Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szivesen beszélek róla, de gondolom nem ide való, ... csinálok egy leírást, .priviben elküldöm
A politúrozás nem egyenlő a lakkozásal. Fogalomzavar .
Szerintem, ha cikket írnál róla, megférne itt a HE-n, hiszen akár a muzeális darabok, akár az új csöves készülékek elengedhetetlen munkafázisa. Talán adnak ötletet a modik. HAHÓ! MODIK :integet2: !
(Én ismerem a technológiát, de sosem csináltam még. Így a cikkírásra sem vállalkoznék, viszont szívesen olvasnék róla.)
Gondolom itt elírásról lehet szó , nem pólus inkább a fa pórusairól beszélhetünk ....
Én sem ismerem a politúrozás gyakorlatát , csak sejtem , ezért lakkozom a fa dobozaim .
Csatlakozom, jöhet a cikk, ugyanis, én is elég "csicsa" dobozt szeretnék építeni.
Szerintem ide is befér, ugyanis a csöves erősítő építésnek ez is része, ahogy a Többiek is mondták !
Igen elírás a pólus az sarkat jelent Én sem ismerem a politúrozást, de a lakkozást azt hét rétegben végeztem a "zöld" erősítőmön, minden réteget 400-as, majd 2000-es papírral vizesen csiszolva. (tudom kellett volna a 400, és 2000 közé még legalább egy "fokozat", de nem volt )
Valóban "csicsa", de egy olyan fajtája, ami más technológiával utánozhatatlan.
Hol lehet Sellakkot szerezni-venni? Én már több helyen megkérdeztem, de sehol nem kaptam.A felület amit ad az valóban összehasonlíthatatlan a lakkos felülettel, meg csiszolgatni sem kell. Nekem is egy idősebb asztalosmester mondta el , hogy hogy szokták csinálni. Egyébként a régi rádiók felülete mind ilyennel volt bevonva, csak kicsit később a hatvanas évek vége felé kezdték a lakkozást, mivel az gépesíthetőbb eljárás volt.
Nem kellett csiszolgatni? Tükör simára kellett csiszolni!!!
Sajnos az 50-es évek végén a rádió dobozokat már nem asztalos mesterek gyártották, (börtön műhelyekben készültek!) és polieszter lakkot használzak politúr helyett. Még nem kerestem sellakkot, de vegyszer boltban megpróbálnám. (József krt.) Egy kis érdekesség róla
Sziasztok!
PCL86-os csőre ha 16-18V-oit kapcsolok fűtésnek az túlfűti?
Sellakot nálunk lehet kapni, azt hiszem 1 kg 3-4000 ft, ebből kb 4 liter kijön, hígítástól függően. Ez rengeteg.
Több féle techomopógia létezik, mindenki másképp csinálja, kinek a pap kinek a harangozó.A felhasznált alapanyagok megeggyeznek. Mi Denaturált szesszel hígítunk.1 kg sellak 3 liter denszesz 1-2 napig néha felrázzuk. Utána még tovább lehet-kell hígítani. Pórustömítésre horzsakövet, vagy krétaport, ill. habkövet használunk. Olj is kell, parafin. a nyers fát olajjal beitatjuk, és szórunk rá horzsakövet, ami egy ritka szövésű ronyba van belekötve, és un. labdával beledörzsöljük a felületbe A labda mosott pamutszövetbe belekötött vatta. Ez kb akkora mintegy nagyobb dió, ízlés kérdése. Későbbiek folyamán ezzel fényezünk. Van egy gyorsabb eljárás is, a politúrozásnál., de ez már nem az igazi. néha használjuk, mert időt takarítunk meg. Az előkészített felületet jól felhígított nitrólakkal átladdázzu. a labdát beitatjuk a lakkba, és szálirányba felhordjuk, de ügyelve arra hogy száradásik, néhány másodperc, kétszer nem szabad rámenni egy helyre, mert ragadni fog. Ez fennál a sellaknál is. Keressetek rá a politúrozásra, több helyen van részletes leírás, mind jó, és nem kell megilyedni tőle bonyolultnak tűnik de az eredmény ha jól megvan csinálva olyan mint a tranzisztoros és a csöves között a külömbség. Asszem a yutubon van videó is róla. Szivesen segítek ha kérdés van. Még annyi hogy a fafajtákat jól meg kell válogatni, a legjobb a dió és a cseresznye, a legrosszabb a pórusos fák a fenyő,kőris és az egzóták. A felület előkészítés a legprecízebb legyen és mert ez adja a végeredményt is. Az első sor után is megkell csiszolni a sellakot, én szoktam vele várni néhány órát, a csiszolás után 1000-papír szárazon, nem takarítom le a finom port, ez is töníthet. A művelet 20 fok alatt nem érdemes csinálni, mert beszürkül a felület
Ma vettem a Puskás börzén pcl86-os csövet +foglalatot hozzá meg egy pár forrlécet.Indul a pcl86 se project.Már csak a neheze van hátra: trafók olcsó beszerzése!
Jó a leírás, az olajjal nagyon finoman kell bánni, mert az az olaj mindég ottmarad, de van egy folyadék, /mi nem olajozunk/ ami a végén eltávolítja az olajat.
A másik, ha megfelelő a hőmérséklet nem kell a fényezések között 24 órát várni. 1-2 óra bőven elég. Régi rádiók, tévék dobozánál könnyebb a helyzet, mert a tömítés már megvan, csak le kell szedni a régi lakkot. Ha politúros volt, elég a csiszolás, ha műgyanta lakkos volt, a kromofág a megoldás. Ez még rímel is!. Akromofágot nem szabad sokáig a felületen tartani, csak addig még bele nem mar. a fa ne szívja be, mert később visszaüthet. Lehet kapni szivacsra ragasztott papírokat, ezek jobbak mint a sima csiszolók, többet bírnak. Van az úgynevezett ksótszivacs, vagy acélgyapot, külnbözö finomságu, ezeket jó eredménnyel lehet használni.
Sellakkot háztartási boltokban, festékboltokban lehet kapni, de ha nincs, akkor meg kellene tudniuk rendelni! Azt hiszem kilós a legkisebb kiszerelés, és zacskóban adják. Nekem van még vagy fél kiló oldatlan, én trafóhoz szoktam használni. Az a baj vele szerintem, hog sárgás árnyalatú, így elszinezi a pácot, meg lehet a szeszes pácot azt meg is oldja? nem tom ...
Nekünk van egy 60-as években készült tölgy bútorkészletünk (asztal, székek, szekrények, fotelek), ami a szegedi csillagban készült. A papírjára az van írva, hogy poliészter lakkal lakkozva, és politúrozva.
ON
Szerencsére a "csiszolóeszközök" beszerzése nem gond : bátyám autofényező, skótszivacs, csiszolóvászon 50-2000-ig, "szivacsos" csiszolóvászon bőven akad Na meg polírozógép! Az idő a gond inkább, csak a hétvégén vagyok itthon, és itt van a műhely, hétköznap Pesten vagyok, ott meg az albérletben nincs fém- és famegmunkálásra lehetőség Ott csak forrasztok, mérek, bevásárolok
Itt a politúrozás mást jelent. A polésztert fújás után fényezék.
Az igazi politúr nem tartalmaz szintetikus anyagot.
Sziasztok!
ECF 80 helyett mehet a PCF 80? Mind a két cső egyforma a rajzon? 2xECF 80?
Kimenőtrafó kéne???
Van 3 db is PCL 86-hoz! de még lehet hogy hálótrafóm is van hozzá, cső is van.
Valami ilyesmi
Csak nem tudom két csövet elbírna-e.
Hehe Supraphon?
Ez a tv kimenő a leggyengébb amit volt szerencsém kipróbálni sajnos. A a primer és szekunder tekercs helyfoglalása nem 50-50%. És a két tekercs nem egymáson van így a csatolás is rosszabb. Persze működni fog vele csak nem éppen audiofil lesz. Azért kis teljesítményen köszönő viszonyban lesz a tranyósokkal.
Sziasztok lenne egy kérdésem van egy PL500 és egy PL504 csövekkel tudnék-e pp üzemben erősítőt csinálni? pl500-as,megfelelője-e pl504-nek
A GU 50 lábkiosztás hogy van? egy láb meg van jelölve, az az egyes?és jobbra számozódik?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |