Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   65 / 608
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

2 X 29V , 15A-es szekundert tekerj neki. A dupla 2 X 29V, 7-8A is jó, ha nincs vastagabb drótod és ráfér a toroidra.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Köszi.

Szerencsére ,még nem szedtem szét teljesen.

A 20 voltost lehajtottam, az 56 voltos ,meg úgy volt megcsinálva ,hogy 3x 0.7 mm 100 menet. Ebböl az egyiket kitekertem. Még rajta van 2 db 56 voltos .

Ha ezeket középen elvágnám , lenne 4db 28 voltos tekercsem. A bibi -e ,hogy ezek a tekercsek nem fognak körbefutni 360 fokban csak 180-ban?
(#) DJ Szabcsa válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Persze hogy az...
(#) zoka hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok!

Kiforrasztottam a pufferkondikat (amiket a 7294 erősítőkhöz használtam). A lényeg, hogy van 4db egyenként 10000µF/50V elkó. Ezeket szeretném az újonnan készülő erősítőben is felhasználni, amiben egyébként 7293 fog dolgozni, méghozzá párhuzamban (stereonál: 2-2 IC, mono esetén: 3 IC, még nem döntöttem el melyik legyen).
A lényeg, hogy nagy áramok fognak folyni.

Mielőtt a kondikat bekötöm, jó lenne valahogy megvizsgálni, hogy mennyire "egészségesek", a következők miatt:
: 2-3 alkalommal előfordult, hogy kisebb rövidzárat kaptak (egyszer menet közben is)
: kettőnél azt tapasztaltam, hogyha kicsit megrázom, ide-oda ugrál benn a belseje...
: egy kivételével nagyon enyhe púposodás van a tüskékkel ellentétes oldalon (de ez lehet hogy "gyárilag" ilyen, mivel tényleg csak nagyon enyhén)

Amit jó lenne kideríteni, hogy mekkora a kapacitásuk, azonosak-e (mivel valahol olvastam, hogy egy kisebb rövidzár is csökkenthet a kapacitáson). És hát 42V-ot kap 50-et bír, nem szeretném, hogy probléma legyen velük (kb 5-6 éve vannak meg).

Egyébként amit tudok, hogy feltölteni 42-V al vagy 12 V-al , van 2 multiméterem, van kéznél 100Ohm-os huzalellenállás, stopperóra. De valami képletre is szükség lenne vagy minden ötletet szívesen fogadok

zoka
(#) ptesza válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hát mintha sejtettem volna.

Sebaj letekerem aztán ujjra. Biztosan megéri a fáradozást.

Köszi.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

A 3 X 0,7-es huzal az gyenge lesz neked.
Ekkora toroidnál, 4A/mm2 áramsűrűséggel kell számolni, hogy rendesen lehessen terhelni.
Szerintem csináltass rá szimpla 2 X 29V-os szekundert, minimum 2, de inkább 2,2mm-es huzalból. Persze ki kell számitani hogy ráfér e. Ilyen vastag drótot szinte lehetetlen kézzel feltekerni. Ha nem fut körbe a tekercs, az abban az esetben nem baj, hogyha csak egy rétegű. Ha több rétegű, akkor jobb ha teljesen körbe megy, különben csökken a max. áramsűrűség és a hatásfok is romlik. Egy ilyen szép nagy gyűrűt érdemes rendesen megcsinálni
(#) sprofan válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Nos, itt lenne a kis csomagocska....
Benne van az adatlapja az IC-nek, egy 250W-os kapcsolás, továbbá egy kezdetleges próba verzió (nyák) egy TOP233Y-hoz (ez csak 30W-os). Azt még meg kell tudakolnom hogy hogyan változtatható a feszültsége, de valószínűleg az opto környékén.

TDA7294.rar

(#) Cunici hozzászólása Feb 5, 2009 /

Helló

Az előbbi hozászólásban olvastam, hogy az ICt nem szabad vezetékezni a panelre. Kérdésem, ez a 100W os tipusnál is így van, és mi ennek az oka? ( "Mivel másabb a vezeták a nyáktól.")
(#) sprofan válasza Cunici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Ott abban a TOP249Y ic-ről van szó, de egyébként azért nem, mert 132kHz -en jár, és elvileg az lenne a leg jobb megoldás, hogy minnél közelebb rakjuk a trafóhoz, persze 4-5cm még megengedett, de vezetékezni már nem szabad! Szóval nem a vezeték és vezető sáv közötti "külömbségről" van szó, hanem a távolság számít, de nagyon.
(#) Cunici válasza sprofan hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Érdekes ezt megemlítettem kb egy hónapja ( sok cucot be kell szereznem és azért tart eddig az építés-mivel most szedem össze a szerszámokat) , hogy én vezetkelni akarom az ICt és senki nem modnott rá semmit. De egyébként mi történik vele ha mégis vezetékelem?
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Lehet ,hogy félreértettél. 4 db 29 Voltos tekercs lesz. Csatornánkét 2 db ,külön táppal és dupla grétz-el.

Eredetileg volt egy 20 voltos tekercs 1x 0.7 átmérőjü huzalbol.
Meg 1db 56 Voltos 3 db 0.7 átmérőjü párhuzamossan kapcsolva. Igy fedte le az 1000 VA-t.

Szerinted 1-es huzalból meglehet tekerni kézzel?

(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Az 1-es drótot szinte játszva fel lehet tekerni
Ha van belőle elég, akkor tekerd duplán, úgy már elég lesz, ha dupla 2 X 29V-ot csinálsz. Szimplán sem fog érezhetően melegedni, de az impulzus csúcsokban eléggé lefogja rántani a feszt a végfok, ami nem túl előnyös.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszi .

Mit értesz azon ,hogy ráfér? Amig van luk középen addig lehet?

hja: lágyindítót kell csinálnom hozzá ,mert úgy vágja le a 16-os megszakítót ,ahogy kell.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ja...nagyjából azt értem a ráfér alatt
Amíg áttudod gyömöszölni a lukon a drótot
Igen, mindenképpen kell a lágyindító, 600VA felett.
Aztán ha készen van és jó lett, megmérted, pontos stb,
akkor érdemes volna impregnálni a bandázsolás előtt.
(#) Kovidivi válasza Cunici hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Nagyfrekvenciás gerjedés léphet fel, ami feleslegesen melegíti az IC-t, esetleg torzan szól, vagy el is pukkanhat... Sok féle következménye van, de mind rossz!
(#) sprofan válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ez igaz :yes:

Cunici:
én még míndíg nem a TDA7294-ről beszéltem hanem valami másról... Itt olvashatod ha érdekel Arról van szó, hogy hogyan lehet egyszerűen és olcsón tápot építeni az erősítőhöz.

70W-os hangfalakhoz alakítanám át az erősítőmet, nézegettem az adatlapot és azt láttam hogy ehhez 30V-os tápegység elég. Az lenne a kérdésem hogy 30V-on 3,3A elég erre egy oldalnak?
(#) anonym1s válasza sprofan hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ez a trafo helyett van? Tehat ha csinalok egy ilyet akkor nem kell trafo bele?
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Köszi.

Azt még ,meg kérdezhetném ,hogy mivel és ,hogyan?

Celluxal csinálmám , elötte van egy akrillakk spray azzal akartam jó tocsogósra. A Primer sértetlen.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Az akrillak nem a legjobb, túl vékony réteget képez.
Még anno megboldogult diákkoromban, mikor egy tekercselő cégnél voltam gyakorlaton, sűrű lakkba mártottuk, majd miután jól beitta a cuccot és lecsepegett egy vákumkemencében szárítottuk. Persze csak az igényesebb daraboknál volt alkalmazva ez a technológia Van impregnáló sprém is, majd megnézem a tipusát, aztán írok. Cellux nem jó, mert elengedi a huzalt. Textil kötözöszalagot használj, és azt is lakkozd. Erre már mehet az akril.
(#) sprofan válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Hát ez nem egészen ilyen egyszerű, de igen.
(#) zoka hozzászólása Feb 7, 2009 /

Üdv Mindenkinek!

2db 7293 IC-t párhuzasmosan (master-slave) kötök össze. Egyetlen kérdésem lenne:

Azt nem tudom, hogy a 2 IC kimenetét csak simán összeköthetem-e, az adatlap szerint igen
(The outputs can be connected together without the need of any ballast resistance)

Azonban egy kondi és egy ellenállás mégis ott van a képen (bejelöltem) Az kell-e vagy mi célt szolgál ?

Egy másik kapcsolás szerint pedig huzalellenállásokon keresztül vannak összekötve ?

Remélem tud valaki segíteni, hogy akkor most hogyan tervezzem

Előre is köszi

zoka

001.jpg

(#) bendoroland hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok. Én azt szeretném megtudni hogy ez a rajz jó e? A választ előre is köszi.
(#) DJ Szabcsa válasza bendoroland hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Igen jó a rajz.
(#) bendoroland válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Köszi a gyors választ.Ja és nyákot tudtok küldeni hozzá?
(#) DJ Szabcsa válasza bendoroland hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Van egy működő nyáktervem, de nem ehhez a rajzhoz. Már bent van ebben a topikban.
(#) otisz válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

hello!a lagyinditast h tudom megoldani a torroidhoz?es egy 400va torroidhoz hany A kapcsolot tegyek!koszi
(#) DJ Szabcsa válasza otisz hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ez jó lesz neked:
Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

A 400VA-es trafóhoz nem kell lágyindító, még a 6A-es kismegszakító is simán bírja. Hálózati kapcsolónak bőven jó egy kétsarkú 5A-es, vagy bármilyen nagyobb.
(#) troby hozzászólása Feb 10, 2009 /

Sziasztok!
A minap készültem el egy tad7294 el felépített erősítő panellal amit 2X3300µF meg 100nF os +/-40.5V os tápról próbáltam
de azt tapasztaltam hogy nagyfrekin gerjed, mert mikor a bemenetéhez érek kézzel akkor magas hangokat ad ki.
Mi lehet a probléma?

Üdv Robi
(#) Tomi20 válasza troby hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Miről próbáltad az erősítőt? Saját trafójával, vagy tápegység? Ha a bemenet szabadon van (a panelra nincs vezeték forrasztva) akkor mekkora a nyugalmi áramfelvétel? És ha testre le van kötve?
Következő: »»   65 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem