Fórum témák
» Több friss téma |
Mindenesetre egy kérdés felmerűl az itt leírt generátorokkal kapcsolatosan, itt a saját tekercselésűekre gondolok. Sikerülhet-e olyan tekercs vagy mágnes kialakítás, aminek a gördülési fékező ereje ,terhelt állapotban egy kisebb energia bevitelt eredményez, mint amit kinyerhetünk!!!!!
A tekercselésnél a tekercs és a mágnes kialakításra (pl.NEOGEN dinamó) gondolok.!!! (fénykapu.hu)
Lehetetlen ilyen generátort csinálni, bár próbálkoznak vele néhányan .
Ja igen fénykapu... Ha terheled a generátort, akkor minimum be kell vinni azt az energiát, amivel terheled, akármilyen hókuszpókusz is van a generátorban! (ettől függetlenül a tekrcs-mágnes szám vakítás még jól működik, mint indításinyomaték és forgórész rotáció csökkentő megoldás. ) (amúgy nagyon sántít az a generátoros dolog: 110Ah 12-15A kisütőárammal hogy mehet el 1-2 napig? max 10 óra azt csókolom... ![]()
Én nem a akupakk üzemidején akadtam ki (egyébként fel se tünt), mert ez ugye mehetne hálózatról is 250W az 250W bevitt teljesítmény, de a kinyert már 500W!?!?!? Nem beszélve a 1-2KW-os verziókról!
szerintem ezzel trükköztek:
"átlag 98V egyenfeszültség és átlag 5A egyenáram" Mííí az hogy átlag? Ha ezeket összeszorzod, akkor valami hülyeséget kapsz! Ha úgy írták volna, hogy a szorzatok átlaga (vagyis a pillanatnyi teljesítmények átlaga) akkor talán... írok egy példát: tehát ha egységnyi ideig folyik 10A és esik 20V egy terhelésen, és utána meg megint egyégnyi ideig 0A és 176V esik.. tehát 20V , 10A meg 176V 0A ugyanannyi ideig. fesz átlaga (20+176)/2= 98V áram átlaga (10+0)/2 = 5A ha összeszorzod 490W ot kapsz (ami baromság), az átlagteljesítmény (azaz átlagolt teljesítmény) meg (20V*10A+176V*0A)/2 = 200W/2 = az csak 100W és hoppá milyen okosak vagyunk csináltunk a 100W ból 490W ot ![]()
helytelenül fogalmaztam, tehát nem egy terhelésre, hanem egy generátor kapocsfeszültségére és áramára nézve kell érteni
Az a tapasztalatom az ilyen jellegű építményeknél, hogy nem tudnak helyesen mérni, ezért hibás eredményre jutnak. Digit multival megmérve tök jó növekmények vannak, de ha pl. egy ellenálláson hővé alakítják a feszt és vizet melegítenek vele, rögtön kiderülnek a turpisságok(lehet, hogy ez ennél a szélkerekes oldalnál nem igaz, de nem zárható ki)!
Az akkumulátoroknál pedig kihasználják, hogy a szulfátok nagy kristályokká alakulnak, amiket fel lehet törni, ami kapacitásnövekedést, regenerálódást eredményez. Ez is időszakos jelenség, nem tartható fenn. De szerintem ezeket a sarlatán oldalakat hanyagolni kéne...
Itt tökéletesen igazad van! Ezek a PERPETUUM MOBILE féle megoldások az alapfizika félreértése,félremagyrázásának eredménye.Ezeken legfeljebb egy jót lehet röhögni,vagy észre se venni.Mindenesetre amikor valakik az energia,ill.a tömegmegmaradás elvét kezdik kérdőjelezni zárt rendszerben,az ilyenekröl nagyon gyatra véleményem kezd kialakulni.
Uraim!
A téma nagyon elkezdett egymás szapulása, égetése irányában elmenni! Amennyiben ez az irányvonal továbbra is megmarad, a témát törölni fogom, és a magukkal nem bírók rövid úton megismerhetik a figyelmeztetés, illetve a kitiltás "örömeit"! Legyen szíves mindenki a témához kapcsolódó hozzászólásokkal gyarapítani a topicot! ![]()
Hali, Frankye !
Bocs a lámaságért, de hogyan lehet 1. az egész témát elmenteni, mielőtt törlöd...:}} 2. Valami könyvjelzőfélét tenni, hogy éppen hol tartok az olvasásban? kösz előre is P.s.: ne mérgelődj...}}
Szia Lehar!
Tudom, hogy te a Hugh Pigott féle generátort építetted meg némi eltéréssel. A feltett HP féle generátoron ha jól emlékszem 10 tekercs és 12X2 mágnes van a tiéden pedig 18 tekercs és 18X2 mágnes. A kérdésem a következő lenne.: Mekkora a lapát átmérőd, mert a HP-s rajzon 2,4 m-re van kiszámítva a 10 tekercses generátor. Nálad mennyit forog a generátor egy átlagos X sebességű szélben?
A generátoromat 36 tekercsel,és 72 db 10x20x50mm-es neodim mágnessel.A lapátátméröm 3,2 méter.Ugy saccra,kb 150-250-at fordul,jó erös szélben ennél százas nagyságrendel többet.Öszintén,soha nem mértem a fordulatot,csak ugy szemre becsültem.Ha van lehetöséged,a lapátokat száritott akácfábol készitsd,nagyon ellenálloknak bizonyultak.És kb 4 cm-vel szélesebb,és 2 cm-vel vastagabb profilbol.
Köszi!
Nálatok Erdélyben az említett méretű mágnesek kb. mennyibe kerülnek forintban, vagy euroban kifejezve, mert amiket néztem hasonló méretekben 1500-2000 Ft/db, ami elég húzós összeg. Mondjuk 72 db.-nál 108000-144000 ft ami igazából még rendben is lenne, (persze ha az árát vissza termeli mondjuk 5 év alatt) de ha nem működik, vagy nem úgy ahogy szeretném, akkor csak kidobott pénznek érezném, és akkor még az egyéb kellék anyagok árát nem is számoltam! Nagy dilemma! Ha a vége 200000 ft körül megáll, akkor 5 évre minimum 40000 ft /év kell termelnie és a hatodik évtől hasznot hozhatna!
Az ukkumulátorokat és az invertert nem számoltam, mert azoknak a megtérülési ideje másként jönne ki. Jól karban tartott minőségi aksikkal kb. mennyi élettartammal lehet számolni? Meddig bírhatja ki és javítható-e egy komolyabb inverter? Ja és a töltésvezérléssel mi a helyzet?
A szél befogásának a technikai problémákon kívül két sarok pontja van, a mágnesek és a tárolás. A mágnesek megtérűlhetnek, de az akksikkal már vannak kételyeim! Mire esetleg megtérűlne le is jár az ideje! (DILEMMA!) Neked mik a tapasztalataid az akkumulátorokkal kapcsolatban?
Mint már emlitettem,nekem csak ebböl,és a napelemekböl van áramom,mivel elég messze lakok a legközelebbi elektromos hálozattol,aminek a hozzám való bevezetése nagyságrendekkel került volna többe.Ezért nem nagyon néztem a rászánt befektetést.Magyarán áramra volt szükségem,és ez bizonyult a legolcsobbnak az én esetemben.A neodim mágnesek darabját most kettö éve 9,37 uj lejért vásároltam,ami kb.2,5 euro.A jelenlegi árakrol nem sokat tudok,azota nem vásároltam mágneseket.Mivel most már tulhaladtam a 2 év használatát,és eddig nem volt SEMMIFÉLE hiba a rendszeremben,csak az idönkénti karbantartást végeztem el,igaz azt mindig idöben,nem sokat irhatok a javithatoságrol.Jelenleg még mindig 12 db.egyenként200 Aorás akkum van amik eddig kifogástalanul müködnek.A töltésvezérlö a HP.-ben leirt,csak valamivel nagyobb áramu relét tettem,ami egy 2Kwattos villanybojlert füt az inverterröl.A napelemeket is idönként lemosom autószélvédő oldattal.
Bevallom én nem tudtam, hogy neked ennyire komplett rendszered van, annak ellenére, hogy biztosan említetted érintőlegesen. Nagyon komoly!
Mekkora volt a generátorod max. teljesítménye és ezt mekkora fordulaton/szélben tudja leadni?
Egy átlagos autó akku (55Ah) cca. 15000Ft, hasonló tároló kapacitás 43-44db. akkut feltételez ami cca. 650000Ft, persze a nagyobb 120-200 Ah akksik ára fajlagosan valamennyivel olcsóbbak lehetnek mondjuk egy olyan akkupakk mint neked van cca. 500000 ft. Akkor számoljunk.: A generátor 200 eft + inverter 200 eft (szerényen számolva) + 500 eft az akkupakk = 900 eft. A saját munkát nem számoltam! Kb. mennyi idő alatt térül ez meg? Havi 10 eft villanyszámlát számítva 7,5 év és lehet, hogy az akkupakkot már közben cserélni kéne, az egyéb dolgokat problémákat nem is számolva! Az egyszeri beruházásba könnyen befektet az ember, de a ciklikus csere (akku) már elgondolkodtató! A tárolást kellene hosszabb élettartalmúvá tenni és "olcsósítani"!
Szia Watt!
Lehár az elöző irásaiban leírta, hogy tekercsenként cca. 35-50 wattal lehet számolni a "HP" féle generátornál. Lehárnál ez cca, 1,5KW körüli lehet szélsebesség fügvényében. Lehár mivel szép természetes környezetben él, távol az elektromos hálózattól, így bár nem volt olcsó mulatság, de megépítette magának a házi villamos áram ellátó "berendezését". ![]()
Itt ha a hálozati Kwatorával számolok,akkor valóban igazad van,de mint emlitettem,számomra a hálozati áram kivezetése a lakhelyemre akkora összegbe került volna,hogy arra ingem,gatyám ráment volna.Igy az a 4-5 ezer euro amibe került a rendszerem,csak kis töredéke.Ezért nem is nagyon érdekelt a ,,,megtérülési,,, kalkuláció.Az inverteremröl is már irtam:valami francia gyártmány,4,5 Kwatt,szinuszos,stabilizált kimenetű,mélykisülés gátló,2200 eurot adtam érte most 2 éve.Most nemrég láttam a neten ennél jóval olcsobbakat is,valószinüleg valami uj gyártmány.Ami a tárolást illeti,tényleg jól jönne valami hosszabb élettartamú,de föleg jóval nagyobb kapacitás.Ja most hogy emlitetted a meg térülést,ha vásárolható hálozati áramban gondolkodom,akkor elég messze lenne a megtérülés,de az én esetemben,és nemcsak,már az üzembe helyezés pillanatában busásan megtérült.
Lehet, hogy az akkumulátorok fejlesztésével és a házi villamos erőművek elterjedésével az akkumulátorok árai is lejebb mennek idővel de addig is jó lenne valamilyen megoldás! Az otthoni használatnál a méret, cella feszültség,tömeg másodlagos szempont, viszont a tárolókapacitás és az ár fontos tényező. Lehet ehhez egy új topik, ötletbörze kellene! Az energiatárolás a kulcsa az egésznek!
Itt alaposan rátapintottál a lényegre.A szigetrendszereknél különösen fontos a minnél nagyobb tároló kapacitás,mivel a befogott energia nem mindig a termelés pillanatában kerül felhasználásra.És ez nem csak a szelesek gondja,hanem mint minap láttam,az elektromos jármüveknek is ez a fő problémájuk.És itt kapcsolodhatna e két,látszolag messze eltérő téma.
Egyet értek veled!
Bár az elektromos autóknál a tárolókapacitáson kívül szempont a tömeg és a méret is, addig egy házi energiaellátónál ez csak másodlagos szempont! Az elhelyezés az ésszerűség határain belül kevésbé kritikus, és az akkupakkot is ritkán kell mozgatni! Számtalan példa van a technika fejlődésében, hogy a készülékek nagy terjedelemben és nagy tömegben kerültek "először" kialakításra. Pl.: rádió,televizió, számítógép, vagy akár a mobiltelefon. ![]()
Van ugyan néhány forum az akkukrol,köztük láttam néhány nagyon érdekeset is,de eggyenlöre olyan árakon,hogy még mindig az olom akkumulátor marad a képben,adva hogy a szélgenerátor esetében a tároló tömege,sulya,nem jelent gondot.Egyszer elhelyezted a polcon,évekig ott fog dekkolni..,csak idönként ellenörzöd hogy rendben van-e?.Persze egy jóval olcsobb alternativa igazán jól jönne,de ez egyelöre a jövő zenéje.
Csak egy ötlet !
Akkumulátorkészítés. Ezelőtt 25 évvel találkoztam valakivel, aki annak idején akkumulátorokat javított. Beszerezhető volt a kénsav és az akkuba szükséges lapok. A lapokat méretre vágta, oxi-acetilén hegesztővel összekapcsolta, és már kész is volt az újjal megegyező kapacitású régi akkumulátor. Amennyiben még mindig kaphatók az előbb említett anyagok, mindenki pénztárcájától függően olyan akkutelepet hozna magának létre, amilyenre szüksége van. A cellák dobozait üvegből valamilyen ragasztóval el lehetne készíteni. Előnye ennek a megoldásnak még az is lenne, hogy a cellákat egyenként lehetne szervizelni, az üvegen keresztül látni lehetne a lerakódást az alján és az elektrolit szintet.
Szia!
Nagyon érdekes! ![]() Bővebb infód van róla? Hol lehet a cuccokat beszerezni, és mennyiért! Esetleg egy anyag kalkuláció X Ah akkura, hogy a gyári termékek árával összelehessen hasonlítani!
Valoban,régebb nagyon ,,,divatban,,, volt az akku felujitás e modja.Mivel itt ahol lakom van akkumulátor gyár nem jelentett nagy gondot az akkuk viszonylag jutányos áron beszerzése,de akinek nincs meg erre a lehetösége,annak bizony gondot jelent.Láttam uvegedényes kivitelt is,de ezt a tipust régebben a posta-telefonoknál alkalmazták.Persze lehetne ragasztott plexiböl is tetszöleges méretű akkukat késziteni,de ehhez szerintem azért már némi szakértelem is kell.Na meg ami a legfontosabb hogy egyáltalán még lehet e kapni külön akkulapokat+kénsavat.Amikor még lehetett kapni.az nagyon régen volt......
Mivel külömböző országokban élünk ezért elég nehéz Mo.-ra érvényes kalkuláciot adni.Nekem meg aztán különösen,mivel csak néhány alkalommal voltam Mo.-on.akkor is csak átutazoban,igy messze nem vagyok tájékozodva az ottani viszonyokrol.Itt értsd az árakat,beszerzési forrásokat,lehetöségeket,stb.
Valahol hallottam olyan megoldásról, ahol az akku kapacitását úgy növelték, hogy amikor merült az akksi, egy szivattyúval cserélték frissre az elektrolitot. Töltéskor pedig visszafele szivattyúzták.
Érdekes megoldás!
![]() Tudsz róla dővebbet is mondani? Mondjuk a kénsavat oda-vissza szivattyúzgatni elég speciálisan megépített szivattyú kell, mivel rendkívül maró és mérgező hatású! Gondolom valamilyen full zárt rendszerben oldható csak meg megakadályozva a párolgást , és sok olyan alkatrész tömítés igényeltetik ami "bírja" a kénsavat! A technologia ha kivitelezhető és hosszútávon működöképes elgondolkodtató! |
Bejelentkezés
Hirdetés |