Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Összeállítottam egy 2x130w-os erősítőt és kellene hozzá egy táp. Az adatlap szerint +-10V - +-45V-os táp kell hozzá. Ha jó a számolás akkor ehhez 5.8A kell 45v-on. Arra gondoltam, hogy egy 45V-os két kivezetéses trafót, két graetz hidat, két szűrőkondit meg két stabilizátort felhasználva meg lehetne oldani a táplálást. Tennék még egy potit a stab ic-k után, hogy a teljesítményt tudjam szabályozni, mert nem mindig kell nekem a 130w. Tudnátok feltenni egy kapcsolási rajzot meg jó lenne ha leírná valaki, hogy milyen alkatrészeket vegyek(a nevükre gondolok), amiket könnyű beszerezni vagyis amit használni szoktak, meghogy a szűrőkondi milyen legyen meg a stab ic meg a poti. Köszi előre is!! Attila
Szia.
Egy kicsit kacifántos amit szeretnél, mert ellentmondások vannak. Először is, ha neked van egy 2*130W-os erősítőd, annak minimum kell egy 300W-os trafó!! Másodszor, az erősítő tápjának teljesítményét nem szoktuk szabályozni potival! Harmadszor, hallottál a pufferelt feszültségről? Ez azt jelenti, hogy fogod a trafódat, egyenirányítod, majd puffereled, (szűrőkondi, elko stb) namost, ha az erősítőd 2*45V ról üzemel, akkor neked nem kell 2*45Vos trafó, mert a pufferelést követően egyből felszökik a fesz kb 63-64V ra ami egyből megöli a végfokodat, neked nagyjából 2*30V -os szekunder feszültségű trafó kell. A 10V-ot stabbal bajosan fogod erről levenni mert a stabok max 35V-ot bírnak. A két kivezetéses trafó alatt mit értesz? két azaz egy pár szekunder vezetékből akarsz +- os tápot? Vagy két szekunder tekercses trafóból? Ez nem mindegy. Üdv
Szia!
Ha +-45V (DC) kell, akkor neked 2*32V-os (AC) trafó kell és így fogsz kapni az egyenirányítás után +-45V-ot. Szűrőkondinak pedig 2*10.000µF-ot vagy 2*20.000µF-ot ajánlok, ezek min. 63V-osak . Kell még egy graetz híd, ami legyen 400V 20A legalább (én 1000V 35A-eset használok a 2x100W-os quadomba ). Stab ic-vel ekkora teljesítmény nem tudsz szabályozni, mivel ezek az ic-k max. 1-1,5A-t tudnak. Valamint nem is kell, mivel az erősítők ált. csak akkor max. teljesítményen, ha feltekered a hangerőt.
Ugyanezt írtam én is 4 percel ezelőtt, akko én miért nem kapok pontot??? Széép!! Ráadásul még bővebben is kifejtettem de mind1
Nem tudom. Én nem akartam "elhappolni" előled a pontot.
Üdv!
Feltehetnéd az erősítő kapcsolási rajzát is, mert akkor több segítséget tudnánk adni! Mire kell a +-10V és ennek is 5.8A-es terhelhetőségűnek kell lennie?
szóval akkor kb 2x32v-os trafót két graetz híddal egyenirányítok, így lesz a +-45v. akkor ehhez nem kell stabilizátor csak pufferkondenzátor?
Stabilizátor IC nem kell, csak Graetz puffer kondi meg egy egy 100nF MKT kondi a pufferekkel párhuzamosan oszt viszlát.
ez a 100nf-os kondenzátor mire jó? a graetz és a puffer közé vagy a puffer után? 10000µF-os pufferkondi elég egy ágra?
Szia!
Ha minden igaz akkor így kell neked. De várd meg az okosakat ők jobban vágják. Ez a 100nF kondi ez is szűr.Bár ezt se mondom biztosra csak azt,hogy én mindég szoktam rakni és jó dolog.
a 100nF hidegítésnek kell, hálózati zavar szűrés,
Értem,köszi szépen.
Most már ezt is tudom.
Köszi a segítséget!
Ezt a pozitív-negatív tápot egyszerűen nem tudom megérteni. le tudná valaki rajzolni, hogy hogyan folyik az áram? a pozitívat még értem, de a negatívnál a földtől folyik a negatív ág felé???nagyon nem értem, mert akkor a második puffernem kellene gátolja az áram haladását?
nem , képzelj el két elemet sorba kötve, a legalja lesz a minusz, középen lesz a föld és a teteje a plusz,
ok, mostmár nagyjából kezd összeállni a kép...még azt akarom kérdezni, hogy hogyan lehetne itt szabályozni a feszültséget a pozitív és a negatív tápon egyszerre(csak azért, mert nem mindig szeretném kihasználni a 130W-ot, meg a hangszóró is csak 50W-os- egyelőre csak ennyire telik)
Erre ott a hangerő gomb, minden ilyen jellegű problémát megold.
Konyebben ugy mondom hogy megersd.Van egy feszultseg es 2-be van osztva es a felenel van a test.Ugy kepzeld hogy van egy huzal ami el van valasztva 2-be a jobra levo resz az plus es a balra levo resz az meg az elentet vagyis minusz.Pl:-40 meg +40 volt es ez a testtol merve ami 0volt.Ha lemered a ket feszultseget a +-nal meg a --nal akor kapod meg 2x40v ami 80v.Remelem megerteted
Jaa igazad van, én ide nem is segítek semmit, becsaptak már az elején, kösz hogy szóltál üdv
sziasztok! Olyan gondom lenne hogy volt nekem egy 12/+-30voltos tápom de leégett! Most ujraépitettem kicseréltem bene a négy fetet és áttekercseltem a ferrit vasmagot is!Az a baj hogy ha rámérek az egyik oldalra akkor egyik oldalt +31,5 volt van a másik oldalt meg olyan -28,5volt körül! Mi baja lehet miért van ez az eltérés? Köszi
Rossz tekerés is lehet! Egyszerre tekerted a két szekundert vagy egymásra?
Hmm, akkor nincs jobb ötletem. Cimó szerint, a kér DC kimenetnek teljesen egyformának kellene lennie kicsit eltérő tekeréskor is, a graetz miatt. Az én tápomban, pl az eltérés oka a litze hibás forrasztása volt.
Üdv.!
Egyet értek az előttem szólóval. Valószínűleg nem pontosan ugyan annyi menet van a két oldalon. Az is fontos, hogy hogyan/hova van beforrasztva a trafó kivezetése a nyákba, mert itt fél és negyed menetek is számítanak. Tehát ha például a gyűrű állítva van, és az egyik szekunder-kivezetést a gyűrű bal oldalán, a másikat pedig a jobb oldalon kell beforrasztani, akkor az egyik egy fél menettel mindenképpen több lesz, mert át kell bújtatni a vezetéket a gyűrű másik oldalára. |
Bejelentkezés
Hirdetés |