Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezen semmi tükrözni valót nem találok és igy ahogy le ven rajzolva, és ha jól vannak a tranzisztorok és a ledek beforrasztva /lábkiosztás/ akkor ennek mükszenie kell.
Na várjál megnézem amit te csináltál
Hello!
Működni fog a 16V-os trafóról, csak a C1-es kondit mellé egy 1000µF/25V-os elkót is illene tenni. A kondiban a feszültség meg fogja közelíteni a 20V-ot, ha a trafó bírja a terhelést. Ha állandóan rajta lesz az aksi, akkor csak annyi áramot kell betölteni, amit a rákapcsolt áramkör felvesz. De a feszültség nem legyen több, mint 13,6V az aksiban. (a rajz lapján jó lesz jó lesz) üdv! proli007
Ha igaz akkor a zöld alatti tranzisztor pont forditva van bekötve
Tudnilik olyan szinű a dolog mindha a zöld led alatti tranzisztornál az emittert-és -collektort felcserélted egymással.
Az az az emittereknek a negatívon kellene lennie.
én egy npn és egy pnp tranzisztort használtam, mert nem gondolkodtam előre
és az a led sárga , nem zöld
Akkor most mindkettöt cseréld npn re , mert vegyesben nem így kell megcsinálni.
/Felölem lehet sárga is/
Köszönöm a segítséged,de akkor még megkérdezném, hogy 12 vagy 14 voltos trafóról is menne,vagyis melyik lenne az ideálisabb?És akkor még egy hülye kérdés,az elkót hová és hogyan kell tenni?De nagyon hálás vagyok mert sokat segítettél Nekem ,mert mindig kétértelmű válaszokat kaptam és nem akartam ,hogy problémát csináljon ha nem vagyok otthon.Netán ki is gyulladjon.
oké köszi majd veszek 2 npn tranyót
/már nem tom melyik-melyik/
mivan ráírva a tranyókra????????????
Egyébbként két db mezitlábas bc 182 tökéletes. Vagy bármilyen két mezitlábas npn jó azon a feszültségen erre a feladatra.
az 557 es a pnp azt cseréld ki bármilyen npn-re
Ha van otthon más akkor ird ide , ha nem tudod melyik az npn és megmondom melyiket rakd az 557 helyére.
persze és a nyákodon ugyan ugy áljon mint a piros led alatti.
A baloldali 4073-as 11. 12. 13. lábát kösz össze a 14. (+ut) lábbal! Valamint a azokat a CLK (clock = órajel bemenet. 1-es láb.) bemeneteket, ahova dióda kapcsolódik, le kell húzni egy10K-s ellenállással a GND pontra.
Mint írtam. És mások is nem egyszer leírták! : " CMOS bemenetek nem lóghatnak a levegőben! Mert a szabadon hagyott bemenetek a környezetből a zavarjeleket összeszedik! Ennek hibás működés lehet az eredménye, s szélsőséges esetben akár az IC tönkremenetelét is okozhatja! :felkialtas: " Ennek szellemében vizsgáld fölül és egészítsd ki a kapcsolást! Jó esély van rá, hogy balról a második 4026-os számláló clock bemenete szedi özze a hálózati BRUM-mot. ( S ez nem BOCS! )
Várjál mert nekem a piros alatt van az 557-es
A lényeg a következö:
1.Mindkettö npn tranyó. 2. A tranyók kollektora áll a led irányába 3. az emittere a negatív tápon. ha ugy nézed a tranzisztort, hogy a lábai lefelé állnak /a teteje felöl/ és az egyenes felület ballra áll akkor ami a hasad felé van az az emitter, a középső a bázis és ami elöre néz az a kollektor.
Tehát az ami a piros alatt volt, az állt jól bár az volt a pnp, és a másik a sárga alatti volt a npn de az fordítva állt. tehát ugy kell mindkettőnek állnia mint ahogy a piros alatti volt, de npn-ből. kb 10 perc múlva ujra itt leszek.
[off]( Ez aztán meg lett kutyulva! :wow1: ) Nem a te válaszod! Hanem tolacika műve...
Tulajdonképp ha jobban megnézed a fotoit amit feltett abból látszik, hogy az egyik tranyó fordítva van a multivibrátorban.
Lacika meg még tetézte azzal is, hogy amit lábhelyesen forrasztott be az meg nem odavaló pnp- volt. A jót az az az npn-t meg fordítva rakta a nyákba. Persze, hogy nem müködik, mivel két npn kell hozzá.
Szerintem az a villogó hamarosan működni fog. Csak egy kicsit jobban kell figyelni, s kevésbé sietni. (Kapkodni)
:guluszem1: Lehet hogy már villog neki. :guluszem1:
A piros alatti tranzisztor középső lábát kicsit balra kell hajlitani /az az elöre, mert, ha be scennelem a két fotodat akkor látszik,hogy elöréb van a forrasztási pontja, a többi része az jónak néz ki. Egyébbként nem nagyon fog fájni a kapcsolásnak ha nem egyforma tipusú de npn tranyót használsz.
És ha jó irányban van beforrasztva a led is akkor :guluszem1: :shocking: ---fog.
köszönöm, mindjárt átkötöm a kapcsolást. Építettem már cmos ic-kből kapcsolást, viszont a clk inputot sohasem húztam le, gondolván a bemenetre, és nem is volt velük gond. Most hogy így leírtad, átlátom az egészet, kössem úgy a clk inputokat, mint a reset-eket.
köszi a választ.
A tranzisztorok típusát majd légyszíves írd meg nekünk... S én :vigyor3: ... :papakacsint:
S igen! :yes:
De a resetnél is egy ellenállás bőven ellátja a feladatát! Ellenállás a kontaktpontos bemenetekhez, az OC, azaz nyitott kollektoros kimenetekhez és a diódás kapcsolásoknál célszerű alkalmazni, mert a CMOS IC-k feszültség vezérelt eszközök és nem terheli a diódákat - bemeneteket. ( Hagyományos TTL áramköröknél elég terhelést biztosít a bemenet a diódáknak. ) Mindhárom esetben a határozott logikai szintek elérése a feladatuk...
Sziasztok !
Mi a kulonbseg a 74LS05 es 06 kozott logikailag? Szuksegem volt egy PIC egetore (16F84), es ott tapasztaltam hogy mikor LS06-al epitem, a LS05-hoz kepest forditva kell allitani a biteket a HW Settings-ben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |