Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Tényleg húzós ára van.
Köszi szépen az infót! Idézet: „egy step-up konverterrel igazán megemelhették volna olyan 5.5-6V környékére, mert abból tutibiztosan lehet mindig előállítani 5V-ot a kimenetre.” Maximálisan egyetértek! A többiben is!
Az meglehet! Most hogy mondod!
De áruld el, szerinted mi értelme van a két vonulatot fenntartani? Miben tud többet az ICD, ami tényleg hasznos is nekünk? Bevallom én soha nem néztem meg tüzetesebben, mert elriasztott a bonyolultsága. Idézet: „De majd a szilva/watt kooprodukcióban elkészülő verzióban lesz mondjuk egy mc34063-as is, amivel képes lesz normális kimeneti 5V-ot adni, amivel aztán a klón jobb lesz mint az eredeti.” Ámen! Felmerül a kérdés, hogy ez a verzió miben fog többet nyújtani! Mert egy TQFP-t kicsit nehezebb beforrasztani, mint a SSOP-ot! Az az érzésem, hogy az itt felbukkanó sorstársaknak a PK2 bőven megfelel a mindennapi használatra, akár profi szinthez is. Esetleg a PK2-re kéne egy ilyen feszemelés. Nem sokkal lenne nagyobb az egész. Igaz eddig nem volt gondom a PK2 klónnal. Sok itt a kérdés, mi és miért éri meg...
Most látom, hogy választ is kaptam a kérdésemre az ICD3-al kapcsolatban. Hát nem tudom...
Üdv!
Kicsit fárasztó már programozás közben ide - oda pakolgatni a a PIC - et a programozóba meg a céláramkörbe. A másik dolog pedig hogy nem tudom hogy a programozóm milyen is igazából. Az icprog és a winpic800 - on JDM -et kell beállítani. RS232 - ön kommunikál a számítógéppel és külső tápos. Két IC van benne, az egyik a MAX232 és a másik egy cd4093 4 nand kaput tartalmazó ic. Melékelem a képét. van rajta ICSP csatlakozó is. A kép szerint balról jobbra a lábkiosztások: Vss, PGC, PGD, MCLR, Vpp. Lehetne e úgy hogy mondjuk a céláramkörömbe hagyom a PIC - et, csak mondjuk úgy építem meg hogy kivezetékelem a PIC megfelelő lábait és rákötöm az égető ICSP csatijára? Nem okoz e ez károsodást a céláramkörben, vagy akár az égetőben? hiszen az alkatrészek ott fognak lógni például az RB6 - os lábon.
Nem nagyon tudok mit mondani, főleg így, hogy MPLAB 5-tel csinálod. Nem láttam annak a stimulus ablakát, de gondolom ott is belehet állítani, hogy asszinkron legyen a jel, amit a Fire gombbal lehet aktivizálni. Esetleg csináld úgy, hogy nem az F7-tel lépegetsz, hanem folyamatos futás közben törésponttal ellenőrzöl.
Icserny írta:
Idézet: „Kattints a jobb felső sarokban a K betű ikonra ("Keresés csak ebben a topikban"), s a felbukkanó rovatokban a csillag helyett írj JDM-et! Utána olvasd a találatokat!” Tedd ugyanezt, de a JDM helyett írj: "ICSP"-t!
Azzal csináltam és tudtam is !
Most a 8.15 van a gépen ,ezzel nemmegy... Idézet: „A kép szerint balról jobbra a lábkiosztások: Vss, PGC, PGD, MCLR, Vpp.” MCLR-nek es Vpp -nek ugyanannak kell lennie - nem Vdd-re gondoltal?
A tegnap emlegetett PICkit3 plakátján, némelyik PIC adatlapon, de Ic Circuit Serial rogramming (ICSP) Guide dokumentumban is részletesenismertetik, hogy a programozáshoz használt lábakat le kell választani valamilyen módon. Ez különösen az MCLR lábnál érdekes, a "magas feszültségű programozás" miatt.
Vigyázat! A képen az ASIX programozó ICSP csatlakozója látható, melynek lábkiosztása eltér a PICkit2-től! Kép: Hivatkozás Vigyázat! A képen az ASIX programozó ICSP csatlakozója látható, melynek lábkiosztása eltér a PICkit2-től! Az RB6/RB7 nem ennyire vészes,de ha egy külső áramokör (pl. logikai kapu) kimenete van rákötve, akkor mindenképpen le kell választani egy néhányszáz ohmos ellenállással. Általános szabályt erre azért nehéz adni, mert ki tudja, hogy mi van rákötve?
Valószínűleg én néztem el. Tényleg ott jön le az 5V a GND - hez képest
Rendben. Lássuk csak.
Én az MCLR lábra mindig egy 100 ohmos ellenálláson át teszek egy RC tagot, az R - el párhuzamosan pedig egy diódát. Gondolom ide mehet a Vpp közvetlenül a PIC lábra. Gondolom a Vcc is ellenálláson keresztül megy a Vdd - re. Milyen ellenállást kell betenni? Az RB6 és RB7 lábak vagy kimenetek és 1K - os ellenállásokon át vagy ledet vagy tranzisztort kapcsolok, vagy bemenetek és akkor 2,2K - os ellenállásokon át Vdd re van húzva. ide milyen ellenállást tegyek?
Az összes kérdésed viszonylagos. Attól függ milyen áramköri megoldást alkalmazol. Nincs univerzális megoldás.
Emellett látsz Te valahol az ajánlásokban az általad emlegetett alkatrészek közül egyet is? Nem? Hát akkor nem is kellenek. Olvasd el a doksikat, minden egyértelmű ha kicsit is értesz az elektronikához. (ha nem, akkor azt gyorsan be kell pótolni!)
Ha a Google képkeresőjébe beírod, hogy ICSP, akkor számtalan megoldást találsz. (Vigyázz, a csatlakozó kiosztása sok rajzon nem a PICkit2 lábkiosztását követi!)
A Vpp a legkritikusabb. de ha van 10 kOhm a VDD és az MCLR (amelyikre direktben mehet a programozó Vpp lába), az elmegy. A párhuzamos diódát nem tartom szerencsés ötletnek!!!! Azt azért szokták berakni, hogy a tápfesz lekapcsolásakor gyorsan húzza le az MCLR lábat. De programozáskor a magasabb pozitív potenciálon levő Vpp-t rányitná a VDD vezetékre!Mi meg pont ezt szeretnénk elkerülni... A PIC VDD lába és a tápfesz közé berakható egy Schottky dióda (BA160, vagy akár kisebb áramú is). A programozó VCC pontja pedig természetesen közvetlenül menjen a PIC-re. Ellenállást nem tennék VDD-re! De kis fogyasztású (max 2-300 mA áramkör esetén pl. a PICkit2 simán elbírja az egészet,a dióda elhagyható. RB6 és RB7 jó úgy, ahogy írtad.
Bocs, nem vettem észre, hogy az általam belinkelt, Interneten talált rajz sem felel meg PICkit2 csatlakozó kiosztásának!!! Nem a 2-es láb üres, hanem a 6-os. Emiatt az összes többi feljebb megy eggyel.
Ebben - ICSP röviden - Van egy rajz ami stimmel.
Ha netán tudnátok hozzátenni jó kérdést, szívesen venném és hozzátenném! Köszi!
Sziasztok!
Felraktam az új MPLAB-ot (8.20). Szerinte, csak 256 bájtos a 18F4550 adatmemóriája. szemben az adatlappal amiben 2048 van írva. Gyors vissza is raktam a 8.15-ös verziót, az jól tudja . Próbálta már valaki az új MPLAB-ot? Állítanom kellett volna valamit vagy ez egy bug?
Üdv mindenkinek!
Van esetleg valakinek egy táblázata arról, hogy az egyes piceket mekkora fesszel szabad égetni? Átnéztem 2 adatlapot de egyik se írta csak a tápfeszt. Előre is köszönöm.
Többnyire benne van az adatlapban!
PIC18F2455/2550/4455/4550 Absolute Maximum Ratings Voltage on MCLR with respect to VSS: 0V to +13.25V azután: TABLE 28-1: MEMORY PROGRAMMING REQUIREMENTS D110 VPP Voltage on MCLR/VPP/RE3 pin 9.00 — 13.25 V (Note 3) Note 3: Required only if Single-Supply Programming is disabled.
Sziasztok.
Tudna valaki egy doksit küldeni "pic programozás ultra kezdőknek" címszó alatt? Még csak most kezdem tanulni a programozást. Előre is köszi a doksikat.
Az oldalamon találsz linkeket, azokon érdemes elindulni.
Sziasztok. Asm fordításban szeretnék segítséget kérni hex-be kellene. A program PIC16F84-hez van de azt már nem lehet kapni csak az "a" verziót. Nekem sehogy sem sikerült. Mellékelem a file. Előre is köszönöm.(Ha pontra menő akkor kérem a moderátorokat hogy helyezzék át)
Üdv!
Egy 16F877 és egy 16F628 adatlapot néztem, így konkrétan, hogy 9.00 — 13.25 V sehol nem szerepelt. Azért kérdeztem mert az égetőm kb 13V ot használ égetésnél, hogy ez sok e vagy optimális.
Sziasztok,
teljesen tanácstalan lettem..... szerintetek mit építsek? icd2, pickit2, icsp???? ezek közül melyik az amit mindenre tudok használni, debug, programozás, icsp? ahogy nézegettem az icd2 lefogja minden vágyam. Tudnátok küldeni nekem egy végleges eagle schematic-ot és vagy boardot amit meg tudok építeni?? Ti mit javasoltok? Előre is köszi a segítséget Jimmy
Tessék.
Nekem ez van megépítve. Nagyon jó, debugra is használni lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |