Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   42 / 206
(#) Gallion hozzászólása Jan 18, 2009 /

Sziasztok!
Nekem is hasonló lenne a kérdésem.
A megszekítós 3 sebességes Jawa gyujtás világítótekercseinek dupla a vasmag keresztmetszete van mint az elektromos gyujtás vezérlésű Babettának.
Laikusként kérdezem.
Melyik tekercs vasmagot érdemes áttekercselni 12 voltosre (dupla menetszám a korábban olvasottak alapján), hogy 12 volton nagyobb áramerősséget kapjak.
Valamint az is érdekelne, mi az összefüggés a forgórészbe épített 6 db mágnes és a körgyűrűre felrakható álló tekercsek számának. Lehetséges 3 világítótekercs helyett 4-5-6 vagy ami ráfér a körívre (esetleg duplikált forgórész köré dupla tekercs rakható)tekercsszámok felrakása, vagy figyelembe kell venni pl: -a mágnes kilép és a következő tekercs alá éppen akkor lép be - vagy valami hasonló szabályt?????

Itt a fórumon korábban olvastam, hogy a Babetták tekercsei nem túl megbízhatóak, azaz a 6 voltos tekercs idővel a 12 voltos égőt is kiégeti.
Mi ennek az oka?? Ha jól emlékszem,(mert sajna visszaolvasással nem találtam meg) hogy a vasmag lemezek idővel fellazulnak, eltávolodnak egymástól. Amennyiben ez a gond, javít a helyzeten, stabilitáson, ha a lemezeket tekercs középen átfúrva összefogatom egy csavarral azokat???
Egy közel 50 éves motor elektromos áram ellátását próbálom valamilyen megoldással kivitelezni, ehhez kellene a segítségetek.
A gyujtása különálló mágnesgyujtás röpsúlyos előgyujtás szabályozóval, de ez a következő lépés lenne,
Valamint elektronikus fordulatszám mérő is kellene rá, de mivel egyhengeres 4 ütemű mágnesgyujtásos szerkezet, ez még a jövő zenéje számomra.

Várom a hozzáértők válaszát, javaslatait,

Amennyiben a fentieken kívül konkrétumokra is szükség van, a krauszgy@monortel.hu címen szivesen állok a kérdések kereszttüzébe
Üdvözlettel, Gallion.
(#) Gallion hozzászólása Jan 18, 2009 /

Elnézést, de a helyes címem: krauszgy@monornet.hu

Mégegyszer elnézést azoktól akiket megtévesztettem

Üdvözlettel, Gyuri
(#) Kraven válasza Gallion hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Milyen motor ez?

A mágnes / tekercsszám meghatározásánál először el kell dönteni, hogy 1 vagy 3 fázisú rendszert akarsz-e. Az egy fázis egyszerűbb lehet, a három fázis hatékonyabb.

Sok megoldás létezik mindkét rendszer kivitelezésére. Az egy fázisnál a legegyszerűbb véleményem szerint az "ahány mágnes annyi tekercs változtatott menetiránnyal". Három fázisnál nagyon sok párosítás létezik, de az alapvetően bonyolultabb rendszer

Mivel nagy valószínűség szerint a beavatkozás jelentős lesz, elveszted a rendszer "önbeállóságát" (a régebbi gépeknél általában a fesszab szerepét maga a vasmag játsza el, hogy bizonyos teljesítménynél telítésbe megy és nem gerjeszthető tovább (pl Pannonia, Danuvia, Komar, stb...), így mindenképp kell majd szabályzó. Ebből kiindulva szerencsésebb lehet a nagyobb vasmagkeresztmetszet. (gyengíteni könnyebb egy rendszert utólag, mint erősíteni) Bár itt már kérdés a mágnes ereje is. Hiába növeled a keresztmetszetet, ha nincs elég fluxus a gerjesztéshez.

Pontosíts egy kicsit a terveiden, hátha tudunk segíteni.

(#) Szergej86 hozzászólása Jan 21, 2009 /

arra szeretnék kérni bárkit aki képes rá hogy segitsen a csatolt kapcsolási rajz megértésében esetleges javításában legyen szives válaszoljon.
(#) Szergej86 válasza Szergej86 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

ja ez egyébként egy mágnesgyujtás kapcsolóelektronikája akar lenni, a függvénygenerátor a mágnes forgását hivatott kiváltani, az elektronika kapcsolása biztos jó, de nem tudom hogy lehetne lemodellezni a gyertyát.egyéb megjegyzés a mágnes nem teljesen van körben a lendkeréken hanem az egyik oldalon van 2 egymástól 3mm re kb 20 mm hosszon.
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

A 3-as jelű tranzisztor a levegőben lógó emitterével mit csinálhat a kapcsolásban?
(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

a nagy sorozatgyártásnál előfordul hogy egy elemet más célra is felhasználnak, ld. nand kapuk. ez itt kérlek egy dióda egy pn átmenet.
arra is kíváncsi lennék hogy ha meg akarom valósitani, akkor a primer oldalt hová kössem. azt a kivezetést ahol a fvgenerátor van.
(#) Vacok hozzászólása Jan 25, 2009 /

Sziasztok!

Tirisztoros gyújtásnál mennyire kell hűteni a tirisztort?
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Nem kell hűteni.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Köszi a gyors választ.
(#) cannabis83 hozzászólása Jan 27, 2009 /

Sziasztok!
Van egy Suzuki gs 1100 nétütemű 4 hengeres motorom de meghalt a cdi gyujtása szét buheráltam de nem éppen javítható fajta. Régóta keresek a neten egy hozzá hasonló gyujtás elektronika kapcsolást de egyik sem jó mert ez nem gerjesztő tekercsről indukál szuflát a gyujtókondiba hanem a az aksi feszültségét használja fel. Segítsetek aki tud ilyen kapcsit nagyon meg köszönném. A jeladó kb 0.5-1 v körül ad le. ha valaki tud segíteni akkor várom köszönöm előre is mindenkinek.
(#) PIRO válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Az oké de az ellenállása jobban érdekelne mindenkit.
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

csak natúr gyújtás, semmi hókuszpókusz nincs az előgyújtással ?
4 hengerre gyújtáselosztó viszi/osztja a szikrát? mennyit forog a gép?
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Nagyon el vagyok maradva,mert én Suzuki cdi gyújtást ilyen tipusnál nem láttam,csak tranzisztorosat,de ezek mind komoly előgyújtásszabályzással készültek. Az ampert darlingtonok kapcsolgatták,mindig ezek mentek tönkre. Tutira van ebbe is szabályzás,ha nagyon szétkapta akkor irány a bontó....,mert még ez a legolcsóbb megoldás.
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Sziasztok!
A jeladó tekercs 15Ohm os a gyujto trafó 4.5 Ohm os.
Elő gyujtás lehet h van - volt benne de annyira nem véxes dolog max fordulatáról nincs tudomásom (nincs műszerfal sem) . 2 db jeladó van benne és 1 pici mágnes. Próbáltam Yamaha jog gyujtést 2 db rá tenni de nem adott semmit mert a jog is gerjestő tekercses. Itt nincs lehetőség plusz gerjesztő behelyezésére mert a gencsi másikoldalt van és olajtérben. Csak egy sima egyszerű gyujtáskapcsi kellene ami nem gerjesztős hanem 12v ról mükszik előre is kösz a fáradozásotok. Minden megoldás érdekel.
(#) cannabis83 hozzászólása Jan 27, 2009 /

" jeladó 1 elektronika de láthatóan 2 részre osztva és 2 gyujtótrafó ami olyan hogy 2 gyertyát hajt meg iker trafó vagy mi.
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

valószinűleg a 2 jeladó 180° ra adja a jelet, így egy jeladó egy gyújtótrafón keresztül 2 ellentétes ütemű hengerhez adta a szikrát (pl 1és3 meg 2és4..)
fordulatszám legyen max 12000..
Ezekre a paraméterekre még nem probléma DC/DC-t tervezni, a nagyobb baj az előgyújtás varázsló szerkezettel van. Enélkül jóval gyengébb lesz a gép, teljensen más menettulajdonságai lesznek.
Szóval kérdés, hogy mennyire cseszted szét az eredeti gyújtást? Ha még az előgyújtás része működne, magyarul csak a DC/DC lenne halott, akkor egyszerű lenne a probléma orvoslása.

Vagy esetleg más gerjesztőtekercses előgyújtásvezérlős gyújtás átalakítása DC/DC-s re! (bár ez nem sajátja , fenetudja milyen felület/görbe alapján vezérel, jó lesz-e?..)
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Mivel nyomatékos motorrol van szó és ahhogy sikerült utánna járnom 8-esetleg 9ezres a fordulata (ez nem a gyári adat ettől nagyobb csak a felpiszkált macikban volt) kissebb nagyobb eltérés az előgyujtásban szerintem még el fér. Egyébként is inkább az alsó tartomány volna kihasználva nállam. Szerintem megfelelne az ajánlatod. a késsőbiekben meg majd finomítanék rajta ha már sikerült eléggé beleásnom magam ebbe a műfajba. Az eredeti egyébként így néz ki szerintem sokat nem le7 vele kezdeni. Várom és előre is köszönöm a segítségetek.
(#) mex válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Mondtam én,hogy nem cdi gyújtás. A helyedben megpróbálnám a két darlington cseréjét.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Na igen, ez már a te szakterületed
Az a 2 darlington, amik a sarkokban figyelnek? Az a 2 kocka?

nagyonsok cucc nincs ezen a panelon.. a lényeg a másik olodalon lenne?
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Ilyet csak egyet volt szerencsém javitani,a másik oldalt nem néztem meg,mivel szemmelláthatóan hibás volt az egyik darlington. Lehet,hogy nincs is a másik oldalon alkatrész.
Egyébként kell az előgyújtásszabályzás,mert sima tranyós gyújtással próbáltam először és 5000 fölé nagyon nem akaródzott neki kiforogni.
Ezért is irtam a bontót,ha nem javitható.
Ja igen a fennti sarkakban vannak a darlingtonok.
(#) cannabis83 válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

A probléma a képeken nehezen kivehetően a bal alsó sarka felé lévő rész panelon kiégési sérülés próbáltam át forrasztani de nem sikerült ezért szerintem az ok amiért nem javítható. A fene tudja mi volt ott ha volt egyáltalán. Az előző tulajdonos belenyulkált a villamossági részbe a mocin és nállam meg történt egy zárlat és az óta süket a gyujtás. A bekötések : balról jobra :1-trafó A ; 2-fordulatszám ; 3-jeladó A ; 4-jeladó B ; 5-power 12v ; 6-rtafó B

Vissza nem rajzoltam (valószinűleg nem is tudtam volna),de aktiv alkatrésznek látszik,dióda vagy tranyó lehetett-igy már kuka....
Egyszerű tranyós gyújtással próbálkozz,de a korlátokról már irtam.
(#) cannabis83 hozzászólása Jan 28, 2009 /

Az lehetséges e hogy ez a gyujtás rendszer helyett CDI gyujtást fabrikáljak rá és esetleg még talán müxik is vele. A bontott vezérlő számomra horibilis összegnek számít inkább áldozok rá többet a szabadidőmbő (úgyis ez a szenvedéjem meg az elektro de én ebben naon zöld fülűnek tartom magam.) csak menjen a többi a kihívás esetleges mechanikai előgyujtást adok neki mint valamikor volt a trabiknál csak megbízhatóbbat. szerintem ez is járható út.
(#) cannabis83 válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Tranyósról kapcsit hozzá tudsz feldobni naon hálás lennék érte.

Kész rajzom most nincs,de ha a tranyós kivitelnél döntesz,akkor utánanézek. CDI-vel is menne (kicsit nagy a trafó induktivitása),erről a variációról meg gulyit nyaggasd.
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Kiderült ami kiderült, megpróbálkoznék mégis valami CDI féleséggel. Gulyi nagyon örülnék ha megörvendeztetnél egy ehhez passzoló CDI kapcsirajzal. Előre is köszi de a tranyósat sem vetem el teljes mértékben tehát arra is igényt tartanék. A tranyós induktivitása biben befolyásolná a dolgokat? Előre is és utólag is köszönöm a sok segítséget és felvilágosításokat legalább tanulok is valamit, és "tanulni nem szégyen főleg ha annak értéke is van" számomra meg minden kis apróság érték. A mocis hobbim eredményei a képeken láthatók a Star 71 es évjáratú 1,5 év munkája áll benne mire minden a gyári állapotra vissza került a a másik az pedig Simsondonorbol lett extrém mocika 90% készültségben A suzuki meg még titok még a hobbitársak és a család előtt is az lesz majd az igazi meglepi... .
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

hát ez a kis motor nagyon kafa! az a lánc valahogy nagyon furcsán megy, simsonnak odébb van a lánckereke

valami ilyesmi re számíthatsz, legalább 2 szer...(csak feltételeztem, hogy a 2 jeladó egymástól 180° ra van)

a gyújtótrafó/k ugyan nem kimondottan CDI trafó/k, de etttől függetlenül működnie kell! (nemtudom bontóba mennyiért vesztegetnek ilyen 2 szekunderes CDI trafókat, lehet hogy érdemes lenne beszerezni 2őt, ha olcsón mérik..)
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Ki kell deriteni milyen előjelű impulzust ad a jeladó a helyes időpontban.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

ja igaz, meg jó lenne tudni, hogy mekkora a kb a csúcsfeszültség rúgásra/indítórásra. (de ezek csak akkor kelenek ha konkkrétan tervezésnél tarunk már..) Mivel eddig én csináltam a jeladóimat, így azok 2 kivezetésűek/testfüggetlenek voltak, így ha nem volt jó, akkor egyszerűen megfordítottam, de ezt nem én csinálom, ez gyári ..
Következő: »»   42 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem