Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   12 / 193
(#) niedziela válasza brugo hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Nos valóban a képek alapján beazonosíthatók.
Én is így tettem

hegy_1


hegy_2


hegy_3

Hegy 1 - hegy 2 ami jó ha van otthon .
(#) brugo hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
Nagyon szepen koszonom !!! es elnezest, hogy olyan neveletlen vagyok . remelem tobbet nem zavarok.
(#) Hné hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A férjemnek szeretnék karácsonyra egy pont forrasztópákát venni mert sokat szerel számítógép alkatrészeket. Csak van egy kis problémám, hogy nem tudom mitől pont a pont forrasztópáka. A Fahrenheit állomást (kb. 4.000,- Ft körüli az ára) néztem ki neki. Nem tudom, hogy ez milyen minőségű, jó e neki vagy hogy lehet e hozzá kapni pont fejet. Segítséget előre is köszönöm.
(#) Velar hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
Üdvözletem!
Forrasztóállomás vásárlása előtt állok. 30 e alatt szeretnék maradni, és kezdő szinten vagyok. Kinéztem egy típust: http://www.fotexnet.hu/conrad_s171/page/item/197169/analog_forraszt...st80_a
Márkanevet nem látok mellette (Analóg forrasztóállomás 80W ST80-A - 19990 Ft). Illetve van ugyanez digitális kivitelben 4e-rel drágábban. Ismeritek ezt a típust? Tudjátok ajánlani, vagy fordítva? Esetleg más terméket hasonló áron?
Hogy mire használnám? Eleinte alap dolgokat készítgetek majd leginkább a rádiótechnika témakörében. Később smd? - ki tudja mit hoz a jövő. Várom a véleményeket:
Velar
(#) niedziela válasza Velar hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Üzemi feszültség: 230 V/AC

Azt tudni kellene, hogy ez a pákára értendő, vagy az állomásra. Ha a pákára az nem nagyon jó.


GA-28003 24V
(#) svebis.zoltan hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
http://www.vatera.hu/digit_kijelzesu_forrasztoallomas_114243134.html üdv mindenkinek én ezt az állomást vásároltam meg.nekem bevált azután megépitettem az itt közölt forrasztóállomást,mindkettö tökéletesen müködik,de a saját gyártásut használom,egyébként megépitve közel annyiba került ha mindent beleszámolok,mint a kész darab.dehát at épités öröme ugyebár
(#) elektromania92 hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Szeretnék egy forrasztó állomást venni. Ezt néztem ki.
Bővebben: Link

Ehez mit szoltok.Kezdő vagyok, most kezdek szerelgetni. Van ezzel valakinek valami tapasztalata?
Az 50W teljesitménye mennyire elegendő?

A válaszaitokat köszönöm.
(#) fox11 hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy valaki használja ezt a típusú forrasztóállomást?Vélemények,tapasztalatok érdekelnének.Ezen a típuson gondolkodok.Előre is köszönöm a válaszokat.Bővebben: Link

Üdv Fox11
(#) Ferkógyerek válasza fox11 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Szia!

Nekem ennek a digitális kijelzős változata van. A kijelzőn kívűl valószínű más különbség nincs közöttük.
Otthoni hobbistáknak szerintem tökéletes. És egy hegy csak 400Ft hozzá. Több mint egy éve használom és nagyon meg vagyok vele elégedve. Ritka amikor elő kell vennem egy nagyobb teljesítményű pákát pl: árnyékoló lemez teleföld fóliához való forrasztásánál.
(#) fox11 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Szia!

Köszi a választ!Akkor valószínüleg nekem is meg fog felelni hobbi célra.Csak ledeket,ellenállásokat(stb), esetleg smd ledeket szeretnék panelra forrasztgatni.

Üdv Fox11
(#) Janaboy hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Olvastam ebben a topicban, hogy több embernek is van SMA 051-es típusú pákája. Engem az érdekelne, hogy van olyan fajta Weller pákahegy, amelyiket ebbe bele lehet rakni?

Köszi!
üdv
Jana
(#) SzervízMacska válasza Janaboy hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Szerinted miért lenne?
(#) Janaboy válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Nem tudom, csak gondoltam miért ne lehetne...
(#) SzervízMacska válasza Janaboy hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Nekem nincs ilyen pákám, csak Wellerek, de kizártnak tartom. A fogyasztói társadalomban legnagyobb buli a tartozék eladás - tehát a gyártó saját magát szivatná vele - szerintem.
(#) Janaboy válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Jogos, de gondoltam hátha
(#) tallerbator hozzászólása Jan 12, 2009 /
 
Sziaztok!

Szeretnék venni egy forrasztópákát, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyik páka jobb? Mindkettő solomon, de az egyik az 30 a másik 40 wattos, illetve nem ugyanolyan a hegyük. Nekem most olyan hegyű pákám van mint amilyen a 40 wattosnak van és nem vagyok megelégedve vele, nagyon gyorsan elkopott a hegye és nem forraszt szépen.

A képeket a pákákról mellékelem.
(#) fox11 hozzászólása Jan 12, 2009 /
 
Megvettem a pár hozzászólássommal ezelőtt említett Solomon állomást és pákát!Persze egyből ki is próbáltam.Eddig egy Kinzo(szó szerint is érthető) valamivel küzdöttem.Főleg a hegyével voltak mindíg problémáim.Az új jobban viselkedett,bár még szokatlan.Lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem is.Forrasztásnál az ón nem igazán akar megfolyni,rajtmarad a páka hegyén.Lehet,hogy a hőmérsékletet kellene feljebb vinnem?Ha valaki tud tanácsot adni előre is megköszönöm!

Üdv fox11
(#) SzervízMacska válasza fox11 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szia! Azt nem írtad, milyen hőfokon tapasztaltad ezt a jelenséget, de az biztos, hogy 300 fok környékén már remekül kellene működnie. Nekem Woltcraft állomással volt hasonló problémám. A páka ránézésre ugyanez volt. A problémát nálam az okozta, hogy a hegy hátsó felülete, melynek a fűtőelemmel kellene érintkeznie, nem volt derékszögű a páka tengelyéhez képest, ezért nem teljes felületen, csupán 1 ponton érintkezett. Így a páka elérte ugyan a beállított hőfokot, de a hegy nem melegedett át. Egy jó hegy berakása után megoldódott a gond.
(#) fox11 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szia!

Köszi a gyors reagálást!Valőban nem írtam,hogy olyan 270 C fok körül ment a páka.Közben megnéztem a hegy belső végét is.Nálam sem teljesen egyenes és ahogy elnéztem összeszereléskor enyhén ferdén áll a hegy.Esetleg be lehet finoman reszelni a helyére?Igaz van tartalék hegyem is de ami most van benne az is csak 10 perces.

Üdv Fox11
(#) KTobi válasza tallerbator hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
A 30Wos képen levő pákát, én úgy ismerem, mint 48Wos 24V~ról üzemelő, ennek állomás is kell. Ha még nincs semmi páka otthon, akkor egy pillanatpákát (ravaszos) vegyél először. Szabályozható állomás rajzot, NYÁKot találsz az oldalon, kiválasztod, hogy digitális, vagy analóg és megépíted. Amennyiben nincs akkora tudásod, vagy önbizalmad, akkor vegyed állomással együtt (nem vészesen drága). Egy erősebb páka néha el kell, mikor tenyérnyi árnyékolásról kell valamit leolvasztani. Ennek a hegye cserélhető, nem túl drága és elég sokáig lehet használni el nem fogy, csak randa lesz. Ami nem zavaró ok.

fox11: Ilyen pákám van. Tapasztalatom szerint, (bár ez lehet annak következménye, hogy jól meghajtottam) a hegyről leválik egy vékony réteg. Mint az elégetett színes, lakos újságpapír. Szürke leheletvékony réteget képez a fűtőhegyen. Ajánlom szedd ki a hegyet. Ekkor már a fűtőbetéten látni fogod az apraját. Párszor határozott mozdulattal üsd a hegyet az asztalhoz (füzetet tegyél alá, vagy műhelyasztal legyen), így kipotyog belőle a többi. Ezt két háromszor megismételve (2-3 hetente, használattól függően), már teljesen letisztul. Később ilyen gond nincs.
(#) fox11 válasza KTobi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm a tippet!Ezt is megfogom próbálni.Még csak kóstolgatom a szakmát ezért nincs különösebb elképzelésem a dolgokról.De szerencsére itt a fórumokon azért mindíg lehet segítséget találni.

Üdv Fox11
(#) tallerbator válasza KTobi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
A 30W-os páka az 230-ról megy itt a bizonyíték. Nekem most egy ilyen pákám van és ezt csak ideiglenesen venném addig ameddig össze nem gyűjtöm a pénzt egy állomásra.
(#) SzervízMacska válasza fox11 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Biztosan be lehet "csiszolni", mondjuk esztergapadon vagy marógéppel, kézben elég sansztalan - szerintem. Inkább vegyél 1 jó hegyet, csak párszáz forint. Erre mindig figyelj a későbbiekben is hegyvásárlásnál!
(#) fox11 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
OK köszi!Megpróbálom a másik új tartalékhegyet is majd holnap.

Üdv Fox11
(#) fox11 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Sziasztok!

Na!!Megigazítottam a hegyet a pákába és mondtam neki,hogy "múkodj!" Láss csodát gyönyörűen lehet vele dolgozgatni.

Üdv Fox11
(#) Janaboy válasza fox11 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Hali!

Nekem is hasonló a problémám a pákával kapcsolatban, hogy mindig rajta marad a páka hegyén az ón. De én már próbáltam mindent, több különböző hegyet (ami nekem látszólag nem ferde), mindenféle hőmérsékletet, de a helyzet kb ugyanaz. Mondjuk nekem SMA 051-es pákám van, de az ugyanaz asszem mint a Solomon.
Ötletek?

Előre is köszi!
üdv
Jana
(#) fox11 válasza Janaboy hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szia!

Nem próbáltad másik fajta ónnal a forrasztást?Lehet,hogy amit használtál nincsen benne folyató ezért külön kéne használni hozzá.Én olyannal forrasztok,melyben benne van.De talán valaki más is lehet,hogy tud valami tippet adni.Nálam kb 270-300 fok között gyönyörűen működik a dolog.

Üdv Fox11
(#) bbatka válasza Janaboy hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Ez probléma csak addig jelentkezik, amíg új a hegy. Nem kell vele foglalkozni. 1-2 óra forrasztás után szét fog terülni rajta az ón.
(#) Norberto válasza Janaboy hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Ugye azt a spéci szivacsot használod forrasztási műveletek közben? Anélkül nem is csoda, ha rajtamarad a páka hegyén az ón nagy mennyiségben. Egyébként elárulom, a pákahegy az egy olyan csúnya állatfaj, amelyik szereti, ha tapadnak hozzá... a... különféle óntípusok Egyébként, viccet félretéve, valóban az a jó, ha tapad hozzá az ón, pontosabban, ahogy bbatka is írta, szétterülve tapad hozzá, azaz "megnedvesíti", magát a pákahegy elülső felületét.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Még annyit a forrasztóhegyekről hogy rézből készülnek, mert jó hővezető. Viszont az ónnal ötvözetet képez, azaz az ón feloldaná a hegyet, ha nem lenne rajta nikkel vagy vas bevonat. Tehát ezt a vékony réteget nem érdemes megsérteni. Idővel azonban az ón bediffundál a nikkel vagy vas rétegbe is, ekkor kezd szétterülni rajta.
Ezt cáfolja az a hegy, ami nem fért be a Pro'skit pákámba. Le kellett vágnom belőle. Nem tudom miből volt, de biztos hogy nem rézből.
Következő: »»   12 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem