Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   97 / 731
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Techno zenénél tényleg nem baj ha nem ordít a közép, de egyébként meg eléggé bénán, enerváltan tud szólni egy olyan doboz aminek gyenge a közepe. Régebben a Conrad katalógusokban lehetett látni "TechnoBox"-nak nevezett rémségeket, malyekben 18"-os mély, meg 4-5 db piezó volt
Biztosan jók lehettek
Na, meg tudtad nézni az artás méréseimet a hangváltós topikban?
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Így kellene folytatódnia a mondatodnak.
Idézet:
„Ezzel pontos méreteket tudsz számolni, de semmi köze nem lesz ahhoz, ami a hangszórónak valóban jó, kivéve néhány szerencsés esetet.”
A helytelen számítás, helyesen a következő..........................
(Vagy .........linken megtalálható)
Ez lenne a segítség, nem gondolod? Vagy nem akarod hogy kitudódjon? Olyan érzésem kezd lenni Veled kapcsolatosan, mintha a Star Gate egyik felemelkedhet őse lennél
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Gyakorlatilag a legtöbb kétutas PA hangsugárzónál 300mm mélyközép fölött lyukas a középtartomány.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Hat midjart gondoltam hogy a hangszinszabalyzast csak ugy mokabol teszik a lejatszo erositolancba.A "Loudness" kapcsolasrol nem is beszelve.

Mar felvetelkor komprimalnak igy az aranyok mar el vannak tolva kozelebb egymashoz.Aztan a "Loudness War" ota nem is beszelhetunk dinamikarol meg HiFi-rol .

Nem tudom milyen szamitasokat vegzel te.
50W -os erosito negyszogjellig a hatarolasig vezerelve es szimetrikus kitoltest feltetelezve 100W lesz a varhato maximalis ero .
Ez ha a tapegyseg birja !!!, altalaban nem birja meg tavolrol se. De kehet hogy egy jo es draga erosito rendes tapegyseggel leadja.

U^2/Z=P

[(U*1,42)^2 ]/Z =2*P

ahol U a kimenofeszultseg ( szinusz hogy ervenyes legyen a 1,42 ( negyzetgyok 2))

Ha birja a tapegyseg szusszal ez azt bizonyitja hogy a hangszoro terhelhetosege jo ha kibirja az erosito altal kiadott teljesitmeny legalabb duplajat.

Tehat szerinted nem kell a dupla hangszoro terhelhetoseg ( kivezerelhetoseg) a dupla erohoz amirol beszelsz az allitolagos negyszogjel eseteben.

Nem is vesszuk figyelembe a tobbi dolgot amit a rezonanciafrekvencian muvel egy hangszoro .

Es akkor osszeadjuk az erosito 100% -os torzitasat es a hangszoro 100%-os torzitasat .Mi lesz ebbol.?
Evvel zenet nem lehet halgatni ez egy oriasi torzito.

Zenehalgataskor tavolrol se jutsz a negyszogesiteshez ,avagy teljes telitetsegig/hatarolasig meg a legereosebb "nagydob" uteseknel sem.Az mar teljessen maskepp szolna mint egy "bassdrum".

En rendszeressen teljes kivezerlessel ,telitet vegerositovel (negyszogjel) megyek 200W os erositovel ket 200W-os hangfalon.Teljes negyszogjellel a vegerositovel torzitok ! es nem csak neha hanem huzamossan es nem eg ki a hangszoro.
De ha csak egy 200W-os hangfalon szednem ki 200W+ majdnem 3 dB -t az erositobol biztos fustolne egy ket perc mulva.
Egy hangszoro lengotekercse ugy atlagban 60 fokos normalis mukodes kozbe a rogzitolakk ugy max 80 fokig tarja a tekercset aztan a legtobb olcso hangszoronal elengedi a tekervenyt ,esetleg meg a csevetest beragasztasa is megpuhul es oda lessz a "centralas" is aztan elcsiszolodik a tekercs es tobb ilyen szornyu remtortenet lehetseges.

Figyelembe veve a kommersz olcso rossz hangszorok kivezerelhetoseget ( barmilyen aranyozott es nikkelezett ) altalaban tavolrol se birjak az iramot a jominosegu nagy strapabirasu PA es profi hangszererositok hangszoroival.
Igy aztan ha 150W RMS-t ir egy ilyen gyanus hangszoron azt vegyuk ugy 20-25 VA-nak es igy szamitva tegyunk duplan az erositore!!
Kerestem egy cikket az erosito -hangszoro dolgokrol nem talalom de talaltam egy masikat ez is eleg jo:
"TOASTED"Speakers
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

És mi van ha az elmélet nem fedi a valóságot. Lehet ezekből is jó hangfalat csinálni ha tudja az ember, hogy mit csinál képzeld megtörtént.
Ha valaki nem tudja, hogy mit is akar csinálni igazából annak teljesen mind1 milyen a hangszóró, rossz fog kisülni belőle!
Ha nem használod honnan tudod, hogy mennyire rossz. Felőlem számolgathatod a hangszórókat, de egy program sosem fogja kiszámolni neked, hogy mi a jó és mi a rossz.
A hangot nemfogja semmilyen számítási képlet előre meghatározni neked mert millió tényező van ami meghatározza egy hangfal viselkedését és ezt te is nagyon jól tudod.

Amúgy mivel mostanában rohadtul ráérek kipróbáltam egy mélyláda megoldást amit a WINisd számolt és gyakorlatilag egy nagy nula volt amit produkált...
(#) Action2K hozzászólása Jan 19, 2009 /

Sziasztok!
Dual Concentric™ felépítésű hangszórókat keresek. Tud valaki a Tannoy által kifejlesztetteken kívül más cégtől is ilyent. Persze megfizethető áron. Tudom, ez relatív.
Köszi!
(#) Andreas89 hozzászólása Jan 19, 2009 /

Én csak azt nem értem ha valaki egy otthoni dobozt szeretne épiteni, max egyszer kétszer hangoskodni, miért kell egyből pa mélyeket ajánlani? egy otthoni ládába otthoni hangszóró kell... szerintem..

mnc-t csináltam itthonra, tökéletes, szépen szól, ha akarom hangosan is szól, bár nem egy profi cucc, de nem is arra lett csinálva!

Andreas89
(#) agressiv válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Konkrétan nekem is megvan a véleményem az MNC-ről. volt már pár MNC hangszóróm és a hangjuk annyira nem is de a terhelhetőségük és a megbízhatóságuk kritikán aluli volt.
(#) Action2K válasza agressiv hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nekem TV meg DVD nézésre van MNC, ide elmegy. Zenei HiFi célra épp most keresek jóval jobbat. Az ára, lehet eléri az MNC ötszörösét is akár!
(#) pl13 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Viszont az a probléma, hogy az ára semmit nem jelent, mert nem attól lesz jó egy hangszóró, hogy drágán adják, és nagy a gyártók-kereskedők nyeresége, szóval rosszfelől közelítesz, ha ilyen elvek mentén választasz hangszórót.
(#) Andreas89 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

hát igen ezaz hogy 3-4e-ért mit akarsz? lehet venni hangszórót 20e-ért is, de hát akkor már más kategóriát nézünk...
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Az elmélet mindig fedi a valóságot, ha nem így van, akkor két eset fordulhat elő:
1. Nem ismered az elméletet
2. Rosszul használod, illetve nem veszel figyelembe minden lényeges körülményt.

És arról senki sem tehet, hogy nem tudod jól használni a WinIsd-t akár. Megszámlálhatatlanul sokszor írtam már le ebben a topikban is, hogy nem létezik program, ami "kiszámolná" egy hangszóróhoz az ideális dobozt+hangolást. Méghozzá azért nincs ilyen, mert a programok nem erre készültek.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nem biztos, mert mutatok neked 20 000-ért olyat, ami nem éri el egy 5000,-Ft-os hsz használati értékét sem.

A programok azért készülnek akkor gondolom, hogy félrevezesség az ilyen idiótákat.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nem is kell teljes négyszögig menni, hogy rohamosan növekedjen a hangszóró terhelése az eff. érték növekedése miatt. A többit amit írsz, nem nagyon lehet értelmezni, szerintem csak egy teljesen esetleges példahalmaz.

A Loudness mélytartományban kb. 6dB-t kompenzál, nem 60-at, de az esetek többségében még erre a 6-ra sincs szükség, csak rossz mélyátvitelű hangsugárzóknál.
(#) Andreas89 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Jó SAL PA sorozatának a 15"a is 20e forint körül mozog, de az nem ér meg annyit az tuti, akkor veszek egy Eminence vagy Reflexed, akár még használtba is minthogy egy olyan.... de ez PA.

Nem, azért hogy segítsenek, és ne kelljen egy dobozhoz 10db A/4-es lapot teleírnod olyan számításokkal, amit lehet hogy hetekig tartana megtanulnod, illetve, hogy vizuálisan megmutassák a várható eredményeket.
De gondolkodni, azt nem tudnak helyetted.

De akkor kérdem én, hogy miért van az, hogy egyesek az ilyen számítások alapján leírnak néhány hangszórót amikor azok a programok gondolkodni nem tudnak Itt valami nagyon nem stimmel.

Mert abban az esetben, ha a program használója gondolkodik is, és ismeri a prog. illetve a hangszórók működését, a számítások hátterét, alapjait, a T-S modellt, az adott hangszóró lengőrendszerének viselkedését, figyelembe veszi a körülményeket, és pontos bemenőadatokat ad meg, a számítások jók lesznek, és olyan 98%-ban a valóságot tükrözik.

Csupán a feltételek nem stimmelnek, vagyis az: hogy nem mindegy hogyan használod a programot.
(#) Action2K válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Idézet:
„az ára semmit nem jelent”
Ezzel tisztában is vagyok, csak ha jobbat akar az ember, akkor azt meg is kell fizetni!
Akkor pontosítok, hogy mit is keresek, fotossági sorrendben:
- Dual Concentric™ felépítésű, minimum 12"-os
- Teljes sprektumú (szélessávú)
- Nagy érzékenységű (csöves erősítőhöz)
- Minimum 50W PMPO

Nem tudom, hogy lehet rosszul használni egy programot.

"figyelembe veszi a körülményeket"

Na ez itt a lényeg kéremszépen. Ugyanis előfordulhat, hogy a körülmények drasztikusan változnak és bizony arra nincs képlet.

A lényeg az, hogy hidd el lehet sz**-ból is várat építeni. Ez nagyon sokszor bebizonyosodott már a történelemben.
(#) Andreas89 válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Pl13 észrevetted hogy egypárszor magad ellen beszélsz??

Idézet:
„Na ez itt a lényeg kéremszépen. Ugyanis előfordulhat, hogy a körülmények drasztikusan változnak és bizony arra nincs képlet.”

Írja ezt valaki olyan, aki nem ismeri az elméleteket, és még büszke is rá. Természetesen a körlmények is beleszámíthatók a végeredménybe, "képlet" is van rá, meg mindenféle egyéb nyalánkság.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nem még, de ha te találsz ilyen momentumot, akkor légysziv. jelezd majd.
(#) pl13 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Idézet:
„ha jobbat akar az ember, akkor azt meg is kell fizetni!”

Nno ez azért korántsem biztos, mert lehet, hogy a drágább a kevésbé jobb.

Hangszórónak meg pl. Em. Beta CX verziók. De jó mélyátvitelre ne számíts.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Hali!
Nem akarok tolakodni megnéznéd a mérésemet ?
(#) karpi válasza tommygun19 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

hangvalto "receptekkel" tele a net.
En ugy csinaltam sok sok evel ezelott hogy a tekercseket adott fizikai meretek szerint megcsinaltam aztan woblerrel neztem hogy hol is mukodik tulajdonkeppen hogy nagyjabol a keresztezesi frekvencia jo helyen legyen .De nem volt semmi baj ha lejebb vagy feljebb kerult kicsivel a fontos az lett volna hogy a sztereo ket oldala fusson egyutt.Ami ugye mar az eloerositombe es annak hangszinszabalyozojaba se volt egyutt.
Valahol van a tekercsek kesziteserol egy cikk.

itt van rengeteg "calculator"

Idézet:
„Nem tudom, hogy lehet rosszul használni egy programot.”

Ez viszont nagy probléma. De akkor vázolom. Pl. úgy, hogy beírod a hangszóró T-S paramétereit, majd megnyomod a "kiszámol" gombot, és megépíted azt a térfogatú dobozt, azzal a reflexcsővel, amit "kidobott" neked.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

CSakhogy hangváltót nem receptek, és fizikai méretek alapján "nagyjából" kell készíteni, hanem az adott hangszrópároshoz méretezni.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

már nézegetem...
Következő: »»   97 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem