Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   48 / 206
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szia Gulyi.
Köszönöm a segítségedet és a munkádat Adósod vagyok egy-el.
Jelentkezem mikor kész és megírom mit sikerült összehoznom.
Kösz még 1*.
Szia.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Az a baj,hogy a megszakitó nagyobb fordulatoknál hajlamos a prellezésre,azaz többször nyit és zár,és ez ugyanúgy megvezérli a fototranyót. Ha már elektronikus gyújtás akkor ki kellene hagyni a mechanikus elemeket. Ami az induktiv jeladót illeti: a mágnest lehet magában a jeladóban is elhelyezni,igy is van a motorok nagy többségében. Erről már többször is volt szó a topicban.A reflexiós optokapu mindenesetre nem jó megoldás.
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 6, 2009 /

tisztelt fórumozók.
arra senki nem gondolt még senki hogy trafó helyett feszültségsokszorozót is lehetne alkalmazni?
Vagy ez elvetélt ötlet?
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Igen elvetélt....
Viszont trafó helyett lehetne egyszerű induktivitást alkalmazni buck-boost kapcsolásban,pesze más kapcsolástecnika kell hozzá.
(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

ezt részletesebben elmagyaráznád
ennyire nem vagyok otthon a dologban csak megfordult a fejemben. nagyon részletesen...
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Sajna megyek dolgozni,úgyhogy csak röviden:a sokszorozásnál elveszik a teljesitmény (gondold át a a töltési időket),úgy hogy a végén 2µF kapacitást kell 200V fölé tölteni,mondjuk 5ms alatt.
A buck-boost-nál gondoskodni kell a töltési idő végén a töltőáram kikapcsolásáról,különben a tirisztor a kisütés után nem tud lezárni.
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 6, 2009 /

mex sajnos elment dolgozni, de engem nem hagy nyugodni ez a buck-boost dolog.
valaki ki tudná elégíteni tudásszomjamat?
(#) kurtyka hozzászólása Feb 7, 2009 /

Gulyi összeraktam. Müködik is. A 22n-t ki kellett cserélni 100nanóra a schmitt trigger nem akart jó lenni... aztán a poén az benne hogy ahogy nő a freki úgy nő a d tároló q-ján a fesz 1x csak kinyit a led, a frekit nem birtam szabályozni a monostabillal a potival, csak a jelformáló RC-tagjával. érdekes, vmit még át kell agyalnom ezen mit ronthattam el. üdv
(#) gulyi88 válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

A D tároló D lábán a fesz középértéke valóban nől, DE ott egy négyszög van, frekije megegyezik a jelgenerátor frekijével, impulzusideje meg a monostabil imp idejével. Szkóppal nézd, közben tekergesd a potit-> változni fog a négyszög szélessége (imp ideje),
ha a frekit állítod, akkor a négyszög szélessége marad, de 2 négyszög közötti távolság csökken ill nől.
A led akkor gyullad ki, amikor a 2 négyszuög közötti távolság nagyon kicsire/nullára/átfedére csökken.

Tehát a freki/fordulatszám növelésével a négyszögek közötti táv csökken, és a potival tudod állítani a négyszögek szélességét.
Az idő, amibe egy négyszög szélességének, és 2 négyszög távolságának bele kell férnie az adott:
a jelgenerátor periódusideje. (T magas meg T alacsony szint).
Ha a periódusidőbe belefér összeérés nélkül, akkor nem világít a led, ha nem fér bele (periódusidó kisebb= monostabil imp idő ) akkor összeérnek a négyszögek, ekkor a D beírja, led világít..
(ha ekkor a frekit és/vagy a T magas szintet lejjebbveszed a potival, akkor a led elalszik.)
(#) cannabis83 hozzászólása Feb 8, 2009 /

Sziasztok mesterek!
Lenne még egy kérdésem ha meg engeditek.
A csatolt képen szereplő elektronika működőképes dolog e?
Egy ItalJet formula 50 eshez lenne. Ez a moci csak egy tekercsről dolgozik. ez a tekercs a jeladó és a gerjesztő egyben. Tehát az elektronikába csak 2 vezeték megy ugyanis a trafóval egybe van öntve ebből közvetlen már a gyertya megy.
Remélem valaki tud majd segíteni ebben is.

Gulyi az elektonika készűl csk van egy kis alkatrész hiány itt Szolnokon. a T3 és T4 gondolom nem kell hűteni.

image003a.gif

(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

T3 és 4 impulzusüzemben csak a Cgs-t tölti/süti, így szerintem nem kell hűtés rá. (de majd a gyakorlatban kiderül, bár meglepne ha melegedne.)
(#) mex válasza cannabis83 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Az elvi rajz jó. Ki kell próbálni.
(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

ezt a buck boost dolgot elmagyaráznád részletesen?
esetleg kapcsolási rajz is jól jönne a könnyebb megértés érdekében.
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Csak azért vetettem fel,mert igy a tekercs csak egy induktivitás lenne. Azért buck-boost,mert igy a kapcsolóelem a tekercs előtt helyezkedne el,ami szükéges,mert mint irtam a tirisztor csak akkor kapcsol ki,ha nem folyik áram egy ideig.Itt nézz szét
Konkrét rajz még nincs,nemigen van időm (megyek melózni).
(#) bubuc17 hozzászólása Feb 10, 2009 /

helosztok
egy kis segitségre volna szükségem
jamaha xt 600 ra csináltam egy fetes gyújtást.és nem akar beindulni vele. csak néha dúran.egy hal ic-s gyójtást alakitottam át amit itt találtam. a jeladó egy bc182 est kapcsol ami a földre húza a fet g áramát és így vana a szikra. +a trafó is melegszik rajta.akumlátoról megy a gyújtás. (vagy csak egy korlátozó elenálást rakjak a trafóval sorosan??
a szikra jó és erős.
(#) bubuc17 hozzászólása Feb 10, 2009 /

a motor fujamatosan csak durog.de semi normális pöfenés.
ebböl itélve szerintem hatalmas előőgyújás van.
de ez mitöl lehet ha a gyári jeladóval haszálom?
a rajzot holnap melékelet másnak háha müködik a moci vele
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szia!

A cannabis83 által közölt megoldás az én esetemben is működőképes lenne, hogy a gerjesztőtekercs, és a jeladó is egy tekercs?
A lendkerék így néz ki. 6 db mágnes van benne.

S3600518.JPG

(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Sajna nem,mert a 6 mágnes 3 szikrát generálna 360°-on belül.
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

A gyári jeladók közös, lépcsősen kialakitott házban helyezkednek el (legalábbis azokon az évjáratú XT-ken melyekkel nekem dolgom volt).Nagyon nem lesz egyszerű a helyes gyújtási helyzetet beállitani,mert a két adó jele közti szakasszal kellene játszani elektronikusan,a fordulatszám függvényében. Nem tudom,most hogyan kötötted,próbáld meg a másikra átkötni,hátha beindul (már ha egyáltalán a kétjeladós verziód van). Ha csak egyjeladós akkor segithet a jeladó kivezetéseinek felcserélése.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Szia!
Ha olyan megoldást alkalmazok jeladónak, hogy a mágnes benne van a jeladóban, akkor is kell valami a lendkerékre, ami meghatározza, hogy a gyújtás mikor történjen, nem?
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Természetesen. Lényeg az,hogy erővonalváltozás következzen be a megfelelő pillanatban. Ezt szinte kizárólag egy bütyökkel oldják meg a lendkerék saját anyagából kidomboritva-préselve. Egyszer kényszerből felhasználtam egy eredetileg belső jeladós motor lendkerekén a kiegyensúlyozó zsákfuratot a kivülre helyezett sk. készitett jeladó vezérlésére. Itt ugyanúgy erővonalváltozás jön létre,tehát mindegy ,hogy a homogén acélpaláston kiemelkedés,vagy süllyedés van,egyaránt alkalmas lehet.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Értem, csak nem akartam semmit a lendkerékre rakni, mert azt elég erősen fel kell oda fogatni, mert ha 4000-5000-rel pörög a lendkerék elég nagy centrifugális erők lépnek fel, meg tele van furkálva, gondolom a kiegyensúlyozás céljából, és ha rárakok valamit, akkor már nem lesz egyensúlyban, ez nem befolyásolja a motor egyenletes járását? De mondjuk ha nincs más megoldás, akkor kénytelen leszek rápakolni valamit.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Az előbb irtam,hogy jó a kiegyensúlyozó furatok egyike is,ha nem egymás mögött helyezkedik el a sor. Esetleg,ha van különálló helyen a paláston az még jobb. A jeladó felrögzitését pedig a gyújtás kivánt szögéhez tartozó furathelyzethez kell megoldani. Ha bütyköt akarsz késziteni,akkor pedig mindenféleképp menetet kell fúrni a palástba és csavart kell használnod (ennek a feje a tulajdonképpeni bütyök),mert ez biztosan nem röpül le a centrifugális erő miatt. Igy viszont lesz egy kis kiegyensúlyozatlanság,de ezt is lehet orvosolni egy újabb furat készitésével.
(#) bubuc17 hozzászólása Feb 12, 2009 /

heló mex kössz a segitséget.
de sajna egy jeladós a moci.
és a lendkeréken 4db "bütyök" van, 3 kicsi és egy nagy.a nagy a sürités elött van amikor lent van a dugó.
a másik kicsi meg késve ér a jeladó elé (ezért csak durrog) gondolom valahogy elektronikusan volt megoldva a pontos gyújtás!
hal ic gondolkodok a jeladó hejett. de hova rakjam?a hoszu bütyökhöz?vagy elég a rövidhez?+nem kavar bele a halos gyújtásba a 4 jel??
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Ajjajj. Volt szerencsém a sokbütykös változathoz,de szerencsére csak tekerni kellett. Az elektronikáját nem ismerem,de nem lehet egyszerű eset. Legjobban akkor jársz ha veszel egy bontottat....
A hall-os jeladó nem segit a dolgon,és biztos,hogy problémát jelent a sok bütyök. Talán még azt lehet csinálni,hogy a palástra külön készitesz egy bütyköt,természetesen a meglévőktől oldalirányba eltolva,hogy semmiképp ne tudják megvezérelni a jeladót (ennek a helyét a nagy és az első kicsi közé kell tervezni) és a meglévő jeladó alá kell távtartókat késziteni,hogy az új bütyökkel essen egyvonalba. Márha a hely engedi.Ha nem akkor marad a hallos kivitel.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Szia!
Megnéztem a lendkereket, és 3 sorban vannak rajta furatok, de sajnos egymás után több is van, a legkevesebb az 5db, ezek szorosan egymás után követik egymást. Az kivitelezhető-e, hogy csak az első furatnál keletkezzen szikra? Pl. 4017-tel, a furatokból érkező jel lenne az IC órajele, az 5. kivezetés H szintjére indulna újra, az 1. kivezetés vezérelné a tirisztort, a többi meg csak úgy lenne.
(#) bubuc17 hozzászólása Feb 13, 2009 /

okk kösz a segitséget. én is úgy gondoltam hogy kb 1cm rel melete hejezem el. szerinted az jó lenne ha hegesztek rá egy gumót? mivel nagyon kemény anyagból van és a furkodás csak szenvedés lenne
és azt hogy érted hogy a nagy és kicsi közé??pon a kettő közé esik a pontos gyújtás? vagy csak ott valahol?és a készitett bütyök mijen hoszú legyen?
+ mijen tipusu hal jó erre a célre(mijet kérrjek ha szükség van rá?)
(#) gabika93 hozzászólása Feb 13, 2009 /

Sziasztok
HALL jeladós gyujtást szeretnék készíteni.
Ehez szeretnék segítséget kérni tőletek
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Idézet:
„Pl. 4017-tel”

Szerintem jó ötlet! A zavarszűrés viszont nagyon fontos,semmiképp nem szabad bekerülni a szikra zavarainak a vezérlésbe,mert nagy gubancot tud okozni.
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

A gumóhegesztéssel vigyázz, legyengülhet egy,vagy több mágnesed is. Már irtam Vacoknak is, legjobb lenne menetet fúrni a palástba és csavart hajtani bele,és ez lenne a jeladóbütyök. Hallnak inkább unipoláris kellene egy mágneslapkával a hátulján. Ha a bütyök eléje kerül akkor "átugranak" a mágnes erővonalai a bütyökre,és az ic kapcsol. Persze ezt nemártana asztalon kikisérletezni.
Következő: »»   48 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem