Fórum témák
» Több friss téma |
Mi a singl swp nyomógomb? ( Egyszeri söpés-jó magyarul)
Egyszeri lefutás az indító jel egy lefutást vált ki, majd ha a reset gombbal visszaállítod, akkor egy újabb indítójel újab egyszeri lefutást vált ki. Szerintem van x bemenete de ezek trükközni szoktak pl.: a z eltérítés finombeállítója kihúzható és az kapcsolja át az x csatornát. Idézet: „Mi a singl swp nyomógomb?” Olyan mód, amikor nincs folyamatos jelképzés a képernyőn. Azaz a fűrészjel csakis egyszer fut le, mégpedig akkor, amikor a bemenetre kötött jel egyik időpillanatban eléri a beállított triggerküszöböt. A jel ezt követő szakasza látható lesz a képernyőn, egy nagyon rövid ideig. Ezt a módot korábban fényképezési lehetőségekre találták ki/használták, azaz , ha hozzá volt kötve a szkóphoz egy fényképezőgép elsütőszerkezete, akkor pont az került a fényképre, amint a várva várt jel épp kirajzolódott egy rövid időre a képernyőn.
Hello!
A Single csak annyi, hogy az eltérítő generátor csak egyszer fut le, és kézzel kell újra engedélyezni. De ez csak tárolós szkópnál , vagy fotónál értelmes funkció. Természetesen minden szkópnak, van vízszintes erősítő része, csak a Sweep jel volt nagyságú szokott lenni, tehát ahhoz van az érzékenysége igazítva. üdv! proli007
Semmilyen trükkös, kihúzható gomb nincs rajta viszont a fiókjait ki lehet húzni ,cserélhetők.Ezek szerint egy másik fiók kellene az x méréshez?Találtam leirást a szkóphoz a neten de angolul és nem tudom belőle kihámozni a lényeget.
Hol van a leirás? Linkeld be. Akkor könnyebb segíteni.
A feliratbol az derül ki hogy van x üzemmmódja
Seconds/div or Volts/div (ext) Sajnos a kép eléggé gyenge de úgy tűnik hogy a Trigg - source Felső 2 gombon Left Right van valami + funkció ti. mindkettő benyomva Lehet hogy ez a trükkös gomb. Tektronix és HP előszeretettel használ hasonló trükköket a kezelőszervek számának csökkentésére
Már nem tudom honnan szedtem le tektronix 5103N a tipusa holnap feltöltöm a pdf-et mert túl nagy.Most mennem kell dolgozni sajnos
Feltöltöttem a leirást hátha valaki okosabb lesz belőle!Bővebben: Link
A leírás szerint tud x-y módot de
az 5B10N modul leírására hivatkozik, a modul specifikációja szerint is tudja, viszont a linkelt doksi nem tartalmaz részleteket. Próbálj keresni hozzá részletes leírást Ha nem találsz a próbálkozás segíthet. Adj valamekkora jelet a bemenetre amit jól látsz és ki tudsz szinkronizálni. Ezután próbálkozz a klf nyomogomb kombinációkkal, ahol a jel függőleges vonallá változik az lehet az x üzemmód kombinációja. Sok sikert!
"klf" nyomógomb,melyikre gondolsz?
Végigprobáltam az összes nyomógomb variációt de nem lett függőleges vonal a sinusjelből.Asszem feladom!
Hello!
A "klf" szerintem különfélét jelent. Kicsit kiegészíteném a gomb keresést, mert szerintem Oldman elírta amit akart. - 1-2V-os jel az Y és az X (ext) bemenetre egyaránt rákötni - Nem függőleges vonal, hanem kb. 45fokos vonal. üdv! proli007
"Valahogyan nem lehetne belebarkácsolni egy x bemenetet?"
Minden analóg szkópba (amelyikben van egy kis hely) bele lehet barkácsolni x bemenetet. Az időalapgenerátor (fűrészjelgenerátor) jelét valami elválasztó fokozaton és egy erősítőn keresztül juttatják az eltérítő lemezekre. Közben megszakítva a jelet, beadható egy másik eltérítő jel. Minél előbbi fokozaton sikerül ezt megtenni, annál kisebb jel kell. Legvégső esetben az eltérítő lemezekre menő vezetéket is megszakíthatod, de akkor kell a legnagyob jel. Körbenézel szkópban, nézegeted a jelalakokat, szinteket (egy szkóppal ), ahol elég kicsi, és 0 DC tartalmú a fűrészjel, oda kell egy kapcsolót, meg egy csatlakozót beleberhelni. Ha csak a "vége felé" 0 DC tartalmú a fűrészjel, akkor egy előző fokozatban nem elég csak a kapcsoló és a csatlakozó, hanem valami aktív szintillesztő is kell.
Ez is egy jó megoldás. (Ám a 45fok csak akkor igaz ha az eltérítési érzékenység mindkét csatornán egyforma és nincs fázistolás, ez a gépkönyv szerint csak 100 kHz -ig van specifikálva max. 1 fok))
Kicsit értetlenül álok a dolog előtt! Néhány nagyon amatőr szkópon kívül, nem találkoztam olyannal aminek ne lett volna X-Y üzemmódja. A gépkönyv szerint is van. A gép nem noname hanem jó nevű "márkás" cucc ami bár régi, de a cég termékei közül nemrég még naponta használtam több mint "nagykorú" analóg tárolóst is gond nélkül! Szóval nem egészen értem.
Hello!
(Persze, azért írtam hogy kb., mert nem akartam körbemagyarázni.) A HP-nek néha elég megérteni a lelki világát. Szerintem elég sok célkészüléket gyártottak, vagy ellenkezőleg univerzálisat. Ebből a moduláris felépítésű cuccokból nálunk is voltak, csak idővel "széthordták". Ezt a szkópot történetesen nem ismerem, de úgy látom a fiókok cserélhetők voltak ebben is. Simán el tudom képzelni, hogy van másik fiók hozzá, ez meg csak erre jó. Egyébként a legtöbb alkalmazásban csak az idő függvényében történő vizsgálatot alkalmazzuk. Az X bemenet, a "jó hogy van" kategória, sokra nem lehet használni. Ahol meg igen, arra speciális szkópokat gyártanak (én eddig csak ilyeneket láttam). Karakterisztika rajzolót, wobblert, meg nem igen készít az ember a szkópjából, csak kínjában. Szóval nem csodálkozom rajta, hogy nincs X bemenete, a jó kis precíz szinkron leválasztásnak sokkal több jelentősége van az ember idegrendszerének megőrzésében. Minden esetre X bemenetet lehet hozzá barkácsolni, csak az igen korlátozottam lesz használható. Tekintve, hogy bemeneti érzékenysége nem lesz megfelelő, és a bemeneti erősítő és osztó kialakítása egy meglévő készülékben már tényleg csak barkácsolási kategória lesz. Esetleg, ha az X fiók helyett gyárt az ember egy másikat. Az meg már nem éri meg, tehát számomra értelmetlen kategóriába esik. Amire a kolléga akarja használni, akkor van értelme, - ha másra nem tudja használni a szkópot - ha a szkópnak jó nagy képcsöve van és nagy az utánvilágítási ideje - ha nem tud beszerezni egy EMG által gyártott karakterisztika rajzolót (mert szerintem kb. 1000 db. fekszik el valahol az országban, üzemekben, iskolákban) De én biztosan nem állnék neki törpölni a dologgal, kivétel ha 100Mhz-en akarnám használni, mert a feladatra ott a PC az asztalán. Konvertálni, kalibrálni, számolni és archiválni tud. (Ha megtanítjuk rá) üdv! proli007
Köszönöm a segítséget valószínű az a magyarázat hogy másik fiók is lehetett a szkóphoz csak az már nem került hozzám.Ezt szerettem volna kipróbálni de inkább lemondok róla:Bővebben: Link
Hello!
Én találkoztam már ilyen gyári készülékkel is, ami digitális nyomtatott áramköri panelek gyártósori ellenőrzését célozta meg. De az "élt egy próbát" kategóriába tartoznak, és ez után gyorsan feledhetők. üdv! proli007
Hello
Azon gondolkozok, hogy veszek egy ilyen szkópot hobbi célra otthoni méricskélésre. Lehet ezzel periódusidőt mérni? Vagy például ha egy jelben meg szeretném mérni pl. egy H szint hosszúságát, azt meg tudnám vele mérni? Gondolom első lépésben a TIME/DIV tekerővel beállítanám, hogy a H szint hossza 1 raszter széles legyen. De ezek után honnan tudnám pontosan, hogy egy raszter éppen mennyi időt jelent? Üdv.
Pont fordítva. Ha 1 osztásra (DIV) állítod sehonnan nem fogod tudni, mert nem lesz kalibrált. Viszont ha az időalapot beállítod egy olyan értékre, hogy az ernyőn minél hosszabb legyen a jel, tehát ~1 periódus látszódjon, le tudod olvasni és az idővel megszorozva megkapod a körülbelüli értékét. Szkóppal időt mérni csak kis pontossággal lehet.
Hello
Láttam már interneten képeket olyan szkópokról, melyek a képernyőjükön kiírták a time/div értéket tizedes számban. Ezek akkor digitális szkópok? Vagy jobb analóg szkópok is tudnak ilyet? Mert gondolom amit belinkeltem az nem tudja ezt. Üdv.
Szia! A szkópok általában 3-5% alappontossággal rendelkeznek. Ennél fogva, ennél pontosabb mérésre nem is alkalmasak. Periódusidő pontos mérésére frekvenciamérők használatosak inkább. Persze, a pontosság szoros összefüggésben van az árral. Nekem egy ilyen egyszerű műszerem van: látod, már ez is milyen drága. A komoly laborműszerekben stabil, állandó hőfokra fűtik fel a kvarcot, így biztosítva a méréshez szükséges, pontos időalapot. Egyébként a linkelt tipus is meglepően pontos szobahőmérséklet környékén - legalábbis a VHF-UHF sávok, és a 0-20MHz közti sávban - mivel eddig csak ilyen frekiken használtam. Periódusidő mérésbe bármely valamire való frekimérő átkapcsolható.
Üdv: SzervízMacska
Nem feltétlenül digitálisak. Az én szkópom is analóg, de kiírja a képernyőre az adatokat és van benne kurzor-os leolvasás is, de ezt pontos mérésnek nem nevezném, nagyságrendet meghatározni jó. A digitálisan vezérelt analóg szkópok általában tudják ezt a funkciót, de a belinkelt nem ilyen.
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy van egy voltcraft DSO 2090 szkópom. Autójavításhoz használom és néha kellene felvételt készíteni a szkóppal a lambdaszondáról vagy pl a forgás jeladóról. Ez a szkóp szerintem csak pillanat képeket tud készíteni. Van erre valami ötletetek, hogy lehetne ezt valamilyen szoftverral megoldani? Üdv: András
Nem értem pontosan hogy hogyan érted, hisz van triggere.
A belinkelt szkópon miért van két bemenet? Vagy az a jobboldali csatlakozó nem bemenet? Mire van a AC-DC-GND kapcsoló?
Üdv.
AC-DC-GND kapcsolóval a bemenet csatolását tudod kiválasztani:
- AC ->váltóáramú csatolás. Egy kondenzátor van sorosan a jelútban, ami leválasztja az egyenkomponenst. - DC-> egyenáramú csatolás. A jel egyenáramúlag van csatolva. Nagyon kis frekvenciáknál és ha fontos az egyenkomponens, ezt kell használni. - GND-> A bemenet földre kapcsolódik anélkül, hogy a mérendő áramkört rövidre zárná. Itt tudod pl. a sugár alaphelyzetét beállítani. A másik bemenet a Trigger/X-bemenet.
Hello!
Nem ismerem a készülékedet, de nem egészen értem. Gondolom lassú jelek vizsgálatára gondolsz. A paraméterek között láttam: "7. Timebase range 4ns/div ~1h/div( 1-2-4 sequence) " Hát itt 1 óra/egy osztás az időalap legkisebb ideje. Az neked nem elégséges lassú. A digitális cuccok, pont itt lehetnek jók. üdv! proli007
Hello
Még az érdekelne, hogy mi az a X/Y MODE? Egyébként ez a szkóp tud olyat, hogy pl. nem periodikusan változó jelet teszek rá, hanem folyamatosan változót, és akkor úgy jeleníti meg, mint ahogy az orvosi EKG a szív elektromos változásait? Vagy ilyet általában a szkópok nem is tudnak? Szóval úgy értem, hogy balról jobbra halad egy csík és kitér a feszültségváltozásokra. Üdv.
Az X/Y mód az, amikor nemcsak az Y erősítőre ( függőleges kitérés a feszültség függvényében) hanem az X - erősítőre (vízszintes kitérés a feszültség függvényében) is kintről adsz jelet. Ezzel lehet, bizonyos méréseket végrehajtani, pl Lissajous ábra.
Arra gondolsz, amikor nincs trigger és a sugár szabadon fut? Tudnia kellene ezt a módot is. Mit akarsz vele mérni?
Egyelőre semmit, még csak tervezem ennek a szkópnak a megvételét. A mérőszondán mit jelent az, hogy 1:10 osztás? Tizedelve kapja a mérendő jelet a szkóp a szonda által? Valami feszosztó van benne?
Egyébként egy villamosmérnök hallgatónak otthoni használatra szerinted megfelel? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |