Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Elég kezdő vagyok és azt szeretném kérdezni kezdésnek minek a megépitése lenne célszerű? Válaszokatt előre is köszönöm!!
Mire van szükséged?
Érdemes lehet vmi fényjátékkal kezdeni.
Nem az hogy szükségem lenne bármire csak hogy valahol elszeretném kezdeni és ehhez szeretnék ötleteket
2 ledes villogó, aztán esetleg erősítőbe kivezérlés jelző, aztán jöhet valami egyszerű ic-s erősítő, pl valamelyik TDA.
Kéne egy kis help
van egy 12V-os tápom, és arról szeretnék ledet (3V) üzemelni (kb.:100-at) ahhoz mekkora ellenállás kell??? egyáltalán számítógép tápjából egyenáram jön ki???
A pc táp egyent szolgáltat.A ledek előtétellenállását meg a segédprogiban ki kell számolni.
De ha berakok egy 270 ohmos ellenállást, akkor kisül a led
A led nem sül ki nem kondi ő
Kiszámoltad?Sorba vagy párhuzamosan kötöd?Nyitófesz?Optimáli átfolyó áram?
Párhuzamosan kötöm, nem tom mi az a nyitófeszültség...
valamint már próbáltam... +úgy 50-et kötnék párhuzamosan
Az a fesz amitől a led már világit azaz kinyit mint a sima dióda csak az ha jóltudom 0.7V nál nyit.(a szilicium)
Ja a nyitófeszfesz megvan. Az optimális átfolyóáramot tudod?Vegyél egy ampermérőt és egy potit és állitsd be ugy hogy szépen világitson akkor megméred mennyi folyik át a leden és az lesz az optimális átfolyó áram szerintem.
Azt is mondtam hogy a szilicium 0.7V nál nyit nem?Bocs ha tévedek.
"Azaz kinyit mint a sima dióda csak az ha jóltudom 0.7V nál nyit."
Igy gondoltam bocs ha enm volt érthető.
Én 3V-ról járatnám, de csak 12V-os áramforrásom van.
A LED pedig UV LED. (ha ez segít) multiméter az jó???
SZiasztok!
Szerintem ez a kérdés már elhangzott, de nem sikerült megtalálnom. Az ellenállásnak van egy Watt értéke, az mit csinál és egy olyan áramkört amibe 9V feszültséget vezetek be, hány "W-s" ellenállások kellenek?
Watt a teljesítmény mértékegysége, az meg P=U*I
azaz a feszültség és áram szorzata. Ha 10V esik egy ellenálláson, és pl 1A folyik rajta akkor az 10W os kell minimum, de mindig nagyobbat válassz. Ha pl 5V és 30mA akkor az 150mW ami 0,15W. Erre egy negyedwattos ellenállás elég.
Egy javaslat!
A CIKKEK között vannak alapvető dolgokkal foglalkozók is. ( A teljesség igénye nélkül...) A leg fontosabb! : Munka-, balesetvédelem !!! PL: Egyenirányítók - Tápegységek. CMOS 40xx IC sorozat (Leírások. Példakapcsolások.) Elektronikai alapismeretek - 5. Félvezetők: Diódák Elektronikai alapismeretek - 3. Passzív alkatrészek: Kondenzátorok Elektronikai alapismeretek - 4. Passzív alkatrészek: Tekercsek Elektronikai alapismeretek - 1. Alapfogalmak Elektronikai alapismeretek - 2. Passzív alkatrészek: Ellenállások Elektronikai alapismeretek - 6. Félvezetők: Tranzisztorok S végül, de nem utolsó sorban: Elektronikai alapismeretek - 7. Félvezetők: LED Valamit egy áramkör szimulátor használata is célszerű lehet. Ezzel "fájdalommentesen" lehet kísérletezni. ( Valamint a péntárcát is kíméli a használata. ) Multisim / Ultiboard - áramkör tervezés és szimuláció . (#360116) tolacika: Egy LED-del köss sorba egy 1-2Kohmos ellenállást és ad rá a 12V-ot. A LED kapcsain mérd meg a feszültséget. Igy máris megkapod a nyitófeszültséget... Ha túl kicsi az ellenállás értéke, akkor a LED-et MEGSÜTÖD!! Azaz kiégeted a kristályát. A nyitófeszültség ismeretében a sorosított LED-ek előtét ellenállásának értékét is könnyen meghatározhatod... S a számítás megkönyíthető a SEGÉDPROGRAMOK hesználatával... - Ha válaszolsz valakinek, akkor használd légyszíves a "Válasz" gombot! A név fejlécében találod, akinek válaszolni akarsz.
okok kikérdezhetsz alaposan átolvastam mind a 4 részt és sztem kezdésnek csinálok egy 2 ledes villogot holnap beszerzem a szükséges anyagokat de előtte mindent átolvasok ami szükséges lehet
S ha elakadtál, akkor itt a Két LED-es villogó-ban találhatsz megoldást, és nyugodtan kérdezhetsz!
Szerintetek a 2x12V-os 160w-os trafómat érdemes lenne áttekertetni vagy nem éri meg és hol lehet ilyet csináltatni?
Logikában teljesen hiányos kérdésedre csak egy kérdés lehet a "válaszom": Minek akarod áttekertetni?
Nagyobb feszültségre akarom bocs mert nem elég a 12V és nagyobb teljesítményűre is akarom.
Nagyobb teljesítményűre nem tudod. Az adott. Ha növeled a feszültséget (nagyobbat akarsz) akkor kisebb áramot fog leadni. P=U*I szorzat állandó
Erősítőbe lesz ugye? Ha van a trafó, megéri tekercseltetni, inkább mint másikat venni! Akkor ha a teljesítménye megfelelő.
De csak 160w az meg nem nagyon jó tekercselésre vagy igen?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |