program is (windows) nem bizti nem olvastam végig, rengeteg és nem magyar hanem angol

Atmel IC használ 90s8515 (nem találtam sehol :dead a többi alkatrészt lehet kapni. Csak Hex van aszzem

De akit érdekel az itt találja: www.siliconchip.com.au
SMS controller pt.1
sms conroller part 2
sms controller add on-s
(#) bbatka válasza iamrob hozzászólására (») Aug 24, 2005 /
 
Köszi a tippet. Jó ötlet a Pic tápfeszültségét 5V-ról 3,3V-ra csökkenteni. A zeneres ötlet nem tőlem származott. Szinte az összes Max232-vel szerelt 3210-eshez adott M/F Bus csatlakozás ezt a módszert használja. Tehát azt mondod a 100ohmos ellenálás nem elég növeljem meg 1kohmra és külön külön kössem be 1-1db.ellenállással az MBus-ra. Gory küldj nekem egy mailt a privátra mert nem tudom a mail címed. Hoztam neked USART anyagot, igaz angol.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 24, 2005 /
 
RS232 ügyben és mobil programozásról találtam egy linket itt
(#) bbatka válasza (») Aug 24, 2005 /
 
A fenti belinkelt oldalon találtam a következő MBus parancsokat. Ez kell nekünk. Csak a szintaktikáját nem értem teljesen. CMD=parancs LEN=üzenet hossza Adatok a tábla szerint=a küldendő üzenet (ha jól emlékszem) akkor mi a fene az a send request, a SEQ=sorszám CRC=ellenőrző összeg. Na szóval így néz ki:MBUS Header:
0x1F 0x00 0x1D "CMD" 0x00 LEN "data as on table" SEQ CRC
CMD:
s Send SMS message { 0x00 01, 0x02, 0x00 (SEND REQUEST), ... }
Ez a send request=küldi kérésre (vagy valami ilyesmi nagyon bántja a szemem)
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
Na összehoztam egy kapcsolást PIC-el rs232 kapcsolathoz. A programot is rátöltötem a PICsimulatorból. De a hyper Terminallal valamiért nem tudom megnézni milyen jeleket küld a PIC. A kapcsolást már százszor átnéztem és nem találok hibát bene. A pic biztosan jól működik benne, mert raktam ellenőrző ledeket is és azok villognak amikor kell. Nem tud valaki XP-re olyan programot amivel a soros porton érkező biteket lehet figyelni? Még próbálkozom azért a híper terminállall, hátha valamit nem jól csináltam.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
Meg van a megoldás. A Hyper Terminal nem jó. Másik program látja hogy milyen adatokat küldözgetek neki.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
Javaslom próbáldmeg a Picsimulatoride szimulációjával ellenőrizni a program müködését (Hardver Simulation Interface). Ezt a részét még nem használtam, de az oszcillószkópot igen. Ezzel is megfigyelheted a jelet az RB2-es lábon. A héten én sajnos reggel 6-18-ig dolgozom még hétvégén is úgyhogy csak információkkal tudok szolgálni. Érdekel a program amit írtál. Sajnos nem tudtam spike anyagának a fordításával foglalkozni a héten. De neked ezek szerint sikerült megértened az MBus framet teljes egésszében. Én beégetés előtt mindig teljes szimulációt szoktam csinálni lépésről lépésre.Vagy egy másik javaslat ha van tárolós szkópod azzal is meg tudod figyelni a jelet, ha nincs akkor hangkártya linein csatornáján valamilyen hangszerkesztő programmal, de vigyázz 5V az sok a hangkártyának.Oszd le. Bár nekem még eddig nem ment tönkre a 5V-tól.Érdekel hogy építetted fel a framet.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
Megtaláltad az MBus parancs gyüjteményt a linken amit beszúrtam a tegnapi hozzászólásomnál?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
Még nem jutottam el az MBUS kommunikációhoz, csak egy egyszerű szoftveres UART-ot pakoltam ösze egy 16F84-essel. Amúgy az MBUS parancsokat értem nagyjából, van egy csomó példa a neten. De lehet hogy összehozok egy magyar nyelvű kis leírást mostanában. Szerintem az FBUS-ra fekszem inkább rá, mert nekem most 3510-es Nokiám van. Csak van még pár dolog amire rá kell jönnöm.
1) nem tudom hogy az FBUS-nak feltétlen kell a 115,200 baudrate, vagy az nem baj ha lassabban hajtom.
2) A PICsimulator IDE-ben az UART-nál holl lehet beállítani hogy 8 adatbit 1 stopbit, páros vagy páratlan paritás stb. Mert az MBUS és az FBUS ebben is különbözik.
Majd szólok ha valamit haladtam.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
A 115200bit/s tudomásom szerint maximált érték.Azt gondolom ettől el lehet térni.
A második kérdéseden meglepődtem, mert úgy emlékeztem hogy utasításból be lehet állítani.Először arra gondoltam hogy a
HSEROUT utasításba felfűzve kiegészítem a szükséges bitekkel,de rájöttem hogy ez hülyeség.Minden esetre próbálj valami egyszerűt kiküldeni és figyeld meg a tényleges bitmintát.STARTBIT,8bit,STOPBIT,PARITÁSBIT úgy emlékszem így jönnek sorba.Valószínűleg a STARTbittel és a STOPbittel nem lesz probléma.Jobb ötletem egyenlőre nincs.Én is böngészgetem a programot hátha valahol be lehet állítani.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
A Picsimulatorideben nem találtam beállítási lehetőséget.Amit furcsálok hogy lefutattam egy egyszerű Hardware Uart szimulációt de sem az oszcilloszkópon, sem a picsémán nem láttam az RB2 lábon jelet.Pedig a Harware Uart Simulation Interface-ben megjelent a kiküldött érték.Valószínüleg még nem müködik a programnak ez a része.Tehát marad a hardware-es valós jel megfigyelés. Lehet hogy mégis MPLab-ban kell majd megírni a programot vagy assemblyben beszúrni a Basic forrásba.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2005 /
 
A soros port megfigyeléséhez találtam egy jó kis programot. Igaz csak a demó ingyenes a honlapon. A neve: LookRS 232
A paritásbites dolgot meg megpróbálom majd inkább a Basic kódból fordított assemblyben manipulálni.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 26, 2005 /
 
Ja, tegnap én is erre jöttem rá. A Picsimulator helyes kis assembly forrást készít, megjegyzésekkel tűzdelve.Szerintem is ez a legkönnyebb út. Rosszul írtam, a paritásbit megelőzi a stopbitet, ezért is nem lehet kiegészíteni a Basic forrást assembly utasításokkal. A jővőhéten már több időm lesz foglakozni a témával.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 26, 2005 /
 
Közben nekem úgy tűnt, hogy alapból a PICsimulator-os kód 8 adatbit, páros paritás, 1 stopbit beállításokkal adja az adatot.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 27, 2005 /
 
Ezért mondtam hogy nézd meg a jelet. Nekem az MBus-hoz akkor nem lesz ilyen szerencsém.Remélem csak egyszerűen invertálnom kell majd a paritásért felelős assembly utasítást. Egyébként a 3510-esen már nincs MBus.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2005 /
 
Az utolsó mondat kérdés akart lenni.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2005 /
 
De van az is, olyan kapcsolást csináltam mint mikado rajzán. MBUS és FBUS is. Csak az a baj hogy az aksi alatt van a csatlakozó és nagyon szarul lehet hizzáférni, kell szerezn em egy olyan nokiát, aminek az aljára ki van vezetve minden.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 28, 2005 /
 
A 3210-es csatlakozójával kínlódtam én is. Saját magam készítettem hozzá. Vagy érintkezett vagy nem. Aztán mérgemben ráforrasztottam két vezetéket. Egyébként a 3210-esen is van FBus. A páros paritás miatt lehet hogy én is amellet döntök majd. Mielőtt új mobil veszel tájékozódj felöle,mert a 7260-somnál is még az aksi alá tették az FBus-MBus csatlakozót.Meg van rajta Popport a mobil alján, de ennek a lábkiosztását még nem ismerem
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 28, 2005 /
 
Ime a popport kiosztás ha ilyen mobilt veszel.Engem is érdekelt a dolog.Kép sajnos nincs hozzá:
1 V In +5V
2 Gnd
3 ACI Auto-Connect-Ignition
4 V Out +5V
5
6 F-Bus Rx
7 F-Bus Tx
8 Gnd
9 X Mic N Audio-OUT
10 X Mic P Audio-IN
11 HS Ear N (Headset) Audio-Out left
12 HS Ear P (Headset) Audio-Out left
13 HS Ear R N (Headset) Audio-Out right
14 HS Ear R P (Headset) Audio-Out right
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 28, 2005 /
 
Hi!
Rendeltem a neten egy szervízkábelt 3510-hez, annak fogom levágni a csatlakozját szerintem. 1000 Ft-ba kerül a 4000 Ft-os adatkábelnél gazdaságosabb. Az a baj hogy az csak szervízkábel és nem adat, ezért ha jól láttam az FBUS RX és TX-re nincs rákötve csak az MBUS lábra, úgyhogy lehet hogy mégis annál maradok. De legalább lesz egy stabil csatlakozóm.

Van még két dolog ami felmerült bennem.

1)Az oké hogy MBUS-ra 1E 00 00...stb kódot kel küldeni, de hogyan? Ha Basic-ben a serouttal küldöm akkor hogyan lehet ezt a hexadecimális számokként kiküldeni, hogy ne akarja nekem szövegként értelmezni. írjam a 100 db számjegy elé hogy 0x, vagy mind a 100 bájt elé egyenként?

2)Hogyan tudok egy fogadott sms-t kiolvasni, és a memóriából kitörölni. Nyilván erre is van parancs.

Egyelőre csak ennyi
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Az első kérdésedre, szerintem mindegy miben küldöd ki az adatot.Ha hexában akarod akkor 0x41 pl:"A" = 0x41 = 65 = b"01000001".
Találsz egy MBus parancs gyűjeményt a linken, amit belinkeltem.
Vasárnap este kicsit tevékenykedtem. A hardwares UART valamiért nem működött, ezért én is áttértem a szoftwares UART-ra.Először egy "A" karaktert majd egy "C" karaktert küldtem ki a Pic16f627 RB2-es portjára sorozatban. Hankártyával vizsgáltam a jelet,de a 9600bit/s kicsit erős neki.Aztán áttértem a szkópos vizsgálatra. A mérési adatokat képek formájában átküldöm neked,légyszi véleményezd.A következtetésem a Picsimulator által generált softwares UART-ra:
Stopbit 1db.
Adatbit 8db. pl:"A"=b"10000010" pl:"C"=b"11000010" (hátulról előre)
Paritás "nincs"
Stopbit 2db. (legalább)
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Érdekes, hogy ami a hangkártyán megjelenik jel azt a szkópon invertálva látom.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Ezen a stopbiten gondolkodom.Lehet hogy a vevő dönti el hogy mennyit figyel belőle? Egyébként nincs semmi értelme.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Az első kérdésedre:
HSEROUT 0x1E,0x00,0x00 .....
Így próbáld meg.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Ja, majdnem elfelejtettem, a paritás úgy tűnik gondot fog okozni.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Töltsd le ezt: LookRS 232
www.lookrs232.com-ról. Itt be tudod állítani hogy milyen paritásbitet nézzen, hány stopbit, stb... Gondolom ha itt értelmes adatot kapok, akkor eltaláltam azt a beállítást amivel küldi az adatot.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Kicsit vizsgálgatnom kell még ezt a lookRS 232 programot.Tulajdonképpen adatok kivitelére-fogadására való terminál program? Arra gondoltam az MBus kábelen keresztül fogom vizsgálni egy ilyen terminál program által kiküldött jeleket, mert még nem egészen tiszta számomra ez a paritás dolog.
Megkaptad a doksit,amit a freemailedre küldtem?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2005 /
 
Aha megkaptam, de még nem volt időm kibogarászni belőle a dolgokat. Az a program arra való hogy soros portra tudsz vele küldeni adatot, meg a bejövőket is látod. Nekem van egy MBUS kábelem, de az a 3510-el nem akar működni. Ha megjön majd a szervíz kábelem (talán holnap) akkor okosabb leszek majd. Addig elkezdtem a softuart-os assembly kódot kibányászni, meg felkommentezni, hol mit csinál, ha érdekel majd elküldöm.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem